'Ontzilten is de toekomst' Wereld wordt dorstiger VERDIEPING 11 Brak water is nu niet te gebruiken, maar ik ben er van overtuigd dat het gaat lukken 70Riin Ontzilten van brak grondwater heeft volgens Bert van der Wal de toe komst. Sinds 4 april mag hij zich buitengewoon hoogleraar elektrochemische wa terbehandeling aan de Wagenin- gen Universiteit noemen. Een leerstoel betaald door Voltea, een onderdeel van Unilever dat zich vanuit Sassenheim bezig houdt met de nieuwste waterzui veringstechnieken. Volgens Van der Wal kampen over twaalf jaar 2,5 miljard men sen met watertekorten. Als al het water op aarde in een fles van 1 liter zou passen, is er mo menteel slechts een theelepeltje uit die fles geschikt als drinkwa ter. Van het beschikbare zoete water gaat nu 70 procent naar land bouw en 22 procent naar de in dustrie. Voor drinkwater rest 8 procent, en dat terwijl de wereld bevolking blijft groeien en ook nog eens welvarender wordt. Van der Wal: „Hoog tijd dus om van het resterende zout water in de fles zoet water te maken." Ontzilting - meestal van erg zout zeewater - gebeurt nu nog via 'omgekeerde osmose' een du re, energievretende en niet erg efficiënte filtertechniek die drinkwater 50 cent tot 1 euro per 1.000 liter duurder maakt dan 'gewoon' drinkwater. Maar Van der Wals toekomstdroom gaat niet over zeewater maar over de massa's brak water in de bo dems overal ter wereld. Hij werkt al tien jaar aan een nieuwe methode, een combina tie van twee technieken. Capaci- tieve dèionisatie haalt zout uit wa ter met elektroden. Door dat wa ter ook nog eens door speciale membramen te filteren is zout veel beter uit water te halen. Het werkt vooral goed bij brak water. „En dat is er genoeg op aarcle", licht Van der Wal toe. „De mees te akkers liggen ver van zee, Bert van der Wal maar wel vaak in gebieden waar veel brak water in de bodem zit. Dat is nu nog niet te gebruiken als drinkwater of voor irrigatie, maar ik ben er van overtuigd dat dat gaat lukken." Voltea brengt met Van der Wals techniek in de VS al apparatuur op de markt om kalkrijk water te ontharden. De 'ontziltings- prof ziet ook mogelijkheden voor de Nederlandse glastuin bouw. Die gebruikt veel water en moet in 2027 verplicht met gesloten watercircuits gaan wer ken. „Dan heb je een probleem, want er verdampt altijd water en nooit zout. Dat water wordt dus op een gegeven moment te zout en dat zout kan er dan met onze techniek uit worden ge haald. We kunnen natrium en chloor, de bestanddelen van zout, eruit filteren en calcium la ten zitten omdat dat juist weer goed is voor de plantengroei. De nieuwe techniek kun je veel be ter op specifieke stoffen afstem men." In de verre toekomst denkt Van der Wal zelfs aan 'mijnbouw op zee'. Met de techniek kunnen ooit delfstoffen als lithium (voor batterijen), kalium, magnesium en zilver uit zeewater worden ge wonnen, is zijn overtuiging. A Overige rivieren (Lobith) Grondwater- voorraad In het waterrijke Neder land houden we het water liever buiten dan binnen de dijken. Maar in de dro gere streken op aarde telt iedere druppel. Zeker nu sprake is van groeiende bevolkingen die steeds meer willen eten en van een florerende landbouw af hankelijk zijn. De ondergrondse waterbronnen (aquifers) waar zij uit putten, drogen uit, onder meer in de VS, China, India en de Arabische we reld. Ook rivieren die irrigatie water leveren (Mekong, Tigris, Colorado, Nijl) worden steeds in tensiever afgetapt. Volwassen mensen drinken in al lerlei vormen zo'n 4 liter water per dag. Maar voor al het voedsel dat zij eten, is maar liefst 2.000 li ter per dag nodig. Vlees, spijs olie en genotsartikelen als choco lade, alcohol en koffie bijvoor beeld zijn echte waterslurpers. Landen met grote watertekorten als China en Saudi-Arabië ko pen in Afrika landbouwgronden op om hun eigen voedselvoorzie ning te waarborgen. Dat kan ten koste gaan van de lokale bevol king, die door de groeiende wel vaart in Afrika ook steeds meer voedsel consumeren. En in de VS verkopen boeren hun 'water rechten' aan om drinkwater schreeuwende steden omdat dat meer geld oplevert dan er gewas sen mee verbouwen. Hele stre ken verdrogen er door. In zijn boek Volle planeet, lege bor den, beschrijft de van oorsprong landbouwkundige Lester Brown, oprichter van het Earth Policy Institute, hoe de wereld rap het punt nadert dat de uit putting van de waterbronnen omslaat in een rampscenario. Hij voorspelt 'voedseltekorten die niet meer in de hand te hou den zijn'. Vanuit zijn kantoor in Washington beantwoordt hij per e-mail de vraag wat de we reld volgens hem te wachten staat. „Op een gegeven moment zal het groeiende waterverbruik ophouden als de aquifers uitge put zijn en de bronnen op begin nen te drogen." Nu al is sprake van oplopende voedseltekorten en stijgende prijzen. Maar de grote klap moet volgens Brown nog komen. Er is volgens hem in achttien landen, waaronder de VS, India en Chi na, door uitputting van water bronnen sprake van 'food bub bles'. Dat zijn 'zeepbellen die een korte termijn een vals ge voel van voedselveiligheid ver schaffen'. Als die landen er niet in slagen hun aquifers aan te vul len en hun rivieren te ontzien, gaan hun oogsten krimpen en hun bevolkingen honger lijden. Brown voorziet ook geopolitieke spanningen. Turkije bijvoor beeld, ook een land dat de wel vaart ziet stijgen, bouwt grote dammen in de rivier Tigris voor stroomopwekking en irrigatie. Dus krijgen Syrië en Irak min der water. Boeren boren daar nu al meer naar grondwater, waar door het peil daalt. In China eten 130 miljoen men sen graan dat is verbouwd met niet-duurzaam water. In India hebben boeren al 21 miljoen irri- gatieputten geboord. Ook daar daalt het grondwater, in sommi ge streken zelfs 6 meter per jaar. Brown voorspelt rampspoed: „In gebieden waar het voldoende re gent, zoals in Texas, betekent het opdrogen van aquifers dat boeren overschakelen naar 'dro gere' teelten. Maar in Saudi-Ara bië daarentegen betekent het dat akkers weer in woestijn veran dert." V.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2013 | | pagina 11