UIT 5
www.pzc.nl/uiteten
JAZZ
Vrijdag 26 april
Trio Nuages
vanaf 18:30 jazzy dinner
voor 17,50 p.p.
Vrijdag 17 mei
Bram Wijnands speelt
Erroll Garner
Reserveren
DONDERDAG 25 APRIL 2013
door de pasta. Kortom, een week
later aten we er nog van.
Mijn lekkerste raapstelenvondst
wil ik jullie niet onthouden: Loc
lac, geïnspireerd op een recept
uit Gordon Ramsey's kookboek
'Great Escape Zuidoost-Azië'. Dit
van oorsprong uit Vietnam af
komstige gerecht, heeft het in
buurland Cambodja tot populair
ste streetfood geschopt. Je kunt
het in Phnom Penh letterlijk op
elke hoek van de straat eten. Loc
lac betekent omhusselen. Dat is
wat je doet met de gemarineerde
biefstukreepjes in de wok. Je ser
veert ze heet op een frisse salade
die Gordon met waterkers
maakt, maar ik dus met knappe
rig verse raapstelen. De peper-li-
moendip (Tuk meric) hoort er
echt bij. Superlekker, licht en ge
zond.
LOC LAC VAN BIEFSTUKREEPJES
Benodigdheden voor Cambodjaans
roerbakgerecht (4 personen): 500
gram biefstuk, in 1 cm dikke reep
jes; 2 theelepels (wok)olie, 3 eetle
pels ketjap manis; 2 eetlepels rijst
azijn; 2 eetlepels bruine suiker; 1 eet
lepel Thaise vissaus; 1 rode peper,
fijngesnipperd; 2 tenen knoflook,
fijngehakt; 2 cm gemberwortel, fijn
gehakt.
Salade: 2 bosjes raapstelen; 2 sjalot
ten; 4 rijpe trostomaten; Va komkom
mer; rijstazijn en olie voor dressing,
naar smaak.
Tuk meric (dip): sap van 2 limoe
nen; 10 pimentkorrels; versgemalen
zwarte peper, zout.
Bereidingswijze: Meng marinade
van olie, ketjap, rijstazijn, suiker en
vissaus. Meng biefstukreepjes er
doorheen. Laat half uur marineren,
af en toe omscheppen. Meng voor
Tuk meric dip limoensap, licht ge
plette pimentkorrels, peper en zout
door elkaar. Was raapstelen, verwij
der worteltjes, snij blad in grove
stukken, doe in kom. Snij sjalotjes in
dunne ringen, verdeel tomaten in
zessen. Was komkommer (niet schil
len), verdeel in lengterichting in vie
ren en snij vervolgens in kleine stuk
jes. Meng door raapsteelblad. Breng
op smaak met dressing van rijstazijn
en olie. Verdeel over 4 diepe borden
of eetkommen. Zet wok op vuur,
laat goed heet worden. Voeg scheut
je olie toe en wals rond tot wok
rondom ingevet is. Neem biefstuk
uit marinade, laat uitlekken, bak in 1
minuut bruin. Voeg fijngesneden
gember, rode peper en knoflook toe.
Roerbak nogmaals 1 minuut. Schep
biefstukreepjes uit wok, op raap
steelsalade. Voeg overgebleven mari
nade aan wok toe, laat iets inkoken.
Verdeel over vlees, salade en mie.
Plaats limoendip in kleine komme
tjes ernaast. Serveer met dunne eier-
mie. Je kunt naar smaak gebakken
lente-ui en fijngesneden rode peper
toevoegen. Lekker met koele Sauvig-
non Blanc of witbiertje.
Tips: Snij reepjes van (biologische)
biefstukpuntjes. Goedkoper dan bief
stuk aan het stuk, extra smakelijk.
Slappe raapstelen fleuren helemaal
op van half uur in ijswaterbad.
20:00 jazzconcert
voor 27,00 p.p. incl.
ontvangstkoffie en warme
gerechtjes in de pauze
0118 591223 of
info@greenwhite.nl
Honderd procent lente, foto GPD
paar dagen fleurden ze helemaal
op. Ik kon ze oogsten en verwer
ken als sla of als roerbakgroente.
Heerlijk met rode ui en knoflook
EF
Tir
Een van de gerechten van de
kaart: Salmone affumicato.
foto's Mark Neelemans