UIT 5 www.pzc.nl/uiteten JAZZ Vrijdag 26 april Trio Nuages vanaf 18:30 jazzy dinner voor 17,50 p.p. Vrijdag 17 mei Bram Wijnands speelt Erroll Garner Reserveren DONDERDAG 25 APRIL 2013 door de pasta. Kortom, een week later aten we er nog van. Mijn lekkerste raapstelenvondst wil ik jullie niet onthouden: Loc lac, geïnspireerd op een recept uit Gordon Ramsey's kookboek 'Great Escape Zuidoost-Azië'. Dit van oorsprong uit Vietnam af komstige gerecht, heeft het in buurland Cambodja tot populair ste streetfood geschopt. Je kunt het in Phnom Penh letterlijk op elke hoek van de straat eten. Loc lac betekent omhusselen. Dat is wat je doet met de gemarineerde biefstukreepjes in de wok. Je ser veert ze heet op een frisse salade die Gordon met waterkers maakt, maar ik dus met knappe rig verse raapstelen. De peper-li- moendip (Tuk meric) hoort er echt bij. Superlekker, licht en ge zond. LOC LAC VAN BIEFSTUKREEPJES Benodigdheden voor Cambodjaans roerbakgerecht (4 personen): 500 gram biefstuk, in 1 cm dikke reep jes; 2 theelepels (wok)olie, 3 eetle pels ketjap manis; 2 eetlepels rijst azijn; 2 eetlepels bruine suiker; 1 eet lepel Thaise vissaus; 1 rode peper, fijngesnipperd; 2 tenen knoflook, fijngehakt; 2 cm gemberwortel, fijn gehakt. Salade: 2 bosjes raapstelen; 2 sjalot ten; 4 rijpe trostomaten; Va komkom mer; rijstazijn en olie voor dressing, naar smaak. Tuk meric (dip): sap van 2 limoe nen; 10 pimentkorrels; versgemalen zwarte peper, zout. Bereidingswijze: Meng marinade van olie, ketjap, rijstazijn, suiker en vissaus. Meng biefstukreepjes er doorheen. Laat half uur marineren, af en toe omscheppen. Meng voor Tuk meric dip limoensap, licht ge plette pimentkorrels, peper en zout door elkaar. Was raapstelen, verwij der worteltjes, snij blad in grove stukken, doe in kom. Snij sjalotjes in dunne ringen, verdeel tomaten in zessen. Was komkommer (niet schil len), verdeel in lengterichting in vie ren en snij vervolgens in kleine stuk jes. Meng door raapsteelblad. Breng op smaak met dressing van rijstazijn en olie. Verdeel over 4 diepe borden of eetkommen. Zet wok op vuur, laat goed heet worden. Voeg scheut je olie toe en wals rond tot wok rondom ingevet is. Neem biefstuk uit marinade, laat uitlekken, bak in 1 minuut bruin. Voeg fijngesneden gember, rode peper en knoflook toe. Roerbak nogmaals 1 minuut. Schep biefstukreepjes uit wok, op raap steelsalade. Voeg overgebleven mari nade aan wok toe, laat iets inkoken. Verdeel over vlees, salade en mie. Plaats limoendip in kleine komme tjes ernaast. Serveer met dunne eier- mie. Je kunt naar smaak gebakken lente-ui en fijngesneden rode peper toevoegen. Lekker met koele Sauvig- non Blanc of witbiertje. Tips: Snij reepjes van (biologische) biefstukpuntjes. Goedkoper dan bief stuk aan het stuk, extra smakelijk. Slappe raapstelen fleuren helemaal op van half uur in ijswaterbad. 20:00 jazzconcert voor 27,00 p.p. incl. ontvangstkoffie en warme gerechtjes in de pauze 0118 591223 of info@greenwhite.nl Honderd procent lente, foto GPD paar dagen fleurden ze helemaal op. Ik kon ze oogsten en verwer ken als sla of als roerbakgroente. Heerlijk met rode ui en knoflook EF Tir Een van de gerechten van de kaart: Salmone affumicato. foto's Mark Neelemans

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2013 | | pagina 45