UIT 5 PITTIGE APPELPERENSMOOTHIE MET APPELSNOEPJES www.pzc.nl/uiteten DONDERDAG 18 APRIL 2013 naar Frankrijk wordt verscheept om te worden versnipperd, al waar het als vleessaus in onze 'verse' lasagne terechtkomt. Hoe zo vers? Die ingrediënten kun nen zo een paar jaar oud zijn. Wat je binnen krijgt, alle etiket ten en kleine lettertjes ten spijt, we hebben geen idee meer. Niet gek dat we weer grip op ons voed sel proberen te krijgen, door va ker zelf te koken met eerlijke pro ducten 'van bij ons.' Binnenkort organiseert Slow Food Nederland in Rotterdam 'De Dag van de Stadslandbouw', met als thema 'Verkorten van de voedselketen'. Daar spreekt het fe nomeen op gebied van regionale voedselsystemen, de Canadees- Amerikaanse boer Michael Able- man, oprichter van een van de eerste moderne stadsboerderijen in Californië. Ik heb na een week smakelijk eten nog een prei en een rood kooltje over, die er opvallend pa tent uitzien. Plus wat biologische appeltjes en handperen, die nu wel op mogen. Daarvan maken we een pittige smoothie en super verantwoorde appeiringen. Eigenlijk was ik van plan het ver der te laten bij deze probeerkrat, maar hij is zo goed bevallen dat ik toch een abonnement over weeg. In ieder geval tot mijn ei gen minimoestuin weer gaat leve ren. Eens in de twee weken krijg je zo'n krat makkelijk op, zeker met die originele recepten erbij. Compleet is hij niet, maar dat pre tendeert de Streekmolen ook niet. Je moet wel boodschappen blijven doen. Met name als je niet vegetarisch eet. Geen pro bleem, ik zou de bezoeken aan de markt, mijn slager en visboer ook niet willen missen. Benodigdheden voor 2 personen Voor de appelsnoepjes: 3 appels, onge schild. Voor de smoothie: 2 rijpe handperen; 1 appel; sap van 2 sinaasap pels; 2 centimeter verse gemberwortel. Bereidingswijze: Voor de appelsnoepjes: verwarm oven voor op 50 gra den. Was appels, boor klokhuizen eruit en snijd in ringen van halve centi meter. Niet schillen, de lekkerste smaken zitten net onder de schil. Spreid appeiringen uit over rooster en laat zo'n 4 uur drogen in de oven. Laat de ovendeur op een kier (doe er houten lepel of ovenwant tussen). Je kunt ook na een uur de oven uitzetten en appels de hele nacht laten drogen. Bewaar appeiringen in een trommeltje, als gezond en lekker tus sendoortje. Voor de smoothie: schil peren en appel, snijd in kwarten, ver wijder steeltjes en klokhuizen. Pers sinaasappels. Schil gemberwortel, snijd in kleine stukjes. Doe alle ingrediënten in blender of keukenmachi ne en draai tot smoothie. Giet in hoog glas met dik rietje. Tip: Appelsnoepjes kun je ook zonder oven maken. Rijg appeiringen aan koord en hang ze te drogen boven warme verwarmingsradiator. Of leg ze in een open gevlochten mandje. Tijd afhankelijk van warmtebron. Iris Hageman met de klassieke hamburger.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2013 | | pagina 45