UIT 5
PITTIGE APPELPERENSMOOTHIE MET APPELSNOEPJES
www.pzc.nl/uiteten
DONDERDAG 18 APRIL 2013
naar Frankrijk wordt verscheept
om te worden versnipperd, al
waar het als vleessaus in onze
'verse' lasagne terechtkomt. Hoe
zo vers? Die ingrediënten kun
nen zo een paar jaar oud zijn.
Wat je binnen krijgt, alle etiket
ten en kleine lettertjes ten spijt,
we hebben geen idee meer. Niet
gek dat we weer grip op ons voed
sel proberen te krijgen, door va
ker zelf te koken met eerlijke pro
ducten 'van bij ons.'
Binnenkort organiseert Slow
Food Nederland in Rotterdam
'De Dag van de Stadslandbouw',
met als thema 'Verkorten van de
voedselketen'. Daar spreekt het fe
nomeen op gebied van regionale
voedselsystemen, de Canadees-
Amerikaanse boer Michael Able-
man, oprichter van een van de
eerste moderne stadsboerderijen
in Californië.
Ik heb na een week smakelijk
eten nog een prei en een rood
kooltje over, die er opvallend pa
tent uitzien. Plus wat biologische
appeltjes en handperen, die nu
wel op mogen. Daarvan maken
we een pittige smoothie en super
verantwoorde appeiringen.
Eigenlijk was ik van plan het ver
der te laten bij deze probeerkrat,
maar hij is zo goed bevallen dat
ik toch een abonnement over
weeg. In ieder geval tot mijn ei
gen minimoestuin weer gaat leve
ren. Eens in de twee weken krijg
je zo'n krat makkelijk op, zeker
met die originele recepten erbij.
Compleet is hij niet, maar dat pre
tendeert de Streekmolen ook
niet. Je moet wel boodschappen
blijven doen. Met name als je
niet vegetarisch eet. Geen pro
bleem, ik zou de bezoeken aan de
markt, mijn slager en visboer
ook niet willen missen.
Benodigdheden voor 2 personen Voor de appelsnoepjes: 3 appels, onge
schild. Voor de smoothie: 2 rijpe handperen; 1 appel; sap van 2 sinaasap
pels; 2 centimeter verse gemberwortel.
Bereidingswijze: Voor de appelsnoepjes: verwarm oven voor op 50 gra
den. Was appels, boor klokhuizen eruit en snijd in ringen van halve centi
meter. Niet schillen, de lekkerste smaken zitten net onder de schil.
Spreid appeiringen uit over rooster en laat zo'n 4 uur drogen in de oven.
Laat de ovendeur op een kier (doe er houten lepel of ovenwant tussen).
Je kunt ook na een uur de oven uitzetten en appels de hele nacht laten
drogen. Bewaar appeiringen in een trommeltje, als gezond en lekker tus
sendoortje. Voor de smoothie: schil peren en appel, snijd in kwarten, ver
wijder steeltjes en klokhuizen. Pers sinaasappels. Schil gemberwortel,
snijd in kleine stukjes. Doe alle ingrediënten in blender of keukenmachi
ne en draai tot smoothie. Giet in hoog glas met dik rietje.
Tip: Appelsnoepjes kun je ook zonder oven maken. Rijg appeiringen aan
koord en hang ze te drogen boven warme verwarmingsradiator. Of leg
ze in een open gevlochten mandje. Tijd afhankelijk van warmtebron.
Iris Hageman met de klassieke hamburger.