IJ AH-varkensvleesburger: geen paard, wel rund wm SPECTRUM 3 ZATERDAG 13 APRIL 2013 voedselfraude BWUWate In het Wageningse laboratorium van Rikilt worden overuren gemaakt om verdacht voedsel te onderzoeken. foto's Marina Popova Als het Osse vleesverwer kingsbedrijf Willy Selten inderdaad ja renlang paardenvlees heeft vermengd met rund, waar is dat dan terechtgekomen? Niet per se in vleessnacks, zo lijkt. Deze krant nam de proef op de som. We lieten verschillende snacks testen, steeds van twee verschillen de merken: kroketten, frika dellen, hamburgers en ba- pao, afkomstig uit de diep vries van vijf supermark ten. Onderzoekers van Rikilt, het instituut voor voedsel veiligheid van Wageningen Universiteit, onderzochten elke snack op aanwezigheid van vijf soorten vlees: paard, rund, varken, kip en schaap. Dat gebeurde aan de hand van het DNA van die diersoorten. In geen van de acht snacks werd paar denvlees aangetroffen. Wel bleken de hamburgers van Albert Heijn rundvlees te bevatten, terwijl er volgens het etiket alleen kip en var kensvlees in zat. Een twee de test, met een andere ver pakking AH-hamburgers, bevestigde de aanwezigheid van rundvlees. Voor de ge zondheid is rund in plaats van kip en varken niet met een een gevaar, zegt Ri- kilt-professor Saskia van Ruth. „Maar voor mensen met allergieën en mensen die om religieuze redenen bepaalde dieren niet eten, kan het wel een probleem zijn." Albert Heijn laat in een reactie weten onmiddellijk contact op te nemen met de leverancier om te onder zoeken wat de oorzaak is. „Wij nemen incidenten met voedsel zeer se rieus." Volgens Van Ruth komen de resultaten van de snack test overeen met het alge mene beeld dat het Rikilt van de betrouwbaarheid van voedsel heeft. „De meeste etiketten kloppen, maar af en toe zit er iets tus sen dat niet klopt." lasagne belanden, zou dat dus wel de gelijk gevaar kunnen opleveren. Tot nu toe zijn in Nederland resten van geneesmiddelen gevonden in en kele monsters rundvlees dat ver mengd was met paardenvlees. Maar volgens de NVWA was in deze geval len geen sprake van gevaar voor de volksgezondheid, 'omdat het eindpro duct, namelijk rundvleesblokjes, sterk was verdund'. Dat neemt niet weg dat de NVWA nu al het vlees probeert te rug te roepen dat afkomstig is van vleesverwerker Van Selten, omdat niet bekend is waar hij het vandaan had en wat er in zit. Voor de NVWA, als verantwoordelijke toezichthouder, staat de voedselveiligheid immers voorop. Critici wijzen erop dat het niet alleen van belang is dat wordt voorkomen dat mensen ziek worden van eten. Bij consumenten staat ook het vertrouwen in de voedselinforma- tie onder druk. Mensen willen weten waar hun voedsel vandaan komt en hoe het is geproduceerd. De technieken om fraude en verontrei nigingen in voedsel op te sporen, ont wikkelen zich snel. Moesten de labo ranten vroeger nog voor elke mogelij ke pesticide in fruit aparte tests doen, tegenwoordig controleren apparaten in één keer op resten van honderden bestrijdingsmiddelen. Een van de re cente paradepaardjes in Wageningen is een techniek om te controleren of een ei echt biologisch is. Het is Rikilt gelukt om de kleur van de dooier heel precies te meten. Die kleur wordt be paald door het voer dat de kippen heb ben gegeten, het ras en bijvoorbeeld de leefomstandigheden. Van Ruth: „We hebben ontdekt dat gewone en biologische eieren elk hun eigen ka rakteristieke patroon van geelpigmen- ten hebben." Op een vergelijkbare ma nier hoopt Rikilt binnenkort biologi sche groenten en vlees met Beter Le ven-sterren van de Dierenbescher ming te kunnen controleren. Met zo geheten hyperspectrale camera's, die g tientallen kleuren registreren, kan ook worden bepaald hoelang vis dood is en of die dus terecht wordt ver kocht als vers. En het Rikilt hoopt ook antwoord te kunnen geven op de vraag waar de vis vandaan komt. Uit de Noordzee of uit Canadese wateren? Om overbevissing te voorkomen, is dat belangrijke informatie. De tech niek is gebaseerd op het gegeven dat vissen in verschillende gebieden ver schillend voedsel eten. Of de recente voedselschandalen het vertrouwen van consumenten in de voedingsindustrie ondermijnen, is moeilijk te zeggen. Maar minister Schippers van Volksgezondheid en staatssecretaris Dijksma van Economi sche Zaken vrezen van wel. Samen met het bedrijfsleven - boeren, slach terijen, industrie en supermarkten - hebben ze daarom een Taskforce Voed- selvertrouwen ingesteld. Die onder zoekt momenteel hoe de zwakke scha kels in de voedselketen sneller kun nen worden aangepakt. In een debat over de recente voedselschandalen zegde minister Schippers onder druk van de Tweede Kamer onlangs al toe om de bezuinigingen van het vorige kabinet op de NVWA deels terug te draaien. Daarnaast gaan de straffen voor het rommelen met voedsel om hoog. De maximale boete voor fraude (nu nog 4.500 euro) wordt 78.000 eu ro. Daarmee hoopt de minister de rot te appels uit de boom te schudden. Intussen benadrukken alle betrokke nen dat ondanks de risico's van inge wikkelde, internationale handelske tens en de kansen voor kwaadwillen de fraudeurs, ons voedsel alleen maar veiliger wordt. Al is het alleen maar omdat levensmiddelenbedrijven grote imagoschade lopen, als ze het nieuws halen wegens besmette etenswaren of frauduleuze praktijken. Op een monitor in het Rikilt-lab ver schijnen ondertussen gekleurde cur ves die verraden welke herkomst een onderzochte frikadel heeft: ja, er zit kip en rund in; en nee, geen paard, schaap of varken. ©reageren? spectrum@depersdienst.nl januari 2013: Engeland ont dekt paardenvlees in ham burgers van Aldi en Lidl. 8 februari: Britse waarschu wing dat lasagne en -spa ghetti van het Franse merk Findus tot 100 pro cent paardenvlees bevat. 9 februari; Een Nederland se handelaar blijkt betrok ken bij het vleesschandaal. 11 februari: De NVWA on derzoekt supermarktmaal tijden op paardenvlees. Plus en Boni halen verdach te producten uit de schap pen. 13 februari: Runderlasagne van AH Euro Shopper be vat paardenvlees. 13 februari: Onderzoek in vleeskoelhuis van Draap Trading in Breda. Direc teur Jan Fasen van Draap werd eerder veroordeeld voor vervalst halalvlees. 15 februari: EU controleert of in rundvleesproducten paardenvlees is verwerkt en kondigt extra tests aan op het gebruik van verbo den medicijnen. 15 februari: Inval bij vlees verwerker Willy Selten in Oss dat paardenvlees zou vermengen met rundvlees. 22 februari: Iglo chili con came bevat paardenvlees. 24 februari: In Duitsland blijken gewone eieren ver kocht als biologische en vrije uitloopeieren. 25 februari: Paardenvlees in Ikea gehaktballen. 4 maart: Kankerverwek kende stof via beschimmel de Servische maïs in Ne derlands veevoer. 5 maart: IKEA staakt de verkoop van amandeltaart, nadat in China coli-achtige bacteriën in het gebak zijn aangetroffen. 20 maart: Frankrijk ver denkt Draap van handel in paardenvlees als rundvlees en van import van 57 ton schapenvlees met risico op BSE (gekkekoeienziekte). 21 maart: Diepvriesvlees van Boltjes bevat paarden vlees en antibiotica. 10 april: Ruim 500 binnen- en buitenlandse bedrijven moeten 50.000 ton rund vlees van Selten traceren dat mogelijk is vermengd met paardenvlees.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2013 | | pagina 43