Voedselcontroles zijn nauwelijks gericht op fraude. Daarom konden sjoemelaars tot nu toe relatief onge stoord hun gang gaan. De paarden- vleesaffaire kwam, net als vrijwel alle andere voed selschandalen, aan het licht in een Wagenings laboratorium. 1 2 SPECTRUM actueel Z/ -P Frontstrijders tegen v door Annemieke van Dongen Met een mesje peutert een on derzoeker een piepklein stuk je uit het bin nenste van een bevroren frika del. Dat wordt fijngemalen en met vloeistof opgelost in een soort vinger hoedje. In een rek met 95 andere buis jes verdwijnt het goedje in een grijze machine die het DNA bepaalt. We zijn bij Rikilt: hét Nederlandse onder zoeksinstituut op het gebied van voed selveiligheid en onderdeel van de Wa- geningen Universiteit. Sinds in februari paardenvlees werd aangetroffen in runderlasagne van Al- bert Heijn, staat de telefoon bij Rikilt roodgloeiend. Het werd niet rustiger, toen de vleesfraude zich als een olie vlek over Europa uitbreidde. En het werd nog drukker, toen vervolgens in Duitsland de vondst van nep-biologi- sche eieren een Nederlandse link leek te hebben én daarna de giftige stof af- latoxine via beschimmeld veevoer in melk terecht dreigde te komen. De klap op de vuurpijl kwam met de bekendmaking deze week dat de Ne derlandse Voedsel- en Warenautori teit (NVWA) 50 miljoen kilo runder vlees probeert op te sporen dat ver moedelijk is vermengd met paarden vlees. Het gaat om de totale productie van de afgelopen twee jaar van de Os- se vleesverwerker Willy van Selten. De kwesties roepen vragen op over de veiligheid en betrouwbaarheid van voedsel. Eten we wat we denken te eten op basis van het etiket? Bevat ons vlees geen medicijnresten, hormonen of ziekteverwekkende bacteriën? Is het veevoer genetisch gemanipuleerd, bevatten groenten pesticiden en zijn de biologische druiven wel echt biolo gisch geteeld? Bedrijven zijn verantwoordelijk voor het voedsel dat ze verkopen. Dat con troleren ze dus zelf, als het goed is, al dan niet met behulp van commerciële laboratoria. Inspecteurs van de NVWA controleren namens de rijks overheid. Het Rikilt komt eraan te pas als de voedselveiligheid of-authentici teit in het geding is, zoals bij de paar- denvleesfraude. Of als het testen te in gewikkeld wordt. „We werken aan het front van de wetenschappelijke ontwikkelingen, ook internationaal", verklaart Saskia van Ruth, hoogleraar voedselauthenticiteit bij Rikilt. „We ontwikkelen constant nieuwe onder zoekstechnieken." De oude Grieken kenden al methodes om na te gaan of wijn was aangelengd met water. Rond 1500 hadden de Fran sen een toepasselijke straf voor lieden die rommelden met boter, bijvoor beeld door er goedkoper varkensvet doorheen te mengen, vertelt Van Ruth. De boterfraudeurs kregen boter op hun hoofd en werden voor het vuur gezet tot die smolt. Voedselfraude is van alle tijden, wil de professor maar zeggen. Anno 2013 komt het nog steeds voor, hebben de recente schandalen aangetoond. Als er maar genoeg prijsverschil zit tussen paard en rund en niemand proeft of ziet het verschil, wordt hqt verleide lijk om in de gehaktmolen goedkoop paardenvlees bij te mengen. Zeker als de pakkans klein is. En die lijkt te da len sinds de rijksoverheid de afgelo pen jaren miljoenen heeft bezuinigd op het budget van de NVWA. Met als gevolg dat er minder inspecteurs zijn om bedrijven te controleren. De con troles die er nog zijn, richten zich vooral op veiligheid, op het voorko men dat mensen ziek worden van eten. Op fraude wordt amper gecon troleerd. De NVWA-inspecteurs ne men alleen steekproeven, als ze signa len hebben dat er is gesjoemeld. Zo kreeg het Rikilt tot voor kort nooit op dracht om paardenvlees op te sporen met DNA-tests. In het geval van de paardenvleesfrau- de kwam meteen de geruststelling dat het eten van paardenvlees geen ge vaar voor de gezondheid oplevert. Paardenvlees wordt, net als ander vlees, voor en na de slacht immers ge controleerd op bijvoorbeeld resten van medicijnen, was de redenering. Maar zo simpel is de veiligheidsgaran tie niet. Want een inspecteur die denkt rundvlees te controleren op me- dicijnresten, test niet op medicijnen die uitsluitend bij paarden worden ge bruikt. Het pfiardenvleesschandaal heeft in tussen een interessant inkijkje gege- Onderzoekers van Rikilt beoordelen een proefmonster. ven in de ingewikkelde internationale vleeshandel. De 'productie- en handelsketens' zijn vaak lang, met na me bij samengestelde producten, pro ducten met meerdere ingrediënten. Alleen al het paardenvlees dat in Brit se lasagne zat, legde (tenminste op pa pier) een route af langs acht bedrijven in heel Europa. Ergens onderweg - de verdenking ligt bij de Bredase hande laar Draap - verscheen 'rund' op het etiket. Juist die ingewikkelde en lange route die het vlees en eindproduct af leggen, brengt extra risico's met zich mee. Want de controles op slachtpaar- den - en voedselveiligheid in het alge meen - zijn niet overal zo streng als in Nederland. Als bijvoorbeeld paar den uit Zuid-Amerika illegaal in onze 1 la: ge Tc va ke m vc le vc dt w dc re vl ni hi al: st vc ni vc V3 h< ti< w h( D ni w ra kt te in bt ce is ee ge Pi

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2013 | | pagina 42