UIT 7 MAALOBEH (OMGEKEERDE RIJSTTAART MET KIP) www.pzc.nl/uit RDAG 4 APRIL 2013 peulvruchten en kruiden. In tens aromatisch dankzij het ge bruik van spannende spece rijen. Op zoek naar een typisch Sy- risch gerecht, raadpleeg ik haar bestseller Duizend-en-één sma ken. Ik zoek vergeefs het recept voor maalobeh, een omgekeer de rijsttaart met kip, gebakken aubergine en pijnboompitten. Van een vriendin die helpt bij Nederlandse taalles aan inbur- geraars, kreeg ik deze tip. Zij had net een geweldige lunch achter de rug, waarbij haar cur sisten een gerecht hadden be reid. Dat varieerde van Brazili aanse vis in kleipot, (waarover een andere keer meer) tot maalobeh, gemaakt door de van oorsprong Syrische vrouw Wa- sim. Het is een heerlijk gerecht, zeker met frisse yoghurt erbij! In Libanon schijnt dit heerlijke gerecht ook voor te komen, maar dan als makloubeh, wat ook hier 'omkeren' betekent. Hopelijk keren ook de kansen voor de Syrische bevolking snel. f Benodigdheden voor 4 personen: 5 eetlepels olijfolie; 2 aubergines, in plakken; 850 millili ter bouillon van 1 kip; vlees van kipfilets en dijen in blokjes; mespunt kaneel; mespunt ge malen piment; 400 gram basmatirijst; 3 eetlepels pijnboompitten; halve eetlepel boter; zwarte peper, grof gemalen; zout; 1 eetlepel gehakte peterselie. Bereiding: bestrooi aubergineplakken met zout, laat 15 minuten intrekken, dep droog met keukenpapier. Verwarm in koekenpan laagje olijfolie, bak hierin aubergineplakken aan beide kanten goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier. Leg ze op bodem van inge vette bolle kookpot of hapjespan. Drapeer kipstukjes erover. Kruid met zout, peper, pi ment en kaneel. Laat rijst wellen in hete bouillon met flinke snuf zout. Houd half kopje bouillon achter. Laat staan tot rijst ongeveer zelfde niveau heeft als vocht. Stort op kip stukjes. Druk goed aan met spatel, zodat alle holtes gevuld worden. Schenk overgebleven bouillon erover, tot net boven rijst. Kook met deksel erop 45 minuten op heel zacht vuur tje. Laat 20 minuten rusten. Bak pijnboompitten goudbruin in boter. Steek zijkanten van rijsttaart voorzichtig los met spatel. Plaats platte schaal over pan en draai om, zodat rijst taart eruit komt, met aubergineplakken bovenop. Besprenkel rijkelijk met gebakken pijn boompitten en peterselie. Serveer met dikke Turkse yoghurt, op smaak gebracht met knoflook en zout, en salade van tomaten, uiringen en peterselie. Tip: ook lekker met lamsgehakt in plaats van kip. In de vegetarische variant zitten blokjes gebakken aardappel en bloemkool. Het Streefkerkse Huis Duinweg 48, Zoutelande] Duivenborstje, bloedworst en mousse van eendenlever. Evelien de Jonge, gastvrouw van 't Streefkerkse Huis. foto's Lex de Meester Sfr^d Zoutelanck

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2013 | | pagina 47