UIT 7
MAALOBEH (OMGEKEERDE RIJSTTAART MET KIP)
www.pzc.nl/uit
RDAG 4 APRIL 2013
peulvruchten en kruiden. In
tens aromatisch dankzij het ge
bruik van spannende spece
rijen.
Op zoek naar een typisch Sy-
risch gerecht, raadpleeg ik haar
bestseller Duizend-en-één sma
ken. Ik zoek vergeefs het recept
voor maalobeh, een omgekeer
de rijsttaart met kip, gebakken
aubergine en pijnboompitten.
Van een vriendin die helpt bij
Nederlandse taalles aan inbur-
geraars, kreeg ik deze tip. Zij
had net een geweldige lunch
achter de rug, waarbij haar cur
sisten een gerecht hadden be
reid. Dat varieerde van Brazili
aanse vis in kleipot, (waarover
een andere keer meer) tot
maalobeh, gemaakt door de van
oorsprong Syrische vrouw Wa-
sim. Het is een heerlijk gerecht,
zeker met frisse yoghurt erbij!
In Libanon schijnt dit heerlijke
gerecht ook voor te komen,
maar dan als makloubeh, wat
ook hier 'omkeren' betekent.
Hopelijk keren ook de kansen
voor de Syrische bevolking snel.
f
Benodigdheden voor 4 personen: 5 eetlepels olijfolie; 2 aubergines, in plakken; 850 millili
ter bouillon van 1 kip; vlees van kipfilets en dijen in blokjes; mespunt kaneel; mespunt ge
malen piment; 400 gram basmatirijst; 3 eetlepels pijnboompitten; halve eetlepel boter;
zwarte peper, grof gemalen; zout; 1 eetlepel gehakte peterselie.
Bereiding: bestrooi aubergineplakken met zout, laat 15 minuten intrekken, dep droog
met keukenpapier. Verwarm in koekenpan laagje olijfolie, bak hierin aubergineplakken
aan beide kanten goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier. Leg ze op bodem van inge
vette bolle kookpot of hapjespan. Drapeer kipstukjes erover. Kruid met zout, peper, pi
ment en kaneel. Laat rijst wellen in hete bouillon met flinke snuf zout. Houd half kopje
bouillon achter. Laat staan tot rijst ongeveer zelfde niveau heeft als vocht. Stort op kip
stukjes. Druk goed aan met spatel, zodat alle holtes gevuld worden. Schenk overgebleven
bouillon erover, tot net boven rijst. Kook met deksel erop 45 minuten op heel zacht vuur
tje. Laat 20 minuten rusten. Bak pijnboompitten goudbruin in boter. Steek zijkanten van
rijsttaart voorzichtig los met spatel. Plaats platte schaal over pan en draai om, zodat rijst
taart eruit komt, met aubergineplakken bovenop. Besprenkel rijkelijk met gebakken pijn
boompitten en peterselie. Serveer met dikke Turkse yoghurt, op smaak gebracht met
knoflook en zout, en salade van tomaten, uiringen en peterselie.
Tip: ook lekker met lamsgehakt in plaats van kip. In de vegetarische variant zitten blokjes
gebakken aardappel en bloemkool.
Het Streefkerkse Huis
Duinweg 48, Zoutelande]
Duivenborstje, bloedworst en mousse van eendenlever.
Evelien de Jonge, gastvrouw van
't Streefkerkse Huis.
foto's Lex de Meester
Sfr^d Zoutelanck