Beoordeling
6 UIT
Ook de Syriër kookt graag
KOKEN MET PUCK
Achter die olie
zit voor mij
namelijk een
hele wereld van
doodgewone
mensen
We slaan de recensie
van jaren terug er nog
eens op na. 't Streefkerk-
se Huis overtuigt en is
gul, was de kop. Het was
destijds een kennisma
king met de parade van
gerechtjes, het amuse
menu. Datzelfde nemen
we dit keer weer. Be
nieuwd of de ervaring
hetzelfde is en de kwali
teit nog altijd hoog.
DONDERDAG
Puck Kerkhoven
Bij Syrië denk je niet met
een aan koken en eten.
Het lijkt in scherpe te
genstelling te staan tot
de schrijnende beelden
van kapotgeschoten Syrische wij
ken en overvolle vluchtelingen
kampen die dagelijks over ons
heen komen. Toch waren die mil
joenen mensen, die nu volledig
afhankelijk zijn van hulp, tot
voor kort uitstekend in staat voor
zichzelf te zorgen. Ze verbouw
den hun eigen groenten, hielden
kippen en geiten, vingen vis, bak
ten brood, kookten hun eigen pot
je. En wat voor potje! De Syrische
keuken is misschien iets minder
beroemd dan de keukens van
buurlanden Turkije en Libanon,
maar evengoed een om trots op
te zijn. Wat zou het goed zijn als
dit geteisterde land weer heel
snel herstelt. Beëindiging van het
conflict en een bevolking die
weer voor zichzelf gaat zorgen.
Die mensen staan te popelen, dat
kan niet anders.
Mijn zwager komt regelmatig in
het gebied, als verslaggever voor
Nieuwsuur. Veel informatie heb ik
dus uit de eerste hand. Op zoek
naar de nuance laat hij beide par
tijen aan het woord, hetgeen
hem niet altijd in dank wordt af
genomen. Waar strijd is, is de nu
ance per definitie het slachtoffer,
luidt zijn conclusie. Hij wil bij
voorkeur belichten wat het con
flict betekent voor de gewone
man en vrouw in de straat. Voor
hen zijn de gevolgen desastreus,
dat hebben we kunnen zien.
Uit die brandhaard bracht hij
olijfolie voor mij mee, Syrische
olijfolie, in een gifgroene plastic
Fantafles. Het is niet de lekkerste
olie, maar zonder twijfel de
meest bijzondere die ik ooit heb
geproefd. Stroperig, vettig en vol
van smaak. Bizar, inderdaad! Mag
je onder de gegeven omstandig
heden over iets triviaals als olijf
olie schrijven? Ik vind van wel.
Achter die olie zit voor mij name
lijk een hele wereld van doodge
wone mensen die olijven oog
sten en olie persen, die ermee ko
ken of een sliertje over hun sala
de of gebakken visje schenken.
Vaders en moeders die, net als
wij, in vrijheid voor hun gezin
willen zorgen.
Ik hou van de keukens van het
Midden-Oosten, zoals die door
Claudia Roden (dochter uit een
Syrisch-Joods gezin) zo kleurrijk
worden bezongen in haar kook
boeken. Er wordt daar langs de
oostelijke oever van de Middel
landse Zee meestal uitermate lek
ker gekookt: puur, licht verteer
baar, met veel verse groenten,
't Streefkerkse Huis beproefd
Prijs-kwaliteit:
Kok Robert de Jonge is kritisch op al
le bordjes die de keuken verlaten. Ter
indicatie: een driegangen keuzemenu
kost 37,50 euro, een viergangenmenu
met koffie komt op 45 euro.
Bediening:
Vriendelijk en goed geïnstrueerd,
J maar wat onrustig.
Entourage: Tegen de toppen van de
Zoutelandse duinen ligt het karakteris
tieke pand. Een mooiere plek om te
verblijven, is moeilijk voor te stellen.
Conclusie: In 't Streefkerkse Huis is
een avondje uit eten een belevenis.
Tegen de rug van de ho
ge duinenrij van Wal
cheren ligt 't Streefkerk
se Huis. Een huis met
een waardige, rieten
kap, een huis om trots op te zijn.
We hebben de auto beneden la
ten staan omdat de plotse
sneeuw en vrieskou de oprijlaan
onbetrouwbaar glad hebben ge
maakt. De steile klim benam ons
een beetje de adem, het uitzicht
even later over een wit Walche
ren helemaal.
Het hotel-restaurant in Zoutelan-
de zit deze zondagavond aardig
vol met zestien personen. Het
seizoen is begonnen voor de ei
genaren Robert (kok) en Evelien
(gastvrouw) de Jonge. Na een va
kantie van zeven weken moet er
nu elke dag van de week ge
werkt worden tot november.
We krijgen een tafeltje voor
twee aan het raam aangeboden.
Tegen de duinen ligt een pak
sneeuw. Merkwaardig, de winter
se aanblik met Pasen in het ver
schiet. Maar de kachel is aan en
in de lounge brandt een gaska
chel. We laten het net als vorige
keer aan de kok over en kiezen
het zevengangen amusemenu
(47,50 euro). Daarvoor krijgen
we een keur aan gerechten in mi
niatuuruitvoering. We hopen
dat de kok zich 'kalm houdt' en
niet net als vorige keer met elke
gang de gerechten een slagje gro
ter maakt.
Ons avondje uit begint met een
hapje van de chef. Het ziet er
niet alleen mooi uit, de combina
tie van smaken is heerlijk. Voor
al de marshmallow van wasabi
bij een stukje heilbot en rauwe
zalm maakt deze aftrap als van
ouds.
Het wordt een avond van herbe
leving en herinnering. Als het
brood op tafel komt, met de bo
ter en tapenade weten we weer
dat het brood van 't Streefkerkse
huis lekker is: mals van binnen,
ziltig van smaak en met een kro
kante korst. Alle broodjes wor
den zelf gemaakt door de kok.
Het is ook niet voor niets dat
't Streefkerkse Huis eind vorig
jaar een vermelding in De Lek
ker 2013 heeft gekregen.
Dan beginnen we aan de echte
stoet van hapjes. We hebben te
gen Evelien gezegd dat we van al
les houden en ook alles mogen
eten. Bij gang één noemen we
de schuimpjes van het vocht van
uitgehangen tomaten en een
crème van tomaat, rivierkreeftje
met zalm, zalmeitjes en een zoet
zure gele wortel. Aan elk onder
deel van de compositie is aan
dacht besteed en de smaken com
bineren perfect.
Bij gang twee worden een lik
eendenlever, aardpeermousse,
paprikamousse, een mooi stukje
rundvlees, een bietenmousse en
duivenborst gecombineerd. De
indringende smaak van duiven
borst is nooit mijn favoriet ge
weest. Maar dat er eens een per
soonlijke dissonant tussen zit, is
niet te vermijden als je jezelf
een avond lang laat verrassen.
Het krokantje van parmezaanse
kaas is weer wel een schot in de
roos.
De volgende gang met Zeeuws
spek, een geitenkaasje, bietenrol
letje en truffelolie komt weer
veel dichter bij mijn idee van
een 'topper'.
Een ravioli gevuld met padden
stoelen, truffel en een ossen
staartbouillon is ook alweer uit
stekend bereid. Maar daarna
komt het hoogtepunt, een stukje
skreivis, kabeljauw, waarvan de
'lamellen' glanzen en sappig
zijn. Robert de Jonge gaat met
respect om met de producten.
Bij de vis wordt gefrituurde mi
hoen geserveerd, die neutraal
van smaak is, maar het saffraan-
sausje is overdonderend lekker.
We denken dat we aan het laat
ste gerecht beginnen, maar krij
gen nog een lamsrack met ge
stoomde groenten en een licht
knoflooksausje. Er worden zelf
gemaakte chips bijgegeven. Ge
lukkig heeft de kok zijn gerech
ten niet tot voorgerechten laten
uitgroeien. Anders hadden we
het dessert niet meer op waarde
kunnen inschatten. En dat zou
erg jammer zijn, want het man
darijnentaartje, een nougat-'ijs-
je', tarte tatin, een klein stukje
suikergoed en een bros chocolaa
tje vormen het overtuigende
slot. Er wordt bij 't Streefkerkse
Huis nog met dezelfde passie ge
werkt en gekookt als zeven jaar
geleden. Het is een hoge stan
daard met een keuken waar veel
mensen van houden.
't Streefkerkse Huis, Duinweg 48,
4374 EG Zoutelande. Tel:
0118-561521. fax: 0118-563212.
www.streefkerksehuis.nl Tot 1 no
vember dagelijks geopend. Het hotel
heeft 6 kamers.
In Eten doen de
redacteuren Edith
Ramakers en Nadia
Berkelder beurtelings
verslag van een bezoek
aan Zeeuwse
eetgelegenheden.
Een adembenemend uitzicht over Walcheren.