Beoordeling 6 UIT Ook de Syriër kookt graag KOKEN MET PUCK Achter die olie zit voor mij namelijk een hele wereld van doodgewone mensen We slaan de recensie van jaren terug er nog eens op na. 't Streefkerk- se Huis overtuigt en is gul, was de kop. Het was destijds een kennisma king met de parade van gerechtjes, het amuse menu. Datzelfde nemen we dit keer weer. Be nieuwd of de ervaring hetzelfde is en de kwali teit nog altijd hoog. DONDERDAG Puck Kerkhoven Bij Syrië denk je niet met een aan koken en eten. Het lijkt in scherpe te genstelling te staan tot de schrijnende beelden van kapotgeschoten Syrische wij ken en overvolle vluchtelingen kampen die dagelijks over ons heen komen. Toch waren die mil joenen mensen, die nu volledig afhankelijk zijn van hulp, tot voor kort uitstekend in staat voor zichzelf te zorgen. Ze verbouw den hun eigen groenten, hielden kippen en geiten, vingen vis, bak ten brood, kookten hun eigen pot je. En wat voor potje! De Syrische keuken is misschien iets minder beroemd dan de keukens van buurlanden Turkije en Libanon, maar evengoed een om trots op te zijn. Wat zou het goed zijn als dit geteisterde land weer heel snel herstelt. Beëindiging van het conflict en een bevolking die weer voor zichzelf gaat zorgen. Die mensen staan te popelen, dat kan niet anders. Mijn zwager komt regelmatig in het gebied, als verslaggever voor Nieuwsuur. Veel informatie heb ik dus uit de eerste hand. Op zoek naar de nuance laat hij beide par tijen aan het woord, hetgeen hem niet altijd in dank wordt af genomen. Waar strijd is, is de nu ance per definitie het slachtoffer, luidt zijn conclusie. Hij wil bij voorkeur belichten wat het con flict betekent voor de gewone man en vrouw in de straat. Voor hen zijn de gevolgen desastreus, dat hebben we kunnen zien. Uit die brandhaard bracht hij olijfolie voor mij mee, Syrische olijfolie, in een gifgroene plastic Fantafles. Het is niet de lekkerste olie, maar zonder twijfel de meest bijzondere die ik ooit heb geproefd. Stroperig, vettig en vol van smaak. Bizar, inderdaad! Mag je onder de gegeven omstandig heden over iets triviaals als olijf olie schrijven? Ik vind van wel. Achter die olie zit voor mij name lijk een hele wereld van doodge wone mensen die olijven oog sten en olie persen, die ermee ko ken of een sliertje over hun sala de of gebakken visje schenken. Vaders en moeders die, net als wij, in vrijheid voor hun gezin willen zorgen. Ik hou van de keukens van het Midden-Oosten, zoals die door Claudia Roden (dochter uit een Syrisch-Joods gezin) zo kleurrijk worden bezongen in haar kook boeken. Er wordt daar langs de oostelijke oever van de Middel landse Zee meestal uitermate lek ker gekookt: puur, licht verteer baar, met veel verse groenten, 't Streefkerkse Huis beproefd Prijs-kwaliteit: Kok Robert de Jonge is kritisch op al le bordjes die de keuken verlaten. Ter indicatie: een driegangen keuzemenu kost 37,50 euro, een viergangenmenu met koffie komt op 45 euro. Bediening: Vriendelijk en goed geïnstrueerd, J maar wat onrustig. Entourage: Tegen de toppen van de Zoutelandse duinen ligt het karakteris tieke pand. Een mooiere plek om te verblijven, is moeilijk voor te stellen. Conclusie: In 't Streefkerkse Huis is een avondje uit eten een belevenis. Tegen de rug van de ho ge duinenrij van Wal cheren ligt 't Streefkerk se Huis. Een huis met een waardige, rieten kap, een huis om trots op te zijn. We hebben de auto beneden la ten staan omdat de plotse sneeuw en vrieskou de oprijlaan onbetrouwbaar glad hebben ge maakt. De steile klim benam ons een beetje de adem, het uitzicht even later over een wit Walche ren helemaal. Het hotel-restaurant in Zoutelan- de zit deze zondagavond aardig vol met zestien personen. Het seizoen is begonnen voor de ei genaren Robert (kok) en Evelien (gastvrouw) de Jonge. Na een va kantie van zeven weken moet er nu elke dag van de week ge werkt worden tot november. We krijgen een tafeltje voor twee aan het raam aangeboden. Tegen de duinen ligt een pak sneeuw. Merkwaardig, de winter se aanblik met Pasen in het ver schiet. Maar de kachel is aan en in de lounge brandt een gaska chel. We laten het net als vorige keer aan de kok over en kiezen het zevengangen amusemenu (47,50 euro). Daarvoor krijgen we een keur aan gerechten in mi niatuuruitvoering. We hopen dat de kok zich 'kalm houdt' en niet net als vorige keer met elke gang de gerechten een slagje gro ter maakt. Ons avondje uit begint met een hapje van de chef. Het ziet er niet alleen mooi uit, de combina tie van smaken is heerlijk. Voor al de marshmallow van wasabi bij een stukje heilbot en rauwe zalm maakt deze aftrap als van ouds. Het wordt een avond van herbe leving en herinnering. Als het brood op tafel komt, met de bo ter en tapenade weten we weer dat het brood van 't Streefkerkse huis lekker is: mals van binnen, ziltig van smaak en met een kro kante korst. Alle broodjes wor den zelf gemaakt door de kok. Het is ook niet voor niets dat 't Streefkerkse Huis eind vorig jaar een vermelding in De Lek ker 2013 heeft gekregen. Dan beginnen we aan de echte stoet van hapjes. We hebben te gen Evelien gezegd dat we van al les houden en ook alles mogen eten. Bij gang één noemen we de schuimpjes van het vocht van uitgehangen tomaten en een crème van tomaat, rivierkreeftje met zalm, zalmeitjes en een zoet zure gele wortel. Aan elk onder deel van de compositie is aan dacht besteed en de smaken com bineren perfect. Bij gang twee worden een lik eendenlever, aardpeermousse, paprikamousse, een mooi stukje rundvlees, een bietenmousse en duivenborst gecombineerd. De indringende smaak van duiven borst is nooit mijn favoriet ge weest. Maar dat er eens een per soonlijke dissonant tussen zit, is niet te vermijden als je jezelf een avond lang laat verrassen. Het krokantje van parmezaanse kaas is weer wel een schot in de roos. De volgende gang met Zeeuws spek, een geitenkaasje, bietenrol letje en truffelolie komt weer veel dichter bij mijn idee van een 'topper'. Een ravioli gevuld met padden stoelen, truffel en een ossen staartbouillon is ook alweer uit stekend bereid. Maar daarna komt het hoogtepunt, een stukje skreivis, kabeljauw, waarvan de 'lamellen' glanzen en sappig zijn. Robert de Jonge gaat met respect om met de producten. Bij de vis wordt gefrituurde mi hoen geserveerd, die neutraal van smaak is, maar het saffraan- sausje is overdonderend lekker. We denken dat we aan het laat ste gerecht beginnen, maar krij gen nog een lamsrack met ge stoomde groenten en een licht knoflooksausje. Er worden zelf gemaakte chips bijgegeven. Ge lukkig heeft de kok zijn gerech ten niet tot voorgerechten laten uitgroeien. Anders hadden we het dessert niet meer op waarde kunnen inschatten. En dat zou erg jammer zijn, want het man darijnentaartje, een nougat-'ijs- je', tarte tatin, een klein stukje suikergoed en een bros chocolaa tje vormen het overtuigende slot. Er wordt bij 't Streefkerkse Huis nog met dezelfde passie ge werkt en gekookt als zeven jaar geleden. Het is een hoge stan daard met een keuken waar veel mensen van houden. 't Streefkerkse Huis, Duinweg 48, 4374 EG Zoutelande. Tel: 0118-561521. fax: 0118-563212. www.streefkerksehuis.nl Tot 1 no vember dagelijks geopend. Het hotel heeft 6 kamers. In Eten doen de redacteuren Edith Ramakers en Nadia Berkelder beurtelings verslag van een bezoek aan Zeeuwse eetgelegenheden. Een adembenemend uitzicht over Walcheren.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2013 | | pagina 46