ledereen maakt grappen op 1 april
2 WERKEN
„Je wilt dat de klanten met een glim
lach op het gezicht je supermarkt uit
gaan, ook al hebben ze eerst betaald
voor hun boodschappen." Peter Jan
sen (46), probeert de kosten van de
dagelijkse levensbehoeften te verzach
ten door de klant een goed en eerlijk
product aan te bieden.
Een muis van de computer van een collega verwisselen staat in
de top 5 van geslaagde 1-aprilgrappen, foto Michael Kooren/ANP
De Nederlander blijft de traditie om op i april
collega's voor de gek te houden leuk vinden,
blijkt uit onderzoek van de Nationale Vacature
bank. Bij dit onderzoek werden ruim duizend
mensen ondervraagd over het uithalen van grap
pen op het werk. Bijna de helft van de respon
denten gaf aan hard te kunnen lachen om de
grappen die hun collega's op april met hen uit
halen. De populairste grap is het omwisselen
van de kabeltjes van de muizen van computers,
met als gevolg dat iemand eindeloos met zijn
muis zit te schuiven, maar het pijltje totaal de
andere kant opgaat. Op de tweede plaats staat
het achterlaten van een valse terugbelnotitie bij
een collega, op plaats drie komt de grap van het
neerleggen van een scheetkussen of nepdrol.
Ook de gemene grap is populair, in zo'n geval
leg je bijvoorbeeld punaises op de stoel van je
collega. Ondanks dat de meeste respondenten
kunnen lachen om een grap, broedt 35 procent
meteen op een tegenactie wanneer een collega
dit soort geintjes met hen uithaalt. Een grapje
moet kunnen, maar de meerderheid van de on
dervraagden vindt dat het wel leuk moet blij
ven. Sommigen gaan echter verder: 12 procent
van de grappenmakers ziet zijn voor de gek ge
houden collega het liefst in tranen uitbarsten.
Joop Uitendaal van NationaleVacaturebank licht
de uitslag van het onderzoek toe: „De 1 aprilgrap
bestaat al jaren, en onze typisch Nederlandse
kantoorhumor wordt op deze dag onverminderd
voortgezet met het uithalen van grappen onder
collega's." Het belangrijkste is om de humor van
deze grappen in te zien, dan blijft het leuk.
'Magnifiek werk infc
Sheila Kranenburg (40), Sint
jansteen
Functie: Assistent-manager
Vleeswaren C1000 Hulst
Vakopleiding: Afdelingschef
vers supermarkt niveau 3,
laatste jaar
„Zes jaar geleden was ik op
zoek naar een beroep vol uit
dagingen, waarin ik creatief
kan denken. Variatie, constant
bezig zijn en met mijn han
den werken was ook belang
rijk. Bij de C1000 in Hulst
vond ik het allemaal. De vrij
heid om na te denken over je
afdeling is echt motiverend.
Je bent zowel met klanten als
goederen bezig. Je moet wel
lekker kunnen doorwerken,
een doener zijn."
door John de Kok
Hulstenaar Peter Jansen is onder
nemer en eigenaar van de plaat
selijke C1000. „We doen er alles
aan om onze klanten zo goed
mogelijk te helpen." Vakkennis
is daarbij een eerste vereiste.
Een verkoopmedewerker 'vers'
in de supermarkt kent het assortiment en heeft
inzicht in de specifieke kenmerken van produc
ten en het bewerken daarvan. Met deze kennis
kan de klant geadviseerd worden over berei
dingstechnieken, combinatiemogelijkheden, of
de producten binnen een speciaal dieet passen
en hoe je een product het beste kunt bewaren.
In principe zijn deze medewerkers het visite
kaartje van de supermarkt. „Supermarktmede
werker is een prachtig vak en we doen er alles
aan om onze mensen deze kennis bij te breng
en. Met een versopleiding kunnen ze onze klan
ten deskundig informeren en adviseren. Het
werkt ook heel motiverend", vertelt Peter.
„Wist je dat verse asperges rauw nog lekkerder
zijn dan gekookt? Heerlijk fris en kruidig van
smaak. Wel goed schillen en dun afsnijden. On
ze verkoopmedewerkers moeten weten hoe el
ke appel smaakt en hoe de bite is. Alleen dan
kunnen ze een alternatief adviseren."
De opgeleide supermarktmedewerker heeft al
een heel traject afgelegd voordat het gepassio
neerde advies aan de klant volgt. Het begint
met de logistiek. De voorraden moeten continu
bijgehouden worden en wanneer het nodig is
moet er precies op tijd een bestelling met exact
het juiste aantal artikelen geplaatst worden. De
verkoopmedewerker houdt zich ook bezig met
de ontvangst en de opslag van de goederen in
het magazijn. Hoe je die goederen ontvangt en
opslaat varieert. Is het vers? Dan wil je wel we
ten hoe je het vers houdt. Is het een vriespro-
„Met versproducten werken
is heel mooi, het is een passie
waar ik al zeker 20 jaar mee
bezig ben. Vooral groenten is
een mooie productgroep.
Met de sprekende en kleurrij
ke uitstraling kun je een
prachtige presentatie maken,
het leeft. Heerlijk. Je kunt
hier zelf nadenken hoe je de
afdeling beter neerzet. Dat
kan lang niet in elke super
markt, maar voor ons moti
veert het; elke dag is nieuw."
Rick Moens (24), Terneuzen
Functie: Winkelslager C1000
Hulst
Vakopleiding: Afdelingschef
vers supermarkt niveau 3,
laatste jaar
„In de supermarkt is het werk
elke dag anders. Je bent bezig
met zowel verse producten
als klanten. Als de klant tevre
den weggaat, geeft me dat
een fijn gevoel. Op de slagerij
werken we veel met streek
producten. Zo bieden we
vers lamsvlees aan dat komt
van een dorpje tien kilometer
verderop. Dat geeft een extra
dimensie aan het werk en je
kunt je klanten bovendien
iets speciaals aanbieden."
duet? Dan pak je het snel en efficiënt genoeg
aan om de temperatuur niet boven de optimale
temperatuur te laten oplopen. Begrippen als 'ij
zeren voorraad' (de minimale voorraad om het
bedrijfsproces te kunnen voortzetten), 'first in -
first out' (wat het eerst is binnengekomen gaat
er als eerste uit) zijn basisbegrippen in de werk
methode. Je moet immers de klant te allen tijde
kunnen bedienen en deze moet zonder na te
denken verse producten kunnen kopen, maar je
wilt niet met dure, of nog erger, onverkoopbare
voorraad komen te zitten. First in - first out is
dan weer belangrijk in verband met bijvoor
beeld de houdbaarheidsdatum.
Je bent een verkoper en je hebt oog voor promo
tie. De presentatie in de winkel is netjes, over
zichtelijk en aantrekkelijk. De ideale super
marktmedewerker is proactief en gaat spiegelen
of de vakken bijvullen zodra dat nodig is. Het
accent van je werk ligt dus zowel op werkzaam
heden die op de winkelvloer worden uitge
voerd als op werkzaamheden in het magazijn.
Carina van Heese (43),
Koewacht
Functie: Afdelingsmanager
ACF C1000 Hulst
Vakopleiding: Afdelings- chef
vers supermarkt niveau 3,
vorig jaar afgerond
Peti
nin;
SV(
lig
erin
opl<
op
ken
(BB
spri
wez
je k'
ten
tjes
met
din|
gaai
sup«
hed
wor
De
heel