ledereen maakt grappen op 1 april 2 WERKEN „Je wilt dat de klanten met een glim lach op het gezicht je supermarkt uit gaan, ook al hebben ze eerst betaald voor hun boodschappen." Peter Jan sen (46), probeert de kosten van de dagelijkse levensbehoeften te verzach ten door de klant een goed en eerlijk product aan te bieden. Een muis van de computer van een collega verwisselen staat in de top 5 van geslaagde 1-aprilgrappen, foto Michael Kooren/ANP De Nederlander blijft de traditie om op i april collega's voor de gek te houden leuk vinden, blijkt uit onderzoek van de Nationale Vacature bank. Bij dit onderzoek werden ruim duizend mensen ondervraagd over het uithalen van grap pen op het werk. Bijna de helft van de respon denten gaf aan hard te kunnen lachen om de grappen die hun collega's op april met hen uit halen. De populairste grap is het omwisselen van de kabeltjes van de muizen van computers, met als gevolg dat iemand eindeloos met zijn muis zit te schuiven, maar het pijltje totaal de andere kant opgaat. Op de tweede plaats staat het achterlaten van een valse terugbelnotitie bij een collega, op plaats drie komt de grap van het neerleggen van een scheetkussen of nepdrol. Ook de gemene grap is populair, in zo'n geval leg je bijvoorbeeld punaises op de stoel van je collega. Ondanks dat de meeste respondenten kunnen lachen om een grap, broedt 35 procent meteen op een tegenactie wanneer een collega dit soort geintjes met hen uithaalt. Een grapje moet kunnen, maar de meerderheid van de on dervraagden vindt dat het wel leuk moet blij ven. Sommigen gaan echter verder: 12 procent van de grappenmakers ziet zijn voor de gek ge houden collega het liefst in tranen uitbarsten. Joop Uitendaal van NationaleVacaturebank licht de uitslag van het onderzoek toe: „De 1 aprilgrap bestaat al jaren, en onze typisch Nederlandse kantoorhumor wordt op deze dag onverminderd voortgezet met het uithalen van grappen onder collega's." Het belangrijkste is om de humor van deze grappen in te zien, dan blijft het leuk. 'Magnifiek werk infc Sheila Kranenburg (40), Sint jansteen Functie: Assistent-manager Vleeswaren C1000 Hulst Vakopleiding: Afdelingschef vers supermarkt niveau 3, laatste jaar „Zes jaar geleden was ik op zoek naar een beroep vol uit dagingen, waarin ik creatief kan denken. Variatie, constant bezig zijn en met mijn han den werken was ook belang rijk. Bij de C1000 in Hulst vond ik het allemaal. De vrij heid om na te denken over je afdeling is echt motiverend. Je bent zowel met klanten als goederen bezig. Je moet wel lekker kunnen doorwerken, een doener zijn." door John de Kok Hulstenaar Peter Jansen is onder nemer en eigenaar van de plaat selijke C1000. „We doen er alles aan om onze klanten zo goed mogelijk te helpen." Vakkennis is daarbij een eerste vereiste. Een verkoopmedewerker 'vers' in de supermarkt kent het assortiment en heeft inzicht in de specifieke kenmerken van produc ten en het bewerken daarvan. Met deze kennis kan de klant geadviseerd worden over berei dingstechnieken, combinatiemogelijkheden, of de producten binnen een speciaal dieet passen en hoe je een product het beste kunt bewaren. In principe zijn deze medewerkers het visite kaartje van de supermarkt. „Supermarktmede werker is een prachtig vak en we doen er alles aan om onze mensen deze kennis bij te breng en. Met een versopleiding kunnen ze onze klan ten deskundig informeren en adviseren. Het werkt ook heel motiverend", vertelt Peter. „Wist je dat verse asperges rauw nog lekkerder zijn dan gekookt? Heerlijk fris en kruidig van smaak. Wel goed schillen en dun afsnijden. On ze verkoopmedewerkers moeten weten hoe el ke appel smaakt en hoe de bite is. Alleen dan kunnen ze een alternatief adviseren." De opgeleide supermarktmedewerker heeft al een heel traject afgelegd voordat het gepassio neerde advies aan de klant volgt. Het begint met de logistiek. De voorraden moeten continu bijgehouden worden en wanneer het nodig is moet er precies op tijd een bestelling met exact het juiste aantal artikelen geplaatst worden. De verkoopmedewerker houdt zich ook bezig met de ontvangst en de opslag van de goederen in het magazijn. Hoe je die goederen ontvangt en opslaat varieert. Is het vers? Dan wil je wel we ten hoe je het vers houdt. Is het een vriespro- „Met versproducten werken is heel mooi, het is een passie waar ik al zeker 20 jaar mee bezig ben. Vooral groenten is een mooie productgroep. Met de sprekende en kleurrij ke uitstraling kun je een prachtige presentatie maken, het leeft. Heerlijk. Je kunt hier zelf nadenken hoe je de afdeling beter neerzet. Dat kan lang niet in elke super markt, maar voor ons moti veert het; elke dag is nieuw." Rick Moens (24), Terneuzen Functie: Winkelslager C1000 Hulst Vakopleiding: Afdelingschef vers supermarkt niveau 3, laatste jaar „In de supermarkt is het werk elke dag anders. Je bent bezig met zowel verse producten als klanten. Als de klant tevre den weggaat, geeft me dat een fijn gevoel. Op de slagerij werken we veel met streek producten. Zo bieden we vers lamsvlees aan dat komt van een dorpje tien kilometer verderop. Dat geeft een extra dimensie aan het werk en je kunt je klanten bovendien iets speciaals aanbieden." duet? Dan pak je het snel en efficiënt genoeg aan om de temperatuur niet boven de optimale temperatuur te laten oplopen. Begrippen als 'ij zeren voorraad' (de minimale voorraad om het bedrijfsproces te kunnen voortzetten), 'first in - first out' (wat het eerst is binnengekomen gaat er als eerste uit) zijn basisbegrippen in de werk methode. Je moet immers de klant te allen tijde kunnen bedienen en deze moet zonder na te denken verse producten kunnen kopen, maar je wilt niet met dure, of nog erger, onverkoopbare voorraad komen te zitten. First in - first out is dan weer belangrijk in verband met bijvoor beeld de houdbaarheidsdatum. Je bent een verkoper en je hebt oog voor promo tie. De presentatie in de winkel is netjes, over zichtelijk en aantrekkelijk. De ideale super marktmedewerker is proactief en gaat spiegelen of de vakken bijvullen zodra dat nodig is. Het accent van je werk ligt dus zowel op werkzaam heden die op de winkelvloer worden uitge voerd als op werkzaamheden in het magazijn. Carina van Heese (43), Koewacht Functie: Afdelingsmanager ACF C1000 Hulst Vakopleiding: Afdelings- chef vers supermarkt niveau 3, vorig jaar afgerond Peti nin; SV( lig erin opl< op ken (BB spri wez je k' ten tjes met din| gaai sup« hed wor De heel

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2013 | | pagina 50