28 ZEELAND
Met een watertempe
ratuur van slechts vier
graden, hadden de
Oosterschelde-
kreeften nog niet zo
veel zin in de
seizoensopening. Dat
mocht het feestje
echter niet bederven.
'Zeeland lift mee met de
a Erica Terpstra nam als ambassadeur van het Liliane Fonds de eerste kreeft in ontvangst. Ze Be genodigden van de seizoensstart stond Europese kreeft op het menu.
wordt geflankeerd door Luit Ezinga (links) en commissaris van de Koningin Han Polman.
Terwijl onder de zeespiegel
de kreeften zich vanwege
de kou nog in hun holle
tjes verscholen, liepen de
mensen die niet kunnen
wachten om hun tanden in de delica
tesse te zetten donderdag al massaal
uit om getuige te zijn van het opvis
sen van het eerste exemplaar.
Volgens Gerrie van den Hoek, de
kreeftenvisser die dit jaar het eerste
dier overhandigde aan eregast Erica
Terpstra, komt het seizoen pas echt
goed op gang als de watertempera
tuur boven de tien graden uitkomt.
„Nu blijven ze stil zitten in hun gaten
en willen niet van hun plaats af. Je
vangt altijd wel wat, maar dat zijn
niet de hoeveelheden waar je als vis
serman op zit te wachten."
Het inmiddels traditionele feestje
rondom de eerste kreeft beleefde don
derdag de dertiende editie. De sei
zoensopening was niet alleen vanwe
ge de kou anders dan andere jaren. Be
halve dat Gerrie van den Hoek na elf
jaar het stokje overnam van Jan van
Westenbrugge, moest de Stichting
Promotie Oosterscheldekreeft het ook
zonder Karla Peijs stellen.
Officieel was het nog de vraag of op
volger Han Polman in de voetsporen
van Peijs zou treden, maar de nieuwe
commissaris hoefde geen moment na
te denken over de uitnodiging. „Regel
nummer 1 in de profielschets voor
commissaris van de Koningin in Zee
land is: u moet de opening van het
kreeftenseizoen in Zierikzee bijwo
nen", hield Polman de genodigden
voor. „Ik zou wel gek zijn om hier
niet bij te zijn. Ik ben nog maar een
maand in functie en nu al is speciaal
voor mij het seizoen vervroegd."
In tegenstelling tot andere jaren, kun
nen de schaaldieren gelijktijdig met
het feestje naar de veiling worden ge
bracht. Hierdoor hoeven de restau
rants niet tot april 'nee' te verkopen,
terwijl het publiek al lekker is ge
maakt door de seizoensstart die stee
vast de laatste donderdag van maart
plaatsvindt.
Polman liet zich door Luit Ezinga,
voorzitter van de stichting Ooster
scheldekreeft, ook verleiden tot serieu-
door Joeri Wisse
ze uitspraken. Hij beloofde dat de pro
vincie samen met de kreeftenvissers
optrekt om het ministerie ervan te
overtuigen dat het geen goed plan is
om handel in kreeftenvisvergunnin
gen toe te staan. Ezinga wees er eer
der op dat hierdoor een toekomstige
MSC-certificering voor de Ooster
scheldekreeft in gevaar komt.
Volgens Polman is de toekomst
van de Oosterscheldekreeft ook van
belang voor Zeeland. „Als provincie
liften we mee met de visserij en de ho
reca die de Oosterscheldekreeft tot
over de grens promoten."
Aan chef-kok Marco Verspeten van
De Etage in Bruinisse de eer om Pol
man en de andere genodigden even la
ter te laten proeven van de Ooster
scheldekreeft. „Meestal kook ik de
kreeft in een heel krachtige bouillon,
maar deze keer houd ik het op alleen
zout en peper", zegt hij.
Traditioneel gaat de eerste kreeft naar
de veiling en wordt de tweede kreeft
aan boord bereid. Verspeten koos er
voor om deze vergezeld te laten gaan
van een beetje huisgemaakte kerrie-
mayonaise. De gasten lieten het zich
goed smaken, ere-gast Terpstra niet
in de laatste plaats. De oud-politica
en oud-topzwemster werd ge
vraagd vanwege haar ambassadeur
schap voor het Liliane Fonds,
maar is niet geheel toevallig ook
een groot liefhebber van Ooster
scheldekreeft. „Ik verheug me al
tijd ontzettend op de Ooster
scheldekreeft want dat is de al
lerbeste van de hele wereld.
Dat is geen verkooppraatje, maar we
tenschappelijk bewezen."
Kijk voor een video van de opening
van het kreeftenseizoen in Zierikzee op
www.pzc.nl/video