28 ZEELAND Met een watertempe ratuur van slechts vier graden, hadden de Oosterschelde- kreeften nog niet zo veel zin in de seizoensopening. Dat mocht het feestje echter niet bederven. e genodigden van de seizoensstart stond Europese kreeft op het menu. 'Zeeland lift mee met de door Joeri Wisse Terwijl onder de zeespiegel de kreeften zich vanwege de kou nog in hun holle tjes verscholen, liepen de mensen die niet kunnen wachten om hun tanden in de delica tesse te zetten donderdag al massaal uit om getuige te zijn van het opvis sen van het eerste exemplaar. Volgens Gerrie van den Hoek, de kreeftenvisser die dit jaar het eerste dier overhandigde aan eregast Erica Terpstra, komt het seizoen pas echt goed op gang als de watertempera tuur boven de tien graden uitkomt. „Nu blijven ze stil zitten in hun gaten en willen niet van hun plaats af. Je vangt altijd wel wat, maar dat zijn niet de hoeveelheden waar je als vis serman op zit te wachten." Het inmiddels traditionele feestje rondom de eerste kreeft beleefde don derdag de dertiende editie. De sei zoensopening was niet alleen vanwe ge de kou anders dan andere jaren. Be halve dat Gerrie van den Hoek na elf jaar het stokje overnam van Jan van Westenbrugge, moest de Stichting Promotie Oosterscheldekreeft het ook zonder Karla Peijs stellen. Officieel was het nog de vraag of op volger Han Polman in de voetsporen van Peijs zou treden, maar de nieuwe commissaris hoefde geen moment na te denken over de uitnodiging. „Regel nummer 1 in de profielschets voor commissaris van de Koningin in Zee land is: u moet de opening van het kreeftenseizoen in Zierikzee bijwo nen", hield Polman de genodigden voor. „Ik zou wel gek zijn om hier niet bij te zijn. Ik ben nog maar een maand in functie en nu al is speciaal voor mij het seizoen vervroegd." In tegenstelling tot andere jaren, kun nen de schaaldieren gelijktijdig met het feestje naar de veiling worden ge bracht. Hierdoor hoeven de restau rants niet tot april 'nee' te verkopen, terwijl het publiek al lekker is ge maakt door de seizoensstart die stee vast de laatste donderdag van maart plaatsvindt. Polman liet zich door Luit Ezinga, voorzitter van de stichting Ooster scheldekreeft, ook verleiden tot serieu ze uitspraken. Hij beloofde dat de pro vincie samen met de kreeftenvissers optrekt om het ministerie ervan te overtuigen dat het geen goed plan is om handel in kreeftenvisvergunnin gen toe te staan. Ezinga wees er eer der op dat hierdoor een toekomstige MSC-certificering voor de Ooster scheldekreeft in gevaar komt. Volgens Polman is de toekomst van de Oosterscheldekreeft ook van belang voor Zeeland. „Als provincie liften we mee met de visserij en de ho reca die de Oosterscheldekreeft tot over de grens promoten." Aan chef-kok Marco Verspeten van De Etage in Bruinisse de eer om Pol man en de andere genodigden even la ter te laten proeven van de Ooster scheldekreeft. „Meestal kook ik de kreeft in een heel krachtige bouillon, maar deze keer houd ik het op alleen zout en peper", zegt hij. Traditioneel gaat de eerste kreeft naar de veiling en wordt de tweede kreeft aan boord bereid. Verspeten koos er voor om deze vergezeld te laten gaan van een beetje huisgemaakte kerrie- mayonaise. De gasten lieten het zich goed smaken, ere-gast Terpstra niet in de laatste plaats. De oud-politica en oud-topzwemster werd ge vraagd vanwege haar ambassadeur schap voor het Liliane Fonds, maar is niet geheel toevallig ook een groot liefhebber van Ooster scheldekreeft. „Ik verheug me al tijd ontzettend op de Ooster scheldekreeft want dat is de al lerbeste van de hele wereld. Dat is geen verkooppraatje, maar we tenschappelijk bewezen." Kijk voor een video van de opening van het kreeftenseizoen in Zierikzee op www.pzc.nl/video Erica Terpstra nam als ambassadeur van het Liliane Fonds de eerste kreeft in ontvangst. Ze wordt geflankeerd door Luit Ezinga (links) en commissaris van de Koningin Han Polman.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2013 | | pagina 60