PZC
V I T A A
2 3 Goede ademhaling kan klachten voorkomen
6 7 Hoe gaat het met je, versie 2.0
Suiker is desastreus voor de ontwikkeling van het immuunsys
teem van kleine kinderen. Dat weten heel veel ouders niet en
dus kopen ze argeloos Nijntje-biscuitjes en aanlengsap voor ba
by's van 4 maanden plus. Kookboekauteur Amber Albarda (38)
strijdt tegen de 'criminele' voedingsmiddelenindustrie.
Gezond
Gezin aan de
gezonde hap
door Marjolijn de Cocq
Gebeurt niet vaak tijdens
een interview, dat je ge
sprekspartner haar hongeri
ge baby aangereikt krijgt,
aanlegt en ijskoud haar be
toog voortzet. Maar dit is
Amber Albarda, auteur van
vijf kookboeken voor een gezondere leef
wijze. Moeder van dochter Grace (bijna 2)
en zoon Finn (5) en op kruistocht tegen su
permarktbrood met supermarktchocopas-
ta, 'rare Optimelletjes' en vruchtensap zon
der vruchten uit een pak.
Dat zo veel kinderen momenteel concentra
tiestoornissen hebben; vinden we dat gek,
vraagt Alberda. Vaak gaan ze stuiterend
naar school na een ontbijt met een totaal
verstoorde bloedsuikerspiegel. Supermarkt
brood: bevat heel veel suiker. Sap uit pak:
alleen maar suiker. Chocopasta, vruchten-
hagel, appelstroop: zeg maar niets meer.
Op haar eerdere kookboeken, waarin ze de
nadruk legt op biologisch, onbewerkt en
vrij van geraffineerde suikers, en waarin ze
het gebruik van goede vetten bepleit als es
sentiële bouwstof voor het lichaam, kreeg
ze veel reacties. Lezers die waren omgescha
keld naar Albarda's 'spelregels': zo veel be
ter. Maar die ook afsloten met een PS: 'hoe
krijg ik mijn gezin hierin mee?' „Ze zitten
met mannen die klagen dat ze 'geen ko
nijn' zijn, kinderen die al 'nee' beginnen te
roepen als ze broccoli alleen maar zien."
In Gezond genieten! Kookboek voor het hele ge
zin vult ze lunchtrommeltjes met verras
sende producten, bakt ze gezonde brow
nies en geeft ze een recept voor chocopasta
die wél door de beugel kan. Haar volgende
boek zal gericht zijn op kinderen van o tot
2 jaar. „Het immuunsysteem wordt in deze
eerste jaren aangelegd. Maar veel mensen
weten niet dat suiker desastreus is voor de
ontwikkeling van het immuunsysteem."
Ze ziet het als ze met haar dochtertje in de
speeltuin is, zowel in Engeland waar ze
met haar Britse echtgenoot woont als in
Nederland, waar ze een huis heeft aange
houden: dreumesen met Nijntje-biscuitjes,
flesjes Dixap. Kijk, zegt ze, dat veel ouders
gewoon niet weten hoe slecht dat is, is nog
tot daaraan toe. Maar waar ze zich echt
kwaad over maakt, is dat ook voedingsorga
nisaties die beter zouden moeten weten
ouders fout voorlichten. „Adviezen dat je je
kind van 12 maanden brood met halvarine
en appelstroop of jam kunt geven - dat is
ook pure suiker. Dat ze waarschuwen te
gen noten en als alternatief een kinderkoek
je aanraden - en dat geef je dan je kind als
argeloze moeder. Allerlei sapjes voor baby's
van 4 maanden plus, waarom mag dat ver
kocht worden? Eigenlijk is het crimineel.
We zijn de weg helemaal kwijt. En er zit
natuurlijk een hele voedingsmiddelenin
dustrie achter. Je verdient meer aan baby
koekjes dan aan een appel."
Zeifis ze ook de weg kwijt geweest. Begon
nen bij de Tros, hoppend van programma
naar programma, vervolgens bladmanager
geworden en later hoofdredacteur van het
tijdschrift Miljonair. Ze leefde op suiker en
stress en was het weekeinde aan het bijko
men om op maandag op haar tandvlees aan
een nieuwe werkweek te beginnen. Ze
nam een sabbatical, ging op reis, en ont
moette in Argentinië de man met de ha
mer. Het waren haar Argentijnse artsen die
haar uitlegden hoe je lichaam zichzelf de
hele tijd vernieuwt: je huid, je haren, je cel
len. En dat je lichaam daarvoor goede
grondstoffen nodig heeft. Dan hoef je niet
al te hysterisch te gaan doen, relativeert ze.
„Als je basis maar goed is, zo'n 80 procent,
mag je best 20 procent uit de band sprin
gen. Je lijf veert wel terug, zoals kinderlijf
jes ook best een kinderfeestje kunnen heb
ben.
Amber Albarda - Gezond Genieten! Kookboek voor
het hele gezin, 19,95 euro, Unieboek/Het Spec
trum.
reageren?
gezondheid@depersdienst.nl
Schrijfster Am
ber Albarda is
op kruistocht te
gen slechte voe
ding met te veel
suiker, foto PR
EEN UITDAGING: 'DOE-HET-ZELF-MUESLI'
Je kinderen verslaafd aan krokan
te ontbijtmusesli met tekenfilmfi
guurtjes op de verpakking? Dan
is het een uitdaging over te scha
kelen op gezonde muesli zonder
suiker uit de natuurvoedingswin
kel.
Ook leuk: je kinderen zelf hun
muesli laten samenstellen. Laat
ze zelf kiezen voor de basis: ha
ver-, boekweit-, of quinoavlokken
of gerst, gierst, rijst. Kies daarna
samen een paar soorten ge
droogd fruit, dat geeft een zoete
smaak: abrikozen, moerbessen,
gojibessen of incabessen.
Daarna komen de essentiële vet
ten: ongebrande noten (hazelno
ten, walnoten, amandelen) en
één of twee soorten zaden (lijn
zaad, chiazaad, sesamzaad). Op
tioneel: kokosrasp en kaneel.
Bewaar in een afgesloten pot.
Serveer met (geiten)yoghurt en
vers fruit.
www.amberalbarda.nl