PZC V I T A A 2 3 Goede ademhaling kan klachten voorkomen 6 7 Hoe gaat het met je, versie 2.0 Suiker is desastreus voor de ontwikkeling van het immuunsys teem van kleine kinderen. Dat weten heel veel ouders niet en dus kopen ze argeloos Nijntje-biscuitjes en aanlengsap voor ba by's van 4 maanden plus. Kookboekauteur Amber Albarda (38) strijdt tegen de 'criminele' voedingsmiddelenindustrie. Gezond Gezin aan de gezonde hap door Marjolijn de Cocq Gebeurt niet vaak tijdens een interview, dat je ge sprekspartner haar hongeri ge baby aangereikt krijgt, aanlegt en ijskoud haar be toog voortzet. Maar dit is Amber Albarda, auteur van vijf kookboeken voor een gezondere leef wijze. Moeder van dochter Grace (bijna 2) en zoon Finn (5) en op kruistocht tegen su permarktbrood met supermarktchocopas- ta, 'rare Optimelletjes' en vruchtensap zon der vruchten uit een pak. Dat zo veel kinderen momenteel concentra tiestoornissen hebben; vinden we dat gek, vraagt Alberda. Vaak gaan ze stuiterend naar school na een ontbijt met een totaal verstoorde bloedsuikerspiegel. Supermarkt brood: bevat heel veel suiker. Sap uit pak: alleen maar suiker. Chocopasta, vruchten- hagel, appelstroop: zeg maar niets meer. Op haar eerdere kookboeken, waarin ze de nadruk legt op biologisch, onbewerkt en vrij van geraffineerde suikers, en waarin ze het gebruik van goede vetten bepleit als es sentiële bouwstof voor het lichaam, kreeg ze veel reacties. Lezers die waren omgescha keld naar Albarda's 'spelregels': zo veel be ter. Maar die ook afsloten met een PS: 'hoe krijg ik mijn gezin hierin mee?' „Ze zitten met mannen die klagen dat ze 'geen ko nijn' zijn, kinderen die al 'nee' beginnen te roepen als ze broccoli alleen maar zien." In Gezond genieten! Kookboek voor het hele ge zin vult ze lunchtrommeltjes met verras sende producten, bakt ze gezonde brow nies en geeft ze een recept voor chocopasta die wél door de beugel kan. Haar volgende boek zal gericht zijn op kinderen van o tot 2 jaar. „Het immuunsysteem wordt in deze eerste jaren aangelegd. Maar veel mensen weten niet dat suiker desastreus is voor de ontwikkeling van het immuunsysteem." Ze ziet het als ze met haar dochtertje in de speeltuin is, zowel in Engeland waar ze met haar Britse echtgenoot woont als in Nederland, waar ze een huis heeft aange houden: dreumesen met Nijntje-biscuitjes, flesjes Dixap. Kijk, zegt ze, dat veel ouders gewoon niet weten hoe slecht dat is, is nog tot daaraan toe. Maar waar ze zich echt kwaad over maakt, is dat ook voedingsorga nisaties die beter zouden moeten weten ouders fout voorlichten. „Adviezen dat je je kind van 12 maanden brood met halvarine en appelstroop of jam kunt geven - dat is ook pure suiker. Dat ze waarschuwen te gen noten en als alternatief een kinderkoek je aanraden - en dat geef je dan je kind als argeloze moeder. Allerlei sapjes voor baby's van 4 maanden plus, waarom mag dat ver kocht worden? Eigenlijk is het crimineel. We zijn de weg helemaal kwijt. En er zit natuurlijk een hele voedingsmiddelenin dustrie achter. Je verdient meer aan baby koekjes dan aan een appel." Zeifis ze ook de weg kwijt geweest. Begon nen bij de Tros, hoppend van programma naar programma, vervolgens bladmanager geworden en later hoofdredacteur van het tijdschrift Miljonair. Ze leefde op suiker en stress en was het weekeinde aan het bijko men om op maandag op haar tandvlees aan een nieuwe werkweek te beginnen. Ze nam een sabbatical, ging op reis, en ont moette in Argentinië de man met de ha mer. Het waren haar Argentijnse artsen die haar uitlegden hoe je lichaam zichzelf de hele tijd vernieuwt: je huid, je haren, je cel len. En dat je lichaam daarvoor goede grondstoffen nodig heeft. Dan hoef je niet al te hysterisch te gaan doen, relativeert ze. „Als je basis maar goed is, zo'n 80 procent, mag je best 20 procent uit de band sprin gen. Je lijf veert wel terug, zoals kinderlijf jes ook best een kinderfeestje kunnen heb ben. Amber Albarda - Gezond Genieten! Kookboek voor het hele gezin, 19,95 euro, Unieboek/Het Spec trum. reageren? gezondheid@depersdienst.nl Schrijfster Am ber Albarda is op kruistocht te gen slechte voe ding met te veel suiker, foto PR EEN UITDAGING: 'DOE-HET-ZELF-MUESLI' Je kinderen verslaafd aan krokan te ontbijtmusesli met tekenfilmfi guurtjes op de verpakking? Dan is het een uitdaging over te scha kelen op gezonde muesli zonder suiker uit de natuurvoedingswin kel. Ook leuk: je kinderen zelf hun muesli laten samenstellen. Laat ze zelf kiezen voor de basis: ha ver-, boekweit-, of quinoavlokken of gerst, gierst, rijst. Kies daarna samen een paar soorten ge droogd fruit, dat geeft een zoete smaak: abrikozen, moerbessen, gojibessen of incabessen. Daarna komen de essentiële vet ten: ongebrande noten (hazelno ten, walnoten, amandelen) en één of twee soorten zaden (lijn zaad, chiazaad, sesamzaad). Op tioneel: kokosrasp en kaneel. Bewaar in een afgesloten pot. Serveer met (geiten)yoghurt en vers fruit. www.amberalbarda.nl

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2013 | | pagina 33