UIT 5 DUIVELSE PIEPERS (PATATE ALLA DIAVOLA) www.pzc.nl/uit Duidelijkheid, tot op de komma NOTARISPRAKTIJK VAN DONGEN DONDERDAG 14 MAART 2013 tegen de altijd waaiende zee wind, dat de vruchtbare grond bij slagregens niet wegspoelt en dat de warmte blijft hangen, zo dra de voorjaarszon gaat schij nen. Ze worden goed verzorgd en vervolgens gerooid door on geveer 1.400 lokale aardappelte lers. Het meeste werk op de moeilijk bereikbare, kleinschali ge akkers gebeurt nog met de hand. In principe wordt er niet gespoten tegen schimmels en aardappelziekten, want die heb ben toch geen kans in de droge, zilte zeelucht. Nederlandse aardappelbedrij- ven hebben op Malta tegenwoor dig hun eigen sorteer- en ver- pakstations, waar ook de kwali teitscontrole wordt uitgevoerd. Die kwaliteit is in de regel hoog. Per kilo kosten Malta's in de winkel zeker twee keer zo veel als gewone aardappels, maar dan heb je ook wat De al- lereersten komen half maart met vrachtwagens naar Neder land, de bulk van de totaal 20.000 ton volgt in zeeschepen. Diezelfde aardappelmolochen verkopen ze hier door aan super markten en groothandels. Of ze exporteren ze naar andere Euro pese landen. Ze hebben vrijwel de hele keten in de hand, van pootgoed tot winkelschap. En wat doen we met die vroege Malta's? Koken! Ze zijn heerlijk bij witte asperges, maar daarop moeten we nog even wachten. Ook erg lekker in aardappelsala de, of in de duivelse piepers - naar Italiaans recept - die ik maak bij een stukje gegrilde to nijn. Benodigdheden voor 4 personen: 500 gram grote nieuwe aardap pels ongeschild, bijvoorbeeld Malta's; 2 rode chilipepertjes; 2 decili ter olijfolie, extra vergine; zeezout; versgemalen zwarte peper Bereidingswijze: Halveer de aardappelen en kook in water met zout gaar in circa 20 minuten. Snijd de pepertjes ondertussen in de leng te doormidden, verwijder zaadjes en hak heel fijn. Verwarm olijfolie in steelpannetje, voeg gesnipperde rode pepers toe. Ze moeten zachtjes sissen in olie. Roer een paar keer, neem pan dan van vuur. Kruid met zout en gemalen zwarte peper. Giet de aardappels af, laat iets afkoelen zodat je ze vast kunt houden. Snij in dikke plak ken. Verdeel helft over een brede platte schaal, schenk helft van chi- li-olie erover. Bedek met overige aardappels en begiet met rest van chili-olie. Bestrooi met grof zeezout. Dek af met plasticfolie en laat ongeveer 10 minuten intrekken. Serveer warm, bij tonijnbiefstuk. Tip: Geen chilipepertjes te krijgen? Neem 1 flinke Spaanse peper. Exterieur van hotel-restaurant Kom. eten De keuken van Kom met Kyra Bijlstra en Fabiana Hilte. foto's Willem Mieras Dam 37, Middelburg 0118 629155 www. notaris-vandongennl

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2013 | | pagina 25