UIT 5
DUIVELSE PIEPERS (PATATE ALLA DIAVOLA)
www.pzc.nl/uit
Duidelijkheid,
tot op de komma
NOTARISPRAKTIJK
VAN DONGEN
DONDERDAG 14 MAART 2013
tegen de altijd waaiende zee
wind, dat de vruchtbare grond
bij slagregens niet wegspoelt en
dat de warmte blijft hangen, zo
dra de voorjaarszon gaat schij
nen. Ze worden goed verzorgd
en vervolgens gerooid door on
geveer 1.400 lokale aardappelte
lers. Het meeste werk op de
moeilijk bereikbare, kleinschali
ge akkers gebeurt nog met de
hand. In principe wordt er niet
gespoten tegen schimmels en
aardappelziekten, want die heb
ben toch geen kans in de droge,
zilte zeelucht.
Nederlandse aardappelbedrij-
ven hebben op Malta tegenwoor
dig hun eigen sorteer- en ver-
pakstations, waar ook de kwali
teitscontrole wordt uitgevoerd.
Die kwaliteit is in de regel
hoog. Per kilo kosten Malta's in
de winkel zeker twee keer zo
veel als gewone aardappels,
maar dan heb je ook wat De al-
lereersten komen half maart
met vrachtwagens naar Neder
land, de bulk van de totaal
20.000 ton volgt in zeeschepen.
Diezelfde aardappelmolochen
verkopen ze hier door aan super
markten en groothandels. Of ze
exporteren ze naar andere Euro
pese landen. Ze hebben vrijwel
de hele keten in de hand, van
pootgoed tot winkelschap.
En wat doen we met die vroege
Malta's? Koken! Ze zijn heerlijk
bij witte asperges, maar daarop
moeten we nog even wachten.
Ook erg lekker in aardappelsala
de, of in de duivelse piepers -
naar Italiaans recept - die ik
maak bij een stukje gegrilde to
nijn.
Benodigdheden voor 4 personen: 500 gram grote nieuwe aardap
pels ongeschild, bijvoorbeeld Malta's; 2 rode chilipepertjes; 2 decili
ter olijfolie, extra vergine; zeezout; versgemalen zwarte peper
Bereidingswijze: Halveer de aardappelen en kook in water met zout
gaar in circa 20 minuten. Snijd de pepertjes ondertussen in de leng
te doormidden, verwijder zaadjes en hak heel fijn. Verwarm olijfolie
in steelpannetje, voeg gesnipperde rode pepers toe. Ze moeten
zachtjes sissen in olie. Roer een paar keer, neem pan dan van vuur.
Kruid met zout en gemalen zwarte peper. Giet de aardappels af,
laat iets afkoelen zodat je ze vast kunt houden. Snij in dikke plak
ken. Verdeel helft over een brede platte schaal, schenk helft van chi-
li-olie erover. Bedek met overige aardappels en begiet met rest van
chili-olie. Bestrooi met grof zeezout. Dek af met plasticfolie en laat
ongeveer 10 minuten intrekken. Serveer warm, bij tonijnbiefstuk.
Tip: Geen chilipepertjes te krijgen? Neem 1 flinke Spaanse peper.
Exterieur van hotel-restaurant Kom.
eten
De keuken van Kom met Kyra Bijlstra en Fabiana Hilte. foto's Willem Mieras
Dam 37, Middelburg 0118 629155
www. notaris-vandongennl