Beoordeling Malta heeft de primeur 4 UIT KOKEN MET PUCK Het meeste werk op de kleinschalige akkers van Malta gebeurt nog met de hand De binnenkomst bij ho tel-restaurant Kom in het hart van Sint Maar tensdijk is hartverwar mend. We krijgen een in nemende lach en een uit gestoken hand van de ei genaren Kyra Bijlstra en Marijn van Son. Een tafeltje voor vier per sonen aan het raam staat voor ons klaar. Puck Kerkhoven M aart kan zijn staart roeren wat hij wil, voor mij is de culinaire lente officieel begon nen. Want hè hè, er zijn weer nieuwe aardappels; Malta's! Een hele verademing, na een winter lang oude, muffe stamppotpie pers eten. Vroeger, toen de bewaartechnie ken minder goed waren, moet het smaakverschil nog veel gro ter zijn geweest. Malta's zijn flinke ovale aardap pels, fris, stevig, een tikkie bloe mig, romig en vrij zoet van smaak. Kijk in de supermarkt maar uit naar zakken met een groot rood ridderkruis met zwa luwstaarten aan de uiteinden, ook wel Maltezer kruis genoemd. 'Ja', hoor ik al brommen, 'maar dat zijn geen echte Hollandse pie pers van de koude grond. We kunnen onze eerstelingen toch pas op z'n vroegst eind mei ver wachten?' Dat is zo. Toch hebben de Malta's die nu in de winkel liggen Hol landse wortels. En ze komen wel degelijk uit de volle grond. Ik werd gebeld door Radio 1, 'Met het oog op morgen'. Of ik wat wil de vertellen over de nieuwe aard appels. Je kan maar ergens 'des kundige' in zijn... Aanleiding was dat staatssecretaris van Land bouw Sharon Dijksma die dag was opgetrommeld om de eerste Malta's in ontvangst te nemen. 'Heeft een drukbezet staatsecreta ris niets beters te doen dan een zak importaardappels ophalen?' vroeg de programmamaker zich af. Ik kan niet in mevrouws agen da kijken, maar het antwoord is: 'Nee, waarschijnlijk niet.' Het is al ruim 30 jaar de traditie. In het verleden waren het zelfs illustere landbouwministers die de eerste zak Malta's in ont vangst mochten nemen. Het re sulteerde jaar na jaar in vrijwel identieke foto's in de krant van onhandige trots en geveinsde blijdschap. De aardappelbanden tussen Mal ta en Nederland zijn hecht en al meer dan 130 jaar oud. En van groot economisch belang voor beiden. Even wat rechtzetten: Malta's zijn geen speciaal aardappelras, het zijn de bij ons bekende ras sen als Alpha en Santé, maar dan geteeld op Malta, waar het oogst- seizoen veel vroeger begint. Deze eilandstaat (lid van de Europese Unie) ligt in de Middellandse zee, vlak onder Sicilië. Het pootgoed - kleine aardappel tjes met veel groeipotentie - is af komstig van een paar mega-aard- appelbedrijven in Nederland. Het wordt in het najaar uitgeplant in de rode aarde, op de ommuurde akkers van Malta. Lage stenen muurtjes zorgen ervoor dat de aardappelplantjes beschut zijn Kom wint met gastvrijheid In Eten doen de redacteuren Edith Ramakers en Nadia Berkelder beurtelings verslag van een bezoek aan Zeeuwse eetgelegenheden. Edith Ramakers Prijs-kwaliteit: Entourage: Bediening: Attent en heel erg vriendelijk. Horen, zien en ruiken: Mooie plek op het plein van Sint Maartensdijk. Oog voor detail, zoals een bloemetje in een sierglas, maar ook een in het oogspringende lichtgevende kraan van de tap. Conclusie: Hier gingen we al met een goed gevoel naar toe door de mooie route over de Oesterdam, maar met een nog beter gevoel vertrokken we door de heerlijke belevenis. Is er iets waar u helemaal niet van houdt? Dan kun nen we er rekening mee houden." Bij Hotel Kom aan de Markt in Sint Maar tensdijk staat het verwen nen van gasten met stip bovenaan. Nou, als ze het dan toch vragen, dan kunnen we wel doorgeven dat een van onze tafel genoten helemaal niet van biet jes houdt, maar verder mag de keuken zich naar hartelust uitle ven. Het is donderdag en in de win tertijd is de keuken dan alleen open als hotelgasten willen aan schuiven. Wij hebben geluk dat twee hotelgasten gereserveerd hebben, hoeven we niet te wach ten tot de zekere openingsdagen op vrijdag en zaterdag. Het is begrijpelijk dat Kom niet alle dagen van de week eten ser veert. Het is buiten het hoogsei zoen rustig in Sint Maartensdijk. Jammer, vindt Kyra, die heel wat mooie plekken in de omgeving kan opnoemen, met het natuur gebied de Pluumpot bovenaan de lijst en verder de weidse stilte van het eiland Tholen zelf. Vanaf de buitenkant lijkt het mo numentale pand uit 1592 lang en smal te zijn en niet erg groot. Maar schijn bedriegt. Eenmaal binnen zijn we verrast door de ruimte. Het restaurant loopt diep door achter de moderne bar, er is een loungehoek en een zaaltje om te vergaderen. Het ho tel heeft tien hotelkamers en die beloven allemaal royaal te zijn. We beginnen met een amuse van een viskoekje met zeekraal mayonaise en biet. Het hapje wordt gepresenteerd op een lan ge lepel. Juist en biet, maar de keuken heeft opgelet. De biet is vervangen door gefruite tomaat en ui. Dat is attent en aardig. We hebben de keuze uit drie voorgerechten, drie hoofdgerech ten en evenveel nagerechten. Dat is toch heel wat meer dan eten wat de pot schaft. En gek ge noeg hadden we gedacht dat dat de formule van Kom zou zijn. Maar goed, een driegangenmenu dus, dat 27,50 euro kost en voor twee gangen betalen we 22 euro. We kiezen 'de hele kaart' en be ginnen met een pittige pasti- naaksoep, een hartige taart en een bieten-geitenkaassalade. De pastinaaksoep krijgt door een ge raspt en gefruit knoflookteentje een lekkere pittige oppepper. Goed bedacht van de keuken. Er worden broodjes en roomboter bij geserveerd. De geitenkaas is met royale hand over de bieten salade weggelegd. De salade is fris, zuurzoet en met de geroos terde pijnboompitten is het een volwaardige binnenkomer. Ik hou wel van de aardse smaak van biet. Er wordt zachte olie en azijn gebruikt. Het derde voorge recht is een taart van gerookte kip en knoflook, stevig en voed zaam. Dan de hoofdgerechten. We kun nen weer heel de kaart vragen met een hertentournedos met paddenstoelen en wildjus, en stoofpeertje en spruitjes, een winterkabeljauw met een saus van krab, mousseline en winter groenten en een biologische kip filet. We krijgen er friet bij met mayonaise, van aardappels van het eiland. Van de kleiaardappels kunnen heerlijke frieten ge maakt worden, belooft Kyra. Ze heeft gelijk. De hertentournedos smelt op de tong en de aardappelpuree is smeuïg. De saus van krab, geser veerd bij de winterkabeljauw, had wel iets meer krab mogen bevatten. De worteltjes en erwt jes en puree maakten er een wat voorspelbaar bordje van. De kippenfilet was smaakvol, weliswaar een beetje droog, maar met de gewokte spinazie was het toch een mooi geheel. Het toetje van een clementi ne-amandeltaartje en een dame blanche met pure chocola werd opgediend met twee ijslepels. Kyra had opgevangen dat we het nagerecht wilden delen. Lekkere toetjes, zonder franje of opsmuk. Kyra staat meestal in de keuken, maar voor deze keer was ze gast vrouw. Een kok in spe mocht dit keer 'de keuken doen'. Een goe de zet om haar in rustige tijd meer praktijkervaring op te la ten doen. De gastvrouw serveerde nog kof fie (2,00 euro) met chocolade truffel. Het is een restaurant dat niet te zwaar op de portemon nee drukt. Ze serveren zonder morren een gratis karaf water, met ijsklontjes en een schijfje ci troen. We hebben dit jaar al een keer 6 euro voor (verplicht) spuitwater betaald. Hotel Kom is vanaf juli 2009 open en vormt met de buren, het Raedthuys, een sterk culinair duo op de markt van Sint Maartensdijk. Hotel-restaurant Kom, Markt 58, Postcode: 4695 CH Sint Maartensdijk, Zeeland. Tel: 0166-663000. www.hotelkom.nl. De keuken is open op vrijdag en zaterdag én als er hotelgasten zijn. Detail bij de schouw.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2013 | | pagina 24