2 3 Games maken onzeker kereltje de grote held 6 7 column Diane Aziaten drinken thee bij hun warme maaltijd omdat het vet afbreekt en de spijsvertering ondersteunt. Theesommelier en voedingsdeskundige Kasia Vermaire legt uit hoe pure thee de maaltijd verrijkt en de gezondheid kan bevorderen. HOE SCHERPER HET GERECHT, HOE ZWAARDER DE THEE Een theesommelier geeft suggesties welke thee het best te drinken is bij een be paald gerecht en uitleg over de theekaart Witte thee, zegt Vermaire, moet je zien als champagne, en smaakt goed bij kreeft, lichte fruitdesserts, bij basmatirijst Groene thee is als witte wijn, is lekker bij vis, bij zeevruchten. „Zeker de Japanse thee, die is heel ziltig, echt perfect bij vis." Zwarte thee is meer geschikt voor bij vleesgerechten, stoofgerechten en curry's. „Daarbij geldt: hoe scherper het gerecht, hoe zwaarder de thee." Een hele zware, rokerige thee als Lapsang Souchong kan dan weer het beste bij kaas. „Of Pu-erh, met een schijfje sinaasappel, bij chocolade." Denk weer niet aan aan hele potten tegelijk, onderstreept Vermaire. Zij serveert thee bij de maaltijd in een mooi porseleinen kopje of, afhankelijk van gang en ge recht, lauwwarm, in een wijnglas. Meer informatie: Tea and Coffee Academy (www.itcacademy.nl) of www.thee- sommelier.nl Op het Institut Paul Bocuse in Lyon is de International School of Tea gevestigd, opgericht door het theemerk Dilmah. i 1 Theeleuten bij het diner door Marjolijn de Cocq Kamillethee, rustgevend. De aloude 'sterrenmix' voor het slapen gaan. Maar de wereld van thee en gezondheid is veel groter dan de pakjes met snelle zakjes. Die we reld ging open voor Kasia Vermaire (27) toen ze drie jaar geleden werd uitgeroepen tot eerste vrouwelij ke 'theesommelier' van Neder land. Na haar studie gezond heidswetenschappen volgde Vermaire een opleiding in voe ding en sport in Londen. Koud te rug in Nederland sloeg ze een krant open en zag een oproep voor de wedstrijd voor beste 'theesommelier' van Nederland, met als prijs een reis naar de 'School of Tea' in Sri Lanka. Eerste reactie: dat wil ik ook. „Als zoiets be staat, dacht ik, dan moet ik er ge woon heen." Ze wist nog niets inhoude lijk van thee, was louter liefhebber. Maar ze ontwikkelde in een paar dagen tijd de vereiste drie nieuwe concepten met thee: een chai cappuccino, dim sum van wilde zalm en zeekraal gestoomd in Lapsang Souchong ('vreselijk om te drinken, heer lijk om mee te koken') en een alcoholvrije cocktail met witte thee en kokoswater. Een maand later liep ze over de theeplanta ges van Sri Lanka, uitgeroepen tot eerste vrouwelijke theesommelier van Nederland. En zo ontstond haar eigen bedrijf waarin ze thee combineert met voedings- en ge zondheidsadvies. Voor verschillende mer ken werkt ze achter de schermen mee aan productontwikkeling en innovatie. Daar naast ontwikkelde ze als voedings- en ge- zondheidscoach bij de holistische trainings- school Stadswild een eigen theelijn gericht op de versterking van de zeven chakra's. „Dat zijn geen theeën waarvan je een hele pot kunt leegdrinken, ze zijn puur op func tie samengesteld. Voor het keelchakra koos ze bijvoorbeeld Sisline thee uit Mali, met een sterk anti-bacteriële werking, en een mix van keelverzachtende kruiden als euca lyptus en munt. Strikt genomen gaat het hier dan ook niet om pure thee, maar om 'blends', theemixen met kruiden. Treksels van kruiden alleen heten dan weer 'infu sies'. Pure thee, of het gaat om witte, groene, oolong (traditionele Chinese thee) of zwar te thee, komt allemaal van dezelfde plant. Witte thee komt van de knoppen en wordt het minst bewerkt, waardoor de effecten op het lichaam het sterkst zijn. Aan de an dere kant van het spectrum de zwarte thee. „Niet gefermenteerd, zoals iedereen denkt", doceert Vermaire. „Bij fermentatie voeg je een micro-organisme toe waardoor een soort gisting ontstaat. Maar als je een theeblaadje kneust, reageert het op de zuur stof en kleurt daardoor zwart. Net als wan neer je in een appel bijt en die laat staan. De aangebeten plek wordt dan bruin." De enige gefermenteerde en uiterst medici nale thee is de Pu-erh, bij betere theezaken in samengeperste 'bricks' verkrijgbaar. De ze ligt net als wijn jarenlang te rijpen en le vert een gitzwarte thee op die extreem vochtafdrijvend is. „Als je in China komt en je wordt ziek, krijg je meteen een hele sterke kop Pu-erhthee te drinken, dan ren je meteen naar de wc. Daarom doen ze het ook veel in afslankmiddelen." Afhankelijk van de kleur is de vetsplitsen- de werking sterker of iets minder sterk. Maar in alle gevallen geldt dat als je thee drinkt tijdens de maaltijd, de thee al het werk doet dat anders door de lever zou moeten worden gedaan: vetmoleculen split sen waardoor het eten beter verteerbaar wordt. „Dat is waarom alle Aziaten thee drinken bij de maaltijd. Het helpt je maag een handje. De Chinezen eten bijvoorbeeld heel veel gefrituurd voedsel. Dan is thee een goede tegenhanger." Daarnaast geeft thee energie. „Er zit cafeïne in maar in een gebonden vorm, anders dan dan bij koffie waar het als los molecuul aanwezig is. Je hebt niet die instantpiek maar een langere verspreiding, heel verkwikkend." www.kasiavermaire.com,www.stadswild.nl. reageren? gezondheid@depersdienst.nl

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2013 | | pagina 33