2 3 Games maken onzeker kereltje de grote held
6 7 column Diane
Aziaten drinken thee bij hun
warme maaltijd omdat het vet
afbreekt en de spijsvertering
ondersteunt. Theesommelier
en voedingsdeskundige Kasia
Vermaire legt uit hoe pure
thee de maaltijd verrijkt en de
gezondheid kan bevorderen.
HOE SCHERPER HET GERECHT, HOE ZWAARDER DE THEE
Een theesommelier geeft suggesties welke thee het best te drinken is bij een be
paald gerecht en uitleg over de theekaart
Witte thee, zegt Vermaire, moet je zien als champagne, en smaakt goed bij kreeft,
lichte fruitdesserts, bij basmatirijst
Groene thee is als witte wijn, is lekker bij vis, bij zeevruchten. „Zeker de Japanse
thee, die is heel ziltig, echt perfect bij vis."
Zwarte thee is meer geschikt voor bij vleesgerechten, stoofgerechten en curry's.
„Daarbij geldt: hoe scherper het gerecht, hoe zwaarder de thee."
Een hele zware, rokerige thee als Lapsang Souchong kan dan weer het beste bij
kaas. „Of Pu-erh, met een schijfje sinaasappel, bij chocolade."
Denk weer niet aan aan hele potten tegelijk, onderstreept Vermaire. Zij serveert
thee bij de maaltijd in een mooi porseleinen kopje of, afhankelijk van gang en ge
recht, lauwwarm, in een wijnglas.
Meer informatie: Tea and Coffee Academy (www.itcacademy.nl) of www.thee-
sommelier.nl Op het Institut Paul Bocuse in Lyon is de International School of Tea
gevestigd, opgericht door het theemerk Dilmah.
i 1
Theeleuten
bij het diner
door Marjolijn de Cocq
Kamillethee, rustgevend. De
aloude 'sterrenmix' voor het
slapen gaan. Maar de wereld
van thee en gezondheid is
veel groter dan de pakjes
met snelle zakjes. Die we
reld ging open voor Kasia
Vermaire (27) toen ze drie jaar geleden
werd uitgeroepen tot eerste vrouwelij
ke 'theesommelier' van Neder
land. Na haar studie gezond
heidswetenschappen volgde
Vermaire een opleiding in voe
ding en sport in Londen. Koud te
rug in Nederland sloeg ze een
krant open en zag een oproep
voor de wedstrijd voor beste
'theesommelier' van Nederland,
met als prijs een reis naar de
'School of Tea' in Sri Lanka. Eerste
reactie: dat wil ik ook. „Als zoiets be
staat, dacht ik, dan moet ik er ge
woon heen." Ze wist nog niets inhoude
lijk van thee, was louter liefhebber. Maar
ze ontwikkelde in een paar dagen tijd de
vereiste drie nieuwe concepten met thee:
een chai cappuccino, dim sum van wilde
zalm en zeekraal gestoomd in Lapsang
Souchong ('vreselijk om te drinken, heer
lijk om mee te koken') en een alcoholvrije
cocktail met witte thee en kokoswater.
Een maand later liep ze over de theeplanta
ges van Sri Lanka, uitgeroepen tot eerste
vrouwelijke theesommelier van Nederland.
En zo ontstond haar eigen bedrijf waarin
ze thee combineert met voedings- en ge
zondheidsadvies. Voor verschillende mer
ken werkt ze achter de schermen mee aan
productontwikkeling en innovatie. Daar
naast ontwikkelde ze als voedings- en ge-
zondheidscoach bij de holistische trainings-
school Stadswild een eigen theelijn gericht
op de versterking van de zeven chakra's.
„Dat zijn geen theeën waarvan je een hele
pot kunt leegdrinken, ze zijn puur op func
tie samengesteld. Voor het keelchakra koos
ze bijvoorbeeld Sisline thee uit Mali, met
een sterk anti-bacteriële werking, en een
mix van keelverzachtende kruiden als euca
lyptus en munt. Strikt genomen gaat het
hier dan ook niet om pure thee, maar om
'blends', theemixen met kruiden. Treksels
van kruiden alleen heten dan weer 'infu
sies'.
Pure thee, of het gaat om witte, groene,
oolong (traditionele Chinese thee) of zwar
te thee, komt allemaal van dezelfde plant.
Witte thee komt van de knoppen en wordt
het minst bewerkt, waardoor de effecten
op het lichaam het sterkst zijn. Aan de an
dere kant van het spectrum de zwarte
thee. „Niet gefermenteerd, zoals iedereen
denkt", doceert Vermaire. „Bij fermentatie
voeg je een micro-organisme toe waardoor
een soort gisting ontstaat. Maar als je een
theeblaadje kneust, reageert het op de zuur
stof en kleurt daardoor zwart. Net als wan
neer je in een appel bijt en die laat staan.
De aangebeten plek wordt dan bruin."
De enige gefermenteerde en uiterst medici
nale thee is de Pu-erh, bij betere theezaken
in samengeperste 'bricks' verkrijgbaar. De
ze ligt net als wijn jarenlang te rijpen en le
vert een gitzwarte thee op die extreem
vochtafdrijvend is. „Als je in China komt
en je wordt ziek, krijg je meteen een hele
sterke kop Pu-erhthee te drinken, dan ren
je meteen naar de wc. Daarom doen ze het
ook veel in afslankmiddelen."
Afhankelijk van de kleur is de vetsplitsen-
de werking sterker of iets minder sterk.
Maar in alle gevallen geldt dat als je thee
drinkt tijdens de maaltijd, de thee al het
werk doet dat anders door de lever zou
moeten worden gedaan: vetmoleculen split
sen waardoor het eten beter verteerbaar
wordt. „Dat is waarom alle Aziaten thee
drinken bij de maaltijd. Het helpt je maag
een handje. De Chinezen eten bijvoorbeeld
heel veel gefrituurd voedsel. Dan is thee
een goede tegenhanger." Daarnaast geeft
thee energie. „Er zit cafeïne in maar in een
gebonden vorm, anders dan dan bij koffie
waar het als los molecuul aanwezig is. Je
hebt niet die instantpiek maar een langere
verspreiding, heel verkwikkend."
www.kasiavermaire.com,www.stadswild.nl.
reageren?
gezondheid@depersdienst.nl