Interesse in parttime ICT-opleiding
2 WERKEN
[2^'v3iZ„c> iR's airtg
Met een soepele polsbeweging laat Ri-
nus de Rijder (32) het hakmes door
de lucht suizen om een heerlijk stukje
karbonade te hakken. De vaardigheid
en precisie waarmee de Goesenaar
het er vervaarlijk uitziende gereed
schap hanteert, verraadt jaren van er
varing en passie voor het slagersam
bacht.
t r
kx X'-JMJOf 417étJT
f -• r< r-i -•-■■
ao, fee
,A4" K IV3LONv
CSr JLr
Webopleidingen zijn populair. In Europa staan op dit moment
700.000 vacatures open in de ICT-sector. foto ANP
College of MultiMedia ziet een flinke stij
ging in het aantal parttime studenten.
Vooral de webopleidingen zijn in trek. Dit
komt door de grote stijgingen van vacatures in
de Europese ICT-sector. Op dit moment staan er
700.000 vacatures open in de Europese compu
terwereld. Deze sector is van toenemend belang
voor de Europese economie. Door de vraag naar
meer werknemers in de ICT stijgt de vraag naar
kwalitatief hoogwaardig onderwijs. Veel men
sen willen hun vaardigheden vergroten naast
hun huidige baan. Daarom kiest men vaak voor
een parttime opleiding. Vooral parttime modu
les als Web Development, Web Development
Advanced en Interactive Media zijn populair. Sa
men vormen deze drie modules de opleiding
MultiMedia Engineer. Een opleiding van ander
halfjaar waarbij je wordt klaargestoomd voor
een baan in de ICT-sector. De opleiding Web is
onlangs aangepast aan de moderne eisen om zo
de kansen op de arbeidsmarkt voor studenten te
vergroten. Zo is er de nadruk gelegd op het creë
ren van sites gericht op tabiets en smartphones.
Ook wordt de student geleerd om games te ont
wikkelen, waardoor een interactieve site ge
maakt kan worden. Voorbeelden van banen die
je na deze opleiding zou kunnen krijgen zijn
front-end developer, webdesigner en multime
dia specialist. Bij het College of MultiMedia be
staat de mogelijkheid een gratis proefles te vol
gen in webdesign.
www.cmm.nl
Vi
ec
Va
br
Hi
ve
de
Va
de
ov
ee
ge
he
O
ve
Ier
He
wc
we
pu
Stefan van Duin (25),
Middelburg
Vooropleiding: hbo
Volgt:
productiemedewerker
slagerij niveau 2
„Na de havo heb ik communi
catie gedaan. Als bijbaantje
werkte ik in de slagerij van
een supermarkt. Daar had ik
veel plezier in en mijn baas
stelde voor een opleiding tot
slager te volgen. Eerst had ik
er wel wat moeite mee, maar
het is mooi werk en je kan zo
aan de slag. Anders had ik vo
rig jaar nooit een huis kunnen
kopen. Vooral de foodbele-
ving en het contact met de
klanten spreekt mij erg aan."
Adeline de Feijter (19),
Hoek
Vooropleiding: mbo
Volgt:
verkoopmedewerker
slagerij niveau 2
„Het is leuk als je creatief
met eten bezig kan zijn en
nieuwe producten kan verzin
nen. Na de opleiding voor ver
koopmedewerker ga ik daar
om door naar de opleiding
traiteur. Ik werk al vier jaar bij
een slager en ik kreeg de mo
gelijkheid te blijven als ver
koopmedewerker. Dan moet
je wel een stevige basiskennis
hebben om te weten wat je
verkoopt en om mensen
goed te kunnen adviseren."
Marco van der Werf (21
Oosterland
Vooropleiding: vmbo
Volgt: winkelslager
niveau 3
„In het laatste jaar van mijn
vmbo liep ik stage bij een sla
gerij. Dat beviel me goed. De
slager was ook tevreden en
vroeg me zelfs om leerling-sla
ger te worden. Lekker met je
handen bezig zijn en een
mooi product maken. Je kan
bijvoorbeeld samen een nieu
we worstensoort bedenken,
een specialiteit. Dan maak je
vanuit het niets iets nieuws
en als dat goed smaakt en
aanslaat is dat geweldig."
De ambachtelijke®
door John de Kok
Ja, je hebt vaardigheid nodig om te hakken
en te snijden, maar iedereen kan dat le
ren, tenzij je motorische problemen
hebt," lacht Rinus als hij de steelse blik
op zijn tien intacte vingers ziet. Het vak
van slager is een puur ambacht dat vak
kennis, handvaardigheid en ervaring com
bineert met de nieuwste technieken en hyper
moderne apparatuur. Het traditionele beeld
van de messen en bijlen bestaat nog steeds en
zal altijd blijven, maar feitelijk begint het be
roep van de moderne slager al in de stal. „Een
slager heeft een groot belang bij het welzijn
van de dieren. Stress en vermoeidheid zie je en
proef je aan het vlees. Een goede slager zal dat
nooit aanbieden maar juist kiezen voor een
zorgvuldige, respectvolle omgang met het
dier."
Het slachten van een dier gebeurt in een slacht
huis. Rinus: "De slager krijgt het vlees in tech
nische delen binnen, in Zeeland zijn er nog
maar een handjevol slagers die zelf slachten."
Een rund wordt opgedeeld in twee voor- en
twee achterbouten, verder opgesplitst kan er
dan een technisch deel zoals een dunne lende
komen. „De slager gaat die delen bewerken, het
vlees opwaarderen. Je gaat het vlees uitbenen,
uitsplitsen en afvliezen." Met andere woorden
de botten eruit snijden, verdelen en verschillen
de spiergroepen van elkaar lossnijden. Dat
klinkt een stuk gemakkelijker dan het is. Je
krijgt te maken met veel benamingen en je
moet de bestemming van het vlees kennen. „Ie
der technisch deel heeft herkenningspunten.
Het kost ongeveer een jaar om die allemaal te
leren herkennen. Deze basiskennis is enorm be
langrijk" vertelt Rinus. Het bepaalt wat er met
het vlees gebeurt en hoe het bereid wordt. Zo
ga je vanwege de smaak bij een karbonaadje
juist niet uitbenen en bij een schenkel snij je de
pezen niet af. Ook kan je niet innoveren als je
niet weet welk deel je waar afhaalt. Meer actu
eel, aan een slager verkoop je dus geen paard
voor een rund.
„Slagers zijn trots op hun vak. Een groot deel
van het werk is nog steeds vakmanschap en er
is meer dan ooit een behoefte aan authentieke
producten. Weet wat je eet. Bewust eten wordt
meer en meer een trend en daar kan de slager
een belangrijke rol in spelen. Bij de vakslager
kan je terecht voor een eerlijk product en we
moeten dat laten zien. Haal de muren er uit, zet
je hakblok op een verhoging midden in de win
kel en laat de klanten zien wat je doet."
Rinus speelt in op zowel de ondernemer die de
slager moet zijn, als het toenemend arbeidsper-
spectief in de sector. „Productpresentatie, berei-
ren.