UIT 5 www.pzc.nl/uit CHILI CON CARNE William Wouters, eigenaar van Pazzo in Antwerpen. foto's Camile Schelstraete eten Samosa van taleggio, mostarda en gorgonzolaijs. ten best, al dan niet verdrongen, dat in populaire snacks als kroket ten en frikandellen ook wel eens paardenvlees kan zitten. We zijn nog niet zover dat paardenbief- stuk en paardengehakt in de su- permarktkoeling ligt. Maar wat niet is, kan nog komen. Deze heerlijke chili con carne (zie recept) zou je goed met paarden gehakt kunnen maken. Ik houd het gemakshalve bij runderge hakt, in combinatie met half-om- half gehakt. Rundergehakt mag volgens de wet alleen rundvlees bevatten. Half-om-half gehakt - ook wel bekend als halfom of afge kort tot hoh - is een mengsel van rundergehakt en varkensgehakt. Islamitische slagers verkopen soms een mix van rund- en lams gehakt onder die naam. Chorizo is mijn geheime smaak- DONDERDAC 21 FEBRUARI 2013 maker in deze chili. Ik had nog wat wortel en knolselderij over van een soep die ik eerder deze week maakte en deed deze restjes erdoor: aanrader! Bouw de tafel maar lekker vol met schaaltjes geraspte kaas, zure room, tacochips en partjes sinaas appel, zodat iedereen zijn chili naar eigen smaak kan optuigen. Als je een zachte avocado in huis hebt, kun je guacamole maken. Die smaakt er heerlijk bij. Benodigdheden voor vier tot zes personen: 3 eetlepels olijfolie; peper en zout; 2 grote uien, gesnipperd; 1 teen knoflook, fijngesneden; halve rode peper, zonder zaad, fijngesneden; 500 gram rundergehakt; 200 gram half-om-half gehakt; 1 rode paprika en halve groene pa prika, in blokjes; 1 blik gepelde tomaten; 2 blikken rode kidneybonen a 400 gram; 1 bouil lonblokje; flinke mespunt chilipoeder; 1 theelepel gedroogde tijm; mespunt kummel; mes punt gemalen korianderzaad; 1 laurierblad; stukje chorizoworst, in blokjes; bruine suiker; takje verse koriander, blad grofgesneden. Bereidingswijze: Verhit olijfolie in een grote braadpan, bak uisnippers tot ze zacht zijn, voeg knoflook, rode peper en zout toe. Voeg gehakt toe, prak fijn met vork en bak bruin. Meng paprikablokjes, tomaten, bouillonblokje, kruiden en laurierblad erdoor. Laat bonen uitlek ken in vergiet en voeg toe, samen met blokjes chorizo. Laat 30 minuten zacht sudderen, voeg eventueel wat water toe. Proef, breng in balans met suiker, zout en peper. Bestrooi met verse koriander. Geef er gekookte rijst bij. Lekker met een glas wijn, een stevige rode Merlot. Tip: Serveer met zure room, geraspte kaas en tortillachips.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2013 | | pagina 45