UIT 5
www.pzc.nl/uit
CHILI CON CARNE
William Wouters, eigenaar van
Pazzo in Antwerpen.
foto's Camile Schelstraete
eten
Samosa van taleggio, mostarda en gorgonzolaijs.
ten best, al dan niet verdrongen,
dat in populaire snacks als kroket
ten en frikandellen ook wel eens
paardenvlees kan zitten. We zijn
nog niet zover dat paardenbief-
stuk en paardengehakt in de su-
permarktkoeling ligt. Maar wat
niet is, kan nog komen.
Deze heerlijke chili con carne (zie
recept) zou je goed met paarden
gehakt kunnen maken. Ik houd
het gemakshalve bij runderge
hakt, in combinatie met half-om-
half gehakt. Rundergehakt mag
volgens de wet alleen rundvlees
bevatten. Half-om-half gehakt -
ook wel bekend als halfom of afge
kort tot hoh - is een mengsel van
rundergehakt en varkensgehakt.
Islamitische slagers verkopen
soms een mix van rund- en lams
gehakt onder die naam.
Chorizo is mijn geheime smaak-
DONDERDAC 21 FEBRUARI 2013
maker in deze chili. Ik had nog
wat wortel en knolselderij over
van een soep die ik eerder deze
week maakte en deed deze restjes
erdoor: aanrader!
Bouw de tafel maar lekker vol
met schaaltjes geraspte kaas, zure
room, tacochips en partjes sinaas
appel, zodat iedereen zijn chili
naar eigen smaak kan optuigen.
Als je een zachte avocado in huis
hebt, kun je guacamole maken.
Die smaakt er heerlijk bij.
Benodigdheden voor vier tot zes personen: 3 eetlepels olijfolie; peper en zout; 2 grote uien,
gesnipperd; 1 teen knoflook, fijngesneden; halve rode peper, zonder zaad, fijngesneden;
500 gram rundergehakt; 200 gram half-om-half gehakt; 1 rode paprika en halve groene pa
prika, in blokjes; 1 blik gepelde tomaten; 2 blikken rode kidneybonen a 400 gram; 1 bouil
lonblokje; flinke mespunt chilipoeder; 1 theelepel gedroogde tijm; mespunt kummel; mes
punt gemalen korianderzaad; 1 laurierblad; stukje chorizoworst, in blokjes; bruine suiker;
takje verse koriander, blad grofgesneden.
Bereidingswijze: Verhit olijfolie in een grote braadpan, bak uisnippers tot ze zacht zijn, voeg
knoflook, rode peper en zout toe. Voeg gehakt toe, prak fijn met vork en bak bruin. Meng
paprikablokjes, tomaten, bouillonblokje, kruiden en laurierblad erdoor. Laat bonen uitlek
ken in vergiet en voeg toe, samen met blokjes chorizo. Laat 30 minuten zacht sudderen,
voeg eventueel wat water toe. Proef, breng in balans met suiker, zout en peper. Bestrooi
met verse koriander. Geef er gekookte rijst bij. Lekker met een glas wijn, een stevige rode
Merlot.
Tip: Serveer met zure room, geraspte kaas en tortillachips.