GEZOND 1 Stel: je vindt jezelf te dik en wilt afslanken. Kwestie van meer sporten en minder eten zou je denken. Niet dus. Het kan ook geen kwaad eens goed te letten op het eetgedrag dat je vertoont in het bijzijn van anderen. Zien eten, doet eten, stelt gedragswetenschapper Roel Hermans. Het kopieergedrag vonden we bij snacks maar ook bij gezond voedsel en hele maaltijden DINSDAG 19 FEBRUARI 2013 Onderzoeker Roel Hermans (29) Opleiding: Pedagogische Wetenschappen Hermans: „Ik heb voor mijn afstuderen een scriptie ge schreven over de invloed van films op alcoholgebruik. Die is beloond met de Universitai re studieprijs van de Radboud Universiteit Nijmegen, een prijs voor de beste scriptie op het gebied van de Sociale Wetenschappen. Werkgever Radboud Universiteit Nijmegen foto Bert Beelen Functie: Promovendus Ont- wikkelingspsychopathologie Titel promotieonderzoek: Geef me een rem! De invloed van de aanwezigheid van an deren op eetgedrag. Aantal proefpersonen: Acht onderzoeken waarin een actri ce de proefpersonen ont moette. Iedere keer ging het om tussen de 60 en 120 proefpersonen. Zij dachten dat ze voor iets anders kwa men en wisten niet dat ze werden gefilmd. Vervolgonderzoek: onder zoeken van de effectiviteit van een preventiecampagne gericht op sociale weerbaar heid en roken, drinken en blo wen bij jongeren. Daarnaast meer studies naar imitatie van eetgedrag of stimuleren van gezond eetgedrag. Jij een snack? k ook iets lekkers! door Moniek Hüsken illustratie Censuur.com Vaak denken we dat we autonome we zens zijn. Dat we al les zelf in de hand hebben en ons ge drag kunnen stu ren door 'bewuste keuzes' te maken. Tot op zekere hoogte is dat ook zo. Maar tegelij kertijd zijn we zo beïnvloedbaar en stuurbaar als maar wat, zo toont de wetenschap weer eens aan. Onlangs verscheen een studie van de Universiteit Utrecht. We tenschappers hadden daar bordjes op de liftdeuren gehangen met de boodschap: 'Als je de trap neemt, verbruik je elf keer zo veel calorie ën'. De bordjes hadden effect: er werden 11 procent meer traplo pers geregistreerd. Eerder al toon de onderzoek van de Universiteit Maastricht aan dat voetstapjes op de vloer in de richting van het trappenhuis ook werken. En dat mensen liever de trap nemen als een trappenhuis er wat gezelliger uitziet. Terwijl iedereen rationeel had kunnen verzinnen dat het goed is de trap te nemen, gebeur de het pas na een subtiele hint. De Nijmeegse gedragsweten schapper Roel Hermans onder zocht hoe de omgang met ande ren onbewust een rol speelt bij ons eetgedrag. Eerder toonde hij met zijn scriptie aan dat als men sen naar een film kijken waarin veel gedronken wordt, zij zelf ook meer gaan drinken. Dat onder zoek gebeurde een jaar of vijf gele den in een nagebouwd kroegje waar proefpersonen twee verschil lende films te zien kregen: 40 days en 40 nights en American Pie 2. In de laatste film wordt veel gefeest en gedronken. Dat is ook te merken aan de hoeveelheid drank die er tijdens deze film door de proefpersonen werd ge nuttigd: veel meer dan bij de eer ste film. „Nu heb ik bekeken of mensen door anderen beïnvloed worden als ze eten", vertelt hij. Zonder dat ze wisten wat het wer kelijke experiment inhield, wer den studentes getest op hun kopi eergedrag. Er werd hen gevraagd naar een huiskamer te komen voor een experiment. Hier stond eten, waaronder M&M's, nootjes, snacks en komkommers. De studentes werden vergezeld door een andere vrouw. Wat ze niet wisten, was dat deze dame een actrice was en nauwgezet was geïnstrueerd veel, weinig of niets te eten. En dat de uitleg die ze kre gen over wat ze moesten gaan doen slechts een dekmantel was voor het eigenlijke doel van het onderzoek. De onderzoekers had den namelijk alleen interesse voor de beelden van een geheime camera die registreerde in hoever re de proefpersonen meegingen in het eetgedrag van de actrice. Wat blijkt: vrouwen hebben de neiging zich enorm aan te passen aan het eetgedrag van de persoon met wie ze in een ruimte verke ren. „Zien eten, doet eten", vat de onderzoeker het samen. „Het kopi eergedrag vonden we bij snacks maar ook bij gezond voedsel en ook bij hele maaltijden." Vrouwen passen hun eetgedrag zowel omhoog als omlaag aan dat van de ander aan. Ze gaan meer eten als het gezelschap dat doet, maar ook minder. Dat werd objec tief vastgesteld omdat de onder- Roel Hermans zoeker precies bijhield hoeveel gram of hoeveel stuks er gegeten werd. Dat proefpersonen zich lie ten beïnvloeden, hadden ze zelf overigens niet door. Hermans: „Als je hen er later naar vroeg, zei den ze: 'Nee hoor, ik heb me abso luut niet laten beïnvloeden'." Er was één uitzondering: het ont bijt. „Hierbij waren vrouwen een stuk minder geneigd meer te gaan eten als de ander dit deed, stelt Hermans. „Als de actrice vier boterhammen bij het ontbijt at, nam de proefpersoon dit niet klak keloos over. Dit zou kunnen ko men omdat ontbijten gebeurt via vaste gewoontes. Als je gewend bent een of twee boterhammen en een kopje koffie te nemen, wijk je daar blijkbaar niet zo gauw vanaf. Wanneer de ander echter niets of heel weinig at, za gen we wel gewoon dat vrouwen werden beïnvloed en minder gin gen eten." Dat het onderzoek voornamelijk vrouwen betrof, borduurt voort op de psychologische literatuur die er al op dit gebied was. „Dit soort onderzoeken zijn in het ver leden ook vaak met vrouwen ge* daan. Ze zijn meer bezig met ge wicht, uiterlijk en eten", zegt Her mans. „Eten wordt gebruikt om een bepaald beeld van onszelf neer te zetten. Wie te zwaar is, wordt als snel gezien als iemand die gemakzuchtig is en weinig zelfdiscipline heeft. Wie slank is daarentegen, wordt vaak als aan trekkelijker beoordeeld en gezien als iemand met veel zelfcontrole." Hermans' resultaten sluiten aan bij het onderzoek van zijn Cana dese promotor Peter Herman. Hij stelt dat de hoeveelheid die wij eten, afhangt van de sociale con text. „Tijdens het eten laten we ons leiden door wat we denken dat gepast is te eten. We willen in het bijzijn van anderen bijvoor beeld niet te gulzig overkomen en gaan dan onbewust op de rem. Of juist meer eten als dat wel gepast is." Het gezelschap waarin je verkeert kan dus zowel een rem op je eet lust zijn, als een stimulans, iets wat belangrijk is voor de praktijk. „Meestal zijn mensen zich niet be wust van de invloed van de ander op hun eetgedrag. Toch zou dat wel goed zijn. Dan kunnen ze er bewust bij stilstaan wat en waar om ze eten en, mocht dat nodig zijn, hun gedrag bijsturen." reageren? gezondheid@depersdienst.nl

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2013 | | pagina 43