Vertrouwen zegt meer dan halal-stempel Kip kan in mandje 'rustig' de slacht in VERDIEPING 13 HALAL-SLACHT Bij slachterij Vugts slachten ze pluimvee onver doofd. Ze hebben er geen halal-keurmerk, maar toch het vertrouwen van moslims. Nederland dacht wereldwijd sier te maken met een nieuw apparaat om slachtkuikens te verdoven. Maar het was net te laat helemaal gebruiksklaar. DINSDAG 19 FEBRUARI 2013 door Wilma de Cort Dagelijks bellen er moslims van heinde en verre met Ton- nie en Frieda Vugts uit Steen bergen. Of er in hun slachter ij nog wél kippen volgens de halal-principes worden geslacht? Op grote industriële slachterijen durven de bellers zich niet meer te verlaten. Ook al scher men ze met een halal-keurmerk. Sommi gen stappen in hun auto en rijden naar het kleine bedrijf in West-Brabant om met ei gen ogen te zien hoe een moslim, richting Mekka, kippen de hals doorsnijdt. Bij ieder dier spreekt hij een dankgebed uit: 'Bismil- lah, Allahoe Akbar', conform de Islamiti sche spijswetten. Vugts heeft geen ha lal-keurmerk. „Het kost best veel en we hebben het niet nodig", zegt Tonnie Vugts. „We werken op basis van vertrouwen." Dat dit vertrouwen sinds januari flink op de proef gesteld, merkt Vugts aan de tele foontjes. Zijn slachterij is voor principiële moslims een veilige haven. Het is een van de weinige bedrijven waar alle dieren, ook pluimvee, onverdoofd worden geslacht. Daar kunnen de grote slachthuizen, ook al zouden ze het willen, niet aan beginnen. De schichtige kip die snel met zijn kop heen en weer beweegt, is onverdoofd moei lijk aan te snijden als je een hoge produk- tie wilt halen. Onverdoofde, rituele slacht is onder voor waarden in Nederland toegestaan. Op inter net melden halal-organisaties voor hun ach terban zelfs specifieke codes van dozen met Nederlandse kip die nog wel halal zou zijn. De kipfilet van Vugts hoort daar ook bij. En van nog een kleine slachter die pluimvee onverdoofd aansnijdt. Imams adviseren in hun preken iedere sla ger en supermarkt met zogenoemde ha- lal-kip aan een kruisverhoor te onderwer pen: van welk slachthuis komt de kip en hoe is die gedood? Omdat op de wirwar aan halal-keurmerk nu niet blind valt te vertrouwen, werkt het Contactorgaan Moslims en Overheid aan een standaard voor halal-stempels. Ook zijn er initiatieven voor biologische halal- kip, maar tot nu toe bleven deze zonder re sultaat. Yassin Elforkani van het CMO: „Maar Wakker Dier heeft gelijk. Je kunt je afvragen of het sowieso maatschappelijk verantwoord is nog vlees te eten." Op een zolderverdieping van de Islamitische Universiteit Rotterdam heeft zich een bont gezelschap verzameld: tientallen islamitische geleer den en vertegenwoordigers van moslimor ganisaties uit Nederland en het buitenland. Ze buigen zich over de vraag: moet kip uit de EU van het menu? In de zaal loopt een Nederlander, uitgenodigd door de Islamiti sche Universiteit, met visitekaartjes rond. Het is Wim van Stuyvenberg, een werk tuigbouwkundig ingenieur met 22 paten ten op zijn naam. Hij is mede-eigenaar van het bedrijf Topkip in Lienden. Zijn ant woord op bovengestelde vraag is: nee. Van Stuyvenberg heeft een nieuw apparaat be dacht om slachtkuikens te verdoven. Het welzijn van de kip zou met de machine zijn gediend en ook islamitische schriftge leerden lijken positief over het apparaat. Lang zag het ernaar uit dat de Nederlandse pluimveesector de machine op grote schaal zou aanschaffen. Maar die kans is verkeken. Van Stuyvenberg doet nu zaken met de rest van de wereld. Wat is er gebeurd? Van Stuyvenberg werd in 2009 benaderd door voorzitter Ian Odink van Nepluvi, de branchevereniging voor pluimveeslachters. „Hij zei: 'Wim, we hebben een probleem. Zou jij een alternatief kunnen bedenken voor het elektrisch waterbad?'." Van de EU moest de stroom vanaf 1 januari in het elektrisch waterbad zo sterk om hoog, dat de kipfilet beschadigd zou raken. Ook het alternatief, gasverdoving, was voor de slachters niet ideaal. Vergaste kip, zo wist Nepluvi, ligt slecht op de halal-markt. Van Stuyvenberg bedacht een zogenoemde 'kipkopverdover'. Hierbij gaan de kippen in afzonderlijke mandjes in een caroussel. Ze hoeven niet aan haken, waardoor hun po ten kunnen breken. Elektroden meten aan weerskanten van de kop hoeveel stroom er per dier nodig is. Nepluvi was enthousiast en betaalde aan het onderzoek mee dat werd begeleid door de Wageningen Univer siteit. Ook de toenmalig staatssecretaris Bleker van landbouw was enthousiast. Hij had het over een innovatie waarmee Neder- land 'wereldwijd voorop zou lopen' en die 'aanmerkelijk beter voor het dierenwelzijn' zou zijn. Maar Van Stuyvenbergs apparaat was net te laat helemaal gebruiksklaar. De slachthuizen zagen 1 januari steeds dichter bij komen en werden nerveus. Ze bestel den alsnog gasinstallaties. „Kip die is vergast", zegt Van Stuyvenberg, „komt er normaal gesproken in Maleisië, TUrkije, Saudie-Arabië, Indonesië en Zuid-Afrika niet in." Gasverdoving is een onomkeerbaar proces, de kippen komen niet meer bij bewustzijn. Dit erkent ook Nepluvi in een recent schrijven.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2013 | | pagina 13