euw elan accountancy Ni in Claudia vertelt: Op handen... Restaurant Inter Scaldes 5 I Accountancy kennisbank H Kennisbank Verdieping Toekomst Zandweg 2,4416 NA KRUININGEN ZATERDAG 16 FEBRUARI 2013 We zijn er sterker uitgekomen, afgelopen zomer, 10 jaar Inter Scaldes met hoogte - en dieptepunten, heeft ons gevormd, tot wat we nu zijn. Trots op ons gezin, onze zoon Niels, trots op de vele gasten die ons hebben weten te vinden, trots op ons team, onze mensen, die dag en nacht hun schouders eronder zetten om voor onze gasten een onvergetelijk verblijf te realiseren. Inter Scaldes staat als een rots in de branding. Het gevoel bij de heropening in 2005 na een zinderende reddingsoperatie, nasleep en wederopbouw, na die al lesverwoestende brand, gaf ons vleugels. Bij de herdenking 60 jaar na de waters noodramp, denk ik naast het grote verdriet van velen die betrokkenen verloren hebben, ook altijd even aan Inter Scaldes en het gezin, dat destijds vanaf het balkon werd geëvacueerd. Het pand doorstaat waterramp en een brand, een bijna inspirerende gedachte. De rampspoed gaf ons de wil en de kracht om al het mogelijke uit jezelf te halen, om doorgaan tot in de hoogste regionen. Het bracht ook rust in ons altijd zo hectische leven. Innerlijke rust; in slechte tijden worden de belangrijkste waarden in je leven immers voor je uitvergroot. Van links naar rechts Arjo Schroevers, Rory Verstraeten en Johan Cornet Rechtspositivisme of natuur recht? Ofwel handelen naar de let ter of naar de geest van de wet? Bij WEA Zeeland, waar diverse jonge accountants werkzaam zijn, wil men voor eens en voor altijd afrekenen met het nog al tijd wat stoffige imago van de ac countancy. Het zijn geen boek houders, administrateurs, cijfe raars of letterknechten, maar ver frissende adviseurs voor het on- dernemersgilde. Tekst: Henk van de Voorde ZIERIKZEE - „Accountancy is abso luut een boeiend vak, maar je moet er zelf wat van maken. Je moet niet al les willen vatten in regels. Diverse wettelijke bepalingen zijn voor meer dere uitleg vatbaar. Aan dode op zich zelf staande regels heb je niet zoveel. Wij zijn jonge gasten die de markt an ders willen bedienen", aldus Johan Cornet (26) en Rory Verstraeten (29). De combinatie van praktijkervaring en wetenschap komt de clientèle vol gens hen zeer ten goede. Johan is vijf jaar bij WEA werkzaam en Rory acht jaar. Tegelijkertijd bevinden beide zich in de afrondende fase van hun studie voor registeraccountant (RA) aan de universiteit van Nyenrode. Ze zijn accountants op het snijvlak van wetenschap en praktijk. Weten alles van wet- en regelgeving en de nieuw ste jurisprudentie, en zijn tegelijker tijd bekend met de mores van het be drijfsleven. WEA Zeeland - met vesti gingen in Zierikzee, Middelburg, Goes, Hulst en Oostburg - bedient het MKB met dienstverleningen de ruime zin van het woord op het ge bied van accountancy en belastingad vies. Naast reguliere zaken als samen stellen en controleren van jaarrekenin- gea.eutJ vooral de nadruk op toegevoegde waarde activiteiten, op coaching van en klankborden met ondernemers. Landelijk gezien werken er bij de Westelijke Accountantskantoren (WEA) zo'n 400 mensen. De grote or ganisatie is een enorme kennisbank, terwijl de diverse vestigingen door hun autonome karakter flexibel kun nen opereren. De klanten zijn voor het overgrote deel afkomstig uit het Midden- en Kleinbedrijf. De organisa tie is met name sterk in zakelijke dienstverlening, agrarische sector, in dustrie, detailhandel, recreatie en ICT. „Een accountant is bij ons niet die man die één keer per jaar langs komt voor de jaarrekening. Goede coaching is belangrijker dan het schrij ven van historie. Natuurlijk hechten wij ook veel waarde aan de kwaliteit van reguliere accountancy zaken, maar tegelijkertijd kijken we mee door de ondernemersbril met het oog op 'geforcaste' resultaten, dus nu reeds rapporteren over de toekomst. Via periodieke advisering maken we eigenlijk al de jaarrekening voor het volgende jaar", aldus Aijo Schroevers (38), cliëntbegeleider bij WEA Zee land. „Wij blijven niet hangen in die ivo ren toren, maar zoeken het persoonlij ke contact met de ondernemer. Wat is 'in real time' de weerslag van het ondernemen op de financiële positie van de ondernemer. We zorgen voor een stukje bewustwording bij de on dernemer. Houden hem waar nodig een spiegel voor. Soms is investeren gewenst, soms juist niet. Als er meer verkocht wordt, maar tevens de debi teurentermijn onevenredig zwaar op loopt, heb je daar niks aan. Daar wij zen wij de ondernemer bijvoorbeeld de taal van de klant en maken heel wat vlieguren om de ondernemers te coachen. We werken niet volgens het oude principe van 'uurtje factuurtje', maar meer via leveren van prestatie te gen een fixed fee. Via verdieping in de branche en de specifieke onderne ming, is de jaarrekening voor ons geen verrassing meer", legt Schroe vers uit. Zijn jongere collega's Cornet en Verstraeten voegen hier aan toe: „De hedendaagse accountant moet communicatief veel vaardiger zijn. Hij moet soms op de stoel van de on dernemer gaan zitten, ook al staat de ze daar wellicht wat aarzelend tegen over. We hebben met de klanten ei genlijk een soort van haatliefde ver houding en wijzen hen waar nodig op fouten, zodat ze betere onderne mers worden. Ondernemen is meer dan het beheersen van het vakgebied. We dagen de ondernemers uit en prikkelen hen om de markt anders te benaderen. We helpen hen bij het ver leggen van hun grenzen, zodat ze zich beter kunnen ontplooien en hun kansen worden vergroot. Als een ondernemer denkt 'mijn be drijf is mijn pensioen', kan hij wel eens bedrogen uitkomen. Het is vol gens de accountants dan ook van es sentieel belang om tijdig met de on dernemer rond de tafel te zitte'n om te praten over zijn toekomstplannen. „De ondernemer maakt het succes van een onderneming. Uittredende ondernemers willen graag van het le ven gaan geniéten, zonder financiële zorgen. Via een goede financiële plan ning wordt er rekening gehouden met allerlei zaken op fiscaal-, juri disch- en beleggingsgebied. Familie vraagstukken, vermogensbeheer, pen sioenopbouw en management buy-in/buy-out zijn allemaal onder werpen die een tijdige en betrouwba- - «re financiële plani Onlangs hadden wij de eer het jaardiner voor 'Les Patrons cuisiniers' te verzorgen. 'Les Patrons Cuisiniers' is een culinair samenwerkingsverband, bestaande uit een hechte vriendenclub. Gezamenlijk streven de leden naar vakmanschap, culinaire creativiteit en constante kwaliteit. Inmiddels hebben 'Les Patrons Cuisiniers' zich geprofileerd als de toonaangevende culinaire topclub van Nederland, bestaande uit 24 leden. Wat een feest, Jannis had alles uit de kast gehaald om een fantastisch maal op tafel te zetten; de chefs hebben hem op handen gedragen. De muzikale omlijsting werd verzorgd door Emma Heesters uit het Zeeuwse 's-Gravenpolder. Op handen Jannis Brevet van **lnter Scaldes, van links naar rechts: Marion Ridder van **De Zwetheul, Moshik Roth van @Samhoud Places, Edwin Vinke van De Kromme Watergang, Erik van Loo van restaurant Parkheuvel) Nog zo'n feest! Het net 17-jarige nachtegaaltje zong de sterren van de hemel. 'Wat heeft Zeeland veel te bieden', luidde het unanieme commentaar van de leden en aanwezige business partners. Dat heeft Zeeland zeker! We zijn zeer blij met de reserveringen voor de speciale week, die wij organiseren in samenwerking met 'Dining with the stars'. De Zeeuwse gasten laten ons niet in de steek, maar liefst 400 gasten schuiven aan de dis de komende 7 dagen! Hartelijk dank Zeeland, voor jullie steun en positieve bijdrage aan deze promotie week. Het brengt het beste in ons boven. En hoe vergaat het Jannis in deze hectische week? Zijn Zeeuwse nuchtere 'no-nonsense' gevoel bij het koken, staan in schril contrast met zijn drang zijn gerechten in balans en opperste perfectie te bereiden. Luctor et Emergo, Zeeuwser kan het bijna niet! Dit was voor ons alweer de laatste column voor PZC. Hartelijk dank voor alle leuke reacties! Reserveren 01 13-381753

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2013 | | pagina 85