euw elan
accountancy
Ni
in
Claudia vertelt:
Op handen...
Restaurant Inter Scaldes
5
I Accountancy kennisbank
H
Kennisbank
Verdieping
Toekomst
Zandweg 2,4416 NA KRUININGEN
ZATERDAG 16 FEBRUARI 2013
We zijn er sterker uitgekomen, afgelopen zomer, 10 jaar Inter Scaldes met
hoogte - en dieptepunten, heeft ons gevormd, tot wat we nu zijn. Trots op ons
gezin, onze zoon Niels, trots op de vele gasten die ons hebben weten te vinden,
trots op ons team, onze mensen, die dag en nacht hun schouders eronder zetten
om voor onze gasten een onvergetelijk verblijf te realiseren.
Inter Scaldes staat als een rots in de branding. Het gevoel bij de heropening in
2005 na een zinderende reddingsoperatie, nasleep en wederopbouw, na die al
lesverwoestende brand, gaf ons vleugels. Bij de herdenking 60 jaar na de waters
noodramp, denk ik naast het grote verdriet van velen die betrokkenen verloren
hebben, ook altijd even aan Inter Scaldes en het gezin, dat destijds vanaf het
balkon werd geëvacueerd. Het pand doorstaat waterramp en een brand, een bijna
inspirerende gedachte.
De rampspoed gaf ons de wil en de kracht om al het mogelijke uit jezelf te halen,
om doorgaan tot in de hoogste regionen. Het bracht ook rust in ons altijd zo
hectische leven. Innerlijke rust; in slechte tijden worden de belangrijkste waarden
in je leven immers voor je uitvergroot.
Van links naar rechts Arjo Schroevers, Rory Verstraeten en Johan Cornet
Rechtspositivisme of natuur
recht? Ofwel handelen naar de let
ter of naar de geest van de wet?
Bij WEA Zeeland, waar diverse
jonge accountants werkzaam
zijn, wil men voor eens en voor
altijd afrekenen met het nog al
tijd wat stoffige imago van de ac
countancy. Het zijn geen boek
houders, administrateurs, cijfe
raars of letterknechten, maar ver
frissende adviseurs voor het on-
dernemersgilde.
Tekst: Henk van de Voorde
ZIERIKZEE - „Accountancy is abso
luut een boeiend vak, maar je moet
er zelf wat van maken. Je moet niet al
les willen vatten in regels. Diverse
wettelijke bepalingen zijn voor meer
dere uitleg vatbaar. Aan dode op zich
zelf staande regels heb je niet zoveel.
Wij zijn jonge gasten die de markt an
ders willen bedienen", aldus Johan
Cornet (26) en Rory Verstraeten
(29).
De combinatie van praktijkervaring
en wetenschap komt de clientèle vol
gens hen zeer ten goede. Johan is vijf
jaar bij WEA werkzaam en Rory acht
jaar. Tegelijkertijd bevinden beide
zich in de afrondende fase van hun
studie voor registeraccountant (RA)
aan de universiteit van Nyenrode. Ze
zijn accountants op het snijvlak van
wetenschap en praktijk. Weten alles
van wet- en regelgeving en de nieuw
ste jurisprudentie, en zijn tegelijker
tijd bekend met de mores van het be
drijfsleven. WEA Zeeland - met vesti
gingen in Zierikzee, Middelburg,
Goes, Hulst en Oostburg - bedient
het MKB met dienstverleningen de
ruime zin van het woord op het ge
bied van accountancy en belastingad
vies. Naast reguliere zaken als samen
stellen en controleren van jaarrekenin-
gea.eutJ
vooral de nadruk op toegevoegde
waarde activiteiten, op coaching van
en klankborden met ondernemers.
Landelijk gezien werken er bij de
Westelijke Accountantskantoren
(WEA) zo'n 400 mensen. De grote or
ganisatie is een enorme kennisbank,
terwijl de diverse vestigingen door
hun autonome karakter flexibel kun
nen opereren. De klanten zijn voor
het overgrote deel afkomstig uit het
Midden- en Kleinbedrijf. De organisa
tie is met name sterk in zakelijke
dienstverlening, agrarische sector, in
dustrie, detailhandel, recreatie en
ICT. „Een accountant is bij ons niet
die man die één keer per jaar langs
komt voor de jaarrekening. Goede
coaching is belangrijker dan het schrij
ven van historie. Natuurlijk hechten
wij ook veel waarde aan de kwaliteit
van reguliere accountancy zaken,
maar tegelijkertijd kijken we mee
door de ondernemersbril met het oog
op 'geforcaste' resultaten, dus nu
reeds rapporteren over de toekomst.
Via periodieke advisering maken we
eigenlijk al de jaarrekening voor het
volgende jaar", aldus Aijo Schroevers
(38), cliëntbegeleider bij WEA Zee
land.
„Wij blijven niet hangen in die ivo
ren toren, maar zoeken het persoonlij
ke contact met de ondernemer. Wat
is 'in real time' de weerslag van het
ondernemen op de financiële positie
van de ondernemer. We zorgen voor
een stukje bewustwording bij de on
dernemer. Houden hem waar nodig
een spiegel voor. Soms is investeren
gewenst, soms juist niet. Als er meer
verkocht wordt, maar tevens de debi
teurentermijn onevenredig zwaar op
loopt, heb je daar niks aan. Daar wij
zen wij de ondernemer bijvoorbeeld
de taal van de klant en maken heel
wat vlieguren om de ondernemers te
coachen. We werken niet volgens het
oude principe van 'uurtje factuurtje',
maar meer via leveren van prestatie te
gen een fixed fee. Via verdieping in
de branche en de specifieke onderne
ming, is de jaarrekening voor ons
geen verrassing meer", legt Schroe
vers uit. Zijn jongere collega's Cornet
en Verstraeten voegen hier aan toe:
„De hedendaagse accountant moet
communicatief veel vaardiger zijn.
Hij moet soms op de stoel van de on
dernemer gaan zitten, ook al staat de
ze daar wellicht wat aarzelend tegen
over. We hebben met de klanten ei
genlijk een soort van haatliefde ver
houding en wijzen hen waar nodig
op fouten, zodat ze betere onderne
mers worden. Ondernemen is meer
dan het beheersen van het vakgebied.
We dagen de ondernemers uit en
prikkelen hen om de markt anders te
benaderen. We helpen hen bij het ver
leggen van hun grenzen, zodat ze
zich beter kunnen ontplooien en hun
kansen worden vergroot.
Als een ondernemer denkt 'mijn be
drijf is mijn pensioen', kan hij wel
eens bedrogen uitkomen. Het is vol
gens de accountants dan ook van es
sentieel belang om tijdig met de on
dernemer rond de tafel te zitte'n om
te praten over zijn toekomstplannen.
„De ondernemer maakt het succes
van een onderneming. Uittredende
ondernemers willen graag van het le
ven gaan geniéten, zonder financiële
zorgen. Via een goede financiële plan
ning wordt er rekening gehouden
met allerlei zaken op fiscaal-, juri
disch- en beleggingsgebied. Familie
vraagstukken, vermogensbeheer, pen
sioenopbouw en management
buy-in/buy-out zijn allemaal onder
werpen die een tijdige en betrouwba-
- «re financiële plani
Onlangs hadden wij de eer het jaardiner voor 'Les Patrons cuisiniers' te verzorgen.
'Les Patrons Cuisiniers' is een culinair samenwerkingsverband, bestaande uit een
hechte vriendenclub. Gezamenlijk streven de leden naar vakmanschap, culinaire
creativiteit en constante kwaliteit. Inmiddels hebben 'Les Patrons Cuisiniers' zich
geprofileerd als de toonaangevende culinaire topclub van Nederland, bestaande
uit 24 leden. Wat een feest, Jannis had alles uit de kast gehaald om een fantastisch
maal op tafel te zetten; de chefs hebben hem op handen gedragen. De muzikale
omlijsting werd verzorgd door Emma Heesters uit het Zeeuwse 's-Gravenpolder.
Op handen Jannis Brevet van **lnter Scaldes,
van links naar rechts:
Marion Ridder van **De Zwetheul,
Moshik Roth van @Samhoud Places,
Edwin Vinke van De Kromme Watergang,
Erik van Loo van restaurant Parkheuvel)
Nog zo'n feest! Het net 17-jarige nachtegaaltje zong de sterren van de hemel.
'Wat heeft Zeeland veel te bieden', luidde het unanieme commentaar van de leden
en aanwezige business partners. Dat heeft Zeeland zeker! We zijn zeer blij met
de reserveringen voor de speciale week, die wij organiseren in samenwerking met
'Dining with the stars'. De Zeeuwse gasten laten ons niet in de steek, maar liefst
400 gasten schuiven aan de dis de komende 7 dagen! Hartelijk dank Zeeland,
voor jullie steun en positieve bijdrage aan deze promotie week.
Het brengt het beste in ons boven. En hoe vergaat het Jannis in deze hectische
week? Zijn Zeeuwse nuchtere 'no-nonsense' gevoel bij het koken, staan in schril
contrast met zijn drang zijn gerechten in balans en opperste perfectie te bereiden.
Luctor et Emergo, Zeeuwser kan het bijna niet!
Dit was voor ons alweer de laatste column voor PZC. Hartelijk dank voor alle leuke reacties!
Reserveren 01 13-381753