FZC V I T A A L De bof is al lang geen kinderziekte meer L'nc. Wat moet je eten om (nog) harder te lopen? Miriam van Reijen, bewegingswetenschapper, stelde samen met Barbara Kerkhof een kookboek voor hardlopers samen. Goede voeding is niet alleen belangrijk om harder te rennen, maar vooral ook voor herstel van het lichaam. Je lichaam werkt niet als machine, waar je simpelweg voedingsstoffen in kunt gooien. 'EAT UGALI' Wie kent ze nog? Bof, mazelen en rode hond? Het lijken kinderziektes uit lang vervlogen tijden. Wie jonger is dan 25 jaar, is er waarschijnlijk twee keer tegen ingeënt. Maar de laatste drie jaar ligt de bof op de loer bij studenten. Gezon PACINA 4 en 5 Goede kost voor har door Dora Rovers Er is veel bekend over wat, hoe veel en wanneer je moet eten als je aan hardlopen doet. Maar details over de positieve effecten van voeding, die in wetenschappelijke kring al lang duidelijk zijn, bereiken hardlopers vaak op een verwrongen ma nier. Zo is inmiddels aangetoond dat pure chocolade gezond is en dus ook positief werkt op hardloopprestaties. Wat niet iedereen beseft, is dat het maar om kleine beetjes chocolade gaat. „'Dan eet ik elke dag een reep pure chocolade', zeggen mensen dan. Maar dat is onzin; je hoeft elke dag maar 5 gram te eten om het gezondheidsbevorderende effect ervan te hebben", zegt Miriam van Reijen. De bewegingswetenschapper en wedstrijd- marathonloopster besloot wetenschappe lijk bewezen feiten over voedsel bij elkaar te brengen in Het hardloperskookboek. Want „of je de marathon nou in twee uur of in zes uur loopt, iedereen heeft de drive beter te willen presteren." Van Reijen be schrijft in haar boek van welke producten je nog harder gaat lopen, past voedingstips aan op het moment van de dag waarop wordt getraind en geeft voedselsuggesties voor direct na een training. De grootste misvatting onder hardlopers over voeding is volgens Van Reijen dat zij het aantal verbruikte calorieën tijdens trai ningen en wedstrijden schromelijk over schatten. In het kookboek vermeldt ze bij elk van de 83 recepten hoe veel kilometer hardlopend moet worden afgelegd, voor dat de maaltijd is verbrand. Miriam van Reijen Ook is volgens Van Reijen nauwelijks tot sporters doorgedrongen dat voeding een grote rol speelt bij bevordering - of juist vertraging - van het herstel van een bles sure. „Als je rust moet nemen en minder gaat trainen, hebben lopers de neiging minder te eten. Terwijl het lijf over vol doende energie moet beschikken om te kunnen herstellen. Als de benodigde voe dingsstoffen daarvoor niet worden ingeno men, duurt de blessure langer." De mara thonloopster beveelt onder meer vette vis, eieren, melk en kaas aan als belangrijke bronnen van herstel. Wedstrijdloopster Van Reijen is net terug van een jaar in Kenia, waar ze op grote hoogte trainde en haar voordeel kon doen met het eten van ugali. Dat is een pap van maïsmeel, die Kenianen als ontbijt, lunch én avondeten nuttigen. Afgaand op de top prestaties van de atleten uit dit Afrikaanse land - van de honderd snelste marathontij den zijn er 76 door Kenianen gelopen - moet dit voedsel wel prestatieverhogend werken. „Zij geloven er heilig in. En ik zeg zeker niet dat het niet werkt." Ugali, het volksvoedsel van Kenia, is rijk aan koolhydraten en mineralen. Vooraf gaand aan de marathon van Londen heb ben twee Keniase lopers dan ook ugali op hun hotelkamer klaargemaakt. Van Reijen: „Om afstanden te kunnen hardlopen, moet je die koolhydraten wel hebben. Dus het werkt zeker niet tegen." Zelf heeft ze haar prestaties niet merkbaar kunnen verbeteren door ugali te eten. „Ik heb door de trainingen in Kenia veel ge leerd, maar ben er fysiek uiteindelijk niet veel beter van geworden, denk ik. Het eten was er wel goed, alles is vers. Rijst, groen ten, pasta; allemaal onbe werkt. Er komt geen smaakstof, toegevoegde suiker of E-nummer aan te pas." Met in het achterhoofd dat zo'n tweederde van de Nederlanders (iets) te zwaar is, stelde Van Rei jen magere recepten sa men. Daarbij bevat de ap peltaart geen roomboter, maar bananen. En in plaats van volle kaas op Keniaanse marathonlopers eten ugali om hun prestaties te verbeteren, foto Hollandse Hoogte Miriam van Reijen. Zo'n 85 procent van de Kenianen met de snelste marathontijden behoort tot de Kalenjins, een bevolkingsgroep uit de hogergelegen delen van het Afrikaanse land. De afgelopen decen nia is volop onderzoek gedaan naar die suprematie. Train hard, rest hard and eat ugali', zeggen de Kenianen zelf. Ugali bestaat uit maïsmeel, warm water en zout. De dikke pap die door toevoegen van meel bij ko kend water ontstaat, bevat per maaltijdportie 370 kcal, waarvan 6,9 gram eiwit, 76,8 gram koolhy draten, 3,9 gram vet (waarvan 0,5 gram verzadigd vet) en 7,3 gram vezels. Vrouwen verbranden dit na 4,6 kilometer hardlopen, man nen na 4,2 kilometer hardlopen. Het hardloperskookboek bevat een olympische bestseller: Thaise kippensoep. In zowel Peking als Londen gerecht nummer één in het olympisch dorp, met elke dag honderden atleten in de rij voor een kom Thaise kippensoep met kipfilet, noedels, bosui en taugé. de boterham, beveelt ze ricotta aan. Haar maaltijden zijn bedoeld om hardlopers te laten genieten. „Topatleten moeten zich misschien op het gebied van eten wat ont zeggen, maar de laag daaronder kan met wat kleine aanpassingen best gezonder eten. Wat niet wil zeggen dat je nooit meer wijn of nootjes mag. De meeste men sen zullen er ook wat sneller van lopen, maar het gaat mij er meer om dat je goed herstelt. Tijdens het trainen breek je je lichaam af, tijdens rust bouw je je lichaam weer op. Die fase is belangrijk. Gebruik je dan de goede voedingstoffen, dan herstelt je lichaam niet alleen beter op dat mo ment, maar beschik je ook over twintig jaar nog over een goede gezondheid." Toch is wat je eet niet allesbepalend voor de prestatie, weet Van Reijen. „Je lichaam werkt niet als een machine, waarin je sim pelweg voedingsstoffen kunt gooien. Er is altijd de vorm van de dag. En hoe je er mentaal instaat, bepaalt zeker de helft van je prestaties. Als je ergens in gelooft, ga je gewoon harder. Niet alleen omdat je weet dat je stofje a en b in je lichaam hebt." Miriam van Reijen en Barbara Kerkhof - Het hardloperskookboek. Arbeiderspers, 22,50 euro. reageren? gezondheid@depersdienst.nl

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2013 | | pagina 37