6 luit donderdag 31 januari 2013 Een nieuwe heerser in 't Hemelrijk Het is spannend van avond. De vorige keer dat we bij 't Hemelrijk aten, ruim twee jaar gele den, vielen we bij elke hap zo ongeveer van verbazing van on ze stoelen. Het restaurant be landde met gemak bij de best be oordeelde restaurants in de PZC van 2010. Inmiddels is alles anders. Frank d'Hooghe heeft de zaak overgedra gen aan zijn jonge zoon Thomas (23). Die kookte tot februari vorig jaar bij sterrenrestaurant Clandesti ne in het Belgische Temse; die zaak ging failliet en Thomas keer de terug naar Hulst. Hij is er nu bijna driekwart jaar de baas over zijn eigen Hemelrijk. De gastvrouw is gelukkig nog de zelfde: Thomas' moeder, één van de prettigste horecamensen in de provincie. Ze stelt je op je gemak, ook als je misschien niet elke week zo hoog- culinair doet. Als ik met mijn vinger een schaaltje leeg- schraap omdat het veel te lekker is om te stoppen, moedigt ze me aan. „Dat mag hier hoor." Het is een rustige avond; er zijn drie tafels bezet. Het interieur van het restaurant blijkt onveranderd: en dat is eigenlijk jammer: de grij ze leren stoelen, het crèmekleurige linnen, het schrootjesplafond, de engelenvleugels achter de bar: het heeft allemaal stijl, maar toch wel van een tijdje geleden. Als we zitten brengt een jonge me dewerker ons drie hapjes, geser veerd op keien: gepoft buikspek met azijn en aardpeer - een heerlij ke combinatie van vet-zout met zuur -een flipter knapperig knackebröd besmeerd met pittige mosterd en oude geitenkaas ge raspt tot een luchtige pittige kaas wolk en een schelp, een petoncle horen we, waarvan de inhoud er uitziet als een landschapje: héle kleine paddenstoelen die uit een dotje pompoencreme lijken te groeien, subtielgaar schelpdieren vlees met een miniblaadje groen erop en alles gedrenkt in een vij vertje van Thaise vissaus. Dit is dus de schelp die ik aflik. En dan wordt het pas serieus: we kiezen het grote menu, een verras sing. Bij 't Hemelrijk kun je ook los van de kaart eten, of kiezen voor het voordeliger marktmenu van 45 euro, maar onze nieuwsgie righeid wint het. Of we iets niet mogen, wordt ons gevraagd, dan houdt de keuken daar rekening mee: we zouden echt niet weten wat. Eerst krijgen we nog een amuse: een hele schaal van een flinke Het is wel duidelijk: Tho mas kookt experimente ier, moderner, dan zijn va der, die klassieker en Franser kook te. De liefde voor het product blijkt echter erfelijk. Thomas d'Hooghe zal ons na het eten ver tellen dat hij zijn groenten van een meneer met een moestuin krijgt: geen modernige minigroen- ten of groothandelszakjes: pure smaak van het seizoen, daar draait het om. „Ik improviseer met de producten die ik krijg. Het menu kan elke dag anders zijn." Ons eerste echte gerecht - ceviche van makreel - is misschien wel meteen het hoogtepunt van van avond. Visueel in ieder geval wel: we krijgen een schitterend blauw aardewerk bord waar het rood van af spat: dat zijn bietjes: blokjes ga re rode biet en schijfjes rauwe van een wit gemarmerde soort. Aan ta fel krijgen we er jus van gerookte paling bij gegoten. Tussen dat spek takel vinden we de lekkerste ma kreel die we ooit proefden: bijna rauw, met de metalige huid er nog aan, gegaard door het zuur van cit rus. Er liggen nog wat cressjes, van die kleine smaakvolle hippe blaad jes op de vis en de biet. Een topge- recht. Dan krijgen we een combi natie van sint-jacobsschelpen en aardpeer en hazelnoot. De combi natie van het teerzilte rauwe schelpdiervlees met de noot is ge slaagd, het sausje met een citruson- dertoon ook: ik mis alleen struc tuur in het gerecht: iets om in te bijten. De crème van aardpeer is al Prijs-Kwaiiteit Niet voor alledag: we betaalden 150 euro voor twee, maar het eten is een heerlijk smaakavontuur. Bediening Vriendelijk, attent, met kennis van za ken en vooral hartelijk. Entourage Het interieur is wat oubollig, maar we keken toch alleen maar naar ons bord. Het restaurant ligt in de slagschaduw van de basiliek van Hulst Conclusie: Er is een nieuwe heerser in 't Hemelrijk. Weten de Michelin- mannetjes hier al van? noordzeekrab als bord, met op de rug van het voormalige beest een klein stukje krabbenvlees met zure room en lichte vlokken van pista- chenoot erover geraspt. Heerlijk. En dan volgt nog een mini-vooraf je: een glas met haringkuit, lauwe aardappelpuree en zachtzoete uien. We krijgen een leisteentje met een kubus van groenige boter en een plakje rillette, van Zeeuwse melk- big, speenvarken dus. De boter is op smaak gebracht met Ooster- schelde-alg; er is zeewier door heen geprakt. We blijven er maar boterhammetjes mee smeren: het is heerlijk. In Eten doen de redacteuren Edith Ramakers en Nadia Berkelder beurtelings verslag van een bezoek aan Zeeuwse eetgelegenheden. Restaurant 't Hemelrijk in Hulst is overgegaan van vader op zoon.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2013 | | pagina 46