Oud brood, lekker! eten met puck www.pzc.nl/uit Bread and butter-pudding, warm dessert voor 4 tot 5 personen Mooi gelegen aan het water en het Westerscheldestrandje. donderdag 24 januari 2013 De Landing ligt buitenaf en mooi aan de fietsroute langs de Wester- schelde, waar over een paar maan den weer legio fietsers en wande- laars even zullen pauzeren én waar een strandje lokt. Wij gaan na het eten in het don ker nog even naar het strandje. Het is eb en we lopen naar de wa terlijn. In 1944 was hier de landing van de Schotse bevrijders. Je voelt dat het een historische plek is en dat de afloop goed was. Strandbrasserie De Landing, Zeedijk 7, 4435 NR Baarland, met eigenaar Kimmo Pankow. Voor vragen en/of reserveringen bel: 0113-639226/06-46143153 of mail naar horeca@scheldeoord.nl. Openingstijden in dit seizoen: vrijdag, zaterdag en zondag van 10.00-22.00 uur. De keuken is open van 11.00-21.00 uur door Puck Kerkhoven Van elke vijf volle bood schappentassen die we als gemiddeld Neder lands gezin in huis ha len, verdwijnt de inhoud van één in de vuilnisbak. Melk, yoghurt en eieren die bijna over de THT-datum gaan, vergeten gesne den groenten, verlepte sla, fruit met een plekje, ingedroogde plak jes kaas of vleeswaren, flesjes bar becuesaus van afgelopen zomer. En héél veel oud brood in de vorm van kapjes en 'rare' from melboterhammen. Zonde! Je kunt er lekkere dingen mee maken. Daarom schreef ik in 2008 al 'Het Grote Kliekjesboek', vol met weg- gooifeiten, bewaartips en lekkere recepten voor kliekjes en restan ten. Daarna volgden twee scheurkalen ders en een kliekjesboek speciaal voor studenten. Voor het consu mentenprogramma 'Kassa Groen' mocht ik vorige week bij een ge zin thuis koken met wat er nog in huis was. Gelukkig hadden ze veel oud brood bewaard. Rare af wijking, maar daar ben ik dus dol op. Als ik zelf veel brood over heb, maak ik er paneermeel van. Brood een uurtje drogen in een oven van 120 graden, met de deur op een kier. En dan fljndraaien in de keukenmachine. Tot gebruik bewaren in een afgesloten plastic zak, in de vriezer. Veel lekkerder dan dat poeder uit een pakje! Het gaat door de gehaktballen of ik pa neer er schnitzels mee. Ovenscho tels krijgen een extra lekker korst je met vlokjes boter en dit home made paneermeel. Met oude boterhammen maak ik vaak tosti's of wentelteefjes. Voor dat leuke gezin met drie kinderen verwerkte ik het oude brood in een lekker warm toetje: bread and butter-pudding (zie recept). Very British, een echte klassieker. Ook wel bekend als b8tb-pudding. Waarschijnlijk stamt het oudste geschreven recept uit 1723. Het is van John Nott: chef-kok in dienst van zijne hoogheid de Hertog van Bolton en schrijver van 'The Cooks and Confectioners Dictio nary' (woordenboek voor koks en koekenbakkers). Met als slimme ondertitel: 'Or, the Accomplish'd Housewifes Companion (kame raad van de welopgevoede huis vrouw)'. Die lezersgroep was na tuurlijk vele malen groter. Je mag er rustig van uitgaan dat b8tb-pud- ding in de eeuw daarvoor ook al werd gegeten. Het gerecht stond in Zuid-Engeland bekend als 'whi- tepot', vanwege de zachte broodin- houd die je vanuit de bakschaal wittig tegemoet glinsterde. Er zijn in Europa veel varianten van b8tb-pudding te vinden. De feestelijkste, 'maglyarakas', komt uit Hongarije, waar ze de moeite nemen om de eieren te scheiden. De gelen gaan door het vla-meng sel, de witten, stijfgeklopt met wat suiker, over de bovenkant On ze eigen wentelteefjes stammen er in de verte van af. Ook daar voor drenk je oud brood in een mengsel van melk, eieren en ka neel. Het is de bedoeling dat deze b8cb- pudding van onderen nog smeuïg is als dikke vla en van boven lek ker knapperig. Een appeltje met een plekje kun je erin kwijt. Of cranberry's, gedroogde pruimen, verzin het maar. Je kunt oud bruin- of volkorenbrood gebrui ken. De smaak en het uiterlijk van het eindresultaat gaan dan de rus tieke kant op. Voor een verfijnde smaak en gladde structuur neem je oud witbrood. Bijvoorbeeld restjes casinobrood dat bestemd was voor sandwiches of tosti's. Waarschuwing: het gaat heel ver leidelijk ruiken in je keuken. Deze b&b-pudding is echter allesbehal ve caloriearm. Even naar De Landing in Baarland voor een drankje, een lunch of een diner, foto's Willem Mieras ingrediënten half gesfteden brood, liefst wit, van een paar dagen oud; 30 gram zachte boter; handje lichte rozijnen, geweld; handje gedroog de abrikozen, in stukjes gesneden (of 2 eetlepels abrikozenjam); snuf kaneel; 3 deciliter melk; 1 zakje vanillesuiker; 2 eieren; 30 gram kristal suiker. tip Voor een tropische variant, vervang rozijnen door miniblokjes mango en vervang kaneel door rasp van limoenschil. bereidingswijze Verwarm oven voor op 180 graden. Snij korstjes van het brood, besmeer de boterhammen met boter en snij ze diagonaal door zodat er driehoekjes ontstaan. Bekleed de bodem van een beboterd ovenschaaltje hiermee en zet ze ook rechtop tegen zijkanten. Strooi er gewelde, goed drooggedepte rozijnen en stukjes abrikoos (of jam) in. Dek dakpansgewijs af met broodpuntjes, met boterkant naar bo ven, puntjes schuin omhoog wijzend. Meng melk met losgeklopte eie ren, kaneel, vanillesuiker en helft van kristalsuiker. Schenk dit mengsel over brood en laat minimaal 5 minuten intrekken. Bestrooi met rest van suiker. Zorg dat randen en puntjes goed beboterd zijn. Plaats pud dingvorm in wijde ovenschaal, gevuld met water tot halverwege de vorm. Zet schaal in oven en bak pudding in ongeveer 45 minuten goudbruin en knapperig. Snij hem in stukken en serveer warm, even tueel met een bolletje roomijs of dot slagroom.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2013 | | pagina 79