Oud brood, lekker!
eten met puck
www.pzc.nl/uit
Bread and butter-pudding,
warm dessert voor 4 tot 5 personen
Mooi gelegen aan het water en het Westerscheldestrandje.
donderdag 24 januari 2013
De Landing ligt buitenaf en mooi
aan de fietsroute langs de Wester-
schelde, waar over een paar maan
den weer legio fietsers en wande-
laars even zullen pauzeren én
waar een strandje lokt.
Wij gaan na het eten in het don
ker nog even naar het strandje.
Het is eb en we lopen naar de wa
terlijn. In 1944 was hier de landing
van de Schotse bevrijders. Je voelt
dat het een historische plek is en
dat de afloop goed was.
Strandbrasserie De Landing, Zeedijk 7,
4435 NR Baarland, met eigenaar
Kimmo Pankow.
Voor vragen en/of reserveringen bel:
0113-639226/06-46143153 of mail
naar horeca@scheldeoord.nl.
Openingstijden in dit seizoen: vrijdag,
zaterdag en zondag van 10.00-22.00
uur.
De keuken is open van
11.00-21.00 uur
door Puck Kerkhoven
Van elke vijf volle bood
schappentassen die we
als gemiddeld Neder
lands gezin in huis ha
len, verdwijnt de inhoud van één
in de vuilnisbak. Melk, yoghurt
en eieren die bijna over de
THT-datum gaan, vergeten gesne
den groenten, verlepte sla, fruit
met een plekje, ingedroogde plak
jes kaas of vleeswaren, flesjes bar
becuesaus van afgelopen zomer.
En héél veel oud brood in de
vorm van kapjes en 'rare' from
melboterhammen. Zonde! Je kunt
er lekkere dingen mee maken.
Daarom schreef ik in 2008 al 'Het
Grote Kliekjesboek', vol met weg-
gooifeiten, bewaartips en lekkere
recepten voor kliekjes en restan
ten.
Daarna volgden twee scheurkalen
ders en een kliekjesboek speciaal
voor studenten. Voor het consu
mentenprogramma 'Kassa Groen'
mocht ik vorige week bij een ge
zin thuis koken met wat er nog in
huis was. Gelukkig hadden ze
veel oud brood bewaard. Rare af
wijking, maar daar ben ik dus dol
op. Als ik zelf veel brood over heb,
maak ik er paneermeel van.
Brood een uurtje drogen in een
oven van 120 graden, met de deur
op een kier. En dan fljndraaien in
de keukenmachine. Tot gebruik
bewaren in een afgesloten plastic
zak, in de vriezer. Veel lekkerder
dan dat poeder uit een pakje! Het
gaat door de gehaktballen of ik pa
neer er schnitzels mee. Ovenscho
tels krijgen een extra lekker korst
je met vlokjes boter en dit home
made paneermeel.
Met oude boterhammen maak ik
vaak tosti's of wentelteefjes. Voor
dat leuke gezin met drie kinderen
verwerkte ik het oude brood in
een lekker warm toetje: bread
and butter-pudding (zie recept).
Very British, een echte klassieker.
Ook wel bekend als b8tb-pudding.
Waarschijnlijk stamt het oudste
geschreven recept uit 1723. Het is
van John Nott: chef-kok in dienst
van zijne hoogheid de Hertog van
Bolton en schrijver van 'The
Cooks and Confectioners Dictio
nary' (woordenboek voor koks en
koekenbakkers). Met als slimme
ondertitel: 'Or, the Accomplish'd
Housewifes Companion (kame
raad van de welopgevoede huis
vrouw)'. Die lezersgroep was na
tuurlijk vele malen groter. Je mag
er rustig van uitgaan dat b8tb-pud-
ding in de eeuw daarvoor ook al
werd gegeten. Het gerecht stond
in Zuid-Engeland bekend als 'whi-
tepot', vanwege de zachte broodin-
houd die je vanuit de bakschaal
wittig tegemoet glinsterde.
Er zijn in Europa veel varianten
van b8tb-pudding te vinden. De
feestelijkste, 'maglyarakas', komt
uit Hongarije, waar ze de moeite
nemen om de eieren te scheiden.
De gelen gaan door het vla-meng
sel, de witten, stijfgeklopt met
wat suiker, over de bovenkant On
ze eigen wentelteefjes stammen
er in de verte van af. Ook daar
voor drenk je oud brood in een
mengsel van melk, eieren en ka
neel.
Het is de bedoeling dat deze b8cb-
pudding van onderen nog smeuïg
is als dikke vla en van boven lek
ker knapperig. Een appeltje met
een plekje kun je erin kwijt. Of
cranberry's, gedroogde pruimen,
verzin het maar. Je kunt oud
bruin- of volkorenbrood gebrui
ken. De smaak en het uiterlijk van
het eindresultaat gaan dan de rus
tieke kant op. Voor een verfijnde
smaak en gladde structuur neem
je oud witbrood. Bijvoorbeeld
restjes casinobrood dat bestemd
was voor sandwiches of tosti's.
Waarschuwing: het gaat heel ver
leidelijk ruiken in je keuken. Deze
b&b-pudding is echter allesbehal
ve caloriearm.
Even naar De Landing in
Baarland voor een drankje,
een lunch of een diner,
foto's Willem Mieras
ingrediënten half gesfteden brood, liefst wit, van een paar dagen oud;
30 gram zachte boter; handje lichte rozijnen, geweld; handje gedroog
de abrikozen, in stukjes gesneden (of 2 eetlepels abrikozenjam); snuf
kaneel; 3 deciliter melk; 1 zakje vanillesuiker; 2 eieren; 30 gram kristal
suiker.
tip Voor een tropische variant, vervang rozijnen door miniblokjes mango
en vervang kaneel door rasp van limoenschil.
bereidingswijze Verwarm oven voor op 180 graden. Snij korstjes van het
brood, besmeer de boterhammen met boter en snij ze diagonaal door
zodat er driehoekjes ontstaan. Bekleed de bodem van een beboterd
ovenschaaltje hiermee en zet ze ook rechtop tegen zijkanten. Strooi
er gewelde, goed drooggedepte rozijnen en stukjes abrikoos (of jam)
in. Dek dakpansgewijs af met broodpuntjes, met boterkant naar bo
ven, puntjes schuin omhoog wijzend. Meng melk met losgeklopte eie
ren, kaneel, vanillesuiker en helft van kristalsuiker. Schenk dit mengsel
over brood en laat minimaal 5 minuten intrekken. Bestrooi met rest
van suiker. Zorg dat randen en puntjes goed beboterd zijn. Plaats pud
dingvorm in wijde ovenschaal, gevuld met water tot halverwege de
vorm. Zet schaal in oven en bak pudding in ongeveer 45 minuten
goudbruin en knapperig. Snij hem in stukken en serveer warm, even
tueel met een bolletje roomijs of dot slagroom.