Over de datum is vaak geen probleem II 'Mensen die geen boodschappenlijstje maken, gooien 4o procent meer eten weg dan gemiddeld' SNOEP SNACKS 'Wij zeggen altijd: ruik en proef en ga vooral op je gevoel af Totale voedselverspiiling in Nederland ;Ww per,aar Linda Nijenhuis, Milieu Centraal NMMMNMMi dinsdag 22 januari 2013 MMMWHMMMHNMNMNHMMMRM door Joep Trommelen In mijn kast ligt tortellini met kaasvulling, 'tenmin ste houdbaar tot 12 juli 2011'. Zonde om weg te gooien, toch? Er is maar één manier om dat uit te vinden. En inderdaad, het spul blijkt nog goed te eten. Ik word niet ziek. Wat zegt dat over houd baarheidsdata? De Nederlandse wet schrijft er twee voor: 'tenminste houd baar tot' (THT) en 'te gebrui ken tot' (TGT). THT staat op minder bederfelijke voedsel, dat vaak zonder koeling kan, maar ook op vleeswaren, eie ren, kaas en melk. Bij zulke ge koelde waren stelt het Voe dingscentrum dat de THT-da- tum ook de uiterste houdbaar heidsdatum is. Zuivelfabrikant FrieslandCam- pina stelt echter dat melk en zeker yoghurt daarna nog en kele dagen te gebruiken zijn, mits goed gekoeld. „Wij we ten gewoon hoe lang onze pro ducten houdbaar zijn, proef ondervindelijk en uit onder zoek in laboratoria," zegt woordvoerder Jan-Willem ter Avest. In THT zit volgens hem een veiligheidsmarge. Er zit im mers tijd tussen het melken van de koe, de productie in de fabriek, het vervoer en het op slaan in de winkelschappen. „En op een warme dag is on- gekoelde melk natuurlijk snel ler aan bederf onderhevig. De datum is een advies. Wij zeg gen dan ook: consument, ruik en proef en ga vooral op je ge voel af." Gebruik je zintuigen, maar vis en vlees(waren) die over da tum zijn kun je beter niet meer eten, stelt Milieu Cen traal in het onderzoek naar voedselverspiiling dat het van daag presenteert. „Sommige producten zijn na het verstrij ken van de THT-datum nog ja ren houdbaar, zoals rijst, pas ta, frisdrank en groenten in blik of glazen potjes." Wie niet de houdbaarheidsda tum maar zijn neus volgt, ver spilt volgens Milieu Centraal een derde minder. Van niet ge koeld voedsel met een THT-datum kan de kwaliteit afnemen, maar het is dan ze ker nog wel te eten, stelt het Voedingscentrum. Maar 48 procent van de mensen gooit een product direct na het be reiken van de THT-datum weg. De tweede houdbaarheidsda tum, 'Te gebruiken tot' (TGT), staat op zeer bederfelijke pro ducten. Het Voedingscentrum stelt dat je die na de datum moet weggooien. Het gaat on der meer om vlees, vis, voorge sneden groenten, koelverse maaltijden of verse vruch tensappen. Bij TGT hoort een 'bewaarinstructie', veelal de bewaartemperatuur, 4 tot 7 graden in de koelkast meestal. De regels deugen maar de con sument interpreteert ze soms verkeerd, stelt professor levens- middelenmicrobiologie Mar cel Zwietering van Wagenin- gen Universiteit. 'Te gebrui ken tot' ziet hij als een 'gebod' dat 'weggooien' betekent. „En 'tenminste houdbaar tot' is iets waarvan je het gebruik zelf kunt bepalen. Het is een misverstand dat dat iets met veiligheid en ziek worden te maken heeft. Het gaat om kwaliteit: smaak, kleur, geur. Een potje asperges is vaak ja ren na de datum nog te gebrui ken, de asperges zien er dan al leen wat bruiner uit. Voor me zelf is dat wellicht geen pro bleem maar dat is het wel als ik mensen uitnodig voor een kerstdiner. Daarom ben ik er vóór om de regels te houden zoals ze zijn. Anders krijg je ook dat allerlei cowboys oude partijen op de markt gaan brengen waarvan we dat niet weten." „Totdat iemand een idee heeft waarvan we zeker weten dat het beter werkt dan wat we nu hebben, moeten we vooral blijven herhalen wat THT en TGT precies betekenen. Je moet dingen niet te snel veran deren, al is dat wel conform de tijdgeest. Tien jaar geleden kenden we in Nederland nog de 'uiterste verkoopdatum' waar je dan drie dagen bij op mocht tellen om iets te nog veilig te consumeren. Nog steeds denken mensen dat dat ook geldt voor THT en TGT." 13,5% van het voedsel dat huishoudens kopen wordt weggegooid 47,6 kilo voedsel 1 per persoon 1 per jaar 100.000 vuilnis- •g wagens infographic DPd I bronMili €2,6 miljard eetbaar voedsel per jaar infographic DPd I bron Milieu Centraal

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2013 | | pagina 11