Over de datum
is vaak geen
probleem
II
'Mensen die geen boodschappenlijstje maken, gooien
4o procent meer eten weg dan gemiddeld'
SNOEP
SNACKS
'Wij zeggen altijd:
ruik en proef en ga
vooral op je gevoel af
Totale voedselverspiiling in Nederland
;Ww
per,aar
Linda Nijenhuis, Milieu Centraal
NMMMNMMi
dinsdag 22 januari 2013
MMMWHMMMHNMNMNHMMMRM
door Joep Trommelen
In mijn kast ligt tortellini
met kaasvulling, 'tenmin
ste houdbaar tot 12 juli
2011'. Zonde om weg te
gooien, toch? Er is maar één
manier om dat uit te vinden.
En inderdaad, het spul blijkt
nog goed te eten. Ik word niet
ziek. Wat zegt dat over houd
baarheidsdata?
De Nederlandse wet schrijft
er twee voor: 'tenminste houd
baar tot' (THT) en 'te gebrui
ken tot' (TGT). THT staat op
minder bederfelijke voedsel,
dat vaak zonder koeling kan,
maar ook op vleeswaren, eie
ren, kaas en melk. Bij zulke ge
koelde waren stelt het Voe
dingscentrum dat de THT-da-
tum ook de uiterste houdbaar
heidsdatum is.
Zuivelfabrikant FrieslandCam-
pina stelt echter dat melk en
zeker yoghurt daarna nog en
kele dagen te gebruiken zijn,
mits goed gekoeld. „Wij we
ten gewoon hoe lang onze pro
ducten houdbaar zijn, proef
ondervindelijk en uit onder
zoek in laboratoria," zegt
woordvoerder Jan-Willem ter
Avest.
In THT zit volgens hem een
veiligheidsmarge. Er zit im
mers tijd tussen het melken
van de koe, de productie in de
fabriek, het vervoer en het op
slaan in de winkelschappen.
„En op een warme dag is on-
gekoelde melk natuurlijk snel
ler aan bederf onderhevig. De
datum is een advies. Wij zeg
gen dan ook: consument, ruik
en proef en ga vooral op je ge
voel af."
Gebruik je zintuigen, maar vis
en vlees(waren) die over da
tum zijn kun je beter niet
meer eten, stelt Milieu Cen
traal in het onderzoek naar
voedselverspiiling dat het van
daag presenteert. „Sommige
producten zijn na het verstrij
ken van de THT-datum nog ja
ren houdbaar, zoals rijst, pas
ta, frisdrank en groenten in
blik of glazen potjes."
Wie niet de houdbaarheidsda
tum maar zijn neus volgt, ver
spilt volgens Milieu Centraal
een derde minder. Van niet ge
koeld voedsel met een
THT-datum kan de kwaliteit
afnemen, maar het is dan ze
ker nog wel te eten, stelt het
Voedingscentrum. Maar 48
procent van de mensen gooit
een product direct na het be
reiken van de THT-datum
weg.
De tweede houdbaarheidsda
tum, 'Te gebruiken tot' (TGT),
staat op zeer bederfelijke pro
ducten. Het Voedingscentrum
stelt dat je die na de datum
moet weggooien. Het gaat on
der meer om vlees, vis, voorge
sneden groenten, koelverse
maaltijden of verse vruch
tensappen. Bij TGT hoort een
'bewaarinstructie', veelal de
bewaartemperatuur, 4 tot 7
graden in de koelkast meestal.
De regels deugen maar de con
sument interpreteert ze soms
verkeerd, stelt professor levens-
middelenmicrobiologie Mar
cel Zwietering van Wagenin-
gen Universiteit. 'Te gebrui
ken tot' ziet hij als een 'gebod'
dat 'weggooien' betekent. „En
'tenminste houdbaar tot' is
iets waarvan je het gebruik
zelf kunt bepalen. Het is een
misverstand dat dat iets met
veiligheid en ziek worden te
maken heeft. Het gaat om
kwaliteit: smaak, kleur, geur.
Een potje asperges is vaak ja
ren na de datum nog te gebrui
ken, de asperges zien er dan al
leen wat bruiner uit. Voor me
zelf is dat wellicht geen pro
bleem maar dat is het wel als
ik mensen uitnodig voor een
kerstdiner. Daarom ben ik er
vóór om de regels te houden
zoals ze zijn. Anders krijg je
ook dat allerlei cowboys oude
partijen op de markt gaan
brengen waarvan we dat niet
weten."
„Totdat iemand een idee heeft
waarvan we zeker weten dat
het beter werkt dan wat we
nu hebben, moeten we vooral
blijven herhalen wat THT en
TGT precies betekenen. Je
moet dingen niet te snel veran
deren, al is dat wel conform
de tijdgeest. Tien jaar geleden
kenden we in Nederland nog
de 'uiterste verkoopdatum'
waar je dan drie dagen bij op
mocht tellen om iets te nog
veilig te consumeren. Nog
steeds denken mensen dat dat
ook geldt voor THT en TGT."
13,5%
van het voedsel
dat huishoudens
kopen wordt
weggegooid
47,6 kilo
voedsel 1
per persoon 1
per jaar
100.000
vuilnis-
•g wagens
infographic DPd I bronMili
€2,6
miljard
eetbaar
voedsel
per jaar
infographic DPd I bron Milieu Centraal