io voedselverspilling RIJST Niet supermarkten of fabrikanten, maar consumenten verspilllen verreweg het meeste voedsel. De terreur van de houdbaarheidsda tum is één van de boosdoeners. Chip in plaats van houdbaarheidssticker GROEN1 FR dinsdag 22 januari 2013 Ons dagelijkse, afgedankte brood door Annemieke van Dongen beeld Jos Diender De beruchte hond in de pot? Die lijkt zo'n beetje uitgestorven. Nederlanders ko pen en koken veel meer voedsel dan ze opeten. Van alle etenswaren die consumen ten in hun boodschappenwagen- tjes laden, belandt uiteindelijk 13,5 procent in de afvalbak terwijl dat nog prima te eten is. Pure verspil ling dus, ook in financieel opzicht. Uit cijfers die Milieu Centraal van daag presenteert, blijkt dat Neder landers elke dag alleen al 435.000 broden en 60.000 kilo rijst weg gooien. In totaal rijden jaarlijks 100.000 vuilniswagens vol goed voedsel, ter waarde van 2,6 miljard euro, naar verbrandingsovens en gft-vergisters. Waarom gooien we zo veel goed voedsel weg? Mensen vinden het lastig in te schatten hoeveel ze no dig hebben. Dat speelt vooral bij rijst en pasta, zegt Linda Nijenhuis van Milieu Centraal. „Die nemen tijdens het koken veel water op, waardoor ze in volume toenemen. Een vijfde van de mensen kookt el ke dag te veel eten en gooit het res tant weg. Maaltijdresten vormen een kwart van alle verspilling." Daar komt volgens de onafhanke lijke voorlichtingsorganisatie bij, dat mensen hun voorraad niet checken voordat ze naar de super markt gaan en te veel kopen. „Mensen die geen boodschappen lijstje maken, gooien 40 procent meer eten weg dan gemiddeld. Ook het bewaren levert proble men op. In veel keukens staat de koelkast te warm of koud afge steld. En als de houdbaarheidsda tum verlopen is, denken veel men sen onterecht dat het voedsel is be dorven." De meeste mensen beseffen niet hoeveel eten ze verspillen. Nijen huis: „Van de Nederlanders zegt 70 procent minder voedsel weg te gooien dan gemiddeld. Dat kan niet, weten we uit onderzoek waar bij letterlijk afvalbakken zijn omge keerd. Vaak gaat het om relatief kleine hoeveelheden per keer. Maar een lepel overgebleven groen te per dag komt per jaar al snel neer op kilo's per persoon." Jonge gezinnen gooien veel meer eten weg dan oudere mensen, blijkt uit een peiling van onder zoeksbureau GfK in opdracht van Milieu Centraal. Ze houden vaker restjes over. Als ze die in de koel kast of vriezer bewaren, belanden ze later vaak alsnog in de kliko - en zelden bij het gft-afval. Dat betekent niet dat voedselver spilling jongeren niet interesseert, zegt Nijenhuis. „Ze vinden het wel degelijk vervelend om eten weg te gooien, maar raken in hun goedgevulde koelkast vaker het overzicht kwijt. Daar komt bij dat ze wat minder creatief zijn met restjes dan ouderen. Mensen die de oorlog nog hebben meege maakt of in de jaren erna zijn gebo ren, zijn opgegroeid met het idee: voedsel gooi je niet weg." Liever warmen ze het de volgende dag op bij de lunch en desnoods voe ren ze het aan de hond. De massale voedselverspilling is niet alleen zonde voor de porte monnee, maar ook een ernstig pro bleem voor het milieu. Nijenhuis: „Het produceren, verpakken, koe len en vervoeren van voedingsmid delen kost veel energie. Daarnaast worden water en hulpstoffen als kunstmest en bestrijdingsmidde len onnodig gebruikt." Net als landbouwgrond, die schaars wordt naarmate de wereldbevolking ver der groeit. Daar zijn consumenten zich nog onvoldoende van bewust, zegt onderzoeker Toine Timmermans van de Wageningen Universiteit. „Supermarkten en levensmidde lenproducenten hebben de verspil ling van voedsel de afgelopen ja ren al flink teruggedrongen. Tien jaar geleden belandde bij super markten nog 3 of 4 procent van de versproducten, zoals gesneden groenten, in de afvalbak. Door de kwaliteit van de producten, de ver pakkingen en de logistieke keten te verbeteren, is de verspilling nu nog maar 1 of 2 procent." Consumenten zien de noodzaak om zuinig met voedsel om te gaan Aan de Wageningen Universiteit wordt een chip ontwikkeld die de houdbaarheidsdatum van voe dingsmiddelen nauwkeurig kan bepalen. De chip meet de temperatuur, het zuurstofgehalte en andere omgevingsfactoren die de uiter ste houdbaarheidsdatum nauw keurig kunnen helpen berekenen. Als je een karbonade per ongeluk een uurtje op het aanrecht laat liggen, valt in de toekomst dank zij de chip meteen af te lezen wat de gevolgen zijn voor de houd baarheid. Onderzoeker Toine Timmermans denkt dat de papieren stickers met houdbaarheidsdata over tien jaar vervangen zijn door een chip. Supermarkten en de voedingsin dustrie zullen de chip volgens hem al eerder gaan gebruiken. Bij het project zijn ook chipmaker NXP, Philips, TNO en onderzoe kers uit Eindhoven, België, Oos tenrijk en Spanje betrokken. volgens hem veel minder. „In Ne derland is voedsel relatief goed koop. We besteden er maar een klein deel van ons inkomen aan." Tussen de 30 en 50 procent van al het voedsel dat wereldwijd wordt geproduceerd, wordt uiteindelijk weggegooid. Niet de supermark ten, levensmiddelenfabrikanten of tuinders zijn de grootste boosdoe ners, maar consumenten. 85 tot 90 procent van de milieuschade wordt veroorzaakt door de eindge bruiker, schat Timmermans. „Als de consument voedsel weggooit, valt er vaak niks nuttigs meer mee te doen." Als voedsel wordt afge keurd voordat het in de super markt terechtkomt, kan het vaak nog worden verwerkt in jam of veevoer. Daar komt bij dat vooral het laatste stukje van de 'keten' veel energie kost, onder meer voor transport en koeling. Milieu Cen traal becijferde dat een consument die één kilo voedsel verspilt, zo in feite bijna anderhalve liter benzine in de vuilnisbak gooit. De overheid ziet voedselverspilling als serieus probleem en stelde drie jaar geleden het doel dat in 2015 20 procent minder eten weggegooid wordt. Door te zoeken naar betere verpakkingen en bewerkingsme thoden waardoor eten nog langer houdbaar blijft, proberen voedings producenten en wetenschappers de verspilling te verminderen. Timmermans denkt dat ook met kleinere porties nog een wereld valt te winnen. „Het aantal eenper soonshuishoudens neemt flink toe. De grootte van de verpakkin gen sluit daar nog niet bij aan, blijkt bij afvalanalyses uit de vele weggègooide halflege zakjes." En hoe zit het met de aanbiedin gen van supermarkten? Leiden ac ties als 'twee voor de prijs van één' niet tot een hoop verspilling? Ja, zegt Nijenhuis van Milieu Cen traal. „Maar daar kan verandering in komen. Een grote Engelse super markt geeft bij een aankoop al steeds vaker tegoedbonnen voor een gratis tweede exemplaar later. Zo verleiden ze klanten meteen om nog eens terug te komen." zie onze website:binnenland Doe de weggooitest en probeer een van de restjesrecepten uit

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2013 | | pagina 10