6 luit donderdag 17 januari 2013 Sissy-gevoel voor een koopje In Eten doen de redacteuren Edith Ramakers en Nadia Berkelder beurtelings verslag van een bezoek aan Zeeuwse eetgelegenheden. Prijs-kwaliteit Een menu van erg goede kwaliteit voor 25 euro: ongekend in Zeeland Bediening We vallen als een blok voor de char mes van de jongste bediende, en heb ben wat moeite met de routine van zijn oudere collega. Entourage Altijd lastig, sfeer in een hotel. Wij houden van iets meer intimiteit. Conclusie Een goed adres voor een personeels- of familiediner: de kok verrast en is origineel, ook als het ve getarisch moet. Crisis? Je zou het niet zeggen als je als arge loze proefeter op de toerit naar het hagel nieuwe Hotel Ter Duin in Burgh-Haamstede staat. Statige trappen meanderen breed door kunstmatig aange legd duinpark naar beneden, er gens in de verte, waar de ingang van het hotel is. De parkeerplaats is bijna vol, waar door we vrezen dat we niet meer terecht kunnen, maar die vrees blijkt ongegrond. Vermoedelijk is het hotel, dat nog maar nét open is, goed bezet. Pas later, nadat we ons een hele avond verbaasd heb ben over de vraag hoe dit kan in dit economisch klimaat, lezen we over de achtergrond van Hotel Ter Duin: particuliere investeerders kochten er een suite die ze aan toe risten kunnen verhuren. Een slim idee in een tijd dat banken niet vooraan staan om te investeren. Grand Hotel Ter Duin heet het of ficieel en groot is het: aan de bui tenkant is het imposant, we voe len ons Sissy als we de trappen af dalen, maar binnen is het niet min der. De hal lijkt op een flinke hangar, met hier en daar een kleu rige bank waarop hotelgasten kun nen loungen. De rode loper, die in een vierkant is gelegd biedt hou vast: we lopen hem helemaal af om het restaurant te vinden. En ook ook dat is een zaal van jewel ste: er zijn nog tafeltjes genoeg van avond. We kunnen zo aanschui ven. De tafels en stoelen staan in een cirkel om een rond middenstuk heen, waar boven een wonderlijke stoffen draperie hangt. Alsof straks de stoelen opzij gaan, en de captain van de cruise zich aan dient voor een avond walsen. En dat is niet het enige opmerkelijke interieuritem: tegen de wanden hangen doeken met geschilderde boekenkasten erop, compleet met een geschilderd trapje om er een geschilderd boek uit te kunnen pakken. We hebben in ieder geval conversatiestof vanavond. Zelf zitten we aan een tafel die langs een lange rode bank staat, ge dekt met abrikooskleurige tafel kleedjes en serieus tafelzilver. De tafel wiebelt, een euvel dat ik zelf verhelp met een stukje papier dat ik toevallig bij me heb. We krijgen de kaart. Al thans: we krijgen een briefje met daarop een driegangenmenu. „Misschien kunt u kijken of u daarmee uit de voe ten kunt", zegt de meneer die ons bedient. Vast wel, denken we, maar ik wil graag iets meer zien en vraag de om de kaart, die zo lijkt het, met enige tegenzin wordt gebracht. Terwijl Carly Simon's It's hart to be tender net iets te hard door de zaal klinkt, kiezen we na tuurlijk voor het menu dat met drie gangen voor 25 euro een koop je is. De hoofdgerechten zijn afzon derlijk bijna zo duur. Zelf besluit ik tot een vegetarische avond. Dat ik vegetarisch eet, wil niet zeg gen dat ik word overgeslagen voor de amuse: een hertenstoofpotje met knolselderijpuree en een en kel blaadje 'cress uit eigen tuin'. Geeft ook niets, want ik eet na tuurlijk wel vlees en dit is heerlijk, een beetje zoet, en kruidig. Als we het hapje vooraf krijgen, merken we dat we door de bediening nog net voor een grote groep eters ge parkeerd zijn, een mogelijke verkla ring voor de wat gehaaste bedie ning. En prettig achteraf. Vegetarisch dus: canneloni van knolselderij nog wel: een dun vel knolselderij, nog knapperig, maar misschien niet helemaal rauw, ge vuld met minuscule blokjes aard appelsalade met erwtjes. Bovenop het rolletje liggen plukjes veldsla (hoera, geen rucola!), er omheen is spinaziepesto gedruppeld. En er is nog iets, in tempuradeeg. Een paddestoel? We vragen het. „Een oesterzwam", zegt de jongere ober, die het speciaal een heel Alles in Hotel Ter Duin is groot: het restaurant is een eetzaal van jewelste. eind verderop in de keuken is gaan vragen. Mijn tafelgenoot eet een bordje met Zeeuwse hapjes. We doen een poging om alles te determineren. Rillettes gokken we: varkensvlees gestoofd in eigen vet, rode biet met makreel, eiersalade, een stukje spek, minibergjes van pompoenpu- ree en ook weer veldsla. Super, maar we missen brood, en zien achteraf dat mensen aan andere ta fels dat wel krijgen. We wachten naar ons zin te lang op het hoofd gerecht en ontwikkelen zo langza merhand een hongergevoel. Maar het hoofdgerecht maakt veel goed. De ravioli gevuld met spinazie en geitenkaas is gewldig: mooie grote zachte tedere zakjes pasta met per fecte nog beetgare vulling. Daar naast staan struikjes prei, uitge hold, gevuld met aardappelpuree en vervolgens gegratineerd. Lek-

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2013 | | pagina 42