141 zeeland
200
Weinig animo voor Koesterchef
Zilveren kroon
op paleis van
het witte goud
Menu van Sjef de Cock
Lied
Rampenploeg in
actie voor kat in
voormalige sluis
Aspergedorp
Trio met volle
koffer naar
Tanzania
almanak
Executieverkoop
maandag 7 januari 2013
MIDDELBURG - Drie leden van de
rampenploeg van de Middelburgse
reddingsbrigade zijn zondagmid
dag ingezet voor een poes in nood.
De eigenaar van de poes had don
derdag al alarm geslagen bij de
hulpdiensten, omdat de poes te
recht was gekomen in het stelsel
van de voormalige sluis bij de getij-
denmolen aan.de Stadsschuur.
De brandweer rukte uit en begaf
zich met behulp van een bootje
onder de waterinlaat. Het dier was
daar toen nog aanwezig, maar
schrok en schoot weg. De poes
kon niet meer worden gevonden.
Het dier werd zaterdagavond ech
ter weer op dezelfde plek gesigna
leerd en dit keer werd de Van Dix-
hoornbrigade ingeschakeld. Drie
vrijwilligers van de rampenploeg
gingen er naartoe; twee leden gin
gen vervolgens in overlevingspak
het water in om in de oude water-
doorvoer te zoeken naar de poes.
Zonder succes.
Mogelijk wordt de actie hervat als
de poes weer op een bereikbare
plaats wordt gesignaleerd.
Zuiddorpe is het Zeeuws-Vlaamse centrum van de as
pergeteelt Al in de middeleeuwen zijn ze in Zuiddorpe
begonnen met het telen van asperges. De zandgrond
rug, die zich ook uitstrekt tot Absdale en Koewacht is
de ideale kweekbodem voor deze luxegroente.
Op een gemiddelde dag in het as
pergeseizoen, serveert Onder de Lin
den tweehonderd kilo asperges.
BURGH-HAAMSTEDE - De Zeeuws-
Vlaamse Mirte van Os en Tamara
Jonker en Monica Verweij uit
Burgh-Haamstede zijn zaterdag
met 1000 euro in de portemonnee
en 50 kilo aan spulletjes in de kof
fer vertrokken naar Tanzania.
Voornaamste reisdoel is het CN-
CC kindercentrum (Cornel Ngale-
ku Children Centre), waar ook de
Zeeuwse voormalig kinderarts Piet
de Haas en zijn vrouw Olga bij be
trokken zijn. Het drietal heeft in
december op Radarschool Onder
de Wieken in Burgh-Haamstede
het actieproject Watoto Tanzania
(Kinderen van Tanzania) op poten
gezet. Kinderen en ouders konden
kleine spulletjes en geld inleveren,
bestemd voor de Tanzaniaanse kin
deren.
Voor alle executieverkopen
van de Belastingdienst regio
Zuidwest
Zie Veilingdeurwaarder.nl
Belastingdienst
De vierjarige Niels uit Heinkenszand
is fan van Ernst, Bobbie en de rest.
Hij is de fiere bezitter van een heuse
Bobbie-pet. Laatst was er een pakje
bij de buren afgegeven. Buurvrouw
Corine belde aan en Niels, mét Bob
bie-pet op, ging mee naar de voor
deur. „Oh", zei de buurvrouw, „wat
een mooie Bobbie-pet heb jij."
Ja", antwoordde Niels, „ik vind
Tip? redactie@pzc.nl m a v m w m
Ernst en Bobbie erg leuk en ik ben
ook al naar hun shows geweest en ik
heb veel van hun dvd's! Maar ze heb
ben ook een liedje." „Oh ja?", zei de
buurvrouw, „en wat is dat dan voor
liedje?" Niels zong uit volle borst: Je
benteen SOEPKIP...!"
„Nu maar hopen", schrijft zijn ma
ma ons, „dat de buurvrouw nóg eens
een pakje voor ons wil aannemen."
door Sheila van Doorsselaer
TERNEUZEN - De animo voor deel
name aan de, in voorgaande edi
ties zo populaire, kookwedstrijd
Koesterchef valt dit jaar zwaar te
gen. Tijdens de eerste twee edities
van de kookwedstrijd voor hou
ders van een Koesterpas moest de
inschrijvingstermijn wegens over
weldigende belangstelling binnen
twee dagen worden gesloten. „En
nu zijn er tot onze verbazing nog
maar vijftien van de veertig plaat
sen bezet!", zegt John Smael van
de organiserende Koesterpas.
Smael heeft geen idee waarom
kandidaten zich niet aanmelden.
Aan het inschrijvingsgeld (hon
derd euro) ligt het volgens hem
niet. Om de kookwedstrijd te red
den is Koesterchef nu opengesteld
voor alle inwoners van
Zeeuws-Vlaanderen die geen koks
opleiding hebben van niveau 2 of
hoger. Onder begeleiding van de
chefkoks van Het Vlasbloemeken,
de Petrus Paulushoeve, Het Wa
pen van Axel en Bistro Spetters
proberen de hobbykoks zich een
weg naar de finale te koken op 23
april. Inschrijven kan tot 10 janua
ri via www.koesterpas.nl.
door Sheila van Doorsselaer
Sjef en Chantal de Cock
moesten er niet aan den
ken om het 25-jarig jubi
leum van hun vermaar
de restaurant Onder de
Linden in Zuiddorpe in het asper
geseizoen te vieren. Het was wel
toepasselijk geweest; Onder de Lin
den wordt immers tot ver over de
landsgrenzen geroemd om het as
pergemenu. Dat menu is echter al
veertig jaar ongewijzigd en daar
brengt geen jubileum verandering
in. Januari en februari zijn daarom
uitgeroepen tot de feestmaanden;
mét een jubileummenu.
Sjef („Ik ben de enige chef cïïe ze
in de keuken met de voornaam
mogen aanspreken!") begon zijn
koksloopbaan na de hotelschool in
Gent bij zijn ouders thuis. Zij ston
den in café Het Gemeentehuis in
Zuiddorpe en daar werd ook ge
kookt, veel buffetten én, in het sei
zoen, asperges en wel op Zuid-
dorpse wijze. Sjef: „Aspergesoep
vooraf en vervolgens gekookte as
perges met mousseline- en bo
tersaus, rauwe- en gekookte ham,
gevulde eitjes en gebakken kriel
tjes. En zo doe ik dat ook nog
steeds en zo blijven we dat ge
woon doen."
In 1987 begonnen Sjef en Chantal,
letterlijk een paar deuren verder
op het Dorpsplein, voor zichzelf.
Het was de toenmalige burgemees
ter van Axel, Adriaan Hack, die ter
ere van de opening van Onder de
Linden de Champagnekurk mocht
laten knallen. Het waren al gauw
niet de groenten van Ha(c)k die je
moest hebben, maar de asperges
van De Cock, want Sjef en Chan
tal bouwden Onder de Linden in
25 jaar uit tot wat het nu is: een
restaurant met name vermaard
om het aspergemenu. Van 21
maart tot Sint Jan op 24 juni zit de
tent elke dag weer ramvol, zowel
voor de lunch als voor het diner.
Een menukaart krijgen de gasten
niet eens meer. Smulpapen uit de
streek, uit Holland en vooral uit
België en vaak van ver uit België
weten immers precies wat ze kun
nen verwachten; schalen vol dam
pende spierwitte, kaarsrechte,
duimdikke Dubbel A Super asper
ges van de zandruggen in Zuiddor
pe en Koewacht. Voorzien van vas
te garnituur. Sjef: „De gasten wil
len het zo. Ik heb ook geen enkele
behoefte om iets aan de receptuur
of de presentatie te veranderen."
Er kunnen 150 gasten tafelen in
Onder de Linden. Chantal: „En als
het moet, dan schuiven we nog
wel ergens een tafeltje bij." Er zijn
gasten die drie maanden lang,
meerdere keren per week aanschui
ven om in Zuiddorpe asperges te
eten. Onder de vaste eters bevin
den zich ook Stef 'papa' Bos, die
een eindje verderop in Overslag
woont en ook acteur Chris Cau-
wenberghs (Kabouter Lui in de se
rie Kabouter Plop) kan Zuiddorpe
niet passeren zonder binnen te
springen in Onder de Linden.
Op zo'n dag in het aspergesei
zoen gaat er zo'n tweehon
derd kilo asperges doorheen. Chan
tal: „Wij hadden vroeger dames in
dienst die een hele dag niets an
ders deden dan asperges schillen."
Nu zou niemand dat nog willen
doen." Onder de Linden was tien
jaar geleden dan ook het eerste res
taurant in Nederland wat een ei
gen aspergeschilmachine aanschaf
te. Toen nog echt een noviteit.
Sjef: „We zagen hem staan bij een
bedrijf in Reusel en we wisten
meteen: die moeten we hebben!
Het hele arbeidsintensieve schillen
is nu voorbij, dat doet de machine,
maar nog altijd is er een iemand
nodig voor het invoeren van de as
perges en iemand om de geschilde
asperges voorzichtig in een bak
met water te leggen."
In het aspergeseizoen wordt het
personeelsbestand uitgebreid van
zes naar vijftien. Veelal dezelfde
Zuiddorpse dames die elk jaar drie
maanden komen werken in Onder
de Linden en elk hun vaste taak
hebben. Dat maakt het team erg
hecht en draagt bij aan de zo ge
moedelijke sfeer in het restaurant.
Behalve het aspergeme
nu serveren Sjef (51) en
Chantal (50) de Cock
in Onder de Linden
nog meer menu's die al
jarenlang een vaste schare gasten
lokken.
Na de asperges is het de beurt aan
het (Oosterschelde)kreeftenmenu,
de gasten krijgen een halve kreeft
Belle Vue als voorgerecht, kreeften
roomsoep als tussengerecht en als
hoofdgerecht de andere helft van
de kreeft, met tuinkruiden, a la Ar-
moricaine of Belle Vue. Chantal:
„De kreeft was een Eureka-mo-
mentje voor ons. Het menu is al
tien jaar een topper." In augustus
staat de bouillabaisse in de schijn
werpers en in oktober, november