141 zeeland 200 Weinig animo voor Koesterchef Zilveren kroon op paleis van het witte goud Menu van Sjef de Cock Lied Rampenploeg in actie voor kat in voormalige sluis Aspergedorp Trio met volle koffer naar Tanzania almanak Executieverkoop maandag 7 januari 2013 MIDDELBURG - Drie leden van de rampenploeg van de Middelburgse reddingsbrigade zijn zondagmid dag ingezet voor een poes in nood. De eigenaar van de poes had don derdag al alarm geslagen bij de hulpdiensten, omdat de poes te recht was gekomen in het stelsel van de voormalige sluis bij de getij- denmolen aan.de Stadsschuur. De brandweer rukte uit en begaf zich met behulp van een bootje onder de waterinlaat. Het dier was daar toen nog aanwezig, maar schrok en schoot weg. De poes kon niet meer worden gevonden. Het dier werd zaterdagavond ech ter weer op dezelfde plek gesigna leerd en dit keer werd de Van Dix- hoornbrigade ingeschakeld. Drie vrijwilligers van de rampenploeg gingen er naartoe; twee leden gin gen vervolgens in overlevingspak het water in om in de oude water- doorvoer te zoeken naar de poes. Zonder succes. Mogelijk wordt de actie hervat als de poes weer op een bereikbare plaats wordt gesignaleerd. Zuiddorpe is het Zeeuws-Vlaamse centrum van de as pergeteelt Al in de middeleeuwen zijn ze in Zuiddorpe begonnen met het telen van asperges. De zandgrond rug, die zich ook uitstrekt tot Absdale en Koewacht is de ideale kweekbodem voor deze luxegroente. Op een gemiddelde dag in het as pergeseizoen, serveert Onder de Lin den tweehonderd kilo asperges. BURGH-HAAMSTEDE - De Zeeuws- Vlaamse Mirte van Os en Tamara Jonker en Monica Verweij uit Burgh-Haamstede zijn zaterdag met 1000 euro in de portemonnee en 50 kilo aan spulletjes in de kof fer vertrokken naar Tanzania. Voornaamste reisdoel is het CN- CC kindercentrum (Cornel Ngale- ku Children Centre), waar ook de Zeeuwse voormalig kinderarts Piet de Haas en zijn vrouw Olga bij be trokken zijn. Het drietal heeft in december op Radarschool Onder de Wieken in Burgh-Haamstede het actieproject Watoto Tanzania (Kinderen van Tanzania) op poten gezet. Kinderen en ouders konden kleine spulletjes en geld inleveren, bestemd voor de Tanzaniaanse kin deren. Voor alle executieverkopen van de Belastingdienst regio Zuidwest Zie Veilingdeurwaarder.nl Belastingdienst De vierjarige Niels uit Heinkenszand is fan van Ernst, Bobbie en de rest. Hij is de fiere bezitter van een heuse Bobbie-pet. Laatst was er een pakje bij de buren afgegeven. Buurvrouw Corine belde aan en Niels, mét Bob bie-pet op, ging mee naar de voor deur. „Oh", zei de buurvrouw, „wat een mooie Bobbie-pet heb jij." Ja", antwoordde Niels, „ik vind Tip? redactie@pzc.nl m a v m w m Ernst en Bobbie erg leuk en ik ben ook al naar hun shows geweest en ik heb veel van hun dvd's! Maar ze heb ben ook een liedje." „Oh ja?", zei de buurvrouw, „en wat is dat dan voor liedje?" Niels zong uit volle borst: Je benteen SOEPKIP...!" „Nu maar hopen", schrijft zijn ma ma ons, „dat de buurvrouw nóg eens een pakje voor ons wil aannemen." door Sheila van Doorsselaer TERNEUZEN - De animo voor deel name aan de, in voorgaande edi ties zo populaire, kookwedstrijd Koesterchef valt dit jaar zwaar te gen. Tijdens de eerste twee edities van de kookwedstrijd voor hou ders van een Koesterpas moest de inschrijvingstermijn wegens over weldigende belangstelling binnen twee dagen worden gesloten. „En nu zijn er tot onze verbazing nog maar vijftien van de veertig plaat sen bezet!", zegt John Smael van de organiserende Koesterpas. Smael heeft geen idee waarom kandidaten zich niet aanmelden. Aan het inschrijvingsgeld (hon derd euro) ligt het volgens hem niet. Om de kookwedstrijd te red den is Koesterchef nu opengesteld voor alle inwoners van Zeeuws-Vlaanderen die geen koks opleiding hebben van niveau 2 of hoger. Onder begeleiding van de chefkoks van Het Vlasbloemeken, de Petrus Paulushoeve, Het Wa pen van Axel en Bistro Spetters proberen de hobbykoks zich een weg naar de finale te koken op 23 april. Inschrijven kan tot 10 janua ri via www.koesterpas.nl. door Sheila van Doorsselaer Sjef en Chantal de Cock moesten er niet aan den ken om het 25-jarig jubi leum van hun vermaar de restaurant Onder de Linden in Zuiddorpe in het asper geseizoen te vieren. Het was wel toepasselijk geweest; Onder de Lin den wordt immers tot ver over de landsgrenzen geroemd om het as pergemenu. Dat menu is echter al veertig jaar ongewijzigd en daar brengt geen jubileum verandering in. Januari en februari zijn daarom uitgeroepen tot de feestmaanden; mét een jubileummenu. Sjef („Ik ben de enige chef cïïe ze in de keuken met de voornaam mogen aanspreken!") begon zijn koksloopbaan na de hotelschool in Gent bij zijn ouders thuis. Zij ston den in café Het Gemeentehuis in Zuiddorpe en daar werd ook ge kookt, veel buffetten én, in het sei zoen, asperges en wel op Zuid- dorpse wijze. Sjef: „Aspergesoep vooraf en vervolgens gekookte as perges met mousseline- en bo tersaus, rauwe- en gekookte ham, gevulde eitjes en gebakken kriel tjes. En zo doe ik dat ook nog steeds en zo blijven we dat ge woon doen." In 1987 begonnen Sjef en Chantal, letterlijk een paar deuren verder op het Dorpsplein, voor zichzelf. Het was de toenmalige burgemees ter van Axel, Adriaan Hack, die ter ere van de opening van Onder de Linden de Champagnekurk mocht laten knallen. Het waren al gauw niet de groenten van Ha(c)k die je moest hebben, maar de asperges van De Cock, want Sjef en Chan tal bouwden Onder de Linden in 25 jaar uit tot wat het nu is: een restaurant met name vermaard om het aspergemenu. Van 21 maart tot Sint Jan op 24 juni zit de tent elke dag weer ramvol, zowel voor de lunch als voor het diner. Een menukaart krijgen de gasten niet eens meer. Smulpapen uit de streek, uit Holland en vooral uit België en vaak van ver uit België weten immers precies wat ze kun nen verwachten; schalen vol dam pende spierwitte, kaarsrechte, duimdikke Dubbel A Super asper ges van de zandruggen in Zuiddor pe en Koewacht. Voorzien van vas te garnituur. Sjef: „De gasten wil len het zo. Ik heb ook geen enkele behoefte om iets aan de receptuur of de presentatie te veranderen." Er kunnen 150 gasten tafelen in Onder de Linden. Chantal: „En als het moet, dan schuiven we nog wel ergens een tafeltje bij." Er zijn gasten die drie maanden lang, meerdere keren per week aanschui ven om in Zuiddorpe asperges te eten. Onder de vaste eters bevin den zich ook Stef 'papa' Bos, die een eindje verderop in Overslag woont en ook acteur Chris Cau- wenberghs (Kabouter Lui in de se rie Kabouter Plop) kan Zuiddorpe niet passeren zonder binnen te springen in Onder de Linden. Op zo'n dag in het aspergesei zoen gaat er zo'n tweehon derd kilo asperges doorheen. Chan tal: „Wij hadden vroeger dames in dienst die een hele dag niets an ders deden dan asperges schillen." Nu zou niemand dat nog willen doen." Onder de Linden was tien jaar geleden dan ook het eerste res taurant in Nederland wat een ei gen aspergeschilmachine aanschaf te. Toen nog echt een noviteit. Sjef: „We zagen hem staan bij een bedrijf in Reusel en we wisten meteen: die moeten we hebben! Het hele arbeidsintensieve schillen is nu voorbij, dat doet de machine, maar nog altijd is er een iemand nodig voor het invoeren van de as perges en iemand om de geschilde asperges voorzichtig in een bak met water te leggen." In het aspergeseizoen wordt het personeelsbestand uitgebreid van zes naar vijftien. Veelal dezelfde Zuiddorpse dames die elk jaar drie maanden komen werken in Onder de Linden en elk hun vaste taak hebben. Dat maakt het team erg hecht en draagt bij aan de zo ge moedelijke sfeer in het restaurant. Behalve het aspergeme nu serveren Sjef (51) en Chantal (50) de Cock in Onder de Linden nog meer menu's die al jarenlang een vaste schare gasten lokken. Na de asperges is het de beurt aan het (Oosterschelde)kreeftenmenu, de gasten krijgen een halve kreeft Belle Vue als voorgerecht, kreeften roomsoep als tussengerecht en als hoofdgerecht de andere helft van de kreeft, met tuinkruiden, a la Ar- moricaine of Belle Vue. Chantal: „De kreeft was een Eureka-mo- mentje voor ons. Het menu is al tien jaar een topper." In augustus staat de bouillabaisse in de schijn werpers en in oktober, november

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2013 | | pagina 48