:<a
31 reizen
2.100 km
Met de Franse, de
Italiaanse en de
Chinese keuken
behoort de
Turkse keuken
tot de vier
wereldkeukens.
Joost Brantjes
at zijn buik
rond in Istanbul,
de culinaire
hoofdstad van
Turkije. Want als
je ergens alle
aspecten van de
Turkse keuken
kunt proeven,
dan is het wel
aan de Bosporus.
reizen@wegener.nl
024-3650360
Zaterdag 5 januari 2013
«Jé
Alleen al voor de om-
nipresente aubergi
ne hebben de Tur
ken meer recepten
dan er dagen in een
jaar zitten. Dat gegeven belooft
wat voor een culinair bezoek
aan Istanbul, de Turkse stad
aan de Bosporus.
We beginnen met een lunch in
wat 'De Tempel der Gehaktbal'
genoemd mag worden. Want
de Turken staan tot op straat in
de rij om een nederige gehakt
bal tot zich te nemen. In Tarihi
Sultanahmet Köftecisi eet je
köfte en piyaz, een even een
voudige als heerlijke bonensala
de van witte bonen, rode ui, ge
raspte wortel en sla. De gerech
ten worden al sinds 1920 in het
restaurant geserveerd. De ge
haktballen, die je krijgt met
vers brood en een hete, rode pa-
prikapuree, smaken goddelijk.
Thuis namaken, proberen we
niet eens. Want het recept van
de köfte is een goedbewaard ge
heim. Het zal wel met de kok
mee het graf ingaan.
Voor het diner richten we ons
vizier op 36oIstanbul. Al sinds
Grote foto: In restaurant Hamdi Et Lokantasi kun je lunchen terwijl je
uitkijkt over de Bosporus.
Kleine foto: Bij Tarihi Sultanah Köftecisi eet je deze bonensalade
piyaz bij de köfte. foto's Joost Brantjes
de opening in 2005 is het res
taurant heel populair, al is het
publiek er in die tijd wel enigs
zins veranderd. Als je er wilt
eten, moet je - zejcer als het
een vrijdag- of zaterdagavond
betreft - ruim van tevoren reser
veren. 3öoIstanbul, gelegen aan
de belangrijkste winkelstraat
(Istiklal Caddesi), biedt een fe
nomenaal uitzicht over de stad
vanaf de achtste verdieping van
een appartementencomplex.
Met uitzicht rondom, zoals de
naam belooft. Je ziet de Bospo
rus en de voormalige kathe
draal en moskee Aya Sophia.
Het eten is er Turks met een in
ternationale twist. Carpaccio
van zwaardvis of zeebaars van
de grill, maar ook pizza's in al
lerlei smaken. In het restaurant
zie je jong en bemiddeld Istan
bul. En hier en daar een tafel
met toeristen. De eerlijkheid ge
biedt te zeggen dat het prijs
winnende, industriële interieur
en het uitzicht over de stad
niet worden geëvenaard door
het eten.
Hoewel je er niet 360 graden in
de rondte kunt kijken, is het
uitzicht over de Gouden
Hoorn en de wijk Galata van
uit restaurant Hamdi Et Lokan
tasi zeer de moeite waard. In
dit restaurant eet je de beste ke
babs van de stad. Vlakbij de
Egyptische bazaar huist Ham
di, op vier verdiepingen aan
het Eminönü Plein. Het dak op
de vijfde verdieping gaat met
mooi weer open, dan wordt
het helemaal feest. Hier zie je
geen hooggehakte hostesses in
zwarte jurkjes, maar kundige
obers, die al zo lang in het res
taurant werken, dat ze in aan
merking komen voor een gou
den horloge van de zaak.
Van alle kebabs die ze serveren,
is de patlican kebab, een gegril
de spies met lamsgehakt en
smeuïge aubergine, een reis
naar de gastronomische hemel.
Desgevraagd zal de ober het
aan tafel voor je bereiden: in ra
zend tempo ontvelt hij de au
bergine, die hij vermengt met
gegrilde hete peper. Je krijgt er
rijst met vermicelli en gegrilde
tomaat bij.
Meyhanes zijn traditionele res
taurants waar verschillende zo
geheten mezeler worden geser
veerd, de lekkerste Turkse voor
gerechten. Het slimste is je tafel
met minstens drie anderen te
delen, zodat je zoveel mogelijk
gerechten kunt proeven. Romi
ge auberginepuree, gefrituurde
calamaris, salade van inktvis of
zoete meloen met feta, een
even verrassende als geslaagde
combinatie. Drink er een glaas
je raki bij, de beroemde anijs-
drank. Het goedje is glashelder
tot je het met water mengt.
Dan kleurt de raki wit.
In meyhanes zie je grote groe
pen vrienden tafels delen. Ze
nemen het er goed van. Er
GRIEKEN
LAND
Istanbul
Zwarte Zee
GEORGIË
Izmir
Ankara
Antalya
TURKIJE
IRAK
CYPRUS
SYRIË
wordt gegeten en gediscussi
eerd, gelachen en gerookt. En
de glazen zijn er nooit lang
leeg.
In de wijk Tünel is de keuze
aan restaurants groot. Zoek
naar een restaurant waar het
vol zit met Turken, dat is altijd
een goed teken. Ook als je geen
Turks spreekt, is dit geen pro
bleem: obers komen langs de
tafels met karretjes waarop alle
meze staan uitgestald, je hoeft
alleen maar aan te wijzen wat
je wilt eten. Meyhanes waar je
prima kunt eten, zijn bijvoor
beeld Refik of Sofyali 9.
De laatste eettip voor Istanbul
is er een voor culinaire durfals.
Haal een keer een broodje inge
wanden bij Sampiyon Kokore^.
Het bedrijf heeft een groot aan
tal vestigingen in alle wijken
van de stad. Je herkent ze aan
hun rode gevels.
Boven een houtskoolvuur wor
den opgerolde darmen gegrild
tot ze goudkleuirg en knappe
rig zijn, waarna ze op een bak
plaat worden vermengd met
oregano en hete peper, voor ze
in een broodje worden ge
schept. Smakelijk eten.
Istanbul ligt hemelsbreed
op ruim 2.100 kilometer
verwijderd van Utrecht.
Meer informatie over de
genoemde restaurants op:
www.sultanahmetkofte-
si.com, www.360istan-
bul.com, www.ham-
di.com.tr, www.refikrestau-
rant.com, www.sofya-
li.com.tr en www.sampiyon-
kokorec.com.tr.
Meer weten over Turkije en
Istanbul? Kijk dan op
www.welkominturkije.nl.
Déze reis is mede mogelijk
gemaakt door Corendon
Vliegvakanties.
Reageren?
reizen@depersdienst.nl