:<a 31 reizen 2.100 km Met de Franse, de Italiaanse en de Chinese keuken behoort de Turkse keuken tot de vier wereldkeukens. Joost Brantjes at zijn buik rond in Istanbul, de culinaire hoofdstad van Turkije. Want als je ergens alle aspecten van de Turkse keuken kunt proeven, dan is het wel aan de Bosporus. reizen@wegener.nl 024-3650360 Zaterdag 5 januari 2013 «Jé Alleen al voor de om- nipresente aubergi ne hebben de Tur ken meer recepten dan er dagen in een jaar zitten. Dat gegeven belooft wat voor een culinair bezoek aan Istanbul, de Turkse stad aan de Bosporus. We beginnen met een lunch in wat 'De Tempel der Gehaktbal' genoemd mag worden. Want de Turken staan tot op straat in de rij om een nederige gehakt bal tot zich te nemen. In Tarihi Sultanahmet Köftecisi eet je köfte en piyaz, een even een voudige als heerlijke bonensala de van witte bonen, rode ui, ge raspte wortel en sla. De gerech ten worden al sinds 1920 in het restaurant geserveerd. De ge haktballen, die je krijgt met vers brood en een hete, rode pa- prikapuree, smaken goddelijk. Thuis namaken, proberen we niet eens. Want het recept van de köfte is een goedbewaard ge heim. Het zal wel met de kok mee het graf ingaan. Voor het diner richten we ons vizier op 36oIstanbul. Al sinds Grote foto: In restaurant Hamdi Et Lokantasi kun je lunchen terwijl je uitkijkt over de Bosporus. Kleine foto: Bij Tarihi Sultanah Köftecisi eet je deze bonensalade piyaz bij de köfte. foto's Joost Brantjes de opening in 2005 is het res taurant heel populair, al is het publiek er in die tijd wel enigs zins veranderd. Als je er wilt eten, moet je - zejcer als het een vrijdag- of zaterdagavond betreft - ruim van tevoren reser veren. 3öoIstanbul, gelegen aan de belangrijkste winkelstraat (Istiklal Caddesi), biedt een fe nomenaal uitzicht over de stad vanaf de achtste verdieping van een appartementencomplex. Met uitzicht rondom, zoals de naam belooft. Je ziet de Bospo rus en de voormalige kathe draal en moskee Aya Sophia. Het eten is er Turks met een in ternationale twist. Carpaccio van zwaardvis of zeebaars van de grill, maar ook pizza's in al lerlei smaken. In het restaurant zie je jong en bemiddeld Istan bul. En hier en daar een tafel met toeristen. De eerlijkheid ge biedt te zeggen dat het prijs winnende, industriële interieur en het uitzicht over de stad niet worden geëvenaard door het eten. Hoewel je er niet 360 graden in de rondte kunt kijken, is het uitzicht over de Gouden Hoorn en de wijk Galata van uit restaurant Hamdi Et Lokan tasi zeer de moeite waard. In dit restaurant eet je de beste ke babs van de stad. Vlakbij de Egyptische bazaar huist Ham di, op vier verdiepingen aan het Eminönü Plein. Het dak op de vijfde verdieping gaat met mooi weer open, dan wordt het helemaal feest. Hier zie je geen hooggehakte hostesses in zwarte jurkjes, maar kundige obers, die al zo lang in het res taurant werken, dat ze in aan merking komen voor een gou den horloge van de zaak. Van alle kebabs die ze serveren, is de patlican kebab, een gegril de spies met lamsgehakt en smeuïge aubergine, een reis naar de gastronomische hemel. Desgevraagd zal de ober het aan tafel voor je bereiden: in ra zend tempo ontvelt hij de au bergine, die hij vermengt met gegrilde hete peper. Je krijgt er rijst met vermicelli en gegrilde tomaat bij. Meyhanes zijn traditionele res taurants waar verschillende zo geheten mezeler worden geser veerd, de lekkerste Turkse voor gerechten. Het slimste is je tafel met minstens drie anderen te delen, zodat je zoveel mogelijk gerechten kunt proeven. Romi ge auberginepuree, gefrituurde calamaris, salade van inktvis of zoete meloen met feta, een even verrassende als geslaagde combinatie. Drink er een glaas je raki bij, de beroemde anijs- drank. Het goedje is glashelder tot je het met water mengt. Dan kleurt de raki wit. In meyhanes zie je grote groe pen vrienden tafels delen. Ze nemen het er goed van. Er GRIEKEN LAND Istanbul Zwarte Zee GEORGIË Izmir Ankara Antalya TURKIJE IRAK CYPRUS SYRIË wordt gegeten en gediscussi eerd, gelachen en gerookt. En de glazen zijn er nooit lang leeg. In de wijk Tünel is de keuze aan restaurants groot. Zoek naar een restaurant waar het vol zit met Turken, dat is altijd een goed teken. Ook als je geen Turks spreekt, is dit geen pro bleem: obers komen langs de tafels met karretjes waarop alle meze staan uitgestald, je hoeft alleen maar aan te wijzen wat je wilt eten. Meyhanes waar je prima kunt eten, zijn bijvoor beeld Refik of Sofyali 9. De laatste eettip voor Istanbul is er een voor culinaire durfals. Haal een keer een broodje inge wanden bij Sampiyon Kokore^. Het bedrijf heeft een groot aan tal vestigingen in alle wijken van de stad. Je herkent ze aan hun rode gevels. Boven een houtskoolvuur wor den opgerolde darmen gegrild tot ze goudkleuirg en knappe rig zijn, waarna ze op een bak plaat worden vermengd met oregano en hete peper, voor ze in een broodje worden ge schept. Smakelijk eten. Istanbul ligt hemelsbreed op ruim 2.100 kilometer verwijderd van Utrecht. Meer informatie over de genoemde restaurants op: www.sultanahmetkofte- si.com, www.360istan- bul.com, www.ham- di.com.tr, www.refikrestau- rant.com, www.sofya- li.com.tr en www.sampiyon- kokorec.com.tr. Meer weten over Turkije en Istanbul? Kijk dan op www.welkominturkije.nl. Déze reis is mede mogelijk gemaakt door Corendon Vliegvakanties. Reageren? reizen@depersdienst.nl

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2013 | | pagina 79