i5 reizen
wordt wakker
n L'Aquila ligt hemelsbreed op 1.250 kilometer afstand van Utrecht. Met de auto kom je
er via de E35 of de E55. Per vliegtuig kun je vanaf Schiphol, Rotterdam of Eindhoven
naar Rome reizen. Vervolgens is het nog anderhalf uur per auto. Meer weten over de
regio? Kijk op www.bezoekabruzzo.nl. Voor informatie over de verspreide herberg en
de agriturismo, zie www.sextantio.it en www.saporidicampagna.com.
reizen@wegener.nl
024-3650360
Zaterdag 5 januari 2013
slaapster
OOSTENRIJK
ITALIË
KROATIË
Rome
^dnCbntroguerra
Adriatische
Zee
Caste!
del Monte «Pescar
Santo Stefano
r di Sessanio
4) Corno Grande
ABRUZZO
door de smalle straatjes. Iets ver
derop ligt Santo Stefano di Sessa
nio. Het halve dorp is een albergo
diffuso, een 'verspreide herberg'.
De kamers van dit luxueuze hotel
hebben geen nummers, maar dra
gen de namen van de verschillen
de huizen waar ze zich bevinden.
Minder luxueus logeren doe je bij
de lokale boeren, een nieuwe
trend in Abruzzo. Agriturismo
heet dat. In de praktijk betekent
het wakker worden met uitzicht
over oneindige rijen olijfbomen
en wijnranken. Een van die bed
en breakfasts heet Sapori di Cam-
pagna, ofwel de smaken van het
land. Dat is niets te veel gezegd.
Olijfolie, saffraan, linzen, pasta,
tomaten, kaas, wijn: alles op tafel
komt van niet verder dan 2$ kilo
meter. Gabriella Constantini is
hier de baas. Zij is de kok, terwijl
haar man van alles en nog wat ver
bouwt op zijn land. De plek is al
regelmatig onderscheiden, vorig
jaar nog met een Slow Food
Award. Familierestaurants zijn in
de hele streek eigenlijk de norm.
Een ander is 11 Salice, van de jonge-
chef-kok Francesca. Aan de Tirino,
een riviertje waar het ijskoude wa
ter zo uit gedronken kan worden,
bereidt ze haar specialiteit: pasta
van gamba's en forel uit de kraak
heldere rivier. Uit de wijde omtrek
komen mensen eropaf.
Vis is ook het belangrijkste gerecht
in de trabocchihouten hutten op
palen aan de kust, waar de vissers
in Abruzzo sinds de zeventiende
eeuw hun waar binnenhaalden.
Die praktijk is bijna helemaal in
onbruik geraakt. De laatste jaren
zijn enkele hutten opgekapt. Nu
kun je er dineren bij ondergaande
zon.
Geen Italiaanse maaltijd gaat voor
bij zonder een fles wijn. In Con-
troguerra, waar de beste Montepul-
cianos van de Abruzzen vandaan
komen, loopt een kleine bebrilde
man zijn onaangekondigde gasten
enthousiast tegemoet. Het is Ama-
to, de eigenaar van de bescheiden
wijnboerderij van Lidia Amato.
Met zijn 83 lentes ziet hij er uit als
of hij al zijn hele leven hier werkt.
Maar niets is minder waar. De
voormalig cardioloog besloot tien
jaar geleden te gaan werken in het
wijnbedrijf van de familie van zijn
vrouw Lidia. Hij gooide het roer
drastisch om. Voortaan stond kwa
liteit voorop, niet de kwantiteit.
De koerswijziging had succes. De
laatste vijfjaar wonnen zijn wij
nen vier gouden en drie zilveren
medailles. Prestigieuze wijngidsen
zijn lovend en beste wijn draagt
natuurlijk de naam van de dottore
zelf: de Gran Riserva Amato
DOCG.
Aan kunst en cultuur ontbreekt
het in Abruzzo evenmin. Al meer
dan drieduizend jaar is de streek
bewoond en overal zijn kasteeltjes,
abdijen en Romeinse ruïnes te be
zoeken. Het epicentrum van de be
ving in 2009 lag bij L'Aquila, de
hoofdstad. Veel gebouwen bezwe
ken. De hele historische binnen
stad is nu verlaten, op de paar sol
daten na die een oogje in het zeil
houden. De herbouw van de mo
numenten verloopt langzaam,
maar een wandeling door het cen
trum is nog steeds de moeite
waard. In de bergen bleef de scha
de beperkt.
We bezoeken Civitella del Tronto,
na dat van Salzburg het grootste
fort van Europa. Het was ooit de
zwaarbewaakte grens tussen het
Roomse Rijk en het koninkrijk
van Napels. Het is nu een desolate,
gerestaureerde uitkijkpost over de
Abruzzo. Het uitzicht is fenome
naal. In een oogopslag zie je alles,
van de kust tot aan de bergen. Be
neden in het stadje lunchen men
sen met een fles Montepulciano.
In de verte zweeft een arend op
zoek naar een prooi. De schone
slaapster is wakker geworden.
Reageren?
reizen@depersdienst.nl
Parco nazionale del-
la Majella is een van
de vier nationale par
ken in Abruzzo. Je
kunt het gebied pri
ma verkennen op de
rug van een paard,
foto's Cabriela
Hengeveld