uit 9
Welke groenten zijn dit?
www.pzc.nl/uit
go Noo vé^oe^Weg
POEtZlCl
Kwl»
De boerderijwinkel van René en Christine de Wilde, foto Willem Mieras
Angusfokkerij Poelzicht J
Bimmelsweg 3I
'S-HEERABTSKERKE
NISSE
donderdag 3 januari 2013
door Elian van 't Westeinde
Een mandje met ouderwetse groenten.
René de Wilde nam ge
leidelijk aan de melk
veehouderij van zijn va
der over. Stapsgewijs
veranderde hij de boerderij in
een vlees veebedrijf. Totdat
bleek dat ook dat niet meer ren
dabel was. Vorig jaar gooide hij
samen met zijn vrouw Christi
ne het roer om en startte de Bio
logische Angusfokkerij Poel-
zicht. In hun nieuwe boerderij
winkel verkopen ze nu vlees
van zelfgefokte runderen.
Christine laat de stal zien waar
René net het stro heeft opgeschud.
„Dit zijn dan onze zwarte koeien."
Eenentwintig paar bruinzwarte
ogen draaien haar kant op. „Angus-
koeien zijn van nature heel kalm",
zegt Christine. „Ze zijn anders dan
gewone koeien. Nooit gestrest.
Ook in de wei rennen de koeien
niet weg, maar komen ze juist kij
ken wat je komt doen." Koeien
van dit ras bereiken een schoft
hoogte van 120 centimeter en we
gen zo'n 500 kilo. Stieren worden
ïo centimeter groter en kunnen
tot 8oo kilo wegen.
In november is de boerderijwinkel
opengegaan. Op vrijdag en zater
dag verkopen ze het vlees van hun
runderen. Om het hun klanten
makkelijk te maken hebben ze
daarnaast biologische groenten
van Bioduin in Middelburg in de
winkel. Voor de toonbank staan
veilingkisten met pastinaken, aard
peren, aardappelen, winterworte
len, rode bieten en andere sei
zoensgroenten.. Daarnaast staan
twee flinke diepvriezers vol pakket
ten vlees. Die krijgen ze zo van de
slager aangeleverd. Van een rund
van 450 kilo blijft na de slacht 300
kilo vlees over. Worst, hambur
gers, biefstukken, rib eye steak, rol
lades, saucijzen, tartaar, schenkels
voor de soep, alles van het rund
ligt hier. „En ouderwets draadjes
vlees", zegt Christine die, als de
klanten daarnaar vragen, ook re
cepten meegeeft. „Angusvlees
staat bekend om zijn karakteristie
ke, fijne smaak. Dat komt doordat
het gemarmerd is. Als je goed kijkt
zie je dat er witte strengetjes door
het vlees lopen. Dat zorgt ervoor
dat het na het bakken heerlijk
mals is. Vlees, waar zelfs vegeta
riërs mee de winkel uit lopen."
www.angusfokkerijpoelzicht.nl
Ze zijn zo langzamerhand weer heel gewoon, de zogenaamde vergeten
groenten, ouderwetse soorten die we lang van ons menu hadden ge
schrapt. De laatste jaren komen ze weer terug; koks ontdekken de oude
smaken opnieuw, de consument is nieuwsgierig, in een hang naar au
thentiek en nostalgisch.
Welke groenten liggen in de mandjes?
U kunt de Oplossing mailen aan: info@angusfokkerijpoelzicht.nl
De winnaar krijgt een vleespakketje.
De Anguskoeien staan in de winter binnen.