uit 9 Welke groenten zijn dit? www.pzc.nl/uit go Noo vé^oe^Weg POEtZlCl Kwl» De boerderijwinkel van René en Christine de Wilde, foto Willem Mieras Angusfokkerij Poelzicht J Bimmelsweg 3I 'S-HEERABTSKERKE NISSE donderdag 3 januari 2013 door Elian van 't Westeinde Een mandje met ouderwetse groenten. René de Wilde nam ge leidelijk aan de melk veehouderij van zijn va der over. Stapsgewijs veranderde hij de boerderij in een vlees veebedrijf. Totdat bleek dat ook dat niet meer ren dabel was. Vorig jaar gooide hij samen met zijn vrouw Christi ne het roer om en startte de Bio logische Angusfokkerij Poel- zicht. In hun nieuwe boerderij winkel verkopen ze nu vlees van zelfgefokte runderen. Christine laat de stal zien waar René net het stro heeft opgeschud. „Dit zijn dan onze zwarte koeien." Eenentwintig paar bruinzwarte ogen draaien haar kant op. „Angus- koeien zijn van nature heel kalm", zegt Christine. „Ze zijn anders dan gewone koeien. Nooit gestrest. Ook in de wei rennen de koeien niet weg, maar komen ze juist kij ken wat je komt doen." Koeien van dit ras bereiken een schoft hoogte van 120 centimeter en we gen zo'n 500 kilo. Stieren worden ïo centimeter groter en kunnen tot 8oo kilo wegen. In november is de boerderijwinkel opengegaan. Op vrijdag en zater dag verkopen ze het vlees van hun runderen. Om het hun klanten makkelijk te maken hebben ze daarnaast biologische groenten van Bioduin in Middelburg in de winkel. Voor de toonbank staan veilingkisten met pastinaken, aard peren, aardappelen, winterworte len, rode bieten en andere sei zoensgroenten.. Daarnaast staan twee flinke diepvriezers vol pakket ten vlees. Die krijgen ze zo van de slager aangeleverd. Van een rund van 450 kilo blijft na de slacht 300 kilo vlees over. Worst, hambur gers, biefstukken, rib eye steak, rol lades, saucijzen, tartaar, schenkels voor de soep, alles van het rund ligt hier. „En ouderwets draadjes vlees", zegt Christine die, als de klanten daarnaar vragen, ook re cepten meegeeft. „Angusvlees staat bekend om zijn karakteristie ke, fijne smaak. Dat komt doordat het gemarmerd is. Als je goed kijkt zie je dat er witte strengetjes door het vlees lopen. Dat zorgt ervoor dat het na het bakken heerlijk mals is. Vlees, waar zelfs vegeta riërs mee de winkel uit lopen." www.angusfokkerijpoelzicht.nl Ze zijn zo langzamerhand weer heel gewoon, de zogenaamde vergeten groenten, ouderwetse soorten die we lang van ons menu hadden ge schrapt. De laatste jaren komen ze weer terug; koks ontdekken de oude smaken opnieuw, de consument is nieuwsgierig, in een hang naar au thentiek en nostalgisch. Welke groenten liggen in de mandjes? U kunt de Oplossing mailen aan: info@angusfokkerijpoelzicht.nl De winnaar krijgt een vleespakketje. De Anguskoeien staan in de winter binnen.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2013 | | pagina 45