uit! 7
In het gareel
www.pzc.nl/uit
Januari groentesoep
Voor 8 tot 10 flinke kommen
donderdag 3 januari 2013
foto's Lex de Meester
Zo, kerstboom eruit. Dat
geeft ruimte! En naal
den op de raarste plaat
sen. Gezellig hoor, al die
kerstspullen in huis, maar er
komt een moment dat je weer ver
langt naar de normale situatie.
Dat geldt ook voor het eten: we
hebben voorlopig weer even ge
noeg van gerookte zalm, roompa-
té, rivierkreeftjes, fazantenpoot
jes, hazenpeper en cranberrysaus.
Bovendien, de ring aan mijn lin
kerhand begint te klemmen. Dat
is een veeg teken. Even pas op de
plaats, even geen oliebollen, bub
bels en speciale biertjes meer.
Deze groentesoep (zie recept)
smaakt heerlijk fris en vers, is rijk
gevuld en werkt bovendien vocht-
afdrijvend. Onder professionele
koks doet dit recept de ronde. Het
is het een probaat middel om de
buikomvang weer enigszins on
der controle te krijgen. Wel altijd
in combinatie met meer bewe
gen. Ik zal de soep deze maand re
gelmatig maken.
Niet dat ik me daar normaal ge
sproken mee bezighoud, maar vol
gens mij is deze soep zelfs koosjer
te bereiden. Mits de ingrediënten
zijn gekocht bij de juiste mensen.
Geen melk- en vleeskost ge
mengd, geen kruipend en wente
lend gedierte.
Het is nog een paar dagen kerstva
kantie. Leuke tip voor mensen
die, net als ik, van lekker eten, ko
ken en culinaire cultuur houden.
In het Joods Historisch Museum
te Amsterdam opende vorige
week de tijdelijke expositie 'Lek
ker joods, een wereld op tafel'.
Over de joodse keuken, met al
haar spijswetten, en wat die voor
consequenties met zich meebren
gen voor de dagelijkse praktijk.
Van kugel met peren, kibbesoeb
en Amsterdams zuur tot bagels en
gefilte fisj.
Ik was uitgenodigd en moet toege
ven: indrukwekkend! De aanpa
lende Nieuwe Synagoge (1752),
waar de opening plaatsvond, was
afgeladen vol. „De keuken doet
meer voor het geloof dan de Tho
ra", concludeerde museumdirec
teur Joël Cahen. „Zo druk heb ik
het hier nog nooit gezien. Kom
vooral vaker!" Ik kwam voor de
openingsspeech van Claudia Ro
den. Ze is een vermaard kookboek
schrijfster, joods, afkomstig uit
Egypte, tegenwoordig wonend in
Londen. Roden is erudiet en in
middels dik in de 70, al zou je dat
niet zeggen. Wat een bijzondere
vrouw; klein van stuk, grappig,
scherp, met een heldere stem en
een ongeëvenaarde kennis van
niet alleen de joodse keuken,
maar de keukens van het hele Mid
den-Oosten, tot aan Marokko.
Bij de informatieve tentoonstel
ling was het die avond zo druk,
dat ik besloot later terug te ko
men. Waar ik nog wel even snel
mijn blik op kon laten vallen, wa
ren de unieke sjabat-oventjes, die
rustig 48 uur warm blijven. En an
dere ingenieuze vindingen, die
het orthodoxe joden mogelijk
maakt om niet te 'werken' op vrij
dagavond en toch lekker warm te
eten. Ik kom er binnenkort op te
rug.
Gelijk met de expositie zag het
kookboekje 'Lekker joods' het le
venslicht, met typisch Nederlands
joodse gerechten. Samengesteld
door Martine Stroo en Jonah
Freud van Uitgeverij de Kookboek-
handel. De expositie 'Lekker
joods' loopt tot mei 2013.
benodigdheden 2 grote uien; 1 geplette teen knoflook; 1 kleine prei; 5
stengels bleekselderij; 1 courgette; 1 rode paprika; 1 groene paprika;
halve witte kool; 2 grote tomaten; 250 gram rundergehakt; snuf noot
muskaat (vers geraspt); theelepel ketjap; 2 liter magere kippenbouil
lon (zelfgemaakt of van blokjes); 1 kleine rode peper; stukje gember
wortel; halve eetlepel Italiaanse kruiden; 2 laurierblaadjes; takje roze
marijn; 2 handjes rijst, pandan; versgemalen zwarte peper; zout; bosje
peterselie, grof gesneden.
bereidingswijze Snijd uien, prei, bleekselderij, courgette, kool en tomaten
niet te fijn. Verwijder zaadlijsten van paprika's, snij in blokjes. Schil
gemberwortel en snipper ragfijn. Kruid gehakt met peper, zout, ket
jap, nootmuskaat. Draai er kleine balletjes van.
Verwarm 2 liter bouillon, voeg groenten, Italiaanse kruiden, geplette
teen knoflook, gember, in de lengte doorgesneden rode peper, laurier
blad en rozemarijn toe. Laat alles half uurtje zacht koken, tot groentes
zacht zijn. Voeg handjes rijst en gehaktballetjes toe, laat nog 15 minu
ten pruttelen.
Verwijder laurierblad, rode peper, knoflook en rozemarijn. Roer peter-
selie'erdoor. Proef, breng op smaak met versgemalen peper. Voeg er
naar eigen smaak andere kruiden aan toe, maar wees matig met zout.
Serveer gloeiend heet in diepe kommen. Nee, even geen knapperig
stokbrood erbij.
tip Soep over? Mooi! Bewaar in koelkast en eet er de komende dagen
van. In kom scheppen, eventueel wat water toevoegen, verwarmen.
Puck Kerkhoven is
de gids voor
lekkerbekken, die
ook thuis bijzonder
willen eten.
avond: tempura, een groentenge-
recht waar ik erg van houd. De
plakken groenten zijn helaas te
dik: de courgette en de wortel zijn
nog rauw. En te vet bovendien.
We eten het niet op, ondanks de
dreiging dat we het gerecht dan
moeten betalen. Maar dat hoeft ge
lukkig niet, blijkt later bij het afre
kenen. De pikante garnalen zijn
wel weer lekker, net als de gefri
850, www.konichiwa.nl,
info@konichiwamiddelburg.nl
Alle dagen open van 12.00 tot 22.00
uur. Konichiwa Middelburg is redelijk
geschikt voor mensen die slecht ter
been zijn of in een rolstoel zitten.
Voor de vestiging in Goes: Van de
Spiegelstraat 104, 4461 LN Goes,
telefoon: 0113 - 751 311.
Afhalen (en bezorgen) is bij beide
vestigingen mogelijk.
tuurde oester en de vleesballetjes,
de tataki van tonijn - alleen aan de
buitenkant wat geschroeid - is ons
iets te peperig. We spoelen de
scherpte weg met het volgende
potje jasmijnthee. En dan zijn er
ongemerkt zomaar twee en half
uur voorbij.
Konichiwa, Nieuwe Kerkgang 1, 4331
BE Middelburg, telefoon: 0118-615