uit! 7 In het gareel www.pzc.nl/uit Januari groentesoep Voor 8 tot 10 flinke kommen donderdag 3 januari 2013 foto's Lex de Meester Zo, kerstboom eruit. Dat geeft ruimte! En naal den op de raarste plaat sen. Gezellig hoor, al die kerstspullen in huis, maar er komt een moment dat je weer ver langt naar de normale situatie. Dat geldt ook voor het eten: we hebben voorlopig weer even ge noeg van gerookte zalm, roompa- té, rivierkreeftjes, fazantenpoot jes, hazenpeper en cranberrysaus. Bovendien, de ring aan mijn lin kerhand begint te klemmen. Dat is een veeg teken. Even pas op de plaats, even geen oliebollen, bub bels en speciale biertjes meer. Deze groentesoep (zie recept) smaakt heerlijk fris en vers, is rijk gevuld en werkt bovendien vocht- afdrijvend. Onder professionele koks doet dit recept de ronde. Het is het een probaat middel om de buikomvang weer enigszins on der controle te krijgen. Wel altijd in combinatie met meer bewe gen. Ik zal de soep deze maand re gelmatig maken. Niet dat ik me daar normaal ge sproken mee bezighoud, maar vol gens mij is deze soep zelfs koosjer te bereiden. Mits de ingrediënten zijn gekocht bij de juiste mensen. Geen melk- en vleeskost ge mengd, geen kruipend en wente lend gedierte. Het is nog een paar dagen kerstva kantie. Leuke tip voor mensen die, net als ik, van lekker eten, ko ken en culinaire cultuur houden. In het Joods Historisch Museum te Amsterdam opende vorige week de tijdelijke expositie 'Lek ker joods, een wereld op tafel'. Over de joodse keuken, met al haar spijswetten, en wat die voor consequenties met zich meebren gen voor de dagelijkse praktijk. Van kugel met peren, kibbesoeb en Amsterdams zuur tot bagels en gefilte fisj. Ik was uitgenodigd en moet toege ven: indrukwekkend! De aanpa lende Nieuwe Synagoge (1752), waar de opening plaatsvond, was afgeladen vol. „De keuken doet meer voor het geloof dan de Tho ra", concludeerde museumdirec teur Joël Cahen. „Zo druk heb ik het hier nog nooit gezien. Kom vooral vaker!" Ik kwam voor de openingsspeech van Claudia Ro den. Ze is een vermaard kookboek schrijfster, joods, afkomstig uit Egypte, tegenwoordig wonend in Londen. Roden is erudiet en in middels dik in de 70, al zou je dat niet zeggen. Wat een bijzondere vrouw; klein van stuk, grappig, scherp, met een heldere stem en een ongeëvenaarde kennis van niet alleen de joodse keuken, maar de keukens van het hele Mid den-Oosten, tot aan Marokko. Bij de informatieve tentoonstel ling was het die avond zo druk, dat ik besloot later terug te ko men. Waar ik nog wel even snel mijn blik op kon laten vallen, wa ren de unieke sjabat-oventjes, die rustig 48 uur warm blijven. En an dere ingenieuze vindingen, die het orthodoxe joden mogelijk maakt om niet te 'werken' op vrij dagavond en toch lekker warm te eten. Ik kom er binnenkort op te rug. Gelijk met de expositie zag het kookboekje 'Lekker joods' het le venslicht, met typisch Nederlands joodse gerechten. Samengesteld door Martine Stroo en Jonah Freud van Uitgeverij de Kookboek- handel. De expositie 'Lekker joods' loopt tot mei 2013. benodigdheden 2 grote uien; 1 geplette teen knoflook; 1 kleine prei; 5 stengels bleekselderij; 1 courgette; 1 rode paprika; 1 groene paprika; halve witte kool; 2 grote tomaten; 250 gram rundergehakt; snuf noot muskaat (vers geraspt); theelepel ketjap; 2 liter magere kippenbouil lon (zelfgemaakt of van blokjes); 1 kleine rode peper; stukje gember wortel; halve eetlepel Italiaanse kruiden; 2 laurierblaadjes; takje roze marijn; 2 handjes rijst, pandan; versgemalen zwarte peper; zout; bosje peterselie, grof gesneden. bereidingswijze Snijd uien, prei, bleekselderij, courgette, kool en tomaten niet te fijn. Verwijder zaadlijsten van paprika's, snij in blokjes. Schil gemberwortel en snipper ragfijn. Kruid gehakt met peper, zout, ket jap, nootmuskaat. Draai er kleine balletjes van. Verwarm 2 liter bouillon, voeg groenten, Italiaanse kruiden, geplette teen knoflook, gember, in de lengte doorgesneden rode peper, laurier blad en rozemarijn toe. Laat alles half uurtje zacht koken, tot groentes zacht zijn. Voeg handjes rijst en gehaktballetjes toe, laat nog 15 minu ten pruttelen. Verwijder laurierblad, rode peper, knoflook en rozemarijn. Roer peter- selie'erdoor. Proef, breng op smaak met versgemalen peper. Voeg er naar eigen smaak andere kruiden aan toe, maar wees matig met zout. Serveer gloeiend heet in diepe kommen. Nee, even geen knapperig stokbrood erbij. tip Soep over? Mooi! Bewaar in koelkast en eet er de komende dagen van. In kom scheppen, eventueel wat water toevoegen, verwarmen. Puck Kerkhoven is de gids voor lekkerbekken, die ook thuis bijzonder willen eten. avond: tempura, een groentenge- recht waar ik erg van houd. De plakken groenten zijn helaas te dik: de courgette en de wortel zijn nog rauw. En te vet bovendien. We eten het niet op, ondanks de dreiging dat we het gerecht dan moeten betalen. Maar dat hoeft ge lukkig niet, blijkt later bij het afre kenen. De pikante garnalen zijn wel weer lekker, net als de gefri 850, www.konichiwa.nl, info@konichiwamiddelburg.nl Alle dagen open van 12.00 tot 22.00 uur. Konichiwa Middelburg is redelijk geschikt voor mensen die slecht ter been zijn of in een rolstoel zitten. Voor de vestiging in Goes: Van de Spiegelstraat 104, 4461 LN Goes, telefoon: 0113 - 751 311. Afhalen (en bezorgen) is bij beide vestigingen mogelijk. tuurde oester en de vleesballetjes, de tataki van tonijn - alleen aan de buitenkant wat geschroeid - is ons iets te peperig. We spoelen de scherpte weg met het volgende potje jasmijnthee. En dan zijn er ongemerkt zomaar twee en half uur voorbij. Konichiwa, Nieuwe Kerkgang 1, 4331 BE Middelburg, telefoon: 0118-615

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2013 | | pagina 43