6 luit srdeiitig donderdag 3 januari 2013 Oneindige stroom kleine hapjes De serveerster brengt een oneindige stroom kleine hapjes. Voor ronde twee kiezen we wat andere gerechten en wat warme hapjes: mooie zachte flinterdun ge sneden eendenborst, inktvisrin gen als Griekse calamari, maar dan op zijn Japans met een knisper- korstje, gefrituurde garnalen in een jasje van tempurabeslag met een saus met sherry, gefrituurde visballen aan een spies met stroop- achtige zoete saus, een soort dim- sums met vlees- en koolvulling en een schaaltje gestoomde gezouten soyabonen, die we zelf nog moe ten doppen, alsof we erwtjes uit de peul zitten te eten. Het is leuk, al die kleine schaaltjes met telkens een klein gerechtje, ei genlijk leuker dan we dachten. We doen nog maar een ronde, en nog maar een potje thee. Dan volgt de enige echte mislukking van de Prijs-Kwaliteit Verrassend lekker, maar niet echt heel voordelig. We betaalden 73 voor twee, het menu was €24,80 per per soon en is door de week iets goedko per. Bediening Vriendelijk, attent en snel. Entourage Mooi sfeervol restaurant, de open keuken zorgt voor reuring. Erg ge schikt voor grotere gezelschappen. Conclusie: Wie van lekkere kleine hapjes houdt, is hier helemaal op zijn plaats. Ik geef het toe: ik heb een vooroordeel tegen restau rants waar je jezelf zonder beperkingen vol kunt stop pen. Vroeger waren het vooral onbeperkte mossels of onbe perkte spareribs, sinds een paar jaar zijn het de Aziatische restau rants die ons met veel en goed koop eten proberen te verlei den: de wokchinees en de sus- hi-japanner. Konichiwa is zo'n Japanner. En die verleidt vermoedelijk effectief, want na de vestiging in Goes is er sinds dit jaar ook eentje in Middel burg, in het mooie Hofje onder den Toren, pal onder de Lange Jan. We melden ons er op een vrijdag avond en tot onze verrassing zit het toch niet echt krappe restau rant bijna helemaal vol. We worden bij de ingang ontvan gen door een vriendelijke jongen achter een balie, alsof we in een chique hotel inchecken. Hij loopt mee naar het tafeltje dat we heb ben gereserveerd, langs de lange moderne open keuken, waar vol in het zicht gewokt, gebakken en gerold wordt achter een mooie roestvrijstalen bar met kleine kunstbonsaikerstboompjes erop. Als we zitten, bestellen we jasmijn thee; de bruine aardewerk potjes staan opgestapeld langs de mooie rode muur achter de bar. Op tafel blijken die potjes zo groot als een flinke mok; we drinken babyslok jes uit het dekseltje: lekker. De menukaart staat permanent op tafel in een houder, met uitleg over wat de bedoeling is en hoe 'all you can eat' bij Konichiwa werkt: je mag hier twee en half uur zitten en gedurende die tijd zo veel bestellen als je maar wilt, on der een aantal voorwaarden: per ronde mag je maximaal vijf hapjes per persoon bestellen en de bedie ning neemt je bon voor de volgen de ronde pas weer mee als alle schaaltjes op tafel leeg zijn. Wat je niet op eet, moet je extra betalen. We zitten aan een tafeltje voor twee, een beetje verscholen achter een muurtje midden in de ruimte. En ondanks het feit dat de zaak ruim is, is het er niet sfeerloos. De vloer is zwart, de muren donker bruin, met op sommige plaatsen fotobehang van-bijvoorbeeld een bamboebos. De grote ramen kij ken uit op de binnenplaats van het hofje, dat vanavond donker is. Boven de tafel hangen rode lamp jes: allemaal erg sfeervol, op het systeemplafond na. Het 'Hofje onder den Toren' was tot ruim tien jaar geleden een idyl lisch, maar verouderd woonhofje. Toen verbouwingsplannen wer den aangekondigd en de huurders Pittig zure komkommer met sesamzaadjes in een klein schaaltje, krijgen we; waka- ma sarada, friszure salade van fel groene slierten zeewier en de eer ste rolletjes sushi: pittige met to nijn, met krab en avocado, vegeta rische met pickles - een augurk-, zeewierrolletjes met rauwe zalm, rijstballetjes met stukjes rauwe to nijn en makreel er bovenop. We zijn verrast. Want de sushi is eigenlijk gewoon lekker: misschien wat droger dan ik graag eet - ik hou van rijst die te gelijk wat plakkerig en los is - maar de vis die erop en ertussen zit is prima en de andere vulling ook. En het personeel is jong, maar bijzonder vriendelijk. In Eten doen de redacteuren Edith Ramakers en Nadia Berkelder beurtelings 'verslag van een bezoek aan Zeeuwse eetgelegenheden. eruit moesten, volgde een golf van protest in Middelburg. Inmiddels is het bijna tien jaar in gebruik als winkel- en horecagebouw, met wisselend succes. Voor een restau rant als Konichiwa lijkt de ruimte perfect. We krijgen een schaaltje met scherpe wasabi, reepjes pittige gember en een flesje soyasaus, en dan kan het feest beginnen: we zet ten streepjes op de bon, tellen drif tig tot tien, de serveerster haalt de bon op en nog geen tien minuten later landen de eerste gerechtjes op onze tafel.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2013 | | pagina 42