uit 17
JÉn®
Hartige kaasbollen
eten met puck
door Puck Kerkhoven
benodigdheden 500 gram tapiocameel; 3 eieren; 200 ml zonnebloemolie;
200 ml melk; 1 theelepel zout; 150 gram geraspte oude kaas; 2 eetle
pels yoghurt.
bereidingswijze Verwarm oven voor op 180 graden. Roer eieren los in
kom, voeg melk en olie toe. Meng er kaas, yoghurt en tapiocameel
door met houten lepel, het wordt een kleverig goedje. Net zoiang roe
ren tot het niet meer gaat. Dan verder met de handen kneden tot een
deeg ontstaat. Houd koud water binnen bereik om handen schoon te
maken. Vorm bolletjes van het formaat kleine oliebol. Leg ze op met
bakpapier bedekte ovenplaat. Bak in midden van oven in ongeveer 15
minuten goudbruin, vooral niet te donker.
Ze zijn het lekkerst zo warm uit de oven, maar koud ook heerlijk. De
buitenkant hoort knapperig, binnenin luchtig en nog beetje klef.
Heerlijk als hapje bij bier, wijn of champagne. Wat drinken ze erbij in
Brazilië? Verrassend: koffie!
tip: Zakken ze te veel uit? Nog wat tapiocameel erbij.
donderdag 27 december 2012
elk geval prima in orde! Vooral
schalen eetbaar zijn geworden
door deze manier van bereiden.
Maar toch maar niet doen.
De garnalen zijn sappig en taaiig,
zoals alleen Chinezen dit kunnen.
Een goede keuze, alleen de be
schreven hete sambalsaus is min
der heet dan verwacht. Jammer.
De reepjes spek zijn krokant ge-
-roosterd en mooi droog. Ook dat
is een vaardigheid die Chinezen
van generatie op generatie doorge
ven.
En als je dan zo goed kunt koken
en zoveel kwaliteiten hebt, dan
zouden we nog wel de echte spe
cialiteiten van het huis willen proe
ven. Niet die op de kaart staan en
die op een groot publiek zijn ge
richt, maar die gerechten die ze
zelf eten en die we niet bij zovele
Chinezen op de kaart zien.
foto's Lex de Meester
Chinees Specialiteiten Wok
Restaurant Da-Xin
Beursplein 5, 4381 CA Vlissin-
gen 0118-414766. A la carte: dage
lijks van 11.30 - 22.00 uur,
Wok-restaurant: dagelijks van
17.00 - 22.00 uur. www.da-xin.nl
Bezorgtijden: Maandag - Vrij
dag: 18.00 - 20.00 uur, Zaterdag,
Zon- en feestdagen: 17.00 - 21.00
uur.
Nog even en we mogen
weer oliebollen bak
ken. Ik vind het een
leuk werkje, het op
eten is nog leuker. Ah, die eerste
bollen die uit de pan komen! Nou,
niet de allereerste, want die mis
lukken meestal. Je moet er altijd
even in komen.
Maar de eerste geslaagde serie, die
smaakt zo verschrikkelijk lekker.
Die haalt de kamer niet eens. Zo
snoep je in de loop van de dag
heel wat weg. Tot er onherroepe
lijk dat moment komt waarop je
een beetje flauw wordt van al die
zoetigheid. Vaak al ruim voor
twaalf uur.
Op zoek naar een hartig alterna
tief voor oudejaarsavond, brengt
een vriendin me op het idee van
Pao de Queijo. Wat? Spreek uit
paa-oe de keesjoe; goddelijke luch
tige kaasbollen, dé nationale
snack van Brazilië. Ze hangen een
beetje in tussen luchtige broodjes
en soesjes. Je hebt ze zo groot als
een walnoot, maar ook van het
formaat grapefruit. En alles daar
tussen. Lekker kazig, de binnen
kant hoort nog een beetje klef te
zijn, de buitenkant lekker knappe
rig-
Mijn uiterst taalvaardige vriendin
helpt als vrijwilliger, om inbujge-
rende buitenlanders onze moeilij
ke taal te leren. Daarbij grijpt ze
elke mogelijkheid aan inburger-
aars ook iets van onze cultuur
mee te geven. Zo had ze samen
met de docent een sinterklaas
avond georganiseerd. Compleet
met lootjes trekken, cadeautjes ko
pen en gedichtjes maken. Met na
me dat laatste bleek voor de mees
te cursisten een brug te ver. Geluk
kig konden ze terugvallen op de
reservegedichten, die ze voor de
zekerheid alvast hadden geschre
ven. Het werd een hilarische
avond. De meegebrachte hapjes,
van over de hele wereld, waren in
Pao de Queijo van de Braziliaan
Saulo vielen in de smaak. „Zelden
zo iets lekkers gegeten" zei mijn
watertandende vriendin. Of ik
misschien een recept had? Nee, ik
had er zelfs nog nooit van ge
hoord. Mijn belangstelling was ge-
Wekt, ik ging direct op zoek op
het internet. Je blijkt ze te maken
van eieren, olie, melk, kaas en, als
onmisbaar ingrediënt, tapioca
meel.
Waar haal je dat zo snel vandaan?
Ze zou het vragen aan haar Brazili
aanse pupil. Die bekende dat hij
in Brazilië nog nooit iets had ge
bakken, dat deed zijn moeder al
tijd. Maar hier in Nederland was
hij de kaasbollen van thuis zo
gaan missen, dat hij toch maar
zeifin de keuken aan de slag was
gegaan. Onderstaand recept heeft
hij speciaal voor ons vertaald in
het Nederlands. Fijn voor ons, goe
de oefening voor hem!
Tapiocameel vind je niet in de ge
wone supermarkt. Het is gemaakt
van gemalen gedroogde casa-
vewortels, bindt als maïzena, is
glutenvrij en wordt onder meer
gebruikt voor kroepoek. Niet te
verwarren met tapioca-parels, die
vaak als bindmiddel en in toetjes
worden gebruikt. Ze hebben een
gortachtige korrelstructuur, na
het koken worden ze glibberig en
glazig. In landen als Suriname en
Indonesië worden tapioca-parels
aan frisdranken en sappen toege
voegd. Je slurpt ze met een dik
rietje naar binnen. Helemaal hot
onder de hippe Aziatische jeugd
in Hongkong, Tokio, Sjanghai en
Singapore is Bubble Tea: een ijs-
theedrank met melk, (vruchten)si-
roop en tapïoca-balletjes van wel
een centimeter doorsnee. Tapioca
meel en -parels koop je bij de na-
tuurwinkel, toko, Turkse- of tropi
sche winkel. Uiteraard probeer ik
Saulo's recept.
Pao de Queijo
Voor 24 Braziliaanse kaasbollen
Een bedrijfsetentje bij Da Xin ter afsluiting van het jaar.