uit 17 JÉn® Hartige kaasbollen eten met puck door Puck Kerkhoven benodigdheden 500 gram tapiocameel; 3 eieren; 200 ml zonnebloemolie; 200 ml melk; 1 theelepel zout; 150 gram geraspte oude kaas; 2 eetle pels yoghurt. bereidingswijze Verwarm oven voor op 180 graden. Roer eieren los in kom, voeg melk en olie toe. Meng er kaas, yoghurt en tapiocameel door met houten lepel, het wordt een kleverig goedje. Net zoiang roe ren tot het niet meer gaat. Dan verder met de handen kneden tot een deeg ontstaat. Houd koud water binnen bereik om handen schoon te maken. Vorm bolletjes van het formaat kleine oliebol. Leg ze op met bakpapier bedekte ovenplaat. Bak in midden van oven in ongeveer 15 minuten goudbruin, vooral niet te donker. Ze zijn het lekkerst zo warm uit de oven, maar koud ook heerlijk. De buitenkant hoort knapperig, binnenin luchtig en nog beetje klef. Heerlijk als hapje bij bier, wijn of champagne. Wat drinken ze erbij in Brazilië? Verrassend: koffie! tip: Zakken ze te veel uit? Nog wat tapiocameel erbij. donderdag 27 december 2012 elk geval prima in orde! Vooral schalen eetbaar zijn geworden door deze manier van bereiden. Maar toch maar niet doen. De garnalen zijn sappig en taaiig, zoals alleen Chinezen dit kunnen. Een goede keuze, alleen de be schreven hete sambalsaus is min der heet dan verwacht. Jammer. De reepjes spek zijn krokant ge- -roosterd en mooi droog. Ook dat is een vaardigheid die Chinezen van generatie op generatie doorge ven. En als je dan zo goed kunt koken en zoveel kwaliteiten hebt, dan zouden we nog wel de echte spe cialiteiten van het huis willen proe ven. Niet die op de kaart staan en die op een groot publiek zijn ge richt, maar die gerechten die ze zelf eten en die we niet bij zovele Chinezen op de kaart zien. foto's Lex de Meester Chinees Specialiteiten Wok Restaurant Da-Xin Beursplein 5, 4381 CA Vlissin- gen 0118-414766. A la carte: dage lijks van 11.30 - 22.00 uur, Wok-restaurant: dagelijks van 17.00 - 22.00 uur. www.da-xin.nl Bezorgtijden: Maandag - Vrij dag: 18.00 - 20.00 uur, Zaterdag, Zon- en feestdagen: 17.00 - 21.00 uur. Nog even en we mogen weer oliebollen bak ken. Ik vind het een leuk werkje, het op eten is nog leuker. Ah, die eerste bollen die uit de pan komen! Nou, niet de allereerste, want die mis lukken meestal. Je moet er altijd even in komen. Maar de eerste geslaagde serie, die smaakt zo verschrikkelijk lekker. Die haalt de kamer niet eens. Zo snoep je in de loop van de dag heel wat weg. Tot er onherroepe lijk dat moment komt waarop je een beetje flauw wordt van al die zoetigheid. Vaak al ruim voor twaalf uur. Op zoek naar een hartig alterna tief voor oudejaarsavond, brengt een vriendin me op het idee van Pao de Queijo. Wat? Spreek uit paa-oe de keesjoe; goddelijke luch tige kaasbollen, dé nationale snack van Brazilië. Ze hangen een beetje in tussen luchtige broodjes en soesjes. Je hebt ze zo groot als een walnoot, maar ook van het formaat grapefruit. En alles daar tussen. Lekker kazig, de binnen kant hoort nog een beetje klef te zijn, de buitenkant lekker knappe rig- Mijn uiterst taalvaardige vriendin helpt als vrijwilliger, om inbujge- rende buitenlanders onze moeilij ke taal te leren. Daarbij grijpt ze elke mogelijkheid aan inburger- aars ook iets van onze cultuur mee te geven. Zo had ze samen met de docent een sinterklaas avond georganiseerd. Compleet met lootjes trekken, cadeautjes ko pen en gedichtjes maken. Met na me dat laatste bleek voor de mees te cursisten een brug te ver. Geluk kig konden ze terugvallen op de reservegedichten, die ze voor de zekerheid alvast hadden geschre ven. Het werd een hilarische avond. De meegebrachte hapjes, van over de hele wereld, waren in Pao de Queijo van de Braziliaan Saulo vielen in de smaak. „Zelden zo iets lekkers gegeten" zei mijn watertandende vriendin. Of ik misschien een recept had? Nee, ik had er zelfs nog nooit van ge hoord. Mijn belangstelling was ge- Wekt, ik ging direct op zoek op het internet. Je blijkt ze te maken van eieren, olie, melk, kaas en, als onmisbaar ingrediënt, tapioca meel. Waar haal je dat zo snel vandaan? Ze zou het vragen aan haar Brazili aanse pupil. Die bekende dat hij in Brazilië nog nooit iets had ge bakken, dat deed zijn moeder al tijd. Maar hier in Nederland was hij de kaasbollen van thuis zo gaan missen, dat hij toch maar zeifin de keuken aan de slag was gegaan. Onderstaand recept heeft hij speciaal voor ons vertaald in het Nederlands. Fijn voor ons, goe de oefening voor hem! Tapiocameel vind je niet in de ge wone supermarkt. Het is gemaakt van gemalen gedroogde casa- vewortels, bindt als maïzena, is glutenvrij en wordt onder meer gebruikt voor kroepoek. Niet te verwarren met tapioca-parels, die vaak als bindmiddel en in toetjes worden gebruikt. Ze hebben een gortachtige korrelstructuur, na het koken worden ze glibberig en glazig. In landen als Suriname en Indonesië worden tapioca-parels aan frisdranken en sappen toege voegd. Je slurpt ze met een dik rietje naar binnen. Helemaal hot onder de hippe Aziatische jeugd in Hongkong, Tokio, Sjanghai en Singapore is Bubble Tea: een ijs- theedrank met melk, (vruchten)si- roop en tapïoca-balletjes van wel een centimeter doorsnee. Tapioca meel en -parels koop je bij de na- tuurwinkel, toko, Turkse- of tropi sche winkel. Uiteraard probeer ik Saulo's recept. Pao de Queijo Voor 24 Braziliaanse kaasbollen Een bedrijfsetentje bij Da Xin ter afsluiting van het jaar.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2012 | | pagina 51