Da Xin is als vano 6 |uit donderdag 27 december 2012 ■r VLISSINGEN Het hoort bij het ein de van het jaar om ter afwisseling van de vele feestelijke, vaak toch te zware maaltijden naar de Chinees te gaan. Dat doen we al jaren en het bevalt goed. We gingen naar mis schien wel de bekendste Chinees van Vlissingen, Da Xin. Wokken is rechts en a la carte is links, zegt mevrouw Jeannet van Da Xin als we binnenkomen. En wij willen a la carte eten en als het kan echte, pittige Chinese gerech ten kunnen kiezen. Foe yong hai, tjap tjoi, koe lo yuk of babi pan gang met ananas in zoetzure saus zijn niet aan ons besteed. We hou den van de Chinese verfijnde keu ken, van de mihoen met garnalen bijvoorbeeld of de wat scherpere variant, mihoen Singapore. Maar ook van witte rijst of nasi met knapperig gebakken varkensvlees, eend op verschillende manieren bereid, zelfgemaakte sambal en spi- nazieachtige groenten gefruit met veel uien, knoflook en waar apart zwarte bonensaus bij wordt geser veerd. We vragen bij Da Xin wat de spe cialiteiten van het huis zijn en of er ook buiten de kaart om gegeten kan worden. De specialiteiten staan allemaal op de menukaart en zijn erg lekker, reageert de vriendelijke serveerster. De kaart dan maar, die inderdaad erg uitge breid is. In de andere ruimte is het druk en rumoerig. Er wordt gezongen voor een jarige. Wij zijn de enige aan onze kant. A la carte is niet in trek, of liever, de Nederlander verkiest het wokken. De prijs van een wok buffet is aantrekkelijk. Voor 20 eu ro kun je veel smaken proberen en onbeperkt eten. Kinderen van 4 tot 10 jaar mogen voor de helft van de prijs en tot en met 3 jaar mogen ze gratis wokken. Voor ie der wat wils. Volgens Da Xin kiezen mensen voor a la carte als ze niet in de rij willen staan en als ze lang aan ta fel willen blijven zitten om bijvoor beeld te praten. En vaak, laat de serveerster erop volgen, zijn het oudere mensen die a la carte eten. Zo, die komt aan. Wat het eten be treft, is er weinig verschil, zegt ze. Voor beide kanten, links en rechts, komt het uit dezelfde keuken. Al les is vers ingekocht en bereid en overal worden dezelfde sauzen aan geboden, laat ze erop volgen. Wij bestellen Wan Tan soep (5,50 euro) en Ha Kau, gestoomde garna- lenpasteitjes (4,50 euro). De deeg- hapjes in de soep komen uit de diepvries. Volgens de mevrouw in de bediening kan dat ook niet an ders, want het kost te veel tijd om de deeglapjes te maken, uit te rol len en daarin de vulling te doen voor maar één kopje soep. „Dat doet geen enkele Chinees. De bouillon is wel helemaal vers be reid", laat ze erop volgen. De wan tansoep had voor mij krachtiger mogen zijn, de deeghap jes zijn wel erg sponsachtig. De pasteitjes zijn aan de'kleffe kant en ook wat vlak van smaak. We hebben wel eens lekkerder binnen komers gegeten. We kijken uit naar de hoofdgerech ten: Mihoen met garnalen (16,00 euro), geroosterd spek (12,50 euro) en "Sam pa ta ha, ongepelde gepa neerde garnalen in een sambalsaus (17,00 euro). We hebben het mooiste tafeltje aan het raam gekregen en zitten vlakbij de verwarming. Het is er aangenaam. Buiten regent het. Chi nese muziek met een modern tint je klinkt, het is toch altijd prettig om in Aziatische sferen te zitten. De mihoen laat verrassend lang op zich wachten. Dat zijn we niet ge wend van de Chinees. We worden een beetje aan ons lot overgelaten en dat komt doordat de wokkant veel aandacht vraagt. De bekende warmhoudplaatjes worden op tafel gezet, naast het an dere overbekende setje van ketjap, maggi, sambal, zout en peper. De Chinees in het algemeen houdt vast aan een vertrouwd concept. Dat voedsel in de Chinese keuken, niet alleen maar een zaak van eten is, bewijst Da Xin. Op de schalen liggen bloemen, uitgesneden van winterwortels en met grove diep groene peterselie worden de ge rechten verder opgefleurd. Het ziet er verzorgd uit. De mihoen is precies goed, droog, kruidig en gelukkig plakt de mie niet aan elkaar. Hier moet je mee opgevoed worden. De garnalen zijn knapperig gegaard. De grote garnalen die in de schaal gebakken zijn, zijn 'gepaneerd' met tapiocameel. De schaal raakt daardoor zijn scherpe randjes kwijt en het lijkt erop dat zelfs de Traditionele Chinese gerechten. Prijs-kwaliteit: Zacht geprijsd, met veel keus, maar niet afwijkend van veel. andere Chine zen Entourage: Traditioneel ingericht, zoals je van een Chinees in Nederland verwacht. Bediening: Vriendelijk. Horen, zien en ruiken: Een grote zaak, met een aantal aparte ruimtes, die ook volledig afgehuurd kunnen worden. Conclusie: Da Xin heeft een buiging gemaakt naar de Nederlandse smaak. De keuken richt zich op een groot pu bliek In Eten doen de redacteuren Edith Ramakers en Nadia Berkelder beurtelings verslag van een bezoek aan Zeeuwse eetgelegen heden. Da Xin, een van de bekendste Chinezen van Vlissingen. Chinese soep. Bij een Chinees hoort Boeddha.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2012 | | pagina 50