II
donderdag 20 december 2012
Brul 7: daar willen we er wel meer van
Altijd al hebben we ons.verbaasd over het gebrek aan eenvoudige, maar goe
de visrestaurants in Zeeland. Want vis zwemt door onze eigen voortuin, is
erg lekker, vooral als hij vers uit de Noordzee komt, en de Duitsers rijden er
speciaal voor naar de kust: klandizie gegarandeerd, zou je denken. In de vis
sershaven van Bruinisse opende dit jaar Bru 17, en dat is precies het restau
rant dat we bedoelen.
Bij Bru 17 atën we ongecompliceerde gebakken en gefrituurde vis, gekookte
mossels, kokkels uit de wok: alles supervers, vlot geserveerd, zonder veel
poespas en voor een redelijk bedrag. De eigenaar, Niels Habraken, is een idea
list: hij heeft een viswinkel in Stellendam en vond dat er veel te weinig met
zijn producten werd gedaan. Dus deed hij het maar zelf.
Bru 17 is niet alleen een restaurant, maar ook een viswinkel. Na de maaltijd
kun je een kilo scharretjes meenemen voor de volgende dag. Maar je kunt er
ook, even tussendoor, een bakje kibbeling peuzelen.
Bru 17, Havenkade 18,4311 BA Bruinisse, telefoon: 0111-484459,
www.habrakenvis.nl
Katseveer in Wilhelminadorp heeft het in de vingers
Katseveer straalt zelfvertrouwen uit, was de kop dit jaar boven het artikel van
de sterrenzaak in Wilhelminadorp. En dat merk je aan alles. Zowel in de keu
ken, waar Rutger van der Weel de lijnen uitzet, als in de bediening waar Jessi
ca van der Weel de baas is. Katseveer, kortom, hoeft niet op de tenen te lo
pen om te laten zien wat het betekent om een Michelinster te hebben. Het
personeel staat ruim boven de stof.
Katseveer werd deze zomer door twee recensenten tegelijk beoordeeld. Een
van de PZC en een van de Volkskrant. Beiden zaten op dezelfde lijn.
De chips van kippenvel was een mooie vondst en kreeg bijval. Maar het hele
menu paste van begin tot eind goed bij elkaar en had leuke uitstapjes. Voor
de Oosterscheldekreeft was een hoofdrol weggelegd. Ontdaan van zijn pant
ser werd de kreeft zoetig opgekikkerd met mango en kokosroom. Katseveer
is dit jaar mooi verbouwd en het lijkt er veel op dat Rutger en Jessica van der
Weel zich aan hun vernieuwde omgeving hebben opgetrokken.
Restaurant Katseveer, Katseveerweg 2, Wilhelminadorp.
Tel: 0113-227955. www.katseveer.nl
Allure aan de Ouwerkerkse dijk
Stomverbaasd waren we, alleen al over het gebouw: Brasserie en Restaurant
de Vierbannen in Ouwerkerk presenteert zich groots: een betonnen blok, als
een caisson, met accenten van staal en glas. De keuken is al net zo spannend:
bij de Vierbannen kookt een chef met moderne inzichten met lokale ingre
diënten,-helemaal van deze tijd.
Wie wat sneller wil eten, of met de kinderen is, of gewoon niet van lang tafe
len houdt, kan in de brasserie beneden terecht. Boven in het restaurant is de
kaart uitgebreider en lijkt de tijd te vertragen. Kijkend over de Oosterschelde
passeerde het ene prachtige bord na het andere. We vielen van onze stoel
van de truffel, aten eenvoudige maar overheerlijke Zeeuwse garnalen, hielden
doorzichtige chorizopizza's tegen het licht van de ondergaande zon en knab
belden op korrels bevroren espresso. De Vierbannen is geen alledaagse erva
ring, en zeker geschikt voor een feestelijke familieaangelegenheid of een
lunch met een zakenpartner die geïmponeerd moet worden.
De Vierbannen, Weg van de Buitenlandse Pers 3, 4305 RJ Ouwerkerk.
0111 -647547. www.devierbannen.nl
Bruinisse: brasserie De Vluchthaven is indrukwekkend door
de bereiding van de zeevruchten, maar ook door de keus om
louter biologische producten te serveren. Let wel: het sei
zoensrestaurant gaat open zodra de winter voorbij is,
Axel: Thais restaurant Andaman. Voor zover we weten de eni- Vlissingen: Boka Bizarro Beach: hier bewijzen ze dat eten in
ge Thai in Zeeland. Hier kun je goed geprijsd lekker Aziatisch een strandtent ook goed kan zijn. Het uitzicht is bovendien
eten in huiselijke sfeer. adembenemend, misschien wel het mooiste in Zeeland.