Nieuwe ambitie bij eeteafé Ter Nose 6l Beoordeling donderdag 13 december 2012 Midden op de Markt in Temeuzen zit sinds begin dit jaar een eetcafé met am bitie. Grand-café Ter Nose - een verwijzing naar de oude naam van Terneuzen - bestaat al jaren, maar heeft een frisse nieuwe start gemaakt. De huidige eige naren doen er alles aan om Ter- neuzen te veroveren. En dat doen ze met verve. We zijn bij Ter Nose op een door deweekse koude avond; het is rus tig in Terneuzen. Zelfs op de Markt, in het hart van de stad, is het stilletjes. Binnen is plaats zat, er zijn nog twee tafeltjes bezet, aan de bar zitten wat mensen met een drankje gezellig te kletsen. We kiezen voor een tafel aan het raam, met uitzicht op het terras. Het interieur is een beetje ouder wets, met Oisterwijks êiken meu belen, een bruin plafond en lever kleurige muren. Er is een houten vloer, een grote bar, een mooie kroonluchter en er staan een paar hoge tafels, met van die hoge (on handige) stoelen eraan. Overal branden kaarsen, de bloemen op de tafels zorgen voor wat gezellige vrolijkheid en de tafels worden ge dekt met mooi zwaar bestek: alle maal net een beetje deftiger dan in een standaard eetcafé. Het hele pand is gestript, vertelt ei genaresse Mirande van den Amee- le bij het afrekenen. Alles is geschil derd en opgefrist: achterin is een speciale kinderspeelkamer inge richt, zodat het kroost kan tafel voetballen terwijl de ouders een vorkje prikken. Boven is een apar te zaal voor grotere gezelschappen. Alleen het eikenhouten meubüair is blijven staan, met een nieuw stofje erop, dat dan weer wel. De menukaart is niet heel uitge breid, en dat vind ik een goed te ken. De keuze is beperkt tot vier voorgerechten, vijf hoofdgerech ten en een daghap, die ze hier 'Ik eet wat de chef eet' noemen. Het menu van vandaag staat op de spiegel geschreven: pasta met gei tenkaas, coppa di parma, courgette en basilicumolie. kleintje terug, er is toch best veel vraag naar." Bij onze drankjes krijgen we van die zoute knabbelkoekjes en voor dat ons echte eten komt, brengt Van Ameele ons een preisoep in een minichampagneglas. We proosten met het groene drankje en drinken het glas tot de bodem leeg: een lekker hartig begin van de maaltijd. Dan komt er een geurig bordje, met drie mooie grote gegrilde gar nalen er bovenop, alvast met de ruggen uitgekleed. Eronder ligt ri sotto, die erg rijk aan bouillon- smaak is en naar mijn idee een tik je te klef. De groene asperges die erbij liggen zijn lekker knapperig. Mijn tafelgenoot eet carpaccio, in middels toch wel het meest inge burgerde voorgerecht van Neder land. Bij Ter Nose is het rundvlees goed belegd met rode radicchio- blaadjes, groene rucola, kleine fris se cress, pesto, een paar grote lek kere verse croutons, kappertjes en truffelmayonaise: een lekkere com binatie, maar naar mijn idee een paar smaken te veel in één gerecht. Ik had nog getwijfeld of ik de ham burger of de wijting (vandaag ver vangen door kabeljauw) zou kie zen als hoofdgerecht en krijg geen spijt van mijn keuze voor vis. De moot kabeljauw is op de huid ge bakken, erbij liggen twee sausjes: Eten met uitzicht over de Markt in Terneuzen: Ter Nose is een aanwinst. een botersaus en eentje die vol gens de kaart van garnalen is. Ik krijg er dobbelsteentjes selderij bij en een plukje milde zuurkool. Bij het eten van de chef missen we de beloofde courgettes. De pasta is wel bedekt met lekkere kruidige olie, wat geitenkaas en rucola en een paar plakjes coppa, een Itali aans soort vleeswaar dat op ham lijkt: eenvoudig maar effectief Ach terafhoren we dat de courgette een misverstand tussen keuken en bediening was: de kok had het niet zo bedoeld, en wist niet dat die op het bord stond. De porties zijn niet groot: we zijn blij dat we vandaag alleen maar op kantoor hebben gezeten, en dan nog kunnen we makkelijk een toet je op. Ik kies voor lemonpie, een laagje Terwijl we kiezen, heeft mijn gezelschap behoefte aan sigaretten. En die verko pen ze niet, meldt Van Ameele. Maar ze geeft ons geld, dat we la ter weer bij de rekening kunnen pinnen, om bij de buren van café Du Commerce in de automaat siga retten te kopen. „Als ik tijd had, deed ik het zelf', zegt ze. En ze meent het nog ook. „We hebben onze eigen automaat weggehaald met de verbouwing, dat was een een beginnersfout. We nemen een In Eten doen de redacteuren Edith Ramakers en Nadia Berkelder beurtelings verslag van een bezoek aan Zeeuwse eetgelegenheden. Prijs-kwaliteit Eerlijk, vers en eigentijds eten; we be taalden ruim 75 euro voor twee. Entourage Het interieur is nog net een beetje te oubollig. In de zomer kun je eten op het terras. We hebben ons gestoord aan de (lounge)muziek. Bediening Attent, aardig en behulpzaam zonder onderdanigheid: zo zien we het graag. Conclusie: Een café dat met het eten uitstijgt bo ven het normale eetcaféniveau. Een aanwinst voor Terneuzen.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2012 | | pagina 42