Slapen bij een rode haan SS i7reizen Eten en slapen bij de boer is al bijna een ingeburgerd begrip. Jacques Hermus overnachtte in het wonderschone landschap van Zuid-Tirol, waar Italië en Oostenrijk zich gastvrij vermengen. Voor hem heeft slapen bij de boer nu een extra dimensie. «t V reizen@wegener.nl 024-3650360 Zaterdag 8 december 2012 Foto links: Als je wandelt door de bergen, hoor jé" overal het geklin gel van de koebel len. Foto onder: Ontbijten in de zon met een prachtig uitzicht. Foto rechts: Slapen bij de boer is een feest voor kinderen, foto's CPD Het dorpsfeest bruist op het centrale plein van Lajen in Zuid-Tirol. Schla gers knallen uit de boxen, er lopen vrouwen in dirndljurk met pullen bier in de hand. Bij de kraampjes proefje bij hobbybakkende dames van hun Stauben (een soort gefri tuurde deegstengels) of Apfelküchl, mini-appelflappen gewenteld in fij ne suiker met kaneel. Bij een an der kraampje koop je Schüttelbrot, hard platbrood met anijs en karwij of komijn. Of Vingschgerlen, heer lijk volle broodjes. Met bier erbij. Of proef van prachtige wijn, want de streek staat bekend om witte wijnen die smaken als gebottelde berglucht. In Zuid-Tirol praten de mensen in het algemeen Duits met een Oos tenrijks accent. De streek is ook be kend als Alto Adige, de meest noordelijke provincie van Italië. Tussen pasta en Knödel, zo leven de Zuid-Tirolers als ze 's middags en 's avonds hun maaltijd eten en hun feesten vieren. Italiaanse heer lijkheden worden afgewisseld met boven-Alpse hartigheid. Het ge bied koestert die dubbelheid al sinds het na de Eerste Wereldoor log van het Habsburgse (Oosten rijkse) rijk overging in Italiaanse handen. Het dorpje Lajen heet daarom ook Laion, op zijn Itali aans. Aan Evi Lang is op het oog niets Italiaans. De struise boerin kon zo uit een reclamefilm voor het Tiroolse platteland zijn gestapt. Ze is een boerenboegbeeld: voor de Roter Hahn (Gallo Rosso in het Italiaans). Het is een organisatie van boerderijen met gastenverblij ven, waar bezoekers midden in het bedrijf terechtkomen. Ze kun nen er in de stallen rondlopen en proeven van de producten: een vers eitje bij het ontbijt, smakelijk zelfgebakken brood. Boerderijen met het Rode Haan-logo hebben het boeren als hoofdinkomen, maar verdienen wat bij. Maximaal zes kamers of vier appartementen mag een boerderij tellen. Het mag namelijk geen hotel worden. Evi Lang: „Zo kunnen de boeren ook echte gastvrijheid bieden. Sommi gen geven er cursussen bij: Knödel koken of kaasmaken voor kinde ren. Alles volgens het ritme van de natuur. Dus geen aardbeien in de herfst." De boerderij in Lajen, de Schrei- berhof, is al tweehonderd jaar in de familie. Ze staat op de funda menten van een boerderij uit de dertiende eeuw. Boven de deur hangt een twee eeuwen oude cru cifix, in de kelder liggen de oude maalstenen voor de granen die ze vroeger verbouwden. Tegenwoor dig houdt de familie uitsluitend vee: zestien melkkoeien bij de boerderij en wat jongvee op de alm Gstoas, een uurtje wandelen bergop. De boerderij levert nu vooral melk, eieren, zomergroente en fruit. Lang wijst trots om zich heen: het is hier wonderschoon. En een rode haan heeft ze ook. Al thans, hij heeft enkele rode veren. De Roter Hahn is opgericht in 1999, met als belangrijkste aanja ger de plaatselijke boerenbond. Er zijn inmiddels ï.sooboerenbedrij- ven bij aangesloten. Elke boerderij kent zijn eigen specialiteit. Er zijn kaasboerderijen of wijnboeren met prachtige wijngaarden op een helling. De boerderij is niet alleen dé plaats om huisgemaakte streek producten te proeven, maar is te vens een perfecte uitvalsbasis om de omgeving te ontdekken. Het concept blijkt een succes, de boe renbedrijven trekken nieuwe toe risten. Als je even de snelweg naar de Brennerpas door het dal weg denkt, zie je meteen waarom: je wordt omringd door pastorale schoonheid. De boerderijen op de heuvels, de weilanden eromheen; het ziet er beeldschoon uit. De da len tonen boom- en wijngaarden, met de kalkstenen pieken van de Dolomieten als decor. Het middel punt is de provinciestad Bolzano, waar Italiaanse frivoliteit en Tirool se Gründlichkeit zich in bouwstijl, keuken en gastvrijheid soepel ver strengelen. Elk jaargetijde heeft zijn charme op de boerderij. In de winter voel je de warmte van het vee op stal en dempt de sneeuw het gekraai van de haan. De lente begint met bloei, waarna het vee voor het eerst naar de bergweide gaat. In de zomer is elke boerderij vol in bedrijf, de gasten voelen zich on derdeel van een lange traditie. De herfst is in Zuid-Tirol de tijd van de oogst. De fruitbomen in de val lei van de rivier Etsch (Adige) heb ben hun takken leeggeschud, de wijnranken op de hellingen dra gen nog slechts roodbruin blad. De druiven zijn geperst, de most ligt te gisten in kuipen, vaten en tanks. Tijd voor de boeren om te genieten van hun oogst, wat de Zuid-Tirolers graag doen. Bijvoor beeld met het törggelen, een oud gebruik waarbij de boeren de jon ge, net geproduceerde wijnen bij elkaar komen proeven. Een hapje erbij en het is feest. Behalve wijn kun je bij gelegenhe den ook specialiteiten proeven als gerookte en luchtgedroogde Speek (dat is geen spek, maar ham), Kaminwurz (in de schoorsteen ge rookte worst), zuurkool en Krapfen (deegflapjes met kaas, groente of zoetigheid). De lekkerste Krapfen, gevuld met spinazie, aten we bij Lüch de Survisc van de familie Vallazza in Wengen. Daar serveren ze Speisa da Paur, 'spijzen van de boer' in het Ladinisch, de taal van het meest oostelijk deel van Alto Adige. Maar gastvrijheid is hier niet aan taal gebonden. YITSER- O LAND IID-TIROL |.:y Lajen/Laion KROATIË ITALIË Rome Reageren? reizen@depersdienst.nl :o: Bolzano in het hart van de streek Alto Adige ligt iets meer dan 1.000 kilometer van Utrecht. Met de auto is het in een dag te rijden. De regio is in alle seizoenen een bezoek waard. In de winter kan er volop geskied worden, in de zomer lenen de bergen zich prima voor (meerdaag se) wandeltochten. Voor meer informatie over de streek Alto Adige, zie www.italie.nl. Meer info over logeren bij de boer, zie www.rodehaan.it.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2012 | | pagina 73