Stadsboerderij Rotterdam: prei uit het havengebied zaterdag 8 december 2012 'Het voedselsysteem in de wereld loopt hartstikke vast' 11 Jan-Willem van der Schans, Wageningen Universiteit Foodmonitor: liever lokaal dan biologisch De trend naar in het eigen regio verbouwd voedsel is geen hobby van een klein groepje wereld vreemde hemelbestormers. Dat blijkt uit de recente Foodmonitor van onderzoeksbureau Intomart Gfk en Food for Food, waarvoor 2.000 mensen zijn ondervraagd. Van hen hecht 8o procent waarde aan biologische, fairtrade en lokale producten. Bijna een kwart hecht alleen belang aan lokale producten. Die groep is ruim twee keer zo groot als die van de mensen die te vens interesse hebben in biolo gisch of fairtrade. Het marktaan deel van duurzaam geproduceerd voedsel steeg vorig jaar van 3,5 naar 4,5 procent, stelden onderzoe kers van Wageningen Universiteit vast. Met name jongeren willen graag duurzamer voedsel. beter eten pakken. Geen zware verhalen over een betere wereld, maar voorbeel den van hoe je in je eigen buurt of stad daadwerkelijk een verschil kunt maken. „Er alleen over praten kan een gro te valkuil zijn", zegt Lisanne van Zwol van Kromkommer. „Het voelt goed maar zet uiteindelijk geen zoden aan de dijk. Veel initia tieven van FoodGuerilla laten zien dat er kracht ontstaat als je met honderden mensen tegelijk kleine stapjes in de goede richting zet. Dan verbeter je de wereld ook." Jongeren anno 2012 zijn beschei den in hun streven de wereld te verbeteren. „Van die aanpak had den wij in de jaren zeventig heel wat kunnen leren", zegt 'actie-on derzoeker' Jan-Willem van der Schans van Wageningen Universi teit. Hij is betrokken bij een coali tie van bedrijven, twee ministeries (EL&I en I&M) en onderzoeksin stituut LEI van Wageningen Uni versiteit om initiatieven op het ge bied van stadslandbouw te steu nen. „Het voedselsysteem in de wereld loopt hartstikke vast. De wereld zit te springen om mensen die met mogelijke oplossingen aan de slag willen." FoodGuerrilla helpt ondernemers die dat doen om hun initiatieven verder te brengen. Onder meer door ideeën en ervaringen uit te wisselen. „Voor onze toekomst is voedselzekerheid een belangrijk thema", zegt Sauter. „Om tot een gezonder, eerlijker en duurzamer voedselsysteem te komen, hebben we deze actieve jonge burgers met hun concrete acties hard nodig." Kromkommer is momenteel nog op zoek naar telers die 'gekke groenten' willen gaan leveren. „In het voorjaar willen we begin nen met het leveren van voedsel pakketten. Maar ons eigenlijk doel is onszelf overbodig maken; deze groenten moeten in de toekomst gewoon mee met de grote stroom richting de winkels." In navolging van de VS en Engeland verschijnen ook in Nederland echte stadsboerderijen. In het ruige Rotterdamse haven gebied groeit prei. Ingeklemd tussen de Rotter damse ffuithaven en de druk ke Schiedamseweg, met uit zicht op flats en kantoorto rens, ligt een akker waar wortels, prei en spruitjes groeien. Tussen de boerenkoolstruiken kuiert een dikke kat richting de tunnelkas- sen, waar de temperatuur voor de sla- en andijvieplantjes momen teel aangenamer is dan buiten. Aan de andere kant van het hek ra telt tram 21 voorbij. Op een oud rangeerterrein in de haven is onlangs de eerste grote stadsboerderij van Nederland geopend. De plek waar jarenlang fruit uit de hele wereld werd over geslagen van zeeschepen op trei nen, wordt nu voor hyperlokale voedselproductie gebruikt. „Alles wat we verbouwen, wordt benut in ons restaurant of ver kocht in onze winkel", vertelt stadshoer Huibert de Leede, één van de drie oprichters van Uit je Eigen Stad. „De producten die we niet zelf kunnen verbouwen, ha len we allemaal binnen een straal van dertig kilometer van de stad. Zo brengt een schaapsherder elke week een lam langs. Doordat wij niet met voedsel slepen, zijn onze groenten veel verser en lekkerder dan die uit de supermarkt." De Leede en zijn kompanen wil len de stadsbewoners terug in con tact brengen met de basis van voedsel. Door te laten zien waar het vandaan komt. Maar ook bij voorbeeld door workshops zuur kool maken te geven. In de loods op het twee hectare grote terrein zijn het restaurant en de winkel gevestigd. Hip ingericht met een robuuste havenlook: een open keuken met houtoven, indus triële lampen, tafels en banken van oude bielzen. Ernaast komt een kwekerij voor meerval en tilapia. Het warme wa ter met uitwerpselen van de vis sen wordt hergebruikt om planten te laten opgroeien in de aanpalen de kas. Binnenkort scharrelen er ook kippen rond. De broedmachi ne heeft net de eerste lichting vleeskuikentjes uitgebroed. Het doel van de Rotterdamse stads boerderij mag dan idealistisch zijn, het businessmodel is dat niet. Uit Je Eigen Stad krijgt geen subsidie. „We moeten onze investeringen op een commerciële manier terug verdienen", zegt De Leede. „Wel mogen we de grond en de loods tien jaar lang gratis gebruiken. De gemeente was allang blij dat er ein delijk iets met het afgedankte ran geerterrein gebeurde." De graffititekeningen op de muren van het toekomstige kippenhok herinneren namelijk nog aan de vorige bewoners: krakers. Daar voor stond de loods, op een steen worp afstand van de ooit beruchte Rotterdamse tippelzone Keileweg, jarenlang leeg. Nou ja, leeg: hij werd gebruikt voor een andere, lucratieve maar illegale vorm van stadslandbouw: de wietteelt.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2012 | | pagina 11