Maandag geen vlees
eten met puck
www.pzc.nl/uit
keuken. Het vlees is mals en rosé.
De keuken verrast. De pastinaak-
crème bijvoorbeeld brengt het bes
te in het vlees naar boven.
De witte chocolade in het nage
recht is romig zoet. De crème
brulée is een van de betere van de
laatste tijd en het zelfgebakken
kletskopje geeft er een heerlijke bi-
te aan. Ook de sorbet van stoof
peer, crème brulée van stoofpeer
met kletskop is een mooie afslui
ting. Le Marquis is een restaurant
waar je niet teleurgesteld wordt. In
dit 'huis' wordt goed gekookt en
de gerechten afgeproefd.
Restaurant Le Marquis, Laöne 2,
4325 EK Renesse, 0111-462500.
info@restaurantlemarquis.nl.
www.restaurantlemarquis.nl.
Openingstijden keuken: elke
dag tot circa 20.30 uur. Reserve
ren in het hoogseizoen ge
wenst.
Laten we vooral realistisch
blijven: ik wil best af en
toe vegetarisch eten, maar
om nu helemaal vleesloos
door het leven te gaan... Ik heb
het tot nu toe niet kunnen op
brengen. Alle prachtige vegetari
sche kookboeken en niet van echt
te onderscheiden nepvleesproduc-
ten ten spijt. Daarom spreekt het
Meatfree Monday-initiatief van
Paul McCartney en zijn dochters
Stella en Mary me wel aan. Een
dag per week geen vlees eten zet
al echt zoden aan de dijk, lezen
we in het voorwoord van het bij
behorende, nieuwe kookboek. Ze
ker als iedereen in ons rijke deel
van de wereld dat zou doen.
De hoeveelheid uitstoot van broei
kasgassen per persoon die we op
deze manier jaarlijks terugbren
gen, is te vergelijken met die van
een autorit van 1.800 kilometer!
Dus ja, een dag groenten en gra
nen eten in plaats van vlees helpt
mee aan een schonere planeet. Tel
daarbij op een aanzienlijke ver
mindering van dierenleed, een
eerlijker verdeling van voeding
stoffen en verlaging van het risico
op diverse kankersoorten en. Mc
Cartney baseert zich op cijfers
van de Verenigde Naties en Ox-
fam.
Nog zo'n getal dat tot mijn ver
beelding spreekt: hoeveel water
denkt u dat er nodig is om een
hamburger van 150 gram te produ
ceren? 2.850 liter, genoeg voor
4 uur lang douchen.
Alleen vraag ik me af: waarom
'meatfree monday' en niet een an
dere dag in de week. Op maandag
ligt mijn koelkast vaak nog vol
met kliekjes van het weekeinde,
iets te enthousiast ingekochte
vleeswaren en andere verse pro
ducten die op moeten. Daarom is
maandag wat mij betreft niet de
meest ideale dag in de week voor
vleesloos eten. Het allitereert min
der lekker, maar doe mij maar
Meatfree Tuesday of Meatfree
Thursday. Dan kunnen we op
woensdag gewoon gehakt blijven
eten en op vrijdag pizza. Hoewel,
die kan heel goed vegetarisch.
Wat maak ik uit het boek van de
McCartneys? Ik twijfel tussen
uienmufflns met walnoten, bakla
va met tomaat, feta, amandelen
en dadels, pittige pompoenflens
jes en vegetarische jachtschotel
(waarop jagen ze eigenlijk, op spli-
terwten?). Deze gerechten lijken
me allemaal even lekker en span
nend. Alleen al bij het bekijken
van de foto's stroomt het water
me in de mond. Uiteindelijk valt
de keuze op de linzensalade met
geroosterde rode paprika en gei
tenkaas, omgerekend naar twee
personen. Als snelle tip adviseer
ik linzen uit blik te gebruiken.
Dat had ik tot een jaar geleden ze
ker niet gedaan, want bliklinzen
waren doorgaans smakeloos, pap
perig en zwommen in een melige
drab. Waarom, zo vroeg ik me in
een column al eens af, presteren
ze het in Frankrijk wel lekkere lin
zen in blik te produceren en hier
niet. De producenten hebben
mijn hartenkreet - en die van an
dere linzenliefhebbers - waar
schijnlijk gehoord. Ze ontwikkel
den nieuwe receptuur, waardoor
de linzen nu met meer smaak en
een betere bite uit blik komen.
Zie, het heeft zin te klagen.
Dit is een mooie basissalade. Je
kunt er van alles aan toevoegen:
ringetjes lente-ui, gehalveerde
kers-tomaatjes, gesmoorde sjalot
jes, rucola, een gepocheerd eitje...
mmm.
Zolang het maar 'meatless' is.
Q Paul McCartney - Meatfree Monday
kookboek. Fontaine, 24,95 euro.
www.meatfreemonday.com
Linzensalade met geroosterde paprika
en geitenkaas. Gerecht voor 2 personen
Chefkok Gijs Pijnenburg (links) en Denny van Reijnst van Le Marquis.
benodigdheden 1 rode paprika; 100 gram kleine (puy)linzen; 1 rode ui,
heel laten; 4 gedroogde tomaten op olie, fijngehakt; 2 takjes bladpe-
terselie, grofgehakt; blaadjes van 1 takje tijm; blaadjes van 1 takje ore
gano, grofgehakt; 2 eetlepels extra vergine olijfolie; halve eetlepel ci
troensap; 50 gram geitenkaas; zout en versgemalen peper.
bereidingswijze Rooster de paprika 30 minuten op bakplaat in oven van
200 graden, vel blakert zwart. Doe in stevige plastic zak, sluit goed af.
Laat afkoelen, verwijder vel en zaadlijsten. Snij in repen en zet opzij.
Was de linzen, kook ui en stelen van kruiden met 2 dl water in 15 mi
nuten gaar. Giet af, verwijder kruiden en ui. Schep gedroogde toma
ten en geitenkaas door warme linzen. Klop dressing van extra vergine
olijfolie, citroensap, zout en peper. Giet over nog lauwe linzen en
schep door elkaar. Schep linzen op borden, bestrooi met kruiden, gar
neer met repen paprika. Dien op met knapperig stokbrood en glas
koele Sauvignon Blanc. Uit te breiden tot een maaltijdsalade, door hoe
veelheden te verdubbelen en linzen te serveren op bedje van rucola.
snelle tip: koop gegaarde linzen in blik en reepjes geroosterde ontvelde
paprika in potje. Linzen kort verwarmen voordat je tomaten, geiten
kaas en kruiden erdoor mengt.
door Puck Kerkhoven
donderdag 6 december 2012
-SjL I
foto's Dirk-jan Gjeltema