Maandag geen vlees eten met puck www.pzc.nl/uit keuken. Het vlees is mals en rosé. De keuken verrast. De pastinaak- crème bijvoorbeeld brengt het bes te in het vlees naar boven. De witte chocolade in het nage recht is romig zoet. De crème brulée is een van de betere van de laatste tijd en het zelfgebakken kletskopje geeft er een heerlijke bi- te aan. Ook de sorbet van stoof peer, crème brulée van stoofpeer met kletskop is een mooie afslui ting. Le Marquis is een restaurant waar je niet teleurgesteld wordt. In dit 'huis' wordt goed gekookt en de gerechten afgeproefd. Restaurant Le Marquis, Laöne 2, 4325 EK Renesse, 0111-462500. info@restaurantlemarquis.nl. www.restaurantlemarquis.nl. Openingstijden keuken: elke dag tot circa 20.30 uur. Reserve ren in het hoogseizoen ge wenst. Laten we vooral realistisch blijven: ik wil best af en toe vegetarisch eten, maar om nu helemaal vleesloos door het leven te gaan... Ik heb het tot nu toe niet kunnen op brengen. Alle prachtige vegetari sche kookboeken en niet van echt te onderscheiden nepvleesproduc- ten ten spijt. Daarom spreekt het Meatfree Monday-initiatief van Paul McCartney en zijn dochters Stella en Mary me wel aan. Een dag per week geen vlees eten zet al echt zoden aan de dijk, lezen we in het voorwoord van het bij behorende, nieuwe kookboek. Ze ker als iedereen in ons rijke deel van de wereld dat zou doen. De hoeveelheid uitstoot van broei kasgassen per persoon die we op deze manier jaarlijks terugbren gen, is te vergelijken met die van een autorit van 1.800 kilometer! Dus ja, een dag groenten en gra nen eten in plaats van vlees helpt mee aan een schonere planeet. Tel daarbij op een aanzienlijke ver mindering van dierenleed, een eerlijker verdeling van voeding stoffen en verlaging van het risico op diverse kankersoorten en. Mc Cartney baseert zich op cijfers van de Verenigde Naties en Ox- fam. Nog zo'n getal dat tot mijn ver beelding spreekt: hoeveel water denkt u dat er nodig is om een hamburger van 150 gram te produ ceren? 2.850 liter, genoeg voor 4 uur lang douchen. Alleen vraag ik me af: waarom 'meatfree monday' en niet een an dere dag in de week. Op maandag ligt mijn koelkast vaak nog vol met kliekjes van het weekeinde, iets te enthousiast ingekochte vleeswaren en andere verse pro ducten die op moeten. Daarom is maandag wat mij betreft niet de meest ideale dag in de week voor vleesloos eten. Het allitereert min der lekker, maar doe mij maar Meatfree Tuesday of Meatfree Thursday. Dan kunnen we op woensdag gewoon gehakt blijven eten en op vrijdag pizza. Hoewel, die kan heel goed vegetarisch. Wat maak ik uit het boek van de McCartneys? Ik twijfel tussen uienmufflns met walnoten, bakla va met tomaat, feta, amandelen en dadels, pittige pompoenflens jes en vegetarische jachtschotel (waarop jagen ze eigenlijk, op spli- terwten?). Deze gerechten lijken me allemaal even lekker en span nend. Alleen al bij het bekijken van de foto's stroomt het water me in de mond. Uiteindelijk valt de keuze op de linzensalade met geroosterde rode paprika en gei tenkaas, omgerekend naar twee personen. Als snelle tip adviseer ik linzen uit blik te gebruiken. Dat had ik tot een jaar geleden ze ker niet gedaan, want bliklinzen waren doorgaans smakeloos, pap perig en zwommen in een melige drab. Waarom, zo vroeg ik me in een column al eens af, presteren ze het in Frankrijk wel lekkere lin zen in blik te produceren en hier niet. De producenten hebben mijn hartenkreet - en die van an dere linzenliefhebbers - waar schijnlijk gehoord. Ze ontwikkel den nieuwe receptuur, waardoor de linzen nu met meer smaak en een betere bite uit blik komen. Zie, het heeft zin te klagen. Dit is een mooie basissalade. Je kunt er van alles aan toevoegen: ringetjes lente-ui, gehalveerde kers-tomaatjes, gesmoorde sjalot jes, rucola, een gepocheerd eitje... mmm. Zolang het maar 'meatless' is. Q Paul McCartney - Meatfree Monday kookboek. Fontaine, 24,95 euro. www.meatfreemonday.com Linzensalade met geroosterde paprika en geitenkaas. Gerecht voor 2 personen Chefkok Gijs Pijnenburg (links) en Denny van Reijnst van Le Marquis. benodigdheden 1 rode paprika; 100 gram kleine (puy)linzen; 1 rode ui, heel laten; 4 gedroogde tomaten op olie, fijngehakt; 2 takjes bladpe- terselie, grofgehakt; blaadjes van 1 takje tijm; blaadjes van 1 takje ore gano, grofgehakt; 2 eetlepels extra vergine olijfolie; halve eetlepel ci troensap; 50 gram geitenkaas; zout en versgemalen peper. bereidingswijze Rooster de paprika 30 minuten op bakplaat in oven van 200 graden, vel blakert zwart. Doe in stevige plastic zak, sluit goed af. Laat afkoelen, verwijder vel en zaadlijsten. Snij in repen en zet opzij. Was de linzen, kook ui en stelen van kruiden met 2 dl water in 15 mi nuten gaar. Giet af, verwijder kruiden en ui. Schep gedroogde toma ten en geitenkaas door warme linzen. Klop dressing van extra vergine olijfolie, citroensap, zout en peper. Giet over nog lauwe linzen en schep door elkaar. Schep linzen op borden, bestrooi met kruiden, gar neer met repen paprika. Dien op met knapperig stokbrood en glas koele Sauvignon Blanc. Uit te breiden tot een maaltijdsalade, door hoe veelheden te verdubbelen en linzen te serveren op bedje van rucola. snelle tip: koop gegaarde linzen in blik en reepjes geroosterde ontvelde paprika in potje. Linzen kort verwarmen voordat je tomaten, geiten kaas en kruiden erdoor mengt. door Puck Kerkhoven donderdag 6 december 2012 -SjL I foto's Dirk-jan Gjeltema

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2012 | | pagina 43