Bij Le Marquis wordt echt geproefd
6 luit
Beoordeling
donderdag 6 december 2012
In Eten doen de
redacteuren Edith
Ramakers en Nadia
Berkelder beurteling
verslag van een bezc
aan Zeeuwse
eetgelegerhorton
Prijs-kwaliteit:
Het dagmenu is kwalitatief van hoog
niveau. Met gebruik van meer regiona
le producten zou de waardering nog
hoger zijn uitgevallen.
Bediening;
Alert, vakbekwaam en aardig.
Horen, zien en ruiken: Ook honden
zijn welkom bij Le Marquis. Dan
wordt een apart tafeltje gedekt in de
bibliotheek.
Conclusie; Voortreffelijk eten in een
prettige 'huiskamer",
Waarom we voor
Le Marquis in
het Badhotel in
Renesse kiezen,
is niet moeilijk
te bedenken. Op de website staat
dat de mediterrane keuken gecom
bineerd wordt met Zeeuwse flair
en dat de kok veel producten uit
de streek gebruikt. Dat spreekt ons
aan, want daar moet toch een crea
tieve geest in de keuken staan met
gevoel voor het milieu.
Elke keer opnieuw blijkt toch
weer dat het belangrijk is om vlot
en prettig ontvangen te worden.
Die eigenschappen hebben de
twee mannen in zwart die ons wel
kom heten. Ronald Cappon en
Guust Sluijs van Le Marquis zijn
gevat, hebben veel vakkennis en
zijn gemakkelijk te benaderen. We
voelen ons welkom.
Er zit een groot gezelschap in het
restaurant en dat zijn vaste gasten,
agenten van een korps uit de
Randstad, die jaarlijks trainingen
volgen in Renesse. Stoere mannen
en vrouwen in burger, die, 'opmer
kelijk veel vegetarische gerechten
besteld hebben'. Ronald Cappon:
„Ik hoop niet dat u ook vegeta
risch wilt eten, want we zijn door
onze voorraad vegetarische gerech
ten heen, die op de kaart staan",
zegt Cappon.
Jammer voor ons want de ravioli
gevuld met geitenkaas en honing,
met gestoomde groenten en tuin-
kruidensaus klinkt goed en ook de
tortellini gevuld met ricotta en spi
nazie, een ratatouille en botersaus.
Goed gekozen van die agenten.
A la carte is er voldoende te kie
zen en ook het menu van de dag
(34,50 euro) spreekt aan. Vandaag
is het een pompoensoep, een
stamppotje van wortel en ui met
gewokte groenten en korenaaras
perges, krokant gebakken makreel
en een saus van basilicum. De af
sluiting van witte chocolade
'mousse', crème brulée en een va-
nillesorbet met sauce anglaise
klinkt als een mooi slotakkoord.
Verder kijken hoefik niet.
Mijn tafelgenote kiest een carpac
cio van Schouws rund (12,50 euro)
en een biefstukje van een Iers
rund (22,50 euro) met aardappel
au gratin en gestoofde kool en to
maat, korenaarasperges en om het
af te maken een jus van rozema
rijn.
Terug naar het begin, toen we
twee aperitieven bestelden en we
er ongevraagd stokbrood met
roomboter, een tapenade en olijfo
lie bij geserveerd kregen. Dat is
toch een prettige gewoonte. Ook
een karaf plat kraanwater wordt
op tafel gezet.
Het is niet druk in het restaurant.
Buiten de Rotterdamse groep zijn
nog drie andere tafeltjes bezet Het
is naseizoen en dan kan de bedie
ning ontspannen.
Cappon en Sluijs stralen uit zin in
hun werk te hebben. Blof klinkt
zacht uit de boxen, maar hard ge
noeg om het Zeeuwse gevoel te
versterken.
Het is een klassiek restaurant, met
een wat gedateerde inrichting. Je
zou het ook een huiskamer kun
nen noemen. De tafels zijn inge
dekt met wit linnen, servetten en
kaarsenkandelaars. Een bloem
fleurt de tafels op.
Het is lang geleden dat we in een
restaurant met vloerbedekking
hebben gegeten. We horen later
dat de zaak binnenkort een op
knapbeurt ondergaat. 'Het restau
rant is weer aan de beurt'.
Onze voorafjes worden gebracht.
De pompoensoep is volromig en
zoetig. De kok is er in geslaagd om
veel smaak te geven aan de soms
wat 'laffe' pompoenen. Dat is
knap gedaan, al had de soep voor
mij wel iets minder rijk mogen
Bij Le Marquis in Renesse heerst een huiskamergevoel
zijn. De carpaccio is met rucola en
tomaatjes mooi opgemaakt. Het
zachte vlees wordt intenser van
smaak door enkele ganzenlever
snippers. De dressing is goed afge-
proefd.
De hoofdgerechten zijn van hoog
niveau. De verse makreel bewijst
weer eens een lekker visje te zijn,
zeker als hij krokant op de huid ge
bakken is. De hutspot past uitste
kend bij de stevige vis. Soms heeft
hutspot net als de pompoensoep
een wat laffe, zoete smaak. Maar
deze stamppot is pittig gekruid en
ook weer goed afgeproefd in de
Witte chocolade, sorbet, een roomijsje en kletskop.
Achter de bar ligt het restaurant.
In het badhotel Renesse huist Le Marquis.