Ruiken en proeven in Verswinkel Hulst Zorgen over leefbaarheid binnenstad 20 Marlou Segers: regioagenda donderdag 22 november 2012 'In de supermarkt ligt alles kant en klaar verpakt Wij moeten ons daarvan onderscheiden. Dat is onze kracht Mensen krijgen de noten vaak warm mee. We grillen vlees ook zelf. Dat ruikt ook lekker. Op geur wordt veel ver kocht.' Vers gebrande noten, de geur doet watertan den. Dat is ook de be doeling. Het publiek lekker maken. Dat kan tevens met hapjes, om te proe ven. Marlou Segers (48) van de Verswinkel aan de Gentsestraat in Hulst haalt alles uit de kast om de klant te verleiden met haar delica tessen. Ook vakjury's zijn blijkbaar over tuigd van haar kwaliteiten. Afgelo pen weekeinde behaalde ze een vierde plaats in de strijd om de Beste Foodspecialiteitenwinkel tro fee 2013. En dat is niet de eerste wedstrijd waarin ze hoog eindigt. Een kleine opsomming: Neder lands Beste noten en zuidvruch ten specialist van 2008, 2009 en 2010; in 2008 en 2009 tevens twee de als beste vleeswaren, salades, tapas en paté specialist van Neder land; Beste vleeswarenspecialist van Nederland in 2010; voor de buitenlandse kaas bij de beste ne gen van Nederland in 2009, en de beste vijf in 2010; vierde als beste winkel foodspecialiteiten van Ne derland in 2010 en nu dus weer. De trofeeën staan in haar winkel uitgestald. Maar is een vierde plaats bij een dergelijke wedstrijd Verswinkel Marlou Gespecialiseerd in noten en zuid vruchten, salades, kazen, hammen, salami en andere vleeswaren. Gevestigd aan de Gentsestraat 6 in Hulst. Volgend jaar 25-jarig bestaan. In totaal twaalf werknemers in dienst, van wie vier vaste krachten. Tal van prijzen behaald. Dit jaar vierde bij de Foodspecialiteitenwin- kels. www.verswinkel-marlou-segers.nl Deze rubriek belicht Zeeuws-Vlaam- se bedrijven die een product maken of service leveren waarmee zij (in ternationale faam hebben verwor ven, maar waarvan lang niet altijd bekend is dat zij in Zeeuws-Vlaande- ren gevestigd zijn. Vandaag: Verswinkel Marlou Se gers. zo bijzonder? Er waren immers slechts vijf finalisten. Marlou glim lacht. Jawel, het is al een hele pres tatie daartoe te behoren, van de 250 winkels in den lande die deel nemen. Zij vergelijkt de waarde met die van sterren voor koks. Op het niveau van culinaire beroemd heden zoals Sergio Herman uit Sluis. „Maar niet zo bekend." Het geheim van haar succes? Vers. Elke dag zelf de noten branden. „Dat is onze kracht. Mensen krij gen de noten vaak warm mee. We grillen vlees ook zelf Dat ruikt ook lekker. Op geur wordt veel ver kocht." Salades komen deels uit eigen keu ken: ei, rauwkost selderij, vlees, eventueel ham prei of ham asper ge, afhankelijk van het seizoen. Een traiteur levert wekelijkse de vissalades, maar ook de paté uit België, van roompaté tot foie gras en in de winter de wildpatés, die ook in de restaurants steeds meer aftrek vindt „In de supermarkt ligt alles kant en klaar verpakt. Wij moeten ons daarvan onderscheiden", stelt Mar lou. Dat lukt blijkbaar, met dank aan het Bourgondische achterland. Vijftig tot zestig procent van de klanten zijn Belgen. Marlou nam de winkel 24 jaar gele den over met behulp van haar moeder. Inmiddels is twee keer verbouwd. In totaal werken er twaalf mensen: vier vaste krachten en acht weekendhulpen. Regelma tig bezoekt Marlou beurzen in het buitenland om nieuwe artikelen te leren kennen en eventueel in te ko pen. „Lekker dingen proeven." Uit Italië importeert ze zelf producten van Sorintino: parmaham, salami, spek, mortadella. Kazen vormen de grootste omzet. Onder de tachtig soorten Holland se kaas ondermeer de natuur ge rijpte Kaatje Jans kaas uit de Beem- sterpolder en de Boeren Juweel in de smaak belegen. Verder zo'n 200 buitenlandse soorten uit verschil lende landen, van koe-, geiten- en schapenmelk, van zacht tot pikant. Van Brie tot truffelkaas, van wit- schimmelkaas tot rode korstkaas en blauwaderkaas, bergkaas, geiten kaas en schapenkaas. Deze week wordt een boerenkaas geïntroduceerd van Sjaak Mulder. „Het neusje van de zalm", zegt Marlou enthousiast. De Stolwijker moet geleidelijk wijken. Nieuw zijn ook de producten van de Franse affineur Xavier David. Pardon, een affineur? Die is verant woordelijk voor de rijping van de kazen. De grote smaakmaker dus eigenlijk. „We verkopen niet alleen exclusie ve producten, maar ook de Hol landse jonge- en belegen kazen." De boterhamworst ligt naast tal van salami's en hammen in de vi trine. „Wij mogen de kinderen niet ver geten. Zij zijn de toekomst", ver klaart Marlou eenvoudig. door Eugène Verstraeten HULST - De wijkraad Hulst Binnen stad maakt zich zorgen over de leefbaarheid van de binnenstad. In een brief aan de gemeenteraad vraagt de wijkraad aandacht voor het leef-, werk- en verblijfsklimaat in het centrum. Omvangrijke bouwprojecten in en om Hulst maken de binnenstad moeilijker bereikbaar. Daar komen volgens de wijkraad straks ook nog te verwachten projecten als het plan Houtmarkt, ontwikkelin gen op het 's Gravenhofplein en de daarmee gepaard gaande over last van bouwverkeer bij. „Dan wordt het tijd om pas op de plaats te maken en te bekijken hoe de leefbaarheid in de binnenstad ge waarborgd kan blijven", betogen secretaris Reggie Picavet en pen ningmeester Jean Pierre van de Walle. De leefbaarheid staat volgens hen trouwens al geruime tijd onder druk. De verkeersproblemen ne men niet af, eerder toe. Steeds gro tere vrachtwagens die de winkels bevoorraden zorgen dagelijks voor lange files in de nauwe straten. De controle op de laad- en losplaatsen is onvoldoende, vindt de wijkraad. „De snelheid van autoverkeer in de binnenstad ligt beduidend ho ger dan de 30 kilometernorm. Het parkeerbeleid is zodanig gecompli ceerd en versnipperd dat van een goed beleid geen sprake meer is." De wijkraad roept de raadsleden op om de samen met de onderne mersvereniging Hulst Vestingstad gepresenteerde verkeersnota over te nemen als richtlijn voor de ko mende jaren. Woonbuurten moeten zoveel mo gelijk ontlast worden van autover keer, vindt de wijkraad. Voetgan gers moeten voorrang krijgen. Ge pleit wordt voor een steeds duur der parkeertarief dichter bij het centrum. In alle bolwerken be taald parkeren tegen een uniform dagtarief. De wijkraad wil ook een bushalte terug in de binnenstad. Bij voor keur bij het 's Gravenhofplein met een in- en uitgang via de Dubbele Poort. En zeker niet via de Frans van Waesberghestraat/Houten- kwartier, luidt het advies. „Handen af van de tuinen in de binnenstad", betoogt de wijkraad. „De tuin van de Moor mag geen ander doel dienen dan die van tuin. Hetzelfde geldt voor de tuin tussen de Grote en Kleine Bagij- nestraat. Met het omvormen van de tuin van De Cock net buiten de wallen, zoals in de verkeersnota wordt voorgesteld, kan de wijk raad instemmen. „Maar een ver scholen ingang via de Glacisweg. Alle bomenrijen laten staan om het groene aanzicht van de stadsin- gang via de Dubbele Poort niet aan te tasten." De wijkraad wijst tweerichtingsverkeer in een aantal straten met klem af Meer agendanieuws op de website van deze krant. »- DONDERDAG 22 NOVEMBER AXEL - Gregoriuscentrum, 13.30 uur: Kaar ten, biljarten, handvaardigheid; 14.00 uur: Bieden; De Halle, 13.30 uur: Kaarten, biljarten; Het Trefpunt, 13.00 uur; Biljarten; BRESKENS - Restaurant de Boeg, 19.30 uur: Bridge; Gebouw van Zuijenstraat 102,13.00 uur: Biljarten; CLINGE - Malpertuus, 13.30 uur: Biljarten, gymnastiek, ANBO dansen; GRAAUW - Gemeenschapshuis, 13.00 uur: KBO biljarten; 13.30 uur: Kaarten; HEIKANT - 't Heike, 13.15 uur: Kaarten, volksdansen; Marlou Segers bij de notenafdeling van haar Verswinkel, met achter haar bekers en andere trofeeën die zij inmiddels heeft gewonnen.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2012 | | pagina 68