Ruiken en proeven
in Verswinkel Hulst
Zorgen over leefbaarheid binnenstad
20
Marlou Segers:
regioagenda
donderdag 22 november 2012
'In de supermarkt ligt alles kant en klaar verpakt Wij
moeten ons daarvan onderscheiden. Dat is onze kracht
Mensen krijgen de noten vaak warm mee. We grillen vlees
ook zelf. Dat ruikt ook lekker. Op geur wordt veel ver
kocht.'
Vers gebrande noten,
de geur doet watertan
den. Dat is ook de be
doeling. Het publiek
lekker maken. Dat
kan tevens met hapjes, om te proe
ven. Marlou Segers (48) van de
Verswinkel aan de Gentsestraat in
Hulst haalt alles uit de kast om de
klant te verleiden met haar delica
tessen.
Ook vakjury's zijn blijkbaar over
tuigd van haar kwaliteiten. Afgelo
pen weekeinde behaalde ze een
vierde plaats in de strijd om de
Beste Foodspecialiteitenwinkel tro
fee 2013. En dat is niet de eerste
wedstrijd waarin ze hoog eindigt.
Een kleine opsomming: Neder
lands Beste noten en zuidvruch
ten specialist van 2008, 2009 en
2010; in 2008 en 2009 tevens twee
de als beste vleeswaren, salades,
tapas en paté specialist van Neder
land; Beste vleeswarenspecialist
van Nederland in 2010; voor de
buitenlandse kaas bij de beste ne
gen van Nederland in 2009, en de
beste vijf in 2010; vierde als beste
winkel foodspecialiteiten van Ne
derland in 2010 en nu dus weer.
De trofeeën staan in haar winkel
uitgestald. Maar is een vierde
plaats bij een dergelijke wedstrijd
Verswinkel Marlou
Gespecialiseerd in noten en zuid
vruchten, salades, kazen, hammen,
salami en andere vleeswaren.
Gevestigd aan de Gentsestraat 6
in Hulst.
Volgend jaar 25-jarig bestaan.
In totaal twaalf werknemers in
dienst, van wie vier vaste krachten.
Tal van prijzen behaald. Dit jaar
vierde bij de Foodspecialiteitenwin-
kels.
www.verswinkel-marlou-segers.nl
Deze rubriek belicht Zeeuws-Vlaam-
se bedrijven die een product maken
of service leveren waarmee zij (in
ternationale faam hebben verwor
ven, maar waarvan lang niet altijd
bekend is dat zij in Zeeuws-Vlaande-
ren gevestigd zijn.
Vandaag: Verswinkel Marlou Se
gers.
zo bijzonder? Er waren immers
slechts vijf finalisten. Marlou glim
lacht. Jawel, het is al een hele pres
tatie daartoe te behoren, van de
250 winkels in den lande die deel
nemen. Zij vergelijkt de waarde
met die van sterren voor koks. Op
het niveau van culinaire beroemd
heden zoals Sergio Herman uit
Sluis. „Maar niet zo bekend."
Het geheim van haar succes? Vers.
Elke dag zelf de noten branden.
„Dat is onze kracht. Mensen krij
gen de noten vaak warm mee. We
grillen vlees ook zelf Dat ruikt
ook lekker. Op geur wordt veel ver
kocht."
Salades komen deels uit eigen keu
ken: ei, rauwkost selderij, vlees,
eventueel ham prei of ham asper
ge, afhankelijk van het seizoen.
Een traiteur levert wekelijkse de
vissalades, maar ook de paté uit
België, van roompaté tot foie gras
en in de winter de wildpatés, die
ook in de restaurants steeds meer
aftrek vindt
„In de supermarkt ligt alles kant
en klaar verpakt. Wij moeten ons
daarvan onderscheiden", stelt Mar
lou. Dat lukt blijkbaar, met dank
aan het Bourgondische achterland.
Vijftig tot zestig procent van de
klanten zijn Belgen.
Marlou nam de winkel 24 jaar gele
den over met behulp van haar
moeder. Inmiddels is twee keer
verbouwd. In totaal werken er
twaalf mensen: vier vaste krachten
en acht weekendhulpen. Regelma
tig bezoekt Marlou beurzen in het
buitenland om nieuwe artikelen te
leren kennen en eventueel in te ko
pen. „Lekker dingen proeven." Uit
Italië importeert ze zelf producten
van Sorintino: parmaham, salami,
spek, mortadella.
Kazen vormen de grootste omzet.
Onder de tachtig soorten Holland
se kaas ondermeer de natuur ge
rijpte Kaatje Jans kaas uit de Beem-
sterpolder en de Boeren Juweel in
de smaak belegen. Verder zo'n 200
buitenlandse soorten uit verschil
lende landen, van koe-, geiten- en
schapenmelk, van zacht tot pikant.
Van Brie tot truffelkaas, van wit-
schimmelkaas tot rode korstkaas
en blauwaderkaas, bergkaas, geiten
kaas en schapenkaas.
Deze week wordt een boerenkaas
geïntroduceerd van Sjaak Mulder.
„Het neusje van de zalm", zegt
Marlou enthousiast. De Stolwijker
moet geleidelijk wijken.
Nieuw zijn ook de producten van
de Franse affineur Xavier David.
Pardon, een affineur? Die is verant
woordelijk voor de rijping van de
kazen. De grote smaakmaker dus
eigenlijk.
„We verkopen niet alleen exclusie
ve producten, maar ook de Hol
landse jonge- en belegen kazen."
De boterhamworst ligt naast tal
van salami's en hammen in de vi
trine.
„Wij mogen de kinderen niet ver
geten. Zij zijn de toekomst", ver
klaart Marlou eenvoudig.
door Eugène Verstraeten
HULST - De wijkraad Hulst Binnen
stad maakt zich zorgen over de
leefbaarheid van de binnenstad. In
een brief aan de gemeenteraad
vraagt de wijkraad aandacht voor
het leef-, werk- en verblijfsklimaat
in het centrum.
Omvangrijke bouwprojecten in en
om Hulst maken de binnenstad
moeilijker bereikbaar. Daar komen
volgens de wijkraad straks ook
nog te verwachten projecten als
het plan Houtmarkt, ontwikkelin
gen op het 's Gravenhofplein en
de daarmee gepaard gaande over
last van bouwverkeer bij. „Dan
wordt het tijd om pas op de plaats
te maken en te bekijken hoe de
leefbaarheid in de binnenstad ge
waarborgd kan blijven", betogen
secretaris Reggie Picavet en pen
ningmeester Jean Pierre van de
Walle.
De leefbaarheid staat volgens hen
trouwens al geruime tijd onder
druk. De verkeersproblemen ne
men niet af, eerder toe. Steeds gro
tere vrachtwagens die de winkels
bevoorraden zorgen dagelijks voor
lange files in de nauwe straten. De
controle op de laad- en losplaatsen
is onvoldoende, vindt de wijkraad.
„De snelheid van autoverkeer in
de binnenstad ligt beduidend ho
ger dan de 30 kilometernorm. Het
parkeerbeleid is zodanig gecompli
ceerd en versnipperd dat van een
goed beleid geen sprake meer is."
De wijkraad roept de raadsleden
op om de samen met de onderne
mersvereniging Hulst Vestingstad
gepresenteerde verkeersnota over
te nemen als richtlijn voor de ko
mende jaren.
Woonbuurten moeten zoveel mo
gelijk ontlast worden van autover
keer, vindt de wijkraad. Voetgan
gers moeten voorrang krijgen. Ge
pleit wordt voor een steeds duur
der parkeertarief dichter bij het
centrum. In alle bolwerken be
taald parkeren tegen een uniform
dagtarief.
De wijkraad wil ook een bushalte
terug in de binnenstad. Bij voor
keur bij het 's Gravenhofplein met
een in- en uitgang via de Dubbele
Poort. En zeker niet via de Frans
van Waesberghestraat/Houten-
kwartier, luidt het advies.
„Handen af van de tuinen in de
binnenstad", betoogt de wijkraad.
„De tuin van de Moor mag geen
ander doel dienen dan die van
tuin. Hetzelfde geldt voor de tuin
tussen de Grote en Kleine Bagij-
nestraat. Met het omvormen van
de tuin van De Cock net buiten de
wallen, zoals in de verkeersnota
wordt voorgesteld, kan de wijk
raad instemmen. „Maar een ver
scholen ingang via de Glacisweg.
Alle bomenrijen laten staan om
het groene aanzicht van de stadsin-
gang via de Dubbele Poort niet
aan te tasten." De wijkraad wijst
tweerichtingsverkeer in een aantal
straten met klem af
Meer agendanieuws op de website
van deze krant.
»- DONDERDAG 22 NOVEMBER
AXEL - Gregoriuscentrum, 13.30 uur: Kaar
ten, biljarten, handvaardigheid; 14.00
uur: Bieden;
De Halle, 13.30 uur: Kaarten, biljarten;
Het Trefpunt, 13.00 uur; Biljarten;
BRESKENS - Restaurant de Boeg, 19.30
uur: Bridge;
Gebouw van Zuijenstraat 102,13.00 uur:
Biljarten;
CLINGE - Malpertuus, 13.30 uur: Biljarten,
gymnastiek, ANBO dansen;
GRAAUW - Gemeenschapshuis, 13.00 uur:
KBO biljarten; 13.30 uur: Kaarten;
HEIKANT - 't Heike, 13.15 uur: Kaarten,
volksdansen;
Marlou Segers bij de notenafdeling van haar Verswinkel, met achter haar
bekers en andere trofeeën die zij inmiddels heeft gewonnen.