uit7
Kalkoen en flespompoen
donderdag 22 november 2012
Puck Kerkhoven is
de gids voor
t lekkerbekken, die
ook thuis bijzonder
willen eten.
www.pzc.nl/uit
't Torentje is prachtig gelegen aan
de voet van de Zeepeduinen en di
rect naast het bosgebied van
Burgh-Haamstede. Na de wande
ling in misschien wel een van de
mooiste natuurgebieden van Ne
derland is er nog wel ruimte voor
een toetje. We kiezen voor een da
me blanche (4,75), crème brulée
(6,00) en het drieluikje (6,50 euro)
dat bestaat uit een chocolademous
se, crème brulée, vanilleijs en
stroopwafel zijn we ook al tevre
den. Het is niet erg verfijnd, maar
wel goed en eerlijk en dat is pre
cies wat de brasserie wil nastre
ven.
Aan de crème brulée kan je zien
of een kok 'het in zijn vingers
heeft', wordt altijd beweerd.
Fijn dat dit nagerecht de bevesti
ging is van dat wat we al dachten:
we hebben te maken met een kok
die zijn vak verstaat Na afloop laat
Jan Kosters trots zijn keuken zien.
Hij gaat ambachtelijk te werk en
foto's Loes de Jong
hij houdt van zijn werk. Dat proef
je aan de gerechten. En ga gerust
met een groep naar 't Torentje toe.
Brasserie 't Torentje, Jan Kosters en
Arjan Rossen, Kloosterweg 75, 4328
CP Burgh-Haamstede,
0111-653093.
www.brasserietorentje.nl
De brasserie en de ernaastgelegen
snackbar zijn in dit laagseizoen
gesloten op maandag, dinsdag,
woensdag en donderdag.
Aan de overkant van de
plas vieren ze deze don
derdag Thanksgiving
Day. Deze oer-Ameri-
kaanse feestdag kost naar schatting
zo'n 45 miljoen kalkoenen de kop.
Nog eens 22 miljoen wacht eenzelf
de lot met kerst. Eén ontspringt
traditiegetrouw de dans; die krijgt
tijdens een feestelijke ceremonie
officieel 'gratie' van de president
himself.
Ex-Beatle Sir Paul McCartney zou
het liever andersom zien. 's We
relds beroemdste vegetariër roept
op tot protest tegen de jaarlijkse
kalkoenslachting en pleit voor
vleesloze alternatieven. Hij gaat
daarmee voorbij aan de oorsprong
van Thanksgiving.
De eerste Pilgrim Fathers ontsnap
ten in 1621 aan een wisse honger
dood, na een volledig mislukte
oogst Als landverhuizers brachten
ze hun zaden, plantgoed en land
bouwtechnieken uit Europa mee,
maar die werkten niet in de Nieu
we Wereld. De oorspronkelijke be
woners van het gebied deelden
hun kennis en brachten de Pil
grims in contact met inheemse ge
wassen als zoete aardappels, bata
ten, pompoenen, veenbessen en
pecannoten. Die konden na een
mooie Indian summer in novem
ber alsnog geoogst worden. Boven
dien maakten ze dankzij hun hulp
vaardige buren kennis met die
vreemde grote vogel, de kalkoen,
als belangrijke en lekkere eiwitrij
ke voedselbron. Thanksgiving
groeide uit tot godsdienstige dank
dag voor de oogst. Een welge
meend bedankje aan de autochto
ne bewoners was op zijn plaats,
maar dat werd al snel vergeten. Als
ik kalkoen eet - sorry Sir Paul -
moet ik daar altijd aan denken.
Hierover schrijvende, krijg ik erg
veel zin weer eens mijn versie van
pompoen-roast te maken. Een lek
ker makkelijk ovengerecht, dat
zich prima laat voorbereiden. Je
kunt dus rustig bij je visite blijven
terwijl de aardappels en groenten
gaar en goudbruin liggen te bak
ken. Het schillen en schoonmaken
van zo'n knots van een pompoen
is een intensief werk. Dan heb ik
hier de gouden tip: neem flespom
poenen, ook wel squash genoemd.
Deze zijn, met een beetje fantasie,
flesvormig en kleiner, dus handel
baarder. Hun grootste voordeel is
dat je ze niet hoeft te schillen. In
de oven wordt de schil zo zacht
dat je hem gewoon kunt eten. En
de smaak? Prima!
In Amerika zouden ze voor deze
pompoen-roast waarschijnlijk zoe
te aardappels gebruiken, want die
horen nou eenmaal bij Thanksgi
ving. Mij wordt dat een beetje te
veel van het goede, geroosterde
pompoen is ook al behoorlijk zoet
van zichzelf. Ik hou van smaakcon-
trasten. Daarom neem ik gewone
aardappels in de schil en bestrooi
ze op het laatst met grove zeezout
kristallen. Lekker hartig en knappe
rig-
Als je geen zin hebt om er een hele
kalkoen bij te braden, kan ik me
dat voorstellen. Een kalkoenborst,
al dan niet gevuld, of kalkoenme
daillons omwikkeld met spek, zijn
heel wat makkelijker te bereiden.
En anders bak je toch gewoon wat
lekkere pittige saucijzen van de
goede slager? Of je zet er een lekke
re salade met noten en appel naast,
en houdt het verder 'meatless'.
Meer vegetarische suggesties no
dig? Sir Paul en dochter Stella Mc
Cartney hebben net een nieuw
kookboek uitgebracht: het 'Meat
less Monday Kookboek' (Uitgever
Fontaine). Met verrassende vegeta
rische gerechten, dat moet ik toege
ven. Ik ga er binnenkort, mis
schien wel maandag, uit koken en
houd u op de hoogte.
't Torentje ligt vlakbij de vuurtoren van Burgh-Haamstede.
Geroosterde flespompoen uit de oven,
hoofdgerecht voor 4 personen
benodigdheden 1 flespompoen; 2 rode uien; 2 tenen knoflook; 50 ml olijf
olie; 750 gram kruimige aardappels, in de schil; 2 plakken citroen; 2
laurierblaadjes; 2 takjes rozemarijn; snuf kaneel; peper, zout en grof
korrelig zeezout; 3 blaadjes verse salie, fijngesneden
bereidingswijze Warm de oven voor op 180 graden (hete lucht). Was de
pompoen, schillen is niet nodig! Snij kop en kontje eraf, halveer en ver
wijder draden en pitten. Snij het bolle gedeelte in maantjes, de 'hals'
in flinke blokken. Pel de uien en snij in grove parten. Was de aardap
pels, schrob de schil schoon. Verdeel in gelijke stukken. Plet knoflook
tenen. Doe alles in ingevette ondiepe ovenschaal of verspreid over
bakplaat. Sprenkel olijfolie erover, kruid met kaneel, peper en zout.
Voeg laurier, citroenplakken en rozemarijn toe. Meng met handen
goed door elkaar, zodat alles glimt van olie.
Bak in midden van oven 50 minuten tot 1 uur. Af en toe voorzichtig
omscheppen en begieten met olie van bodem. Pompoen moet boter
zacht zijn, aardappels gaar en goudbruin. Verwijder vijf minuten voor
einde baktijd citroen en laurierblad, bestrooi met fijngesneden salie
en grove zeezoutkorrels. Lekker met gebraden kalkoenfilet of pittige
saucijzen. Schenk er lichte, gekoelde Chardonnay bij.
tip: Pompoen te veel? Gelijk meeroosteren in de oven en volgende dag
soep van maken. Veel intenser dan met gekookte pompoen.