uit7 Kalkoen en flespompoen donderdag 22 november 2012 Puck Kerkhoven is de gids voor t lekkerbekken, die ook thuis bijzonder willen eten. www.pzc.nl/uit 't Torentje is prachtig gelegen aan de voet van de Zeepeduinen en di rect naast het bosgebied van Burgh-Haamstede. Na de wande ling in misschien wel een van de mooiste natuurgebieden van Ne derland is er nog wel ruimte voor een toetje. We kiezen voor een da me blanche (4,75), crème brulée (6,00) en het drieluikje (6,50 euro) dat bestaat uit een chocolademous se, crème brulée, vanilleijs en stroopwafel zijn we ook al tevre den. Het is niet erg verfijnd, maar wel goed en eerlijk en dat is pre cies wat de brasserie wil nastre ven. Aan de crème brulée kan je zien of een kok 'het in zijn vingers heeft', wordt altijd beweerd. Fijn dat dit nagerecht de bevesti ging is van dat wat we al dachten: we hebben te maken met een kok die zijn vak verstaat Na afloop laat Jan Kosters trots zijn keuken zien. Hij gaat ambachtelijk te werk en foto's Loes de Jong hij houdt van zijn werk. Dat proef je aan de gerechten. En ga gerust met een groep naar 't Torentje toe. Brasserie 't Torentje, Jan Kosters en Arjan Rossen, Kloosterweg 75, 4328 CP Burgh-Haamstede, 0111-653093. www.brasserietorentje.nl De brasserie en de ernaastgelegen snackbar zijn in dit laagseizoen gesloten op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag. Aan de overkant van de plas vieren ze deze don derdag Thanksgiving Day. Deze oer-Ameri- kaanse feestdag kost naar schatting zo'n 45 miljoen kalkoenen de kop. Nog eens 22 miljoen wacht eenzelf de lot met kerst. Eén ontspringt traditiegetrouw de dans; die krijgt tijdens een feestelijke ceremonie officieel 'gratie' van de president himself. Ex-Beatle Sir Paul McCartney zou het liever andersom zien. 's We relds beroemdste vegetariër roept op tot protest tegen de jaarlijkse kalkoenslachting en pleit voor vleesloze alternatieven. Hij gaat daarmee voorbij aan de oorsprong van Thanksgiving. De eerste Pilgrim Fathers ontsnap ten in 1621 aan een wisse honger dood, na een volledig mislukte oogst Als landverhuizers brachten ze hun zaden, plantgoed en land bouwtechnieken uit Europa mee, maar die werkten niet in de Nieu we Wereld. De oorspronkelijke be woners van het gebied deelden hun kennis en brachten de Pil grims in contact met inheemse ge wassen als zoete aardappels, bata ten, pompoenen, veenbessen en pecannoten. Die konden na een mooie Indian summer in novem ber alsnog geoogst worden. Boven dien maakten ze dankzij hun hulp vaardige buren kennis met die vreemde grote vogel, de kalkoen, als belangrijke en lekkere eiwitrij ke voedselbron. Thanksgiving groeide uit tot godsdienstige dank dag voor de oogst. Een welge meend bedankje aan de autochto ne bewoners was op zijn plaats, maar dat werd al snel vergeten. Als ik kalkoen eet - sorry Sir Paul - moet ik daar altijd aan denken. Hierover schrijvende, krijg ik erg veel zin weer eens mijn versie van pompoen-roast te maken. Een lek ker makkelijk ovengerecht, dat zich prima laat voorbereiden. Je kunt dus rustig bij je visite blijven terwijl de aardappels en groenten gaar en goudbruin liggen te bak ken. Het schillen en schoonmaken van zo'n knots van een pompoen is een intensief werk. Dan heb ik hier de gouden tip: neem flespom poenen, ook wel squash genoemd. Deze zijn, met een beetje fantasie, flesvormig en kleiner, dus handel baarder. Hun grootste voordeel is dat je ze niet hoeft te schillen. In de oven wordt de schil zo zacht dat je hem gewoon kunt eten. En de smaak? Prima! In Amerika zouden ze voor deze pompoen-roast waarschijnlijk zoe te aardappels gebruiken, want die horen nou eenmaal bij Thanksgi ving. Mij wordt dat een beetje te veel van het goede, geroosterde pompoen is ook al behoorlijk zoet van zichzelf. Ik hou van smaakcon- trasten. Daarom neem ik gewone aardappels in de schil en bestrooi ze op het laatst met grove zeezout kristallen. Lekker hartig en knappe rig- Als je geen zin hebt om er een hele kalkoen bij te braden, kan ik me dat voorstellen. Een kalkoenborst, al dan niet gevuld, of kalkoenme daillons omwikkeld met spek, zijn heel wat makkelijker te bereiden. En anders bak je toch gewoon wat lekkere pittige saucijzen van de goede slager? Of je zet er een lekke re salade met noten en appel naast, en houdt het verder 'meatless'. Meer vegetarische suggesties no dig? Sir Paul en dochter Stella Mc Cartney hebben net een nieuw kookboek uitgebracht: het 'Meat less Monday Kookboek' (Uitgever Fontaine). Met verrassende vegeta rische gerechten, dat moet ik toege ven. Ik ga er binnenkort, mis schien wel maandag, uit koken en houd u op de hoogte. 't Torentje ligt vlakbij de vuurtoren van Burgh-Haamstede. Geroosterde flespompoen uit de oven, hoofdgerecht voor 4 personen benodigdheden 1 flespompoen; 2 rode uien; 2 tenen knoflook; 50 ml olijf olie; 750 gram kruimige aardappels, in de schil; 2 plakken citroen; 2 laurierblaadjes; 2 takjes rozemarijn; snuf kaneel; peper, zout en grof korrelig zeezout; 3 blaadjes verse salie, fijngesneden bereidingswijze Warm de oven voor op 180 graden (hete lucht). Was de pompoen, schillen is niet nodig! Snij kop en kontje eraf, halveer en ver wijder draden en pitten. Snij het bolle gedeelte in maantjes, de 'hals' in flinke blokken. Pel de uien en snij in grove parten. Was de aardap pels, schrob de schil schoon. Verdeel in gelijke stukken. Plet knoflook tenen. Doe alles in ingevette ondiepe ovenschaal of verspreid over bakplaat. Sprenkel olijfolie erover, kruid met kaneel, peper en zout. Voeg laurier, citroenplakken en rozemarijn toe. Meng met handen goed door elkaar, zodat alles glimt van olie. Bak in midden van oven 50 minuten tot 1 uur. Af en toe voorzichtig omscheppen en begieten met olie van bodem. Pompoen moet boter zacht zijn, aardappels gaar en goudbruin. Verwijder vijf minuten voor einde baktijd citroen en laurierblad, bestrooi met fijngesneden salie en grove zeezoutkorrels. Lekker met gebraden kalkoenfilet of pittige saucijzen. Schenk er lichte, gekoelde Chardonnay bij. tip: Pompoen te veel? Gelijk meeroosteren in de oven en volgende dag soep van maken. Veel intenser dan met gekookte pompoen.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2012 | | pagina 43