Hip en duurzaam
uit de kraan
jkrmvtr
consument 12 5
e
koopwaar
Oesters voeren met patat
O
donderdag 22 november 2012
Hoe kan de horeca
verdienen aan kraanwater?
Door er een merk van te
maken. Slimme
ondernemers verzonnen
KRNWTR.
door Sandra van Maanen
Bij een fijn etentje en een
goed glas wijn wordt bijna
in elk restaurant gevraagd
of er ook een karaf water
bij mag. Graag! Plat of bruisend?
Meestal kiezen we voor plat, om
dat het zo lekker wegdrinkt. Bijna
altijd, uitzonderingen daargelaten,
is de karaf (bron)water na afloop
terug te vinden op de rekening.
Daar schrikken we van. Want
waarom bronwater (of kwam het
gewoon uit de kraan?) en waarom
die prijs? Heb je lekker gegeten,
vertrek je alsnog met een zuur ge
voel. Dat is niet goed voor de
branche en evenmin voor de con
sument. Juist nu er scherper dan
ooit op prijs en kwaliteit wordt ge
let, schiet te veel betalen voor wa
ter snel in het verkeerde keelgat.
Helemaal in een land waar de kwa
liteit van kraanwater als beste ter
wereld geldt.
Tetsuro Miyazaki en Tom Nie-
kamp bedachten een slim concept
om het drinken van kraanwater in
Nederland en België te promoten.
Want 58 procent van restaurant-
gasten drinkt het liefst water uit
de kraan, maar krijgt het niet.
Door er een hip merk van te ma
ken, kunnen restaurants onderstre
pen dat ze voortaan uit de kraan
serveren. De fraai vormgegeven ka-
Duurzaam
I Op facebook steunen
ruim 16.000 fans de roep
om kraanwater in de hore
ca. KRNWTR is genomi
neerd voor het 'Duurzaam
ste merk van Nederland'.
Er is een app in ontwikke
ling, waarmee je straks in
één oogopslag kunt zien
welke restaurants KRNW
TR serveren. Voorlopig is
deze informatie op
www.krnwtr.nl terug te
vinden. Daar is ook de
webshop gestationeerd.
raf doet het goed op tafel en zegt
iets over het groene karakter van
de zaak. Thuis kan dat ook, de ka
raf met logo is te bestellen, net zo
als de RVS bidon voor onderweg.
De prijs die voor KRNWTR in re
kening wordt gebracht, bepalen
ondernemers zelf En eerlijk is eer
lijk, ook al komt het bijna gratis
uit de kraan, die ruimte moet de
branche krijgen. Zo rekenen klan
ten die het de hele avond bij water
houden uiteindelijk toch af.
„Ongeveer de helft van de onder
nemers biedt het water gratis aan,
de andere helft wil er graag iets
aan verdienen. Dat vinden we niet
raar. Sommige ondernemers vra
gen een paar euro voor een karaf
die de hele avond kan worden bij
gevuld. Zo creëren ze met water
een verdienmodel. We adviseren
restaurateurs slimmer om te gaan
met water als supplement. Het
mandje brood vooraf is meestal
gratis, maar wordt op een andere
manier verrekend in het totaalbe
drag. Dat kan met kraanwater net
zo goed."
Veel restaurants zijn inmiddels al
om. Niekamp en Miyazaki houden
een kraanwaterkaart bij, met alle
horecazaken die KRNWTR schen
ken. Op dit moment zijn dat er
meer dan 1300, het aantal onderne
mers dat wil overschakelen op
kraanwater groeit. „Door van
door Wouter Klootwijk
kraanwater een merk te maken,
verbeteren we het imago, voegen
we beleving toe. Daardoor kan
kraanwater de concurrentie aan
met bronwatermerken als Spa
Blauw, Sourcy en Aqua Panne",
zegt Tetsuro Miyazaki.
Drie jaar geleden begonnen de
partners te bloggen over de weg
werpcultuur. „Water, groener le
ven en duurzaamheid zijn speer
punten", vertelt Tom Niekamp.
Waterbedrijven worden door het
duo enthousiast gemaakt om
kraanwatergebruik bij restaurants
in het verzorgingsgebied te stimu
leren. „Want het is en blijft bizar
dat we water uit het buitenland in
voeren, terwijl het drinkwater dat
hier uit de kraan komt van dezelf
de, uitstekende kwaliteit is. In alle
regio's is de smaak van water
goed. Er zijn smaakverschillen,
maar die mogen er zijn."
Naast de karaf en bidon hebben
Niekamp en Miyazaki een water
houder ontwikkeld, die recht
streeks kan worden aangesloten
op de kraan. Een handige en voor
al duurzame vervanger voor de wa-
terkoelers die vaak in winkels en
bedrijven zijn gestationeerd. De
volgende uitdaging is op festivals
het flesje bronwater te vervangen
door het net zo lekkere, goedkope
re, maar vooral duurzame kraan
water. Het KRNWTR-flesje of
-zakje kan keer op keer, ook tegen
betaling, worden bijgevuld.
Niekamp: „Eigenlijk was het de be
doeling dat we dit jaar al met de
waterbar op festivals zouden
staan. Maar we zijn behoorlijk te
gengewerkt door de brouwerijen
die hier een bron van inkomsten
zien verdwijnen."
Ook Spa en Sourcy volgen de ont
wikkelingen rond KRNWTR met
gemengde gevoelens. De inspan
ningen van Niekamp en Miyazaki
om Nederland aan het kraanwater
te krijgen, zijn weliswaar positief,
maar het marktaandeel bronwater
komt onder druk te staan. Promo
tie van water als gezond alternatief
in schoolkantines en de rol van wa
ter in de nieuwste campagne tegen
obesitas doen gevestigde leveran
ciers geen kwaad, maar massaal
overschakelen op kraanwater is
een ander uiterste.
Niekamp: „Spa heeft contact met
ons opgenomen. Er werd direct ge
steld dat bronwater uit België van
betere kwaliteit is dan water uit de
kraan. Smaaktesten bewijzen iets
anders. Bij Sourcy worden ze wat
zenuwachtig, helemaal omdat de
bron waaruit de fabrikant tapt, de
zelfde is als die voor alle huishou
dens in de regio Utrecht."
reageren?
consument@wegener.nl
De wereld gaat ten onder aan on
ze eetlust. We eten meer dan de
aarde voor ons kan klaarmaken.
Het staat in de krant. Maar ik
heb een ander bericht en omdat dit ook in
de krant staat, weet u dat we in elk geval
de feestdagen zullen halen. En neem dan
gerust een patatje met een dozijn oesters.
Er is iets bedacht dat de wereld geen
kwaad doet, maar goed.
Het geheimste deel van wat ergens in Ne
derland gebeurt, mocht ik tot nu toe niet
met eigen ogen zien, want iemand is schij
tend benauwd voor journalisten. Een patat
bakker. Hij bakt niet eens, maar stoomt pa
tatten voor de wereldmarkt in een fabriek
in Zeeland. De balkjes die van aardappels
gesneden worden, de frietstengels, worden
gespoeld. Doen we thuis ook en thuis gie
ten we het spoelwater door het gootsteen
gaatje. De fabriek mag zijn spoelwater zo
niet weg laten lopen. Het moet gezuiverd.
Het geheim dat ik niet mag zien, is een mi
cro-organisme, een plantje, een alg. De alg
leeft van aardappelnat en eet het spoelwa
ter schoon. Weer een milieuprobleem min
der, al is het nog maar een proef.
Maar wat moeten we met de algen van de
patatfabriek? Zeeland zindert van de
ideeën in deze. Schelpdieren leven van al
gen. Kleppen open, dan laten ze zeewater
binnen stromen en filteren de algen er uit.
Voorbij de patat doen ze verder niet zo ge
heimzinnig over de proef. In Yerseke wor
den in vijvers oesters gekweekt die - dat is
proefondervindelijk vastgesteld - het liefst
de algen eten die uit het patatwater komen.
De oesters groeien er twee keer zo snel op
als oesters in het wild. Tot verrassing van
de mosselmannen van Yerseke die nog lie
ver oesters verkopen, zijn de oesters die pa
tat aten nog lekkerder dan wilde.
Ze hadden een kruiwagen van deze oesters
naar Brussel gereden, afgelopen voorjaar,
om ze op de internationale visbeurs te la
ten proeven door professionals. Dat zijn
mensen die nooit eens gewoon lekker kun
nen eten, maar altijd overal lang op kau
wen, net zo lang tot ze er een oordeel over
kunnen formuleren. En ze vielen flauw.
Van de oesters. Zo lekker als ze ze vonden.
De aardappelspoelwatergevoerde oesters
uit Zeeland wonnen in Brussel de gouden
medaille 2012 voor het lekkerste product
uit de zee. En ze kwamen niet eens uit zee.
Ze zijn op het land in een afwasteiltje gebo
ren en in vijvers opgegroeid. In de vijvers
wordt wel zeewater gepompt en de getij
den worden nagebootst, eb en vloed. Aan
het water uit de Oosterschelde worden in
de vijvers de geheime algen uit de patatfa
briek toegevoegd.
Het gaat er maar om dat bij de productie
van dit feestvoedsel nergens iets gedaan
wordt ter bevordering van de ondergang
van de wereld. Integendeel; zou je zo ook
varkensvoer kunnen maken, dan waren we
helemaal gered.
De patatoesters zouden de eerste oesters
kunnen zijn die worden goedgekeurd door
de Nederlandse Vereniging van Huisvrou
wen, die voorheen dweilen goedkeurde
om hun slijtvastheid en waspoeder van
Dobbelman om zijn waskracht. Oesters me
vrouw, de wereld wil het! Ze zijn al mond
jesmaat te koop. Merknaam. Creuse Carres-
se. Kringloopoesters zou je ze ook kunnen
noemen. Maar is de kringloop wel hele
maal rond? De algen moeten toch ook er
gens vandaan komen?
Dat is het allermooiste. Die groeien van
zelf. In zeewater. Gratis. Op zonlicht!
reageren?
klootwijk@wegener.nl