ALS PROEVERIJ ook zo nu en dan mijn gezicht op kantoor laten zien. Nog los van het feit dat het an ders wel een heel dure hobby wordt, het is niet zo dat het bedrijf het allemaal wel even betaalt." Ze begon IENS Independent Index bv bijna vijftien jaar geleden in de hoofdstad, uitdrukkelijk met de bedoeling direct door te stoten naar heel Nederland. Dat lukte al snel, mede door de grote vlucht die inter net in die tijd nam. „We zijn in eerste in stantie online gegaan om mij te ontlasten. Ik zat alle recensies met de hand in te tik ken, dat was al snel niet meer te doen." Amateur-recensenten wisten Iens.nl al snel in grote aantallen te vinden om hun mooie en minder prettige restaurant ervaringen te delen. Anno 2012 groeit de website nog steeds, inmiddels heeft lens 25 medewerkers in dienst. „Ik had me niet gerealiseerd dat de behoefte aan zo'n eet- platform zo groot zou zijn. Blijkbaar wil ie dereen wel een keertje culinair recensent zijn. Ik heb nooit een cent hoeven betalen aan marketing of advertentiewerving. Ik had een keurig businessplan, maar het was vooral een kwestie van het juiste idee op het juiste moment." Anno 2012 is Iens.nl ook op smartphone en sociale media actief De papieren restau rantgids is ter ziele. „Alles is vandaag de dag meteen beschikbaar via de app en onli ne. Daar kan een papieren gids simpelweg niet tegenop. Op het moment dat-ie bij de drukker ligt, is de inhoud al achterhaald." Restauranthouders waren in eerste instan tie niet allemaal even blij met de komst van Iens.nl, waar de amateurcritici de tent met onbeperkt spareribs eten met gemak een even hoog rapportcijfer toekenden als het sterrenrestaurant. „Het duurde even voordat ze begrepen dat ze met al die me ningen juist hun voordeel konden doen", zegt de oprichtster. „lens is eigenlijk één groot gastenboek." Boswijk heeft de creatieve leiding over het bedrijf, de supervisie over de dagelijkse gang van zaken heeft ze drie jaar geleden uit handen gegeven. „Ik heb de neiging me met alle details te bemoeien, voordat ik het weet, zit ik elk miniem foutje op de si te zelf te verbeteren. Ik ben nu meer de liaison met de buitenwereld en de inspira tor vin het team. En ik vind het heerlijk nieuwe dingen te bedenken, zoals het duurzaamheidsprofiel dat nu bij de restau rants wordt vermeld." Ze neemt een slokje van haar wijn en haar gezicht betrekt. „Deze wijn is oud, er zit een wat vreemde smaak aan", zegt ze. „Als of de fles al een dag of twee open staat." Ze wenkt de serveerster, die de glazen mee neemt en even later terugkeert om te mel den dat Boswijk gelijk heeft. Ze heeft een nieuwe fles opengetrokken. „Goed opge lost", zegt lens waarderend als de ser veerster weer weg is. Drie jaar geleden moest ze noodgedwon gen een jaar afstand nemen van haar gees teskind. Boswijk werd in 2009 getroffen door een burn-out. „Het begon met een griepje dat bleef hangen, op een gegeven moment was ik zo moe, dat ik nauwelijks meer de trap op kwam. Daar kwam bij dat mijn beste vriend en tafelmaatje ziek werd en overleed. Ik heb hem verzorgd. Achter af gezien is het goed geweest om een stap terug te doen." Net in die tijd kocht ze met vriendin Gé een nieuw huis in Ankeveen, dorp in het Noord-Hollandse plassengebied. Het op trekje moest van vloer tot nok worden op geknapt. „Gé is meubelmaker en wilde de verbouwing graag helemaal zelf doen. Al les, behalve het stucwerk, dat is loodzwaar. Stucen is net als met patisserie, alleen als je zoiets dag in dag uit doet, worden die taar ten zo mooi." Het huis is bijna klaar. En, heel belangrijk, het fornuis staat. „Ik sta te popelen tot-ie aan mag! Een professioneel apparaat, want ik moet wel wat power onder de pitten hebben. Maar als het moet, kan ik ook op campinggas koken, heb ik inmiddels nood gedwongen door de verbouwing bewezen. „Ik kook graag thuis, liefst voor grote groe pen. Een erfenis uit mijn cateringverledén. Eén klein pannetje, dat noem ik geen ko ken. Er moet wel wat meer gesneden wor den dan één ui. Ik vind het heerlijk de hele zaterdag bezig te zijn met voorbereiding, om op zondagmiddag voor veel mensen een heerlijke maaltijd op tafel te zetten. Ik ga graag naar de Turkse winkel, waar het voedsel vers is, lekker ruikt en niet in plas tic verpakt zit. En het hoeft echt niet alle maal biologisch te zijn." Jammer vindt ze wel dat ze weinig voor een etentje bij anderen thuis wordt uitge nodigd. „Ze denken waarschijnlijk dat ik altijd wel wat te mekkeren heb", lacht ze. „Maar ook van een eenvoudige pasta kan ik heus genieten." Eten is zo simpel, zegt Boswijk. „Het gaat allemaal over bewust zijn: wat ruik ik, wat proefik, is het eerlijk en vers? Daar hoef ie niet voor te studeren lens Boswijk Geboren op 18 juni 1964 in Utrecht. 0 Woont samen met vriendin Gé in Ankeveen. 0 1976-1984: Vwo-diploma aan Kees Boeke Scholenge meenschap te Bilthoven. 0 1984: Instituto Italiano di Leonardo da Vinei, Florence (opleiding Italiaanse taal, cultuur, keuken en wijnen). 0 1985: Koksopleiding Le Cor don Bleu, Parijs (Franse keu ken en patisserie). 0 1985-1987: Economie aan Rijksuniversiteit Groningen. 0 1989-1991Rechten aan de Universiteit van Amsterdam. 0 1997: Academie voor Vino- logie te Maarn. 0 1987-1992: Cateringbedrijf De Tafel van IENS Charlot te Bentinck Kookservice te Amsterdam. 0 1998: oprichter en directeur Uitgeverij lens Independent Index en site www.iens.nl

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2012 | | pagina 63