Kleine gerechten in groots Poortuus
~i
donderdag 15 november 2012
Hotel-restaurant 't
Poortuus zit in mis
schien wel één van
de mooiste panden
van Zierikzee, op
het Havenplein. Het restaurant
is er sinds begin dit jaar; het is
de opvolger van 't Getij, het ho
tel-restaurant dat de laatste tijd
een turbulente geschiedenis
heeft gekend.
De eigenaren van restaurant De
Beuze - een stukje verderop op
het Havenplein - namen het faillie
te Getij begin dit jaar over. Het pas
verbouwde hotel-restaurant ging
in augustus vorig jaar dicht na een
faillissement. Twee jaar eerder was
het ook al eens failliet gegaan.
Restaurant De Beuze ken ik van
een vorig bezoek aan Zierikzee:
het is een klassiek restaurant, met
de nadruk op vers en traditie. De
Beuze is een tikje deftig en één
van de beste eetadressen van de
stad, dus dat schept verwachtin
gen voor vanavond. „We wilden
in 't Poortuus echt iets anders
doen", zal eigenaar Hans Land
man na afloop van het eten vertel
len. „We wilden niet hetzelfde
concept kopiëren, dat zou zakelijk
ook niet verstandig zijn."
Dus koos hij voor iets heel anders:
geen traditionele menukaart met
voor- en hoofdgerechten, maar
een grote hoeveelheid kleinere ge
rechten die gecombineerd kunnen
worden tot een maaltijd. „Als ik u
mag adviseren", zegt de ober, „dan
zou ik twee gerechtjes nemen. Als
u daarna nog honger heeft, kunt u
altijd nog nabestellen."
We zitten op een stille woensdag
avond aan een tafeltje bij het
raam, in een prachtige grote hoge
ruimte, met oude wit geschilderde
houten balken die een gewelf bo
ven ons hoofd vormen. Aan de ho
ge wanden hangen mooie oude
grote lantaarns, alsof we in een
middeleeuwse kasteelzaal zitten.
De ruimte staat vol tafels, tegen de
achterwand is een grote bar, met
daar weer achter de doorgang naar
het hotel, dat via een marmeren
trap naar boven te bereiken is.
Het restaurant is genoemd naar
het pand waar het in zit, Het
Poorthuys. De oude naam Het Ge
tij is een bedenksel van de dichter
Esther Naomi Perquin, de huidige
stadsdichter van Rotterdam, weet
mijn tafelgenote die in Zierikzee
woont. „Perquin schreef een ge
dicht met die titel. Ze heeft hier
boven gewoond."
We bladeren door de menukaart:
er zijn gerechten met vlees, met
vis en vegetarische gerechten, met
wortels in alle werelddelen. En -
gek genoeg voor een restaurant
dat alleen in kleine hapjes doet -
Bij hotel-restaurant 't Poortuus in Zierikzee kunnen gasten uit een
ook een pittige variant met chori
zo, met ui, peterselie en kruidenbo
ter. Het zijn lekkere dikkerds, die
heerlijk kruidig smaken. Ons vlees
gerecht is bavette, een stuk van de
koe dat weer helemaal hip is, net
als sukade. Bij 't Poortuus is het
verwerkt in een herfstig gerecht
met paddenstoelen en gnocchi.
Het is heerlijk zacht en pittig, we
dopen onze boterhammen erin.
Het vijfde gerechtje is een beetje
een tegenvaller: een tarte tatin -
omgekeerd gebakken taart - met
groente. Er zit aubergine in, proe
ven we, de ondefinieerbare rest
gaat verloren onder een dikke laag
kaas. Jammer dat net het vegetari
sche gerecht de negatieve uitschie
ter is.
We prikken nog een toetje, omdat
ze zo veelbelovend zijn. Mijn over-
Prijs-Kwaliteit
Je kunt het zo duur maken als je zelf
wilt, er is een menu voor €26,50. Wij
betaalden 65 euro voor twee.
Entourage
Eten in een prachtig oud pand, in de
ommuurde tuin is een stadsterras.
Bediening
Hulpvaardig en servieegericht, het
was wel net iets te druk voor één me
dewerker.
Conclusie
Het is even wennen aan de formule,
maar die bevalt ons zeer: lekker en ge
varieerd.
Dat geldt ook voor de kro
kante eend: stukjes gebak
ken eendenborst, oosters
van smaak, zoet-pittig, gewikkeld
in twee pannenkoekjes, met een
zwierige streep ketjapsaus ernaast.
Erg lekker, al is het pannenkoekje
een tikje taai. Misschien opge
warmd? We wachten op de brood
jes, die nog in de oven moeten,
wordt ons verteld. Het zijn van die
poppenbroodjes: bruine en witte,
geserveerd met boter, olijfolie en
een tapenade.
Voor de tweede ronde krijgen we
nog drie borden. Mossels uit de
wok, in ons geval 'naturel', er is
In Eten doen de
redacteuren Edith
Ramakers en Nadia
Berkelder beurtelings
verslag van een bezoek
aan Zeeuwse
speciale menu's voor de kinderen.
De gerechten komen zoals ze zijn,
zonder extra's: er is geen groente
bij en ook geen friet. We besluiten
samen vijf gerechten te nemen, én
een schaaltje brood.
Op advies krijgen we twee van de
vijf bordjes eerst: die met de cevi-
che en de eend. Ceviche is rauw
gemarineerde witvis; een
Zuid-Amerikaanse vondst: door
het zuur van in dit geval het li
moensap, gaart de vis zonder dat
er warmte aan te pas komt. Het is
een fris gerecht, door de limoen,
er knappert iets tussen onze tan
den: heel kleine stukjes rode ui. Er
zit avocado door, en sliertjes wor
tel. Ik vind het erg geslaagd.