Kleine gerechten in groots Poortuus ~i donderdag 15 november 2012 Hotel-restaurant 't Poortuus zit in mis schien wel één van de mooiste panden van Zierikzee, op het Havenplein. Het restaurant is er sinds begin dit jaar; het is de opvolger van 't Getij, het ho tel-restaurant dat de laatste tijd een turbulente geschiedenis heeft gekend. De eigenaren van restaurant De Beuze - een stukje verderop op het Havenplein - namen het faillie te Getij begin dit jaar over. Het pas verbouwde hotel-restaurant ging in augustus vorig jaar dicht na een faillissement. Twee jaar eerder was het ook al eens failliet gegaan. Restaurant De Beuze ken ik van een vorig bezoek aan Zierikzee: het is een klassiek restaurant, met de nadruk op vers en traditie. De Beuze is een tikje deftig en één van de beste eetadressen van de stad, dus dat schept verwachtin gen voor vanavond. „We wilden in 't Poortuus echt iets anders doen", zal eigenaar Hans Land man na afloop van het eten vertel len. „We wilden niet hetzelfde concept kopiëren, dat zou zakelijk ook niet verstandig zijn." Dus koos hij voor iets heel anders: geen traditionele menukaart met voor- en hoofdgerechten, maar een grote hoeveelheid kleinere ge rechten die gecombineerd kunnen worden tot een maaltijd. „Als ik u mag adviseren", zegt de ober, „dan zou ik twee gerechtjes nemen. Als u daarna nog honger heeft, kunt u altijd nog nabestellen." We zitten op een stille woensdag avond aan een tafeltje bij het raam, in een prachtige grote hoge ruimte, met oude wit geschilderde houten balken die een gewelf bo ven ons hoofd vormen. Aan de ho ge wanden hangen mooie oude grote lantaarns, alsof we in een middeleeuwse kasteelzaal zitten. De ruimte staat vol tafels, tegen de achterwand is een grote bar, met daar weer achter de doorgang naar het hotel, dat via een marmeren trap naar boven te bereiken is. Het restaurant is genoemd naar het pand waar het in zit, Het Poorthuys. De oude naam Het Ge tij is een bedenksel van de dichter Esther Naomi Perquin, de huidige stadsdichter van Rotterdam, weet mijn tafelgenote die in Zierikzee woont. „Perquin schreef een ge dicht met die titel. Ze heeft hier boven gewoond." We bladeren door de menukaart: er zijn gerechten met vlees, met vis en vegetarische gerechten, met wortels in alle werelddelen. En - gek genoeg voor een restaurant dat alleen in kleine hapjes doet - Bij hotel-restaurant 't Poortuus in Zierikzee kunnen gasten uit een ook een pittige variant met chori zo, met ui, peterselie en kruidenbo ter. Het zijn lekkere dikkerds, die heerlijk kruidig smaken. Ons vlees gerecht is bavette, een stuk van de koe dat weer helemaal hip is, net als sukade. Bij 't Poortuus is het verwerkt in een herfstig gerecht met paddenstoelen en gnocchi. Het is heerlijk zacht en pittig, we dopen onze boterhammen erin. Het vijfde gerechtje is een beetje een tegenvaller: een tarte tatin - omgekeerd gebakken taart - met groente. Er zit aubergine in, proe ven we, de ondefinieerbare rest gaat verloren onder een dikke laag kaas. Jammer dat net het vegetari sche gerecht de negatieve uitschie ter is. We prikken nog een toetje, omdat ze zo veelbelovend zijn. Mijn over- Prijs-Kwaliteit Je kunt het zo duur maken als je zelf wilt, er is een menu voor €26,50. Wij betaalden 65 euro voor twee. Entourage Eten in een prachtig oud pand, in de ommuurde tuin is een stadsterras. Bediening Hulpvaardig en servieegericht, het was wel net iets te druk voor één me dewerker. Conclusie Het is even wennen aan de formule, maar die bevalt ons zeer: lekker en ge varieerd. Dat geldt ook voor de kro kante eend: stukjes gebak ken eendenborst, oosters van smaak, zoet-pittig, gewikkeld in twee pannenkoekjes, met een zwierige streep ketjapsaus ernaast. Erg lekker, al is het pannenkoekje een tikje taai. Misschien opge warmd? We wachten op de brood jes, die nog in de oven moeten, wordt ons verteld. Het zijn van die poppenbroodjes: bruine en witte, geserveerd met boter, olijfolie en een tapenade. Voor de tweede ronde krijgen we nog drie borden. Mossels uit de wok, in ons geval 'naturel', er is In Eten doen de redacteuren Edith Ramakers en Nadia Berkelder beurtelings verslag van een bezoek aan Zeeuwse speciale menu's voor de kinderen. De gerechten komen zoals ze zijn, zonder extra's: er is geen groente bij en ook geen friet. We besluiten samen vijf gerechten te nemen, én een schaaltje brood. Op advies krijgen we twee van de vijf bordjes eerst: die met de cevi- che en de eend. Ceviche is rauw gemarineerde witvis; een Zuid-Amerikaanse vondst: door het zuur van in dit geval het li moensap, gaart de vis zonder dat er warmte aan te pas komt. Het is een fris gerecht, door de limoen, er knappert iets tussen onze tan den: heel kleine stukjes rode ui. Er zit avocado door, en sliertjes wor tel. Ik vind het erg geslaagd.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2012 | | pagina 42