m reizen@wegener.nl iQ reizen ïs£l 024-3650360 isssi Zaterdag 13 oktober 2012 «t zweden" are Östersund Het glooiende landschap vol berken, dennenbomen en wilde bloemen. Foto boven: 'Ziplinen' van boom naar boom. foto's Joost Brantjes Amsterdammers Hil- de Talstra en Ru ben Heijloo verruil den hun stadsap- partement voor het Zweedse platteland. In Gallö, een dorp van 758 inwoners, vonden ze voor weinig geld een pastorie uit 1906 met 480 vierkante meter woonopper- vlakte en een grote tuin aan een meer. Ze runnen er nu een Bed and Breakfast. Een reden om terug te gaan naar Nederland kunnen de dertigers niet bedenken, zelfs de winters blijken goed te doen. Hilde: „Door de sneeuw heb jeJs winters meer licht dan je zou verwachten en je hebt hier ook een vijfde sei zoen, tussen de winter en het begin van de lente. Dan komt de zon al door terwijl het 's nachts nog hard kan vriezen." Vanaf de B&B is het niet ver naar het openluchtmuseum Jamtli in Östersund, waar 130 acteurs de geschiedenis van Jamtland Harjedalen naboot sen. De laatste aanwinst in het museum zijn sociale huurwo ningen uit 1975. Tot de laatste details zijn de huizen ingericht in de stijl van de jaren zeven tig: ABBA posters, oranje thee kopjes en een oude Volvo op de oprit. De zoon des huizes in donkerbruine soulbroek komt op de thee bij zijn moe der in haar korte jurk. We ge nieten van onze tijdreis. Sinds 2011 is Östersund, met slechts drie andere steden ter wereld, UNESCO City of Gastronomy. De belangrijkste reden voor deze eretitel is, naast een lange culinaire tradi tie, de aandacht voor duurza me voedselproductie met res pect voor de natuur en het in novatieve gebruik van lokale ingrediënten als rendier- en elandvlees, kaassoorten en bes sen. Jamtland Harjedalen kent veel kleine producenten die zich vaak al generaties lang be zig houden met hetzelfde streekgebonden product. De Scandinavische keuken is wereldwijd met een onstuitba re opmars bezig. Noma in Ko penhagen is al drie jaar achter elkaar gekozen tot het beste restaurant ter wereld. Op de lijst van beste restaurants prijkt op de 34e plaats Faviken Magasinet, dat geïsoleerd op een heuvel in de bossen even buiten de stad Are ligt. Chef Magnus Nilsson, een for se man met lang haar en koper kleurige baard, heeft met zijn brigade alle registers openge trokken. Op de eerste verdie ping van deze voormalige graanschuur krijgen we een lunch geserveerd van niet min der dan twaalf gangen. Ge woon op houten tafels zonder tafellinnen. Zodra een gang op tafel staat, klapt Nilsson twee maal in zijn handen ten teken dat we mogen beginnen. Hij wil niet dat we foto's maken, want om te genieten moet je je concentreren op het eten. En dat is niet alleen goddelijk maar ook uiterst vindingrijk. Nilsson heeft het vak geleerd in driesterrenrestaurant L'Ar- page in Parijs. In z,ijn Zweedse restaurant werkt hij uitslui tend met producten uit de di recte omgeving. De grootste af stand leggen de Sint Jakobs- JS|f Östersund ligt op 1.500 kilometer van Utrecht. Vliegen met een overstap in Stockholm kan met SAS (www.flysas.com). Zie voor meer informatie www.visitsweden.com en www.jamtland.se H www.revsundsprastgard.se www.jamtli.com www.favikenmagasinet.se www.campare.se schelpen af die uit de Atlan tische Oceaan, 120 kilometer verderop komen. De zelfbeper king betekent bijvoorbeeld geen olijfolie, geen tomaat en geen citroen. Bovendien leeft Nilsson met de seizoenen. Een van de voorvechters van het eerste uur om Östersund gastronomisch op de kaart te zetten, is Fia Gulliksson. Ze ontvangt ons in haar huis aan het Storsjönmeer met een glaasje Sav, een mousserende wijn gemaakt van berkensap. Daarna serveert ze het diner in haar prachtige boothuis" met uitzicht op het meer. Als bui ten de zon ondergaat, serveert Fia het hoofdgerecht, een stoof schotel. Haar echtgenoot Mar tin is jager en naast hert en rendier schoot hij vandaag ook een bever. Fia heeft het bever vlees langzaam in bier laten sudderen. Naast bier en wijn worden ook stevige borrels ge serveerd die blijken te smaken naar bosbesbladeren en Sint Janskruid. In plaats van te proosten, zingen de Zweedse tafelgenoten Helan gar, een vrolijk lied waar geen touw aan valt vast te knopen, maar dat je na drie borrels moeite loos mee kunt zingen; Sjung hoppfaderallan lallan lej! Om de reis niet geheel tot een eet- en drinkfestijn te laten uit groeien, zoeken we de laatste dag van ons bezoek de actie op. Daarvoor gaan we naar het bedrijf Campare in Are. Nadat Daniel Brinkenfeldt ons in een reflecterend geel pak heeft ge hesen en ons een bouwvak kershelm op het hoofd heeft gezet, stappen we in een tuig met daaraan karabijnhaken. Brinkenfeldt gaat ons leren 'ziplinen'. We nemen een skilift omhoog en klimmen daarna naar een klein plateau hoog in een boom. Er volgen veiligheids instructies en Brinkenfeldts as sistent doet voor wat we zo meteen zelf moeten doen: vast- geklikt aan een ijzeren kabel 300 meter omlaag roetsjen naar de volgende boom. Schuin genoeg om snelheden van 75 kilometer per iiur te ha len. De eerste keer gaat het zo hard dat je nauwelijks oog hebt voor het ravijn, maar met elke volgende afdaling gaat het steeds beter. En bij de laatste afdaling zijn we bijna in staat om, net als Brinkenfeldt, met losse handen kaarsrecht naar beneden te zoeven. w Reageren? redactie.reizen@wegener.nl In het Noord-Zweedse Jamtland Harjedalen wonen slechts 126.000 mensen. Ruimte genoeg dus in dit glooiende landschap vol berken, dennenbomen en wilde bloemen. Joost Brantjes ging lekker eten en op avontuur.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2012 | | pagina 75