5 spectrum bodemloos RUDEN RIEMENS FOTOGRAFIE Zaterdag 6 oktober 2012 Mijn kokkinnen-hart sprong op toen ik bij DWDD de twee topkoks van eigen bodem bezig zag, de kikkerbil- len-soufïlé te bereiden op de manier die ze ooit hadden geleerd in de keuken van Le Grand Févour, de sterrenkeuken van het restau rant dat ligt aan het pleintje van het Palais Royal in Parijs. Zij spraken vol liefde over de, een beetje te klei ne, werkruimte in de keuken van dit wereldbe roemde restaurant, waar langs de muur koperen naamplaatjes zijn gespijkerd met daarop de na men van beroemde gasten. Voor mij was het vooral de naam van Colette, de Franse schrijf ster, waarvan ik na het lezen van Chérie en De dood van.Chérie een onvoorwaardelijke fan werd. Die eerste kennismaking vond plaats na het le zen van de onvolprezen vertalingen in De Zwar te Beertjes, waarna ik ook nog een van de eerste biografieën Mijn leven met Colette las, geschreven door haar laatste echtgenoot Maurice Goudeket De obers van Le Grand Févour brachten Colette, die in een woning van de Franse staat in het Palais Royal woonde, geregeld een bordje driesterren eten, wanneer de artrose haar aan haar bed kluisterde.. Ook schrijver Jean Cocteau was gehuisvest in een appartement in het Palais Royal. Wanneer ik daar op het kleine pleintje bij de Place Colette rondwandelde, keek ik altijd even omhoog, naar de plekken waar die fameu ze schrijvers woonden. Ik at voor het eerst in dat verrukkelijke restau rant in 1972. Raymond Oliver zwaaide daar de scepter en ik had het genoegen naast zijn tafeltje te zitten. Oliver was toen nog een behoorlijk dik ke man, en ik keek gefascineerd naar het klassie ke Franse menu dat hij naast mij naar binnen werkte! Toen ik twee jaar later daar nog eens lunchte, stond een totaal vermagerde monsieur Oliver aan de deur. De gerant vertelde ons dat hij na een hartaanval rigoureus was vermagerd. "Hij was gewend om samen met zijn vader, ook een topkok, te ontbijten met een omelet van zes eieren! Hij was bijna dood geweest!" Oliver trok zijn conclusie en begon een televisie-kookpro- gramma met magere receptuur! Ik at in zijn res taurant een buitengewoon inspirerende soufflé, waarbij de gerant na het serveren langskwam en met een injectiespuit nog iets heerlijks spoot in die goddelijk hap! Ik kocht ook het dikke standaardkookboek van Oliver en begon thuis ogenblikkelijk soufflé's te bereiden, iets wat tot een ongelofelijke troep op het aanrecht leidde! Maar zowel de hartige als de zoete soufflé kreeg ik behoorlijk onder de knie en toen ik Martin Kruithof en Robert Kra nenborg bezig zag kreeg ik een natte bek en wist ik dat de tijd was gekomen de keuken in te trekken om te zien of ik nog soufflé-vaardig was. Met in mijn herinnering een zalige frambo- zensoufflé die ik in betere tijden in Hotel de France in Monaco met een toenmalige geliefde at, terwijl het dak van het restaurant langzaam openschoof en we verder smulden onder een duizelingwekkende sterrenhemel! Ik lig op mijn knieën bij de kookboekenplank en zoek dat vette standaardkookboek van Ray mond Oliver, op weg naar het maken van een nieuwe verse gehemelte-tergende soufflé!

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2012 | | pagina 63