Niks is simpel spectrum 4 Zaterdag 6 oktober 2012 Ff Er is te weinig of te veel, we kunnen niet zonder en we kunnen niet kiezen. Eten is een bron van verwarring, stelt hoogleraar Louise O. Fresco in Hamburgers in het paradijs. door Lindy Jense Met haar studenten gaat hoogleraar Louise O. Fres co op supermarktsafari. Leuk en praktisch als je geïnteresseerd bent in voe ding; observeren wat er op de schappen ligt, waar het vandaan komt, wat je ermee kunt doen. „De laatste keer was in juni", vertelt ze. „We bleven staan bij de appels. De studenten wisten er van alles over te vertellen, maar één ding was ze niet opge vallen, namelijk dat in Nederland in juni geen appels aan de bomen hangen. De ap pels die daar lagen, hadden dus een hele winter in de koeling gelegen of ze waren geïmporteerd." Louise O. (voor Ottilie) Fresco is net over de 6o en haar cv doet verslag van hard werk en grote kundigheid. Een greep: ze is universiteitshoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, met als specialisme de grondslagen van duurzame ontwikkeling in internationaal perspectief. Ze adviseert de directeur-generaal van de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de Vere nigde Naties in Rome. Ze schrijft columns, essays en literaire kritieken van romans. Ze was jurylid van de Libris Literatuur prijs. Ze stampte cassave in Congo en at ge roosterde palmlarven in Burundi. Ze heeft een zwak voor brood. „Dat is een van mijn favoriete dingen. Er zit zo veel achter: ontwikkeling van de landbouw, veredeling van granen, opkomst van de voedingsindustrie, waardoor het meeste brood nu uit supermarkten komt. Er zijn steeds minder bakkers. Maar zeg nou zelf bakkers hebben een zwaar bestaan, hoe veel mensen wil je dat aandoen? En er komt goed brood uit supermarkten hoor, echt lekker." Als het om voeding gaat, is niks simpel, wil ze maar zeggen. Haar nieuwe boek Hamburgers in het para dijs is een flinke verschijning: bijna 6oo pa gina's geschiedenis, heden en toekomst van onze voedingscultuur. Van het ont staan van de landbouw tot de toekomst van onze voeding, die we misschien moe ten zoeken in het verorberen van algen en insecten. Wat ze vooral heeft willen ver woorden, zegt Fresco, is het besef hoe bij zonder het is dat we in een tijd en op een plek leven, waar we zo veel en zulk goed eten op ons bord hebben. Fresco doet in Hamburgers in het paradijs ook verslag van haar brede culturele be langstelling; ze verwijst vaak naar boeken en schilderijen die met voeding te maken hebben. Te beginnen met dat beeld waar mee het allemaal begon: Adam en Eva in het paradijs, met de slang en de appel. Fres co: „Het paradijs, de gedroomde perfecte wereld waarin het eten onze mond in vliegt zonder dat een dier hoeft te lijden, zonder milieuvervuiling en waar het land bewerken geen moeite kost. Onzin dus, maar wel een beeld dat blijft opduiken." Hoe moeilijk het is het paradijs op aarde te creëren, blijkt bijvoorbeeld als het gaat om de keuze voor biologisch voedsel. „Qua ge zondheid maakt het niet veel uit als je kiest voor groente, fruit of vlees van biolo gische herkomst", legt Fresco uit. „Maar er zijn wel negatieve effecten, zoals de risi co's die gepaard gaan met het gebruik van dierlijke mest, wat tot besmetting met ge vaarlijke bacteriën kan leiden. De op brengst van biologische landbouw is lager, zodat je veel meer grond moet gebruiken." De tweede grondslag voor het boek is de hamburger, een voedingsmiddel dat af komstig is van Duitse immigranten in Amerika en in honderd jaar de wereld ver overde. De hamburger is nu het ultieme gemaksvoedsel dat door hordes mensen lo pend op straat naar binnen wordt gescho ven, verpakt in een broodje dat als hand vat, bord en servet tegelijk dient. Het vlees is gereduceerd tot een bruine schijf, zodat je niet hoeft te zien dat het van een koe komt. Fresco: „We willen wel dieren eten, maar dan moeten ze als neutrale roze plak jes in de supermarkt liggen." De hamburger is massaal omarmd, maar ook verguisd als liefdeloos en ongezond in dustrieproduct. Dat zette de voedingsin dustrie aan tot positieve verandering, merkt Fresco op. „De verpakkingen zijn nu herbruikbaar, er worden lokale ingre diënten gebruikt, het zout is er zo veel mo gelijk uitgehaald en bij de productie wor den de gevaarlijke transvetten vermeden." Zo, met kleine stapjes, is het best mogelijk tot een goede omgang met voedsel te ko men. In een tijd van overvloed is dat erg lastig: tegenwoordig is wereldwijd meer dan de helft van de mensen te dik. Dat is niet verwonderlijk als je bedenkt dat tot Louise O. Fresco: „We willen wel dieren eten, maar dan moeten ze als neutrale roze plakjes in de super liggen." foto Jean-Pierre Jans 250 jaar geleden de meeste mensen het grootste deel van hun leven chronisch hon ger hadden. Vandaar onze voorkeur voor voedsel dat snel veel energie geeft. Het natuurlijke voordeel van vet en zoet, de drukbezette consument die nauwelijks tijd maakt om te koken en het enorme aan bod aan gemaksvoedsel maken het moei lijk de juiste keuzes te maken. „Wist je dat er in de Westerse wereld steeds minder eettafels worden verkocht?", zegt Fresco. „Heb ik ontdekt toen ik aan dit boek werk te. Blijkbaar hebben we er steeds minder behoefte aan met z'n allen aan tafel te zit ten eten. En er zijn steeds meer eenper soonshuishoudens." Het liefst zou ze zien dat op scholen het vak Landbouw en Voeding Milieu stan daard wordt aangeboden, zodat kinderen van jongs af aan leren waar hun eten van daan komt en wat de consequentie van ie dere keuze op voedingsgebied is. Ook de techniek zou een handje moeten helpen: Fresco droomt van koelkasten met een alarm dat afgaat als de deur te lang open staat („Je wil niet weten hoeveel mensen het ding open laten staan terwijl ze koken. Pure energieverspilling!") Ze is een fan van Jamie Oliver, de Britse tv-kok die in Engeland een succesvolle campagne begon om kinderen te leren wat gezond eten is. Fresco's rol is meer op de achtergrond: ze bespreekt met grote win kelketens als Walmart en Albert Heijn ma nieren waarop ze hun klanten kunnen ver leiden gezondere en milieuvriendelijke keuzes te maken. „Het is tricky. Haal je het zout uit je product, dan gaat de consument er thuis met de zoutpot overheen. Maak je de porties kleiner, dan kopen ze er twee." Louise. Fresco - Hamburgers in het paradijs. Prometheus/Bert Bakker, 24,95 euro. reageren? spectrum@wegener.nl

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2012 | | pagina 62