uit 17 Troosteten donderdag 4 oktober 2012 Toen was het ineens okto ber. Tijd voor stoofvlees rode kool met zelfge maakte appelmoes, voor bockbier en bitterballen, pom poensoep, linzenschotel, aardap pelpuree, lasagne. Allemaal ronde, volle, warme, iets zoete smaken, die ons helpen het afscheid van die heerlijke, energieke, tintelen de zomer een beetje draaglijk te maken. Comfort food noemen de Engels taligen het en iedereen kletst ze hier klakkeloos na. Maar ik vind ons eigen begrip 'troosteten' ei genlijk wel zo mooi. Van eten, vooral van samen eten, gaat be slist een troostende werking uit. Het zorgt niet alleen voor een warm gevoel rond de maagstreek, maar vooral ook tussen de tafelge noten. Het verzacht voor even de scherpe kanten van het leven. Je deelt, zorgt voor elkaar, luistert, vertelt, herbeleeft en herinnert. Daarmee verwerk je veel meer dan alleen het eten en drinken dat via de mond naar binnen gaat. Even in de watten worden gelegd met een liefdevol gezette kop kof fie en een heerlijke croissant, die in knapperige laagjes uiteen krui melt. Of een donszacht worsten broodje, nog warm van de bakker. Het helpt je de dag door, hoe zwaar die ook is. Ik heb wat dit betreft meer op met Bourgondiërs dan met calvi nisten. Laten we van het leven ge nieten, zolang het kan. Smakelijk en met aandacht eten hoort daar zeker bij. Hoe mooi en hoe lief is het, als vrienden en buren je een lekkere, vers bereide warme maal tijd komen brengen als je zelf even niet in staat bent om daar voor te zorgen. Dat is heel gebrui kelijk in andere culturen dan de onze, maar een voorbeeld dat ab soluut navolging verdient. Dat voedselgeschenk staat voor zoveel meer dan alleen maagvulling en brandstof. Ik maak deze week voor vrienden die op bezoek komen, een Griekse moussaka met kleine aubergines uit eigen mini-moestuin. Ze hin gen daar de hele maand septem ber geduldig te bungelen aan die zachtgroene plant met zijn fluwe len bladeren, als glanzende, paar se druppels. Na weken van afwe zigheid is het fijn weer terug te zijn in mijn keuken. En wat een opluchting dat ik nog een mooie bestemming heb gevonden voor die late aubergientjes. Als je geen kleintjes kunt krijgen, kun je deze ovenschotel natuur lijk ook met grote aubergines ma ken. Die zijn alleen minder stevig van vruchtvlees. Snijd deze in ron de plakken, bestrooi ze met zout en zorg dat ze goed hun bittere bruine vocht kunnen 'uitbloe den'. Dep ze vervolgens zorgvul dig droog. Dit voorkomt spatten, als je ze bakt in de olijfolie. Geloof me, dit is troosteten en troostkoken ineen. Laat de herfst stormen maar komen. Moussaka met baby-aubergines, hoofdgerecht voor vier personen benodigdheden 6 flinke aardappels (kruimig kokend); 500 gram runderge hakt; 1 flinke ui, gesnipperd; 1 flinke teen knoflook, fijngesneden; 1 eetlepel tomatenpuree; versgemalen peper en zout; 1 theelepel ore gano; snufje kaneel; 1 laurierblad; 6 kleine aubergines (of 2 grote); olijfolie om in te bakken, voor de bechamelsaus 70 gram boter; 80 gram bloem; circa halve liter melk; 100 gram geraspte kaas; noot muskaat (liefst versgeraspt). Bereidingswijze Schil aardappels en kook in 15 minuten net niet gaar. Giet af, laat iets afkoelen, snijd in plakken van ongeveer 1 centi meter. Verhit scheut olijfolie in braadpan, bak uisnippers tot ze zacht zijn. Voeg knoflook en tomatenpuree toe. Roer, laat even bakken. Voeg dan gehakt toe, bak al roerend met een vork tot het rul en licht bruin is. Kruid met oregano, kaneel, peper en ruim zout. Voeg half kopje water en laurierblad toe en laat 15 minuten zacht sudderen. Snijd kleine aubergines in lengterichting door, verdeel in 6' parten. Be strooi met zout om bruin vocht eruit te trekken en laat 15 minuten uitlekken in vergiet. Dep parten droog met keukenpapier. Neem wijde pan of wok, verhit hierin een flinke laag olijfolie. Bak de auberginepar ten tot ze mooi goudbruin zijn. Regelmatig voorzichtig omkeren. Laat uitlekken op keukenpapjer. Verhit oven voor op 180 graden. Smelt bo ter in kookpan, roer bloem erdoor, laat 2 minuten al roerend zachtjes doorgaren (mag niet bruin worden). Roer in fases koude melk erdoor, laat steeds even doorwarmen. Ga door tot dikke saus ontstaat. Breng op smaak met nootmuskaat en zout. Meng geraspte kaas erdoor. Vet glazen ovenschaal in met olijfolie, beleg met plakjes aardappel. Stort gehaktmassa erover, verwijder laurierblad. Verdeel aubergineparten er over en dek af met dikke bechamelsaus. Bak in 25 a 30 minuten. Moussaka is klaar als bovenkant goudbruin is en de gehaktlaag bub belt. Schenk er gekoelde chardonnay bij. Tip Eet met Griekse salade met tomaten, komkommer, feta, uienringen en donkere olijven. En een dressing van citroensap en olijfolie. Omdat we nu eenmaal testen wil len we een toetje, maar die zijn er niet. „Daar hebben we nog geen tijd voor gehad", lacht de ober. „Die komen van de winter." Na het eten vertelt Niels Habraken ons dat ze nadenken over zelfge maakt ijs, zelfgemaakte koekjes bij de koffie, aardappelpuree in plaats van frietjes en verse groenten. „Maar we willen wel laagdrempe lig blijven. Kibbeling eten blijft ook altijd mogelijk." Bru 17, Havenkade 18, 4311 BA Bruinisse. Telefoon 0111-484459, www.habrakenvis.nl Geopend op woensdag tot en met zaterdag van 11.00 tot 20.00 uur en op zondag van 11.30 tot 20.00 uur. Bru 17 is geschikt voor ménsen in een rolstoel. bakken mosselen en sliptongen die er allemaal even lekker uitzien. Iedereen smult: Mijn overbuurman eet een pan mossels die klassiek zijn bereid, ge kookt met selderij, wortel, ui, pe terselie en laurier, een beetje pit tig, gewoon lekker. We krijgen er goede frietjes bij, die nog beter wa ren geweest als ze vers gesneden waren en een grote bak met krul- sla gegarneerd met wortelstaafjes, radijs en een goede dressing. foto's Dirk-Jan Gjelfema

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2012 | | pagina 43