uit 17
Troosteten
donderdag 4 oktober 2012
Toen was het ineens okto
ber. Tijd voor stoofvlees
rode kool met zelfge
maakte appelmoes, voor
bockbier en bitterballen, pom
poensoep, linzenschotel, aardap
pelpuree, lasagne. Allemaal ronde,
volle, warme, iets zoete smaken,
die ons helpen het afscheid van
die heerlijke, energieke, tintelen
de zomer een beetje draaglijk te
maken.
Comfort food noemen de Engels
taligen het en iedereen kletst ze
hier klakkeloos na. Maar ik vind
ons eigen begrip 'troosteten' ei
genlijk wel zo mooi. Van eten,
vooral van samen eten, gaat be
slist een troostende werking uit.
Het zorgt niet alleen voor een
warm gevoel rond de maagstreek,
maar vooral ook tussen de tafelge
noten. Het verzacht voor even de
scherpe kanten van het leven. Je
deelt, zorgt voor elkaar, luistert,
vertelt, herbeleeft en herinnert.
Daarmee verwerk je veel meer
dan alleen het eten en drinken
dat via de mond naar binnen gaat.
Even in de watten worden gelegd
met een liefdevol gezette kop kof
fie en een heerlijke croissant, die
in knapperige laagjes uiteen krui
melt. Of een donszacht worsten
broodje, nog warm van de bakker.
Het helpt je de dag door, hoe
zwaar die ook is.
Ik heb wat dit betreft meer op
met Bourgondiërs dan met calvi
nisten. Laten we van het leven ge
nieten, zolang het kan. Smakelijk
en met aandacht eten hoort daar
zeker bij. Hoe mooi en hoe lief is
het, als vrienden en buren je een
lekkere, vers bereide warme maal
tijd komen brengen als je zelf
even niet in staat bent om daar
voor te zorgen. Dat is heel gebrui
kelijk in andere culturen dan de
onze, maar een voorbeeld dat ab
soluut navolging verdient. Dat
voedselgeschenk staat voor zoveel
meer dan alleen maagvulling en
brandstof.
Ik maak deze week voor vrienden
die op bezoek komen, een Griekse
moussaka met kleine aubergines
uit eigen mini-moestuin. Ze hin
gen daar de hele maand septem
ber geduldig te bungelen aan die
zachtgroene plant met zijn fluwe
len bladeren, als glanzende, paar
se druppels. Na weken van afwe
zigheid is het fijn weer terug te
zijn in mijn keuken. En wat een
opluchting dat ik nog een mooie
bestemming heb gevonden voor
die late aubergientjes.
Als je geen kleintjes kunt krijgen,
kun je deze ovenschotel natuur
lijk ook met grote aubergines ma
ken. Die zijn alleen minder stevig
van vruchtvlees. Snijd deze in ron
de plakken, bestrooi ze met zout
en zorg dat ze goed hun bittere
bruine vocht kunnen 'uitbloe
den'. Dep ze vervolgens zorgvul
dig droog. Dit voorkomt spatten,
als je ze bakt in de olijfolie.
Geloof me, dit is troosteten en
troostkoken ineen. Laat de herfst
stormen maar komen.
Moussaka met baby-aubergines,
hoofdgerecht voor vier personen
benodigdheden 6 flinke aardappels (kruimig kokend); 500 gram runderge
hakt; 1 flinke ui, gesnipperd; 1 flinke teen knoflook, fijngesneden;
1 eetlepel tomatenpuree; versgemalen peper en zout; 1 theelepel ore
gano; snufje kaneel; 1 laurierblad; 6 kleine aubergines (of 2 grote);
olijfolie om in te bakken, voor de bechamelsaus 70 gram boter;
80 gram bloem; circa halve liter melk; 100 gram geraspte kaas; noot
muskaat (liefst versgeraspt).
Bereidingswijze Schil aardappels en kook in 15 minuten net niet
gaar. Giet af, laat iets afkoelen, snijd in plakken van ongeveer 1 centi
meter. Verhit scheut olijfolie in braadpan, bak uisnippers tot ze zacht
zijn. Voeg knoflook en tomatenpuree toe. Roer, laat even bakken.
Voeg dan gehakt toe, bak al roerend met een vork tot het rul en licht
bruin is. Kruid met oregano, kaneel, peper en ruim zout. Voeg half
kopje water en laurierblad toe en laat 15 minuten zacht sudderen.
Snijd kleine aubergines in lengterichting door, verdeel in 6' parten. Be
strooi met zout om bruin vocht eruit te trekken en laat 15 minuten
uitlekken in vergiet. Dep parten droog met keukenpapier. Neem wijde
pan of wok, verhit hierin een flinke laag olijfolie. Bak de auberginepar
ten tot ze mooi goudbruin zijn. Regelmatig voorzichtig omkeren. Laat
uitlekken op keukenpapjer. Verhit oven voor op 180 graden. Smelt bo
ter in kookpan, roer bloem erdoor, laat 2 minuten al roerend zachtjes
doorgaren (mag niet bruin worden). Roer in fases koude melk erdoor,
laat steeds even doorwarmen. Ga door tot dikke saus ontstaat. Breng
op smaak met nootmuskaat en zout. Meng geraspte kaas erdoor. Vet
glazen ovenschaal in met olijfolie, beleg met plakjes aardappel. Stort
gehaktmassa erover, verwijder laurierblad. Verdeel aubergineparten er
over en dek af met dikke bechamelsaus. Bak in 25 a 30 minuten.
Moussaka is klaar als bovenkant goudbruin is en de gehaktlaag bub
belt. Schenk er gekoelde chardonnay bij.
Tip Eet met Griekse salade met tomaten, komkommer, feta, uienringen
en donkere olijven. En een dressing van citroensap en olijfolie.
Omdat we nu eenmaal testen wil
len we een toetje, maar die zijn er
niet. „Daar hebben we nog geen
tijd voor gehad", lacht de ober.
„Die komen van de winter." Na
het eten vertelt Niels Habraken
ons dat ze nadenken over zelfge
maakt ijs, zelfgemaakte koekjes bij
de koffie, aardappelpuree in plaats
van frietjes en verse groenten.
„Maar we willen wel laagdrempe
lig blijven. Kibbeling eten blijft
ook altijd mogelijk."
Bru 17, Havenkade 18, 4311 BA
Bruinisse. Telefoon 0111-484459,
www.habrakenvis.nl
Geopend op woensdag tot en met
zaterdag van 11.00 tot 20.00 uur en
op zondag van 11.30 tot 20.00 uur.
Bru 17 is geschikt voor ménsen in een
rolstoel.
bakken mosselen en sliptongen
die er allemaal even lekker uitzien.
Iedereen smult:
Mijn overbuurman eet een pan
mossels die klassiek zijn bereid, ge
kookt met selderij, wortel, ui, pe
terselie en laurier, een beetje pit
tig, gewoon lekker. We krijgen er
goede frietjes bij, die nog beter wa
ren geweest als ze vers gesneden
waren en een grote bak met krul-
sla gegarneerd met wortelstaafjes,
radijs en een goede dressing.
foto's Dirk-Jan Gjelfema