Waar de vis zelfbelangrijk is 6 luit mmm. donderdag 4 oktober 2012 Prijs-kwaliteit Erg smakelijke vis voor schappelijke prijzen. We aten voor zestig euro met zijn tweeën; Entourage Eten aan de rand van de 'haven in Brui- nisse. Met mooi weer zitje hier heer lijk buiten. Bediening* Snel, vriendelijk en behulpzaam. Onze bestelling werd nog snel voor die van een grote groep doorgegeven. Conclusie Een visrestaurant zoals je er meer van' zou wensen in Zeeland; Het bestaat Een res taurant aan de ha ven, met viskotters voor de deur, een restaurant waar de verse vis in de winkel ernaast in de vitrine ligt, een restaurant waar de vis zelfbelangrijk is en niet de garnituur of de saus, een restaurant waar alle vissen die op je bord liggen in de buurt zijn gevangen. Dat restaurant zit in Bruinisse. Het heet Bru 17. Bru 17 heeft een idealist als eige naar. Niels Habraken gelooft in Noordzeevis. Vooruit, in zijn win kel verkoopt hij bij uitzondering wel zalm, maar op de kaart in het restaurant staan alleen vissen en schelpdieren uit de buurt: oesters - platte of creuses -, kokkels, garna len uit Stellendam, mossels, kabel jauw, tarbot en griet. Hij kan prachtig vertellen over de mooie dikke schollen die vissers naar de vismijn in Stellendam brengen, waar hij een vishandel heeft. Alles wat in de visvitrine ligt, kun je op je bord krijgen: wijting dus ook, of scharretjes, of rode poon. Over til- apia of pangasius beginnen heeft hier geen zin. Kweekvissen uit een ver land komen er hier niet in. Het restaurant staat aan de rand van de vernieuwde havenkade, een houten keet die eerder een snackbar dan een restaurant doet vermoeden. Alles in de haven van Bruinisse schreeuwt mossel. ]e kunt hier je auto parkeren op een afbeelding van een mossel, langs de randen van het plein staan tri bunes in de vorm van grote mos selschelpen en bij de ingang van de haven prijkt het beeld van de beroemde reuzenmossel van Brui nisse, die ik persoonlijk altijd een beetje griezelig heb gevonden. We stappen de zaak binnen via de viswinkel: daar ligt mooie hele vis op ijs en er staat een aquarium met schelpen en kreeften. Je kunt hier ook een gebakken visje kopen en opeten of een kilo scharretjes meenemen als je klaar bent met eten. Voor de volgende dag. Links achter een kamerscherm is het res taurant, een grote lichte ruimte, met uitzicht op de haven. Er is de ze woensdag nog net een tafel voor ons vrij: er zijn twee grote groepen te gast vanavond. We zitten op blauwe houten stoel tjes aan stoere houten tafels. In een hoekje staan echte kunststof fen viskratten, van die gekleurde, alsof ze zó van boord komen, aan het plafond hangt een fuik, in een vitrinekast liggen allerlei voorwer pen die door vissers zijn opgevist, aan de wand hangen foto's van vis serij van vroeger, omzoomd met een bakje zand: net Panorama Mes dag. En als we naar links kijken, tu- re we zo op de ingang van de Gre- velingensluis. Maritiemer dan dit wordt het niet. Op de kaart staat vis. En niets an ders. Vleeseters hebben pech, vege tariërs ook. Compromisvis is er al leen in de vorm van kibbeling. Wij kiezen voor schaal- en schelp dieren vooraf. Mijn tafelgenoot eet soep van Stel- lendatnmer garnalen: een heldere rossige bouillon, die stevig naar garnalenpellen smaakt. „Een beet je muffig zelfs, als je niet beter zou weten", zegt hij. De soep is gevuld met een flinke hand lekkere kleine Hollandse gar nalen. Super. Ik laat me verleiden tot kokkels, die gebakken zijn met knof: look, kleine stukjes verse to maat en basilicum. De schelpen zijn net gaar, het vlees biedt nog wat weerstand en de smaak is heerlijk, fris-ziltig en toch pittig. We houden een plens kookvocht over. Het enige wat ontbreekt aan dit gerecht is een stuk brood om de restjes mee op te vegen. Het is een erg smakelijk emveelbelovend begin en het bewijs van hoe fantas tisch simpel koken met verse en goede ingrediënten kan zijn. De serveerster heeft onze bestel ling nog nét voor de grote groepen gefrommeld, en daar zijn we dank baar voor, we krijgen ons eten vlot. Toch verbazen we ons over het tempo waarmee het eten uit de keuken komt. Zelfs de groep van zestien Belgen hoeft niet ex treem lang te wachten. En on danks de drukte en de grote groep blijft iedereen vrolijk. We voelen ons niet vergeten. Bij de keuze van het hoofdgerecht maak ik een klein foutje: ik kies een vis van de bladzijde met 'vis- menu's' en had moeten kiezen voor 'gerechten uit de koekenpan', voor gebakken in plaats van gefri tuurd. Mijn 'Deltamenu' bestaat uit drie verschillende soorten vis: schol, wijting en kabeljauw, alle maal in hetzelfde knapperige jasje van gebruind beslag. De vis is wel perfect gefrituurd: goudbruin en pefect getimed. De cuisson - zou den ze in een sjieke tent zeggen - is formidabel. Ónze buren eten op de huid gebakken kabeljauw, ge- In Eten doen de redacteuren Edith Ramakers en Nadia Berkelder beurtelings verslag van een bezoek aan Zeeuwse eetgelegenheden. Bru 17 zit aan de haven van Bruinisse in hetzelfde pand als de viswinkel

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2012 | | pagina 42